Luton Town – Coventry City

På onsdag er det igjen klart for kamp for Luton, etter at lørdagens kamp mot Stoke ble utsatt grunnet dødsfallet til dronning Elisabeth II. Onsdagens motstander er Coventry, som hittil kun har tatt et poeng i The Championship denne sesongen. Ettersom kampen spilles under flomlyset på Kenilworth Road, er det to desperate lag som møter hverandre, ettersom Luton jakter sesongens første hjemmeseier.

 

Coventry

Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

 

Coventry City FC

Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

 

Coventrys historie

Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen.

Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. Sommeren 2020 ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

I sin første sesong i The Championship, avsluttet Coventry sesongen på en 16.plass, syv poeng bak Luton som avsluttet på 12. plass. Coventry var 12 poeng bedre enn Wycombe, som til slutt avsluttet på 22. plass.

I sommer avsluttet Mark Robin (vært Coventrys manager siden 2017) og Coventry på en tolvte plass, elleve poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

 

The Coventry Building Society Arena

«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, er endelig tilbake på sin egentlige hjemmebane, The Coventry Building Society Arena (nytt sponsornavn, som tidligere het Ricoh Arena). Frem til i fjor sommer, spilte Coventry sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham (st Andrews), som også er hjemmebanen til Birmingham City.

Inntil mai 2019, var nevnte Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps, som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet ble kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget i 2005, som var den Japanske elektrogiganten Ricoh, som i utgangspunktet hadde en ti-års avtale på sponsornavnet. Dette sponsornavnet ble imidlertid beholdt helt frem til i fjor sommer, da Coventry Building Society skrev under på en ti-års avtale om sponsornavnet The Coventry Building Society Arena.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC.

Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig.

Sommeren for to år siden, ble det klart at Coventry hadde inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen var å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry. Derimot, i mars i fjor, ble Wasps og Coventry City enige om en ti-års lang leieavtale, slik at Coventry City endelig kunne spille sine hjemmekamper igjen på deres opprinnelige hjemmebane. I leieavtalen er det derimot skrevet inn en klausul som sier at om Coventry City får bygd et nytt stadionanlegg på området til University of Warwick, kan de bryte leieavtalen og ta i bruk sitt nye stadionanlegg.

The Coventry Building Society Arena har i dag en kapasitet på 32 753 tilskuere, hvor rekorden er på 32 019. Rekorden ble satt i mai 2015 i en rugbykamp mellom Wasps og Leicester Tigers.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

 

Rivaler

Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

 

H2H

Luton og Coventry har møtt hverandre 86 ganger, hvor Luton har vunnet 27 ganger, 17 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger.

Sist lagene møttes var i Coventry, i en utsatt kamp den 8.mars. Luton vant 1-0 etter at Elijah Adebayo scoret kampens eneste mål i det 38. minutt. Dermed sikret Luton et «back to back win», ettersom Luton også vant kampen i september på Kenilworth Road. Luton «kjørte over» Coventry og vant hele 5-0, hvor Lutons mål ble scoret av toppscorerne Elijah Adebayo (2 mål), Harry Cornick (2 mål), mens Luke Berry (et mål).

Fjorårets seiere gjør at Luton ikke har tapt for Coventry på syv kamper, da Luton har vunnet fire av de siste syv kampene, mens de tre andre har endt uavgjort. Sist Coventry slo Luton var i oktober 2017, hvor Coventry vant 3-0 på Kenilworth Road.

Coventry har besøkt Kenilworth Road 45 ganger, og har vunnet 14 ganger. Som nevnt kom siste Coventryseier på Kenilworth Road i oktober 2017 hvor Coventry vant hele 3-0, og som også er siste Coventryseier over Luton. Åtte ganger har det endt uavgjort, mens 23 ganger har Luton vunnet på eget gress.

 

Coventrys form

På onsdag for to uker siden, spilte Coventry sin første hjemmekamp denne sesongen, da de første hjemmekampene til Coventry ble utsatt på grunn av at deres gressteppe på hjemmebanen Coventry Building Society Arena, var i elendig forfatning. Dette da anlegget ble brukt i syv rugbykamper i Commonwealth Games, noe gressmatten ikke tålte og måtte byttes.

Mark Robins menn startet sesongen med å spille 1-1 i bortekampen mot Sunderland, før Coventry tapte bortekampen mot Millwall 2-3. Deretter besøkte Coventry Hull City, en kamp som Coventry også tapte 2-3, før Coventry spilte sin første, og hittil eneste, hjemmekamp. Coventry tapte hjemmekampen 0-1 for Preston North End, før Coventry forrige lørdag tapte 0-3 når de besøkte Carrow Road og Norwich. Det gjør at Coventry ligger sist i The Championship med sitt ene poeng, men også med to til tre kamper mindre spilt enn de andre lagene i The Championship. Det er tre poeng opp til Huddersfield som ligger på 23. plass, mens det er syv poeng opp til Birmingham som ligger på 21. plass. Coventry ligger åtte poeng bak Luton.

Coventry har nå spilt ni ligakamper på rad uten å vinne en eneste ligakamp, da vi må helt tilbake til den 15. april for å finne Coventrys siste ligaseier. Da vant Coventry bortekampen mot Birmingham 4-2, mens vi må helt tilbake til 12. mars for å finne siste hjemmeseier, da Coventry slo Sheffield United 4-2.

Coventry ble også slått ut av Carabaocupen, da Coventry tapte 1-4 for Bristol City i første runde. Kampen ble regnet som hjemmekamp for Coventry, selv om kampen ble spilt på Burtons hjemmebane, Pirelli Stadium. Fjorårets Lutonspiller, Kal Naismith, ga Bristol City ledelsen i det 13. minutt.

 

Lutons form

Forrige lørdag tapte Luton et smertelig hjemmetap for Wigan, da Wigan snudde 0-1 til 2-1 seier på de siste ti minuttene. Luton spilte en god første omgang, og det var ikke ufortjent at Luton tok ledelsen med Carlton Morris i det 39. minutt. Dessverre var Tom Lockyer uheldig og scoret et selvmål i det 80.minutt, før Wigan kontret inn vinnermålet i det 88. minutt.

Dermed har ennå ikke Luton vunnet på Kenilworth Road denne sesongen, da Luton startet sesongen med å spille målløst mot Birmingham på Kenilworth Road. I den andre hjemmekampen tapte Luton 0-1 for Preston, før de den 26. august spilte 1-1 mot ligaleder Sheffield United. Det gjør at Luton har spilt uavgjort i to hjemmekamper, men tapte de to andre hjemmekampene.

På bortebane ble det i første bortekamp 1-1 mot Burnley, før det i andre bortekamp ble 0-2 tap for Bristol City på Ashton Gate. I Swansea klarte Luton sin første seier for sesongen, da Swansea ble slått 2-0. Også sesongens andre bortekamp i Wales endte med seier, da Cardiff ble slått 2-1 den 30. august.

Det gjør at Luton ligger på 18.plass med sine ni poeng, hvor syv av disse poengene er tatt på bortebane. Det er et poeng ned til Cardiff på 22. plass, mens det er fire poeng opp til Watford på sjette plass.

Luton har hittil scoret syv mål i The Championship, hvor tre av disse syv målene er scoret i løpet av de 15 første minuttene av en kamp. Luton har også sluppet inn åtte mål, hvor tre av disse målene er sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter. Under tirsdagens pressekonferanse poengterte Nathan Jones igjen at det viktigste med hans fotballfilosofi er å tilstrebe «clean sheet». Ved å klare «clean sheet», vil man uansett klare et poeng, i tillegg til at muligheten for å vinne kampen er enda større.

 

Nordmenn i Coventry

Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Daværende Coventrymanager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den norske stopperen, Leo Østigård, var i fjor på utlån fra Brighton Hove & Albion til Coventry. Østigård spilte 39 kamper for Coventry, og scoret to mål.

 

Skader

Under tirsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones fortelle at utsettelsen av lørdagens kamp, ikke gjorde skadesituasjonen i Luton noe verre. En ekstra frihelg gjorde at enda flere spillere nå er enda nærmere å være skadefri og i enda bedre kampform.

Under torsdagens pressekonferanse, før den utsatte kampen mot Stoke, kunne Nathan Jones fortelle at de ikke tok noen sjanser med Reece Burke forrige lørdag, da han fikk seg en hodeskade forrige tirsdag mot Cardiff. Burke er derimot klar til onsdagens kamp.  Også Alfie Doughty skal være skadefri og klar til å bli tatt ut til kamp.

Når det gjelder Pelly-Ruddock Mpanzu vet vi at han trener godt etter sitt langvarige skadeavbrekk, men det foreligger ingen informasjon om han blir spilleklar til onsdagens kamp.

Luke Berry, Fred Onyedinma, Sonny Bradley og Harry Cornick var alle på benken i kampen mot Wigan, og Luke Berry, Fred Onyedinma og Harry Cornick fikk alle spilletid. Henri Lansbury, som også har vært noe skadet, var på benken i kampen mot Cardiff forrige tirsdag, men fikk ikke spilletid.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med tre mål, mens Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Dan Potts, Luke Freeman og Gabriel Osho har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

James Bree er Lutons «servitør», da han har 2 assists så langt denne sesongen.

For Coventry er det Matt Godden som er klubbens toppscorer, da han har scoret tre mål denne sesongen. Viktor Gyokeres, Jamie Allen og Kyle McFadzen har scoret et mål hver.

 

Nice to know, need to know

Per nå ligger det ann til at lørdagens hjemmekamp mot Blackburn vil bli spilt som vanlig. Simon Pitts hadde heller ikke hørt noe annet.

 

For femte kamp på rad, spilles kampen mot Coventry under flomlys, med dugg i gresset og som en midtukekamp. Kampen har avspark kl 20.45 norsk tid, og kan som vanlig streames med livebilder fra iFollow. Simon Pitts kommenterer kampen, som forhåpentligvis også blir sesongens første hjemmeseier!!

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!