Luton Town – Millwall

Lørdag ettermiddag får Luton besøk av Millwall og markerer dermed at landslagspausen er over. En pause som har vært sårt tiltrengt, da Luton hadde mange skadde spillere. Luton går nå inn i en hektisk avslutning på sesongen, og trenger så mange friske spiller som mulig. Målet er minst å sikre play-off!

Millwall FC
Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London.

Millwalls historie
Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som også er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA cup plassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA cupen allerede i første runde av Ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05 sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

I fjor sommer avsluttet Gary Rowetts menn på 11. plass, på plassen foran Luton. Millwall og Luton avsluttet begge på 62 poeng, men med seks mål bedre målforskjell enn Luton.

The Den
«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femte runde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwalls supportere og rivalisering
Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans supportere på 70 og 80 tallet, Bushwackers, spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i Ligacupen, som West Ham vant 3-1. Resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre Millwallsupportere ble skadet på utsiden av Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, og spesielt med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert. Først og fremst av Millwall supportere.

Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein.

Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de verste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87 sesongen og helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til Ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper, måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter til Lutons hjemmekamper.

H2H
Luton og Millwall har møtt hverandre 84 ganger, hvor Millwall har vunnet 35 ganger, 23 ganger har Luton vunnet, mens 27 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i oktober på The Den, hvor Luton vant 2-0 etter to scoringer av Harry Cornick. Dermed klarte Luton å endelig å vinne en kamp på The Den, samt at Luton endelig klarte å vinne en kamp i London på liganivå en og to.

Sist Luton vant på The Den før seieren i oktober, var i mai 1999 hvor Luton vant 1-0 i en League Division 2 kamp (nivå tre), hvor Tony Thorpe scoret Lutons mål. Deretter besøkte Luton The Den seks ganger uten å vinne, hvor den målløse kampen i 2008 var det eneste poenget som Luton fikk med seg på disse seks kampene.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i februar i fjor. Kampen endte 1-1 etter at Elijah Adebayo scoret i sin første kamp fra start og ga Luton ledelsen i det 55.minutt. Derimot utlignet George Evans til 1-1 fem minutter på overtid.

Millwall har besøkt Kenilworth Road 42 ganger, hvor Millwall har vunnet 12 ganger. 13 ganger har Luton vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist Luton vant et ligaoppgjør mot Millwall på eget gress, var i august 2005 hvor Luton vant 2-1 i et Championship oppgjør. Warren Feeney og Curtis Davies scoret Lutons mål.
Etter kampen i 2005 har Millwall besøkt Kenilworth Road fem ganger uten å tape. Millwall besøkte Luton i et League One oppgjør i 2008 som endte 1-1, mens oppgjørene i 2013 og 2016 var cupoppgjør som Millwall vant. Oppgjørene i 2019 og 2021 var ligaoppgjør i The Championship som også endte 1-1.

Av de 60 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun tre av disse kampene endt med Luton seier.

Luton har besøkt London 11 ganger på rad i The Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng, før seieren i oktober. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene før seieren i oktober, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Av de 61 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har fire av disse kampene endt med Luton seier.

Millwalls form
Siste kamp før landslagspausen, tapte Millwall 0-2 for Stoke. Dette var det første tapet for Millwall etter å ha spilt åtte kamper på rad uten å tape. Siden 12. februar har Millwall vunnet seks kamper, mens de spilte målløst mot Blackburn og Middlesbrough, samt at de kun slapp inn to mål totalt.

Det gjorde at Gary Rowetts menn plasserte seg på tiende plass før landslagspausen med sine 57 poeng, fire poeng fra Play-off og seks poeng bak Luton som ligger på tredje plass. Med sine 39 scorede mål, er Millwall det fjerde dårligste laget i The Championship når det gjelder å score mål. Derimot er også Millwall et gjerrig lag bakover, da de kun har sluppet inn 36 mål, som er fjerde minst i årets Championship. Som en kuriositet kan nevnes at Millwall hadde eksakt lik målforskjell på samme tid i fjor, men med 55 poeng og en kamp mer spilt.

Millwall er ikke et spesielt imponerende bortelag, da kun har vunnet fem av 19 bortekamper denne sesongen. Seks kamper har endt uavgjort, mens åtte kamper har endt med tap.

To av de siste fire bortekampene har endt med seier, henholdsvis mot Derby og Reading, før Millwall spilte 0-0 mot Blackburn i neste bortekamp. Siste kamp før landslagspausen, var som nevnt mot Stoke, og var også en bortekamp som endte med 0-2 tap. Før disse fire kampene, spilte Millwall tre kamper på rad uten å få med seg et eneste poeng.

Lutons form
Rett før landslagspausen leverte Luton en solid bortekamp mot Hull, ved å vinne 3-1. Lutons mål ble scoret av Elijah Adebayo, Harry Cornick, før James Bree scoret Lutons tredje mål på et fantastisk frispark. Dermed klatret Luton opp til tredje plass i The Championship, men med lik poengsum som Huddersfield som ligger på plassen bak Luton.

Luton ligger seks poeng bak Bournemouth som innehar andre plass, men Bournemouth har også to kamper mindre spilt enn Luton. Det er 14 poeng opp til Fulham som også har en kamp mindre spilt enn Luton. Det er fire poeng ned Middlesbrough og QPR som ligger på syvende og åttende plass.

Med sine fjorten pluss mål, har Luton den fjerde beste målforskjellen i The Championship. Fulham og Bournemouth, som ligger foran Luton på tabellen, har klart bedre målforskjell enn Luton. I tillegg har Nottingham med sine 18 plussmål, som ligger på niende plass, bedre målforskjell enn Luton. Det er også verdt å merke seg at Luton har scoret 56 mål denne sesongen. Det er kun Bournemouth med sine 59 mål og Fulham med sine 90 mål, som har scoret flere mål enn Luton.

Siden nyttår har Luton spilt 16 kamper, hvor Luton kun har tapt fire av disse. Tre av disse fire tapene er kommet mot Birmingham, Middlesbrough og QPR, og er en del av de siste ti kampene, hvor Luton har vunnet de syv andre kampene.

På Kenilworth Road er det kun QPR som har vunnet over Luton på de siste ni ligakampene. QPR vant 2-1 den 13. mars, mens Fulham og Blackburn er de eneste lagene som har fått med seg et poeng. Det har blitt hjemmeseier mot Bournemouth, Bristol City, Barnsley, West Brom, Derby og Preston.

Skadenytt
På torsdagens pressekonferanse ble det et tema om hvilke spillere som var fullt restituert i landslagspausen, ettersom mange spillere har vært skadet. Spesielt har Luton slitt med å ha nok spillere i forsvar.

Nathan Jones valgte å svare unnvikende på dette spørsmålet, og svarte kun at det sto mye bedre til enn før landlagspausen. Det vi derimot vet er at kaptein Sonny Bradley, Kal Naismith og Robert Snodgrass, er alle tilbake og trener for fullt. Pelly-Ruddock Mpanzu var på landslagssamling med Kongo, men spilte ikke et eneste minutt, noe Nathan Jones var fornøyd med, da Mpanzu kom tilbake skadefri og i god form. Utover det har det vært vanskelig å skaffe informasjon om hvilke spillere som Nathan Jones kan velge til lørdagens kamp.

Toppscorerne
Elijah Adebayo har scoret 15 mål denne sesongen, uansett turnering, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret 11 mål og har fire målgivende pasninger. Luke Berry scoret to mål mot Preston, og står nå bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til sitt ene ligamål. Cameron Jerome scoret mot QPR og ga Luton ledelsen, og har dermed scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen. James Bree scoret et fantastisk mål når han scoret sitt første mål for sesongen på frispark mot Hull, og står også med seks målgivende pasninger denne sesongen.

For Millwall er det Benik Afobe som er lagets toppscorer med ti mål. Tom Bradshaw har scoret syv mål, mens Jed Wallace har scoret seks mål. Når det gjelder Bradshaw, har han måttet stå over de siste tolv kampene på grunn av skade, men skal være klar til lørdagens kamp.

Friendly faces
Lutons Fred Onyedinma startet sin ungdomskarriere i Millwall, og spilte 120 kamper og scoret åtte mål for Millwall i perioden 2014 til 2019.

Mick Harford har to treneroppdrag i Millwall, da han var trener i Millwall i sesongen 2005/06 og assistentmanager for Steve Lomas i perioden 2013 til 2015. Luton trener Adrian Forbes, har en spillerkarriere i Millwall, med sine 16 kamper.

Nice to know, need to know
Det eneste minuset ved det sterke borteresultatet mot Hull før landlagspausen, var at Hull reduserte på overtid, og ødela dermed Lutons 17. «clean sheet» for sesongen, samt James Shea sitt syvende.

James Shea har totalt klart 40 «clean sheet» i sin karriere som Luton keeper, og er nå inne på topp ti listen i Luton hva gjelder keepere som har klart «clean sheet». James Shea spilte også sin kamp nummer 100 for Luton mot Hull, og bemerket til «Luton Today» viktigheten av «clean sheet», ettersom Luton som oftest scorer mål i alle kamper de spiller. Med andre ord, om Luton ikke slipper inn mål, er sannsynligheten for seier ganske stor. Kun tre ganger denne sesongen har Luton spilt målløst, og i totalt ti kamper denne sesongen har Luton gått av banen uten å score.

Det er kun Sheffield United som har like mange «clean sheets» som Luton, mens Bournemouth, Swansea, Huddersfield, Blackburn, og West Brom har klart 15 “clean sheet”. Ligaleder Fulham, har klart 14 «clean sheet», noe også Preston har klart.

I kampen mot Hull, spilte Tom Lockyer sin kamp nummer 50 for Luton. Om kaptein Sonny Bradley spiller mot Millwall på lørdag, vil han spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Kan Luton klare et «back to back win» over Millwall ved å slå Millwall for andre gang denne sesongen? I så fall må de slå Millwall for første gang på Kenilworth Road siden 2005. Om dette skjer, kan du oppleve live om du logger deg inn på iFollow kl 1600 Skandinavisk tid. Kampen, som er en «sell out», blir som vanlig kommentert av Simon Pitts.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!