Blackpool – Luton Town

På lørdag drar Luton nordover for å besøke Blackpool og Bloomfield Road. Luton begynner å bli smådesperate etter å vinne kamper igjen,  etter å ha spilt tre kamper på rad uten å vinne.     

Byen Blackpool

Byen Blackpool ligger i det nordvestlige England, like nord for Liverpool og Manchester, og heller ikke langt fra byene Preston, Burnley og Bolton. Blackpool er et populært feriested, og hvert år tiltrekker byen seg millioner av turister som kommer for å utnytte de populære badestrendene som finnes i og utenfor byen. Blackpool ligger ved irskesjøen, og har blant annet en elleve km lang sandstrand. Det bor ca 142 000 innbyggere i Blackpool.

Blackpool FC og Rivalisering

Blackpool Football Club ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football league i 1896. Preston, Burnley og Bolton er de største rivalklubbene til Blackpool, først og fremst grunnet sin nære beliggenhet. Spesielt er kampene mot Preston North End spesielt intense, og blir kalt West Lancashire derby. Lagene har aldri spilt mot hverandre på det øverste nivået, kun når de har spilt på andre til fjerde nivå i det engelske seriesystemet.

 

Bloomfield Road

«The Seasiders», som er kallenavnet til Blackpool, spiller hjemmekampene sine på Bloomfield Road som har vært hjemmebanen til Blackpool siden 1901. Bloomfield Road har i de siste årene vært igjennom omfattende ombygging, og har i dag en kapasitet på 16616 tilskuere. Tilskuerrekorden på Bloomfield Road er på 38 098 tilskuere og ble satt i en seriekamp mellom Blackpool og Wolverhampton den 17. september 1955.

I 2005 ble tre kamper i Europamesterskapet for kvinner spilt på Bloomfield Road. Også A-HA har spilt på Bloomfield Road, da de spilte en konsert på Bloomfield Road den 16. juni 2018.

 

Blackpool FC historie

Blackpool har mange sesonger på øverste nivå i England. Dette var spesielt i perioden mellom 1930 og 1967. Det var i denne perioden at klubben fikk sølv på øverste nivå, nærmere bestemt i sesongen 1955/56. I 1953 vant også klubben FA cupen etter å ha vunnet 4-3 over naborival Bolton foran 100 000 tilskuere på Wembley.

Sist gang Blackpool spilte på det øverste nivået i England, var i sesongen 2010/11.

Blackpool rykket opp som følge av at de vant Play-off finalen, etter å ha havnet på sjette plass i ligaen. Finalen ble spilt mot Cardiff, etter at de sammenlagt slo Nottingham Forest 6-4 i semi-finalen. Blackpool slo Cardiff 3-2 i finalen på Wembley, etter å ha ligget under med både 0–1 og 1–2. Ved begge anledningene klarte Blackpool å score minutter etterpå, før Brett Ormerod satte inn seiersmålet på overtid i første omgang.

Det ble med den ene sesongen i Premier League, da Blackpool endte på 19.plass og rykket ned til Championship. Sesongen etter endte Blackpool på Femte plass i Championship, og igjen klarte Blackpool å spille seg helt frem til play-off finalen, som de denne gang tapte 1-2 mot West Ham.

Året etter begynte nedturen for Blackpool, og spesielt når suksess manager Ian Holloway bestemte seg for å gi seg som manager i Blackpool. I november 2012 fikk Ian Holloway tilbud om å bli manager hos ligarival Crystal Palace, en jobb han også takket ja til. Fire dager senere tok Portsmouth manager Michael Appleton over i Blackpool, før han to mnd senere gikk til Blackburn som manager. Februar 2013 ansatte Blackpool Paul Ince som manager, som derved ble den tredje manageren for Blackpool på fire mnd. Paul Ince klarte å styre klubben til en 15.plass i sesongen 2012/13.

Sesongen 2013/14 startet veldig bra for Paul Ince og Blackpool. Faktisk den beste ligastarten noensinne. På ni kamper tok Blackpool 16 av 18 mulige poeng. Deretter begynte krisen for alvor for Blackpool. Fra å vinne nesten alle sine kamper, tapte Paul Ince og Blackpool ni av ti kamper. Det endte med at Ince fikk sparken etter 11 mnd som manager. Kaptein Barry Ferguson tok over som spillende manager og klarte å styre klubben til en 20. plass etter kun å ha vunnet tre kamper etter at han tok over for Paul Ince. Juni 2014 ble Belgiske Jose Riga utnevnt som manager, forøvrig klubbens første manager som ikke hadde nasjonalitet fra ”balløya”.

Riga fikk en forferdelig vanskelig start som manager. I løpet av sommeren 2014 forlot hele 27 spillere klubben, og to uker før seriestart hadde klubben kun åtte utespillere og ingen keepere registrert i stallen. Riga klarte allikevel å stable en tropp på beina til ligastarten mot Nottingham Forest, men med kun fire innbyttere, og Blackpool tapte kampen 0-2. Etter femten kamper fikk Riga sparken, og ble erstattet av Lee Clark.

Clark hadde en håpløs oppgave og den 6.april i 2015, når seks kamper gjensto av serien, var det klart at Blackpool var klar for nedrykk til League one. Blackpool endte desidert sist med 26 poeng. Ikke uventet, forlot Clark jobben som manager i Blackpool i mai 2015, og ble erstattet av Neil McDonald. Sesongen 2015/16 ble heller ingen suksess, og Neil McDonalds Blackpool rykket ned til League two og fjerde nivå for første gang på femten år. Neil McDonald fikk sparken og ble erstattet av Gary Bowyer, som ble den åttende manageren i Blackpool på tre og et halvt år. Bowyer klarte å rykke opp med Blackpool på første forsøk ved å vinne Play-off for League two i 2017.

Blackpool måtte spille tre sesonger i League One, og rykket opp til The Championship etter 2020/21 sesongen, ved å ha vinne Play off finalen mot Lincoln. Dette gjorde Blackpool med Neill Crithley som manager, som også ble den tredje manageren som Blackpool har ansatt siden Bowyer forlot Blackpool i 2018. Blackpool rykket opp ved at de først havnet på tredje plass i Legaue One, før de slo Oxford 6-3 sammenlagt i Play-off semi-finalen. I finalen ble Lincoln slått 2-1, etter at Lincoln tok ledelsen etter to minutter.

I sin første sesong i The Championship havnet Blackpool på trygg plass, da de havnet på 16. plass, med 13 poengs margin til Peterborough som havnet på 22. plass. Blackpool var 15 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

I sommer forlot manager Neill Crithley Blackpool, da han ble ansatt som Aston Villas og Steven Gerrards assistent manager. Michael Appleton ble ansatt som klubbens nye manager, som forøvrig er andre gang Appleton leder Blackpool. Appleton var også manageren som ledet Lincoln i Play-off finalen i 2021.

 

Play-off spesialisten

Blackpool er å anse som Play-off spesialisten over alle. Kun en gang har Blackpool rykket opp som følge av at de har blitt seriemestere, noe som skjedde i 1929/30 sesongen når Blackpool ble seriemestere på nest øverste nivå. Alle andre opprykk har enten skjedd ved at klubben har blitt nummer to, eller vunnet Play-off. Siden FA innførte Play-off i 1987, har Blackpool spilt i åtte Play-off finaler, som også er rekord. Seks ganger har Blackpool rykket opp ved å vinne en play-off finale, noe de gjorde i 1992 (fra nivå fire), 2001 (fra nivå fire), 2007 (fra nivå tre), 2010 (fra Championship til Premier league), i 2017 (fra nivå fire), og sist sommeren 2021 (fra nivå tre).

Opprykket til Blackpool i 2017 via Play-off, huskes av de fleste av oss Lutonsupportere med en viss bitterhet. Luton og Blackpool møttes i Play-off semi-finalen etter at Luton havnet på fjerde plass i ligaen, mens Blackpool havnet på syvende plass.

I første kamp vant Blackpool 3-2 på Bloomfield Road, hvor den tidligere Luton spilleren Mark Cullen scoret hat-trick for Blackpool. Luton ledet for øvrig 2-1 til pause etter scoringer av Potts og Vassell. Om første kamp var dramatisk, var returoppgjøret på Kenilworth Road høydramatisk! Luton ledet først 3-1 etter først et selvmål fra Kelvin Mellor hos Blackpool, mens Scott Cuthbert og Danny Hylton (straffe) scoret de andre to målene for Luton. En keepertabbe av Lutons keeper, Stuart Moore (på lån fra Reading), sørget for at Blackpool reduserte i det 75 minutt. Det så lenge ut til at kampen skulle ende 3-2 etter nitti minutter, og 9700 tilskuere på Kenilworth Road, samt tv-tittere fra hele verden, forberedte seg på ekstra omganger. I det 95. minutt fikk derimot Blackpool corner hvor ballen etter mye klabb og babb traff en liggende og uheldig Moore i ryggen, og trillet over streken. Kampen endte 3-3, og Blackpool vant dermed sammenlagt 6-5.

Exeter kvalifiserte seg også til Play-off finalen på like dramatisk vis, da de også vant 6-5 sammenlagt. Også denne Play-off semi-finalen ble avgjort fem minutter på overtid i andre omgang. Blackpool vant finalen på Wembley 2-1, og rykket opp via Play-off for femte gang.

 

H2H

Siden 1897 har Luton og Blackpool møtt hverandre 57 ganger. 17 ganger har Blackpool vunnet, 16 ganger har det endt uavgjort, mens 24 ganger har Luton vunnet.

Siste lagene møttes, var den 23. april i våres på Kenilworth Road hvor kampen endte 1-1 etter at Elijah Adebayo ga Luton ledelsen etter to minutters spill. Motsatt oppgjør ble spilt den 4. desember på Bloomfield Road. Luton vant 3-0 etter scoringer av Sonny Bradley, Elijah Adebayo og Jordan Clark.

3-0 seieren på Bloomfield Road, var den første seieren mot Blackpool på fem forsøk, da Luton hadde møtt Blackpool ved fire anledninger på rad, uten å vinne.

Luton har besøkt Bloomfield Road 28 ganger hvor det 12 ganger har endt med hjemmeseier, mens Luton har vunnet åtte ganger. Åtte ganger har lagene delt poengene på Bloomfield Road.

 

Blackpools form

Blackpools andre sesong i The Championship har foreløpig plassert laget på 16. plass med sine 22 poeng. Det er tre poeng ned til Wigan som ligger på 22. plass, mens det er fire poeng opp til Luton som ligger på 10. plass. Det er syv poeng opp til Watford som ligger på sjette plass.

På tirsdag tapte Blackpool 0-1 for West brom, mens de vant de to kampene før tirsdagens nederlag, henholdsvis mot Preston og Coventry. De fire kampene før det endte først målløst mot Sunderland, før Watford ble slått 3-1. Blackpool delte så poengene mot Sheffield United, før Blackpool tapte 1-3 for Hull. På de ti siste kampene er formrekken t-t-t-u-v-u-t-v-v-t.

På hjemmebane startet Blackpool sesongen med å slå Reading 1-0, mens de tapte den andre hjemmekampen 0-1 for Swansea. Blackpool delte poengene mot Bristol City i 3-3 kampen den 27. august, før Blackburn slo Blackpool 1-0 på Bloomfield Road. Norwich vant den femte hjemmekampen før Watford ble slått 3-1 i den sjette hjemmekampen. Hull vant den syvende hjemmekampen 3-1, før Preston ble slått 4-2 for to uker siden.

Blackpool har hittil sluppet inn 27 mål denne sesongen, og det er kun Hull som har sluppet inn fler mål denne sesongen med sine 35 innslupne mål.

 

Lutons form

På tirsdag klarte Luton sesongens syvende «clean sheet» når Luton spilte målløst mot Reading på Kenilworth Road, som forøvrig er like mange «clean sheets» som Luton hadde klart etter like mange serierunder i fjor (18 serierunder).

Tirsdagens målløse kamp var Lutons åttende uavgjortkamp denne sesongen, som også er flest uavgjortkamper i årets Championship, noe også West Brom (23.plass) og Burnley (1.plass) har klart denne sesongen.

På de ti siste kampene, er det kun Watford som har slått Luton. Det startet med uavgjort mot Coventry, før Blackburn ble slått 2-0. Deretter ble Hull slått 2-0, før Luton delte poengene med Huddersfield i en kamp som endte 3-3. Det ble målløst mot West Brom, før det ble seier mot QPR og Norwich. Så spilte Luton den famøse bortekampen mot Watford, før Luton spilte to uavgjortkamper på rad, henholdsvis mot Sunderland og sist mot Reading på tirsdag. Med andre ord, Luton har nå spilt tre kamper på rad uten å vinne.

Det gjør at Luton ligger på 10. plass med sine 26 poeng før lørdagens kamp, tre poeng bak Watford som ligger på sjette plass. Det er 12 poeng opp til Burnley som leder The Championship, mens det er syv poeng ned til Wigan som ligger på 22. plass.

Luton er det fjerde beste bortelaget i årets The Championship, da de hittil har tatt 14 poeng på åtte bortekamper denne sesongen. Det er kun Bristol City og Watford som har slått Luton når Luton har vært på reise, mens det har blitt uavgjort mot Burnley og West Brom. Luton har slått Swnasea, Cardiff, Hull og Norwich på bortebane. Borteformrekken blir som følger: u-t-v-v-v-u-v-t.

 

Friendly faces

I perioden 2013 til 2015 spilte Mark Cullen 71 kamper for Luton, hvor han scoret 21 mål. I juni 2015 ble Cullen solgt til Blackpool for 180 000 pund, hvor han i perioden 2015 til 2019 spilte 89 kamper for Blackpool og scoret 21 mål. Cullen spiller i dag i AFC Fylde som spiller i Vanarama National League North (nivå seks).

Blackpools reservekeeper er Stuart Moore, som ble lånt ut fra Reading til Luton i 2017, og som sto den tidligere omtalte Play-off kampen i 2017. Moore fikk ti kamper for Luton, før han dro videre til Barrow. Moore signerte for Blackpool før fjorårets sesong, og har hittil voktet målet til Blackpool ved to anledninger.

Elliot Lee, som for tiden spiller i Wrexham, hadde et låneopphold på fire kamper i Blackpool i november 2015, når han var West Ham spiller.

Kiernan Dewsbury-Hall ble lånt ut fra Leicester til Blackpool i 2020, hvor han spilte ti kamper og scoret fire mål. Som vi alle vet, spilte Dewsbury-Hall for Luton i 2020-21 sesongen, hvor han spilte 39 kamper for Luton og scoret 3 mål.

 

Skader og suspensjon

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før lørdagens kamp, og det er derfor vanskelig å gi noen oppdatert informasjon om Lutons skadesituasjon før lørdagens kamp. Spesielt vet vi at det er relativt utfordrende i forsvarsrekkene til Luton, da fler av de mest sentrale forsvarsspillerne har pådratt seg skader.

Derimot, og heldigvis, vet vi at skaden som Sonny Bradley pådro seg under tirsdagens kamp mot Reading, ikke var så alvorlig som først fryktet. Allikevel er det grunn til å tro at Bradley ikke vil bli klar til lørdagens kamp.

Også Tom Lockyer ble skadet under tirsdagens kamp, når han skallet med Readings Andy Caroll. Det har ikke lyktes å skaffe noe informasjon rundt hans skadesituasjon. Fra før er også forsvarsspilleren Reece Burke skadet, samt at Gabe Osho skal sone sin siste kamp av totalt tre, etter at han ble utvist i kampen mot Watford.

Også Cauley Woodrow og Fred Onyedinma er skadde.

 

Nice to know, need to know

Blackpool er desidert farligst i begge omgangers siste femten minutter. Av lagets 23 scorede mål, er tolv av dem scoret i omgangenes siste femten minutter.

 

Topp scorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med åtte mål, mens Elijah Adebayo scoret sitt tredje mål for sesongen mot QPR. Luke Freeman har scoret to mål, mens Seks spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 14 mål registrert som assists av Lutons 21 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Blackpool er det Jerry Yates som er klubbens toppscorer med sine ni mål, som også gjør han til toppscorer i årets Championship, en plass han deler med Jay Rodriguez fra Burnley.

 

Luton ble først tildelt 1025 bortebilletter, men har solgt 1194 billetter, og det er fortsatt bortebilletter tilgjengelige. Kampen sendes som vanlig med «live bilder» på iFollow kl 1600 skandinavisk tid, og Simon Pitts kommenterer kampen.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!