Luton Town – Reading

Igjen er Luton inne i en hektisk periode, og på tirsdag får Luton besøk av Reading på Kenilworth Road. Tirsdagens kamp er den andre kampen av fem som Luton skal spille på to uker.

 

Byen Reading

Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere i byen. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

 

Reading FC og Rivalisering

Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

 

«The Biscuitsmen» og «The Royals»

Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduksjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen i 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

 

Readings historie

Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trophy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley, og det måtte spilles ekstraomganger for å kåre en vinner. Arsenal vant til slutt 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i The Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i The Championship etter dette.

I august 2020 ble Veljko Paunovic ansatt som Readings manager. Veljko Paunović menn vekslet mellom å ligge på fjerde til sjette plass, helt til den 10.april, da de falt ned til en syvende plass og utenfor Play-off. Mye skyldtes langvarig variabel form, og en elendig avslutning på 11 kamper, hvor den eneste tre-poengeren som Reading klarte på disse 11 kampene, var en 3-1 seier over Derby på Madejski Stadium den 5. april. Foruten seieren mot Derby, ble det poengdeling i syv av de andre kampene, inkludert en målløs kamp mot Luton. Dermed avsluttet Reading på en 7.plass i Championship, 7 poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass. Reading avsluttet åtte poeng foran Luton som avsluttet på 12.plass.

Den 17. november i fjor høst, ble det bestemt at jubilanten Reading ble trukket seks poeng, da de hadde driftet med for store underskudd de tre siste årene, og den 19. februar ble det klart at Veljko Paunović hadde ledet sin siste kamp som Reading manager, som forøvrig var en 3-2 seier over Preston, og Paul Ince ble annonsert som klubbens nye midlertidige manager. Mye av grunnen til managerbyttet, var at Reading mer eller mindre hele sesongen hadde kjempet om å unngå nedrykk, og at før kampen den 19.februar så hadde Reading spilt 12 kamper på rad uten å vinne.

Den 23. april var det klart at Ince hadde klart sitt oppdrag, å sørge for at Reading skulle spille fotball i The Championship også i 2022/23 sesongen. Reading avsluttet sesongen på en 21. plass, fire poeng foran Peterborough som avsluttet på 22.plass, og rykket ned til League One.

 

Flere rekorder

Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre, og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

 

Madejski Stadium/Select Car Leasing Stadium

Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium, eller Select Car Leasing Stadium, som anlegget heter i dag grunnet sponsornavn. Dagens publikumskapasitet er på 24 161 tilskuere, hvor rekorden er på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012.

Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

 

Nordmenn i Reading

Den 31. januar ble Ørjan Nyland løst fra sin kontrakt med Bournemouth, og den 10, mars ble det klart at Nyland signerte for Reading ut sesongen. Nyland er dermed den første nordmannen som har spilt for Reading. Dessverre, eller heldigvis for oss Lutonsupportere, vil de fleste huske Nyland sitt opphold i Reading for den enorme keepertabben han gjorde på Kenilworth Road, da Harry Cornick lurte Nyland og scoret kampens eneste mål.

 

H2H

Luton og Reading har møtt hverandre 59 ganger. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 24 ganger, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 7. mai i våres, hvor Harry Cornick scoret kampens eneste mål i det 46. minutt. Som nevnt over, kom målet som et resultat av at Readings keeper, Ørjan Håskjold Nyland, ble lurt av Cornick som enkelt satte inn Lutons mål.

Sist lagene møttes før det, var den 19. januar på Select Car Leasing Stadium, hvor Luton vant 2-0 etter at Luton tok ledelsen ved at Reading scoret selvmål i det 33. minutt, mens Alan Campbell scoret Lutons andre mål i andre omgang.

Totalt har Reading besøkt Luton 29 ganger, hvor Reading har vunnet åtte ganger. 15 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har det endt likt når Reading har besøkt Kenilworth Road.

 

Readings form

På de siste seks kampene har Reading kun vunnet en kamp, og det skjedde forrige lørdag hvor Reading vant 2-0 over Bristol City. På lørdag tok Reading ledelsen mot Burnley, men Burnley snudde kampen og vant til slutt 2-1 i kampens siste spilleminutt.

For seks kamper siden ble det 1-1 mot Norwich, mens det også ble tap mot QPR, West Brom og Swansea. Det gjør at Reading ligger på 11. plass med sine 25 poeng, som også er likt med Luton som ligger på niende plass.

Reading har hittil sluppet inn 25 mål, noe som er fjerde flest innslupne mål i årets liga.

På bortebane har Reading vunnet to kamper denne sesongen, noe de gjorde mot Millwall og Wigan. Begge kampene vant Reading 1-0, mens de tapte de andre seks bortekampene som Reading hittil har spilt. Målforskjellen på bortebane er 6-16.

 

Lutons form

På lørdag delte som kjent Luton poengene med Sunderland, når de spilte 1-1 i jubileumskampen til Nathan Jones. Det gjør at Luton ligger på niende plass før tirsdagens kamp med sine 25 poeng, tre poeng bak Swansea som ligger på sjette plass. Det er åtte poeng opp til Blackburn, mens det er ti poeng opp til Burnley som leder The Championship.

Lørdagens uavgjortresultat gjør at det kun er Watford som har slått Luton på de siste ni kampene. Det startet med uavgjort mot Coventry, før det ble seier mot Blackburn og Hull. Deretter ble uavgjort mot Huddersfield og West Brom, før det ble seiere mot QPR og Norwich. Forrige lørdag tapte som kjent Luton mot Watford, før det på lørdag ble 1-1 mot Sunderland.

På hjemmebane har det kun blitt hjemmeseiere mot Blackburn og QPR, mens det har blitt tap mot Preston og Wigan. Hjemmekampene mot Birmingham, Sheffield United, Coventry, Huddersfield og Sunderland, har alle endt uavgjort.

I fem av Lutons kamper har Luton scoret først, men allikevel tapt poeng. Totalt dreier det seg om fire kamper som har endt uavgjort, mens Luton tapte 1-2 for Wigan etter å ha ledet 1-0 til det sto igjen ti minutter å spille. Totalt dreier det seg om 11 «tapte» poeng.

 

Skader

På mandagens pressekonferanse brukte Nathan Jones tid på å beundre Pelly-Ruddock Mpanzu som fikk noen minutter som innbytter mot Sunderland, til tross for at han trent lite grunnet sin kneskade som han fikk i april.

Nathan Jones kunne også fortelle at Luke Berry og Dan Potts ble hardt rammet av viruset som herjet i Luton troppen forrige uke, men begge to har kommet seg bra etter sykdom.

På grunn av skade, måtte Henri Lansbury byttes ut etter halvtimen mot Sunderland. Ifølge Nathan Jones vil Lansbury være ute ifra en uke til ti dager.

Fra før er Recce Burke og Cauley Woodrow ute med skade, i tillegg til at Gabe Osho vil være ute i to kamper grunnet sin karantene på tre kamper etter at han fikk rødt kort i kampen mot Watford.

 

Friendly faces

Lutons Gabe Osho hadde fire år i Reading, hvor han ble lånt ut til flere lag, men fikk også 14 kamper for Reading. Osho signerte for Luton i november 2020. Også Conor Lawless har ikledd seg Readings trøye, og spilte blant annet mot Luton i FA cup oppgjøret mot Luton i januar 2021 som Luton vant. Lawless signerte for Luton i fjor sommer, men har ennå ikke spilt førstelagsfotball for Luton. Tom Ince ble for to sesonger siden lånt ut fra Stoke til Luton, hvor han fikk syv kamper i den oransje trøya. Ince ble i januar lånt ut fra Stoke til Reading, hvor han fikk 15 kamper for Reading, samt scoret to mål. Overgangen ble i sommer gjort permanent, da Ince signerte en tre års kontrakt med Reading.

Jack Stacey debuterte for Reading i august 2014, hvor han videre spilte syv kamper og scoret et mål. Stacey signerte for Luton sommeren 2017, hvor han spilte 95 kamper og scoret fem mål. Stacey ble solgt videre til Bournemouth for 4 millioner pund i juli 2019.

 

Need to know, need to know

Som de fleste har fått med seg, så endte jubileumskampen til Nathan Jones 1-1, som er et resultat som Luton og Sunderland nå har klart i tre kamper på rad. Med sin kamp nummer 300 er Nathan Jones på tredje plass av Lutonmanagere i antall ledede kamper som Lutons manager. På første plass finner vi David Pleat som har ledet Luton i 609 kamper, fordelt på to perioder, mens Dally Duncan har andre plass med sine 514 kamper som Luton manager.

 

Topp scorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Elijah Adebayo scoret sitt tredje mål for sesongen mot QPR. Luke Freeman har scoret to mål, mens Seks spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 14 mål registrert som assists av Lutons 21 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Reading er det Tom Ince som er klubbens toppscorer med fire mål, mens Lucas Joäo har scoret tre mål. Tom Ince har også tre målgivende pasninger.

 

Tirsdagens kamp har avspark kl 2045 skandinavisk tid, og kampen ser du som vanlig ved å streame live bildene fra iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!