Luton Town – Rotherham United

Ironisk nok ble Stoke City Nathan Jones’ sin siste motstander som Luton-manager, da det torsdag ble klart at han forlater Luton til fordel for Premier League og Southampton. Lørdagens kamp mot Rotherham på Kenilworth Road ledet av Mick Harford, som har med seg Alan McCormack, Alex Lawless og Adrian Forbes som sine støttespillere i den midlertidige perioden.

Byen Rotherham

Byen Rotherham ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, rett nordøst for Sheffield og har elven Don rennende gjennom byen. Distriktet Rotherham hadde i 2011 en befolkning på drøye 258 400 innbyggere, mens byen alene hadde en befolkning på snaue 110 000 innbyggere. Rotherham regnes om en del av Sheffields urbane område, ettersom byen kun ligger ni kilometer unna sentrum i Sheffield.

Det er registrert bosetninger i området helt tilbake til jernalderen, men byen ble først opprettet i angelsaksisk tid. Man mener at «Rother» er et personnavn, mens «ham» har betydningen eiendom eller gårdsbruk. Mao er det grunn til å tro at Rotherham betyr «Rothers gård».

Det var kull som brakte den industrielle revolusjonen til Rotherham, selv om regionen hadde nyttegjort seg jern siden romertiden. Kulldriften var drivkraften bak utbedringen av skipsfarten med opprettelser av sluser på elven Don. Industrialisering av jernmalm, og senere stål, ble den fremste industrien i Rotherham som varte inn på 1900-tallet.

Rotherham United Football Club

Vi finner røttene til klubben helt tilbake til 1877, men da som Tornhill Football Club. I 1905 skiftet klubben navn til Rotherham County, mens en annen klubb i byen ble stiftet i 1899 med navnet Rotherham Town.

Rotherham County ble valgt inn i The Football League i 1919, mens Rotherham Town slet med å bli valgt inn i The Football League. I 1925 fikk Rotherham County problemer med å bli gjenvalgt inn i The Football League, samtidig som det ble klart at å ha to profesjonelle lag i samme by virket ufornuftig. I februar 1925 begynte derfor klubbene å snakke sammen om en sammenslåing, og tidlig i mai 1925 ble klubbene enige om å slå seg sammen til Rotherham United Football Club. Kun få dager senere ble den nye klubben valgt inn i The Football League.

Klubbens historie

Siden 1925 har Rotherham spilt på nivå fire til nivå to. Første gang Rotherham spilte på nivå to, var i 1950/51 sesongen. Her ble de værende til de rykket ned etter 1967/68 sesongen. I denne perioden klarte også Rotherham sin beste ligaplassering noensinne, da de ble nummer tre på nivå to i 1954/55 sesongen.

Deretter ble det nivå tre og et par sesonger på nivå fire, før Rotherham igjen ble klar for nivå to i sesongen 1981/82 og 1982/83. Rotherham fikk fire nye sesonger på nivå to i perioden 2001 til 2005, og tre sesonger fra 2014 til 2017.

Rotherham startet nå en «heistur» uten like mellom League One og The Championship. Det ble med en sesong i League One, da Rotherham klarte å rykke rett opp igjen til The Championship etter å ha vunnet 2-1 over Shrewsbury i League One Play-off finalen i 2018.

Igjen ble det nedrykk til League One etter 2018/19 sesongen, etter at Rotherham havnet på 22.plass. Etter 2019/20 sesongen ble det igjen opprykk fra League One, da Rotherham ble nummer to, fem poeng bak Coventry. 2020/21 sesongen ble ikke noen positiv sesong, da Rotherham havnet sist i The Championship, fem poeng bak Sheffield Wednesday som havnet på 21.plass. Forrige sesong i League One, ble ikke noe annerledes enn de foregående sesongene i League One, da Rotherham igjen havnet på andre plass, to poeng bak Wigan som ble ligamester. Dermed var opprykk nummer tre fra League One på fem år, et faktum.

Dermed har Rotherham rykket opp og ned mellom The Championship og League One hele seks sesonger på rad.

Millmoor Ground og AESSEAL New York Stadium

«The Merry Millers», som er kallenavnet til Rotherham United, spilte tidligere sine hjemmekamper på Millmoor Ground, før de i juli 2012 flyttet til The New York Stadium som i dag har en kapasitet på 12 021 tilskuere. Navnet New York har ingenting med den amerikanske byen New York å gjøre, men henspiller på området hvor stadionanlegget ligger i Rotherham, som også heter New York.

Stadionet har i dag det offisielle navnet AESSEAL New York Stadium, ettersom firmaet AESSEAL har kjøpt opp sponsornavnet. AESSEAL er et firma innen pumpesystemer, og leverer stort innenfor gass og olje.

Millmoor Ground, som fortsatt eksisterer som et stadionanlegg i Rotherham, ble et «kladdeverk» av et stadionanlegg og ble aldri ferdigstilt i henhold til avtaler mellom Rotherham United og grunneier Ken Booth. I 2008 ble derfor Rotherham United tvunget til å midlertidig flytte fra Millmoor Ground, eller «the spiritual home of Rotherham United» som fansen liker å kalle det, til The Don Valley Stadium i Sheffield. Millmoor Ground hadde da vært klubbens hjemmebane i 101 år.

I 2010 fikk klubben tillatelse til å bygge et nytt stadionanlegg, og i juli 2012 var altså det nye stadionanlegget klart til bruk. Publikumsrekorden på AESSEAL New York Stadium er på 11 758 tilskuere, og stammer fra en kamp mot Sheffield United i september 2013.

Rivaler

Rotherham United har mange rivalklubber, og alle klubbene kommer ifra grevskapet Yorkshire. Klubbene som spesielt skjerper Rotherham fansen er Bradford, Doncaster Rovers, Barnsley, Sheffield Wednesday, Sheffield United og Leeds United som alle regnes som Rotherham Uniteds rival klubber.

H2H

Luton og Rotherham har møtt hverandre 35 ganger. Luton har vunnet 15 ganger, 10 ganger har Rotherham vunnet, mens det 10 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 4. mai i 2021 på Kenilworth Road, hvor kampen endte målløst. Motsatt oppgjør ble spilt i begynnelsen av november 2020 i Rotherham, hvor Luton vant 1-0 etter at James Collins scoret i det 70. minutt.

Rotherham har besøkt Kenilworth Road 17 ganger, hvor Rotherham har vunnet fire ganger. Ni ganger har det endt med hjemmeseier, mens det har endt uavgjort ved fire anledninger.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road før kampen i 2020, var i en omkamp i andre runde i FA cupen i 2009. Luton vant 3-0 etter scoringer av Adam Newton, Alan White og Claude Cnapka, mens det første oppgjøret som ble spilt på Don Valley Stadium i Rotherham, endte 2-2 etter at Luton tok ledelsen ved Tom Craddock på straffe. Mark Nwokeji utlignet til 2-2 i det 75.minutt, og reddet dermed omkampen på Kenilworth Road. Rotherham spilte da i League Two, mens Luton spilte sin første sesong i Conference League.

Rotherham har nå besøkt Kenilworth Road tre ganger i ligasammenheng, uten at Luton har vunnet. Vi må tilbake til 31.august i 1996 for å finne siste Lutonseier på eget gress, hvor Luton vant 1-0 i en League Division Two kamp (nivå tre). Lagene møttes også til ligakamp på Kenilworth Road i 2001, i samme divisjon, hvor Rotherham vant 1-0. I 2009 vant Rotherham 4-2 i en League Two kamp, mens det som nevnt ble målløst i mai 2021.

Rotherhams form

På tirsdag klarte Rotherham en sterk borteseier, da de vant 1-0 over Sheffield United på Bramell Lane. Det gjør at Rotherham ligger på 14. plass med sine 25 poeng, fire poeng bak Luton som ligger på niende plass. Det er fem poeng ned til West Brom som ligger på 22. plass, mens de det seks poeng opp til QPR som innehar den siste Play-off plassen.

Tirsdagens seier over Sheffield United, var ikke bare en sterk borteseier, men også en etterlengtet seier, da Rotherham hadde spilt fem kamper på rad uten seier. Den 22. oktober ble det 2-4 tap for Hull, før de klarte 2-2 mot Coventry. Deretter ble det tre et måls tap på rad, henholdsvois mot Cardiff (0-1), Burnley (2-3) og Norwich (1-2).

I tillegg til borteseieren mot Sheffield United, klarte Rotherham noe som Luton ikke klarte, nemlig å vinne bortekampen mot Stoke, da de den 18 oktober vant 1-0 på BET365 Stadium. I tillegg har det blitt uavgjort i bortekampene mot Preston, QPR, Middlesbrough og Coventry. Det har blitt bortetap mot Sunderland, Blackburn, Cardiff og Burnley. Rotherham har kun scoret syv mål på bortebane, mens de har sluppet inn 13 mål.

Lutons form

Til tross for at Luton dominerte kampen mot Stoke på BET365 Stadium, ble det 0-2 tap. Det gjør at Luton falt ned en plass i ligaen, og ligger dermed på niende plass med sine 29 poeng. Det er to poeng opp til QPR som ligger på sjette plass, mens det er syv poeng opp til Blackburn som ligger på andre plass.

Tirsdagens nederlag mot Stoke, var sesongens femte nederlag på tyve kamper, samt deres andre nederlag på tolv kamper. Siden 1-2 tapet mot Wigan den 3. september, har Luton spilt fem kamper uavgjort, mens det har blitt fire seiere.

På hjemmebane har Luton spilt seks hjemmekamper uten å tape, da siste hjemmetap kom mot Wigan den 3. september hvor Luton tapte 1-2. Allikevel har Luton slitt med å vinne på Kenilworth Road, da hele seks av ti hjemmekamper har endt uavgjort. Det har blitt tap i hjemmekampene mot Preston og Wigan, mens det har blitt hjemmeseiere i kampene mot Blackburn og QPR.

Nice to know, need to know

Når Mick Harford leder Luton på lørdag, har han vært Lutonmanager i fire forskjellige divisjoner, henholdsvis Conference league, League Two, League One og The Championship. Mick Harford har også vært manager for Rotherham, da han ledet klubben i League One ifra 7.april 2005. Dessverre fikk han sparken etter en rekke på 17 kamper uten seier.

Ethan Horvath er tatt ut og skal representere USA under årets fotball-VM, mens Tom Lockyer er tatt ut til å representere Wales.

Med sine to tap, er det Burnley som har færrest tap i årets Championship, mens Luton, Sheffield United og Preston deler andre plassen med sine fem tap. Luton, Burnley og West Brom er de tre lagene som har spilt flest kamper uavgjort denne sesongen, da alle tre har spilt åtte uavgjortkamper.

Skadesituasjon

Mick Harford og Gary Sweet holdt en pressekonferanse på fredag før lørdagens kamp, men nevnte ingenting om Lutons skadesituasjon. Det er derfor vanskelig å si hvilke spillere som er tilgjengelige og til Mick Harfords disposisjon. Derimot vet vi at det fortsatt er utfordrende å sette sammen en forvarsrekke, da de fleste av Lutons beste forsvarsspillere sliter med skader. Heldigvis var Gabe Osho tilbake mot Stoke, etter at han måtte sone tre kampers karantene etter sitt rød kort som han fikk i kampen mot Watford.

Følgende spillere er antagelig usikre til lørdagens kamp: Dan Potts måtte gå av banen mot Blackpool med skade allerede etter tyve minutter, og ble ikke tatt ut til kampen mot Stoke. Det er også usikkert om lørdagens kamp vil komme for tidlig for Sonny Bradley, etter skaden han pådro seg i kampen mot Reading. Heldigvis var ikke skaden så alvorlig som først fryktet. Harry Isted voktet målet til Luton på tirsdag, da Ethan Horvath var syk.

Fra før er også forsvarsspilleren Reece Burke skadet, samt Cauley Woodrow, Glen Rea og Fred Onyedinma.

Toppscorerne

Luton klarte ikke å score mål mot Stoke, som gjør at Carlton Morris fortsatt er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Elijah Adebayo har scoret tre mål. Luke Freeman har scoret to mål, mens Syv spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 15 mål registrert som assists av Lutons 22 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Rotherham er det Chladozie Oghene som er klubbens toppscorer med fem mål, mens Richard Wood har scoret fire mål. Daniel Barlaser har vært nest sist på ballen hele seks ganger denne sesongen.

Lørdagens kamp mot Rotherham er siste kamp før VM-pausen, og neste kamp for Luton er mot Middlesbrough på Riverside Stadium lørdag 10. desember. Kampen mot Rotherham, som har avspark kl. 160:0 skandinavisk tid, streames som vanlig med livebilder via iFollow-tjenesten, der Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig. 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!