Luton Town – Blackburn Rovers

På lørdag får Luton besøk av Blackburn Rovers på Kenilworth Road, som også er den tredje kampen på rad hvor Luton slipper å dra fra Kenilworth Road for å spille kamp. Etter å ha spilt seks hjemmekamper denne sesongen uten å vinne, jakter Luton sesongens første hjemmeseier på lørdag, mens Blackburn, som er i form, jakter sin første ligaseier noensinne på Kenilworth Road.

Blackburn:

Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:

Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:

Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstilindustrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:

Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA-cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tim Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start mot Rosenborg på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship etter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship, og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. I februar 2017 ble Tony Mowbray ansatt som manager for Blackburn, men klarte ikke å unngå nedrykk. Derimot klarte han å manøvrere Blackburn til et direkte opprykk igjen på første forsøk, da Blackburn ble nummer to. I sin comeback sesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship.

I sommer avsluttet Blackburn på åttende plass, seks poeng bak Luton som havnet på sjette plass. Dette ble for øvrig den siste sesongen som Tony Mowbray ledet Blackburn, da han tok over som Sunderland manager. Dansken John Dahl Thommason tok over som manager i Blackburn.

Ewood Park:

«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.

Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

H2H:

Luton og Blackburn har møtt hverandre 45 ganger. 13 ganger har Blackburn vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var på Kenilworth Road i slutten av januar, i en kamp som endte målløst. Motsatt oppgjør på Ewood Park ble spilt i september 2021, hvor kampen endte 2-2 på dramatisk vis. Blackburn ledet 2-0 etter første omgang, og Nathan Jones ble tvunget til å ta grep. I det 60.minutt ble Luke Berry byttet inn for Carlos Mendes Gomes, et bytte som skulle vise seg å være både heldig og genialt. I det 73. minutt scoret Berry Lutons første scoring for kvelden. Mot slutten av andre omgang måtte kampens dommer bytte med fjerdedommer grunnet skade, noe som gjorde at det ble lagt til mye overtid. I det 98.minutt scoret Luke Berry sitt andre mål for kvelden, og utlignet til 2-2.

Siden 1981 har lagene møttes ti ganger, hvor Luton har vunnet fem ganger. Siste seier kom den 22. juli 2020, da Luton vant 3-2 på Kenilworth Road, som også førte til at Luton beholdt plassen i The Championship. Siden 1981 har Blackburn vunnet to ganger, hvor 1-0 seieren i januar 2021 på Ewood Park er den eneste ligaseieren.

Blackburn vant også en kamp i 2007 i FA-cupen, hvor Blackburn vant 4-0 på Kenilworth Road. Blackburn, som da spilte i Premier League, hadde Morten Gamst Pedersen på laget, som også scoret Blackburns fjerde scoring. Luton rykket ned fra The Championship denne sesongen.

Et artig poeng som er verdt å merke seg, er at 2-1 seieren på Ewood Park i september 2019, som også er den siste borteseieren til Luton over Blackburn, er av det virkelig sjeldne slaget. Vi må tilbake til 1981 for å finne den neste bortekampen og borteseieren på Ewood Park, hvor Lutons David Moss scoret kampens eneste mål på straffe i en League Division Two kamp (nivå to). Lutons tredje og første seier på Ewood Park, kom i 1960, hvor Luton vant 2-0 i en kamp på øverste nivå, som igjen gjør at Luton totalt kun har vunnet tre kamper på Ewood Park.

Det er også verdt å merke seg at 4-0 seieren i FA-cupen i 2007, er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 23 ganger, hvor det ni ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Blackburns form:

Blackburn startet sesongen sterkt ved å først vinne hjemmekampen mot QPR 1-0, før de i neste runde dro til Wales og slo Swansea 3-0. I tredje runde fikk Blackburn besøk av West Brom, som ble beseiret 2-1. Deretter ble det to 0-3 tap på bortebane, henholdsvis mor Reading og Sheffield United. Også hjemmekampen mot Stoke i sjette serierunde endte med tap, da Stoke vant 1-0. I siste kamp i august dro Blackburn for å besøke Blackpool, en kamp som Blackburn vant 1-0. For to uker siden hadde Blackburn besøk av Bristol City, en kamp som endte med 2-3 seier til gjestene fra Bristol. På tirsdag hadde Blackburn besøk av Watford, en kamp som Blackburn vant 2-0. Det gjør at Blackburn ligger på tredje plass i The Championship før lørdagens kamp med sine 15 poeng. Det er fem poeng opp til Sheffield United som leder ligaen, mens det er fem poeng ned til Luton på 18.plass.

Av Blackburns fire bortekamper i ligaen denne sesongen, har altså Blackburn tapt to kamper, mens to av kampene har endt med seier.

Blackburn er også fortsatt med i Carabaocupen. Hartlepool ble slått 1-0 i første runde på Ewood Park, mens Bradford ble slått 2-1 på bortebane. Blackburn møter West Ham i tredje runde i London, en kamp som skal spilles den 8. november.

Lutons form:

Luton har tatt flest poeng på bortebane denne sesongen, og på onsdag fikk vi nok en bekreftelse på at Luton sliter på hjemmebane. Nok en gang ble det poengtap, og denne gang mot bunnlaget Coventry som gjestet Kenilworth Road. Kampen endte 2-2 etter at Carlton Morris hadde gitt Luton ledelsen ved to anledninger, mens Coventry kvitterte ut Lutons ledelse to ganger.

Luton startet sesongen med to poengdelinger, henholdsvis mot Birmingham og Burnley, før Luton tapte to kamper på rad, henholdsvis mot Preston og Bristol City. Deretter fulgte Lutons første seier for sesongen, når Luton vant 2-0 over Swansea. Sheffield United gjestet så Kenilworth Road, hvor kampen endte 1-1, før Luton dro til Wales for andre gang denne sesongen, for å ta med seg tre poeng fra Cardiff. Wigan vant 2-1 over Luton etter å ha ligget under 0-1 i store deler av kampen, før det på onsdag ble poengdeling mot Coventry.

Det betyr at på hjemmebane har Luton kun kapret tre poeng denne sesongen, fordelt på tre uavgjortkamper (Birmingham, Sheffield United og Coventry). Det har blitt to hjemmetap, selv om de har vært av det knepne slaget (Preston og Wigan).

Det gjør at Luton ligger på 18.plass, et poeng foran Swansea som ligger på 22. plass. Det er fem poeng opp til Blackburn som ligger på tredje plass, mens det er fire poeng opp til Sunderland som ligger på sjette plass.

Det er verdt å merke seg at fem av de ni målene som Luton har scoret denne sesongen, er scoret i løpet av de 15 første minuttene. Når det gjelder når Luton slipper inn sine mål, så er fire av de ti innslupne målene, sluppet inn i løpet av de 15 første minuttene av omgangene. Tre av de ti innslupne målene er sluppet inn i kampens 15 siste minutter.

Friendly faces

Følgende spillere har jeg kommet over som har spilt for begge klubbene. Matty Pearson hadde sin juniorkarriere i Blackburn, før han gikk til Rochdale i 2012. Også Ryan Tunnicliffe har tre måneder på Ewood Park, da han i 2014 ble lånt ut fra Manchester United. Tunnicliffe fikk 17 kamper for Blackburn og scoret et mål. Alex Baptiste spilte to kamper for Luton i 2019, mens han hadde 32 kamper for Blackburn i 2014/15 sesongen. Amari´i Bell ble hentet fra Blackburn foran forrige sesong. Bell fikk 90 kamper for Blackburn og scoret 3 mål. Skotten Paul Dickov spilte 15 kamper for Luton i 1993/94 sesongen, mens han spilte 50 kamper for Blackburn mellom 2004 og 2006. Ray Harford var manager i Luton mellom 1987 til 1990, mens han styrte Blackburn i 1995 til 1996. Mike Harrison pilte 160 kamper for Blackburn i perioden 1963 til 1967, og fikk 31 kamper for Luton mellom 1968 og 1970. Mike Newell spilte 63 kamper og scoret 18 mål for Luton mellom 1986 og 1987, mens han spilte 130 kamper og scoret 28 mål for Blackburn mellom 1991 og 1996. Keeperen Chris Walton ble lånt ut fra Brighton & Hove Albion til Luton i 2016/17 sesongen, hvor han fikk 27 kamper. I 2019/20 sesongen ble han lånt ut fra samme klubb til Blackburn hvor han fikk 46 kamper. Spissen Roy Wegerle spilte 45 kamper og scoret ti mål for Luton mellom 1988 og 1990, mens han spilte 11 kamper og scoret fire mål for Blackburn i 1992/93 sesongen.

Nordmenn i Blackburn:

Flere nordmenn har spilt i Blackburn, og de to som har utmerket seg mest i Blackburntrøyen er Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn i 1995, har to opphold i klubben med til sammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper.

Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

Storscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med fem mål, mens Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Dan Potts, Luke Freeman og Gabriel Osho har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

Fred Onyedinma og James Bree er Lutons «servitører», da begge har 2 assists så langt denne sesongen.

For Blackburn er det Ben Brereton som er klubbens toppscorer, mens fire spillere har scoret to mål hver.

Skadesituasjon:

Det har ikke vært noen pressekonferanse før lørdagens kamp, men allikevel har jeg fått noe informasjon fra Simon Pitts når det gjelder skader i Lutonstallen. Blant annet kunne han bekrefte at grunnen til at Harry Cornick ble byttet ut ved pause mot Coventry, var at han hadde en liten kjenning med strekkskaden som holdt han ute flere kamper i august. Han ble derfor byttet ut i pausen for å unngå at han igjen skulle bli skadet.

Når det gjelder Reece Burke har han hatt noen problemer med lungene denne uken som har gjort at oksygenopptaket ikke har vært hundre prosent. Simon Pitts mente derimot at Burke ikke ville være ute lenge, men var usikker på om han ville rekke lørdagens kamp. Når det gjelder Tom Lockyer hadde ikke Simon Pitts noe informasjon å komme med, annet enn at han syntes det var rart at Lockyer ikke spilte mot Blackburn, ettersom Lockyer har spilt bra i de kampene han har spilt denne sesongen.

Spennende blir det også å se om Alfie Doughty, som skal være skadefri, blir tatt ut til lørdagens kamp, samt om Pelly-Ruddock Mpanzu er i såpass form igjen at han også kan figurere i laguttaket.

Vil Luton endelig få sin første hjemmeseier for sesongen, eller vil Blackburn få sin første ligaseier på Kenilworth Road noensinne? Spenningen kan du få med deg ved å streame kampen med livebilder fra iFollow tjenesten på lørdag kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts kommenterer som vanlig.