Luton Town – Bristol City

Som i august, spilles kampen mot Bristol City som en midtukekamp, og Kenilworth Roads flomlys vil lyse opp banen når Bristol City gjester Kenilworth Road på onsdag. Det kan også bli et gjensyn med både Kal Naismith og Harry Cornick.

Bristol by 

Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble Bristol kåret av «The Sunday Times» til Storbritannias beste by å bo i.

Bristol City 

Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå.

I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noensinne. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger, henholdsvis i 1971 og 1989. I fjor sommer avsluttet Bristol City på 17. plass i The Championship, med solid margin til 22. plassen, og 20 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

Foran fjorårets sesong ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, etter at Lee Johnson fikk sparken. Holden fikk sparken i februar i år etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad, og ble erstattet av Nigel Pearson, som sist var manager i Watford. Nigel Pearson er fortsatt manager i Bristol City.

Rivaler 

Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger to liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Bristol Rovers rykket ned til League Two etter 2020/21 sesongen, da Rovers ble sist i League One. Derimot klarte Bristol Rovers å rykke rett opp igjen etter å ha blitt nummer tre i League Two. Bristol Rovers hadde like mange poeng og lik målforskjell som Northampton på fjerde plass, men havnet på tredje plass ved å ha scoret 71 mål, mens Northampton scoret 60 mål.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil vest for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate

«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16. februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H

Luton og Bristol City har møtt hverandre 64 ganger. Både Luton og Bristol City har vunnet 23 ganger hver, mens det har endt uavgjort ved 18 anledninger.

Sist lagene møttes var også en midtuke kamp, da lagene møttes i fjor på tirsdag den 16.august på Ashton gate. Bristol City ble det første, og totalt det fjerde laget, som har slått Luton på bortebane denne sesongen, da Bristol City vant kampen 2-0. Dette var en sjelden seier over Luton, da dette var den andre seieren til Bristol City over Luton på fjorten forsøk. Bristol City vant også den 29.desember i 2019, da Bristol City vant 3-0 på Ashton gate. Forrige seier før det, skjedde den 28.april i 2001 i en League Division Two kamp (nivå tre), da Bristol City vant 3-1 over Luton, også den kampen på Ashton Gate. På de siste 14 oppgjørene har det endt uavgjort fire ganger, Luton har vunnet åtte ganger, mens Bristol City har vunnet to ganger. De åtte seirene har kommet på de siste elleve oppgjørene.

Sist lagene møtes på Kenilworth Road, var den 25.januar i fjor, hvor Luton vant 2-1. Luton tok ledelsen ved James Bree, før Bristol City utlignet ti minutter ut i andre omgang. Elijah Adebayo satte inn det avgjørende målet i det 69.minutt.

Totalt har Bristol City besøkt Kenilworth Road 33 ganger hvor Luton har vunnet 16 ganger. Syv ganger har Bristol City vunnet, mens det 10 ganger har endt uavgjort.

Sist Bristol City vant på Kenilworth Road var i november 2000, hvor Bristol City vant 3-0 i en League Division 2 kamp (nivå tre). Forøvrig rykket Luton ned til League Division Three etter denne sesongen, da Luton avsluttet sesongen 2000/01 med å bli ble nummer 22.

Etter seieren i 2000, har Bristol City besøkt Kenilworth Road syv ganger, hvor Bristol City klarte 2-2 i april 2003, som også er det eneste poenget som Bristol City har klart på de siste syv kampene. De siste seks kampene har endt med hjemmeseier, og en målforskjell på 18-5 i favør Luton. De tre siste hjemmekampene har vært oppgjør i The Championship.

Bristol Citys form 

Før onsdagens kamp, ligger Bristol City på en 13. plass med sine 48 poeng. Det er 16 poeng ned til Blackpool som ligger på 22. plass, mens det er ni poeng opp til Millwall som innehar den siste Play- off plassen. Det er 12 poeng opp til Luton.

Som Luton, er Bristol City et av de store formlagene i The Championship, og på de siste tolv kampene har Bristol City kun tapt en ligakamp. Tapet kom for halvannen uke siden, da Bristol City tapte «The Severnside derbyet» mot Cardiff, 0-2 i Cardiff. Da hadde ikke Bristol City tapt en ligakamp siden de tapte 0-2 på «boxing day» for West Brom på Ashton Gate.

Etter tapet mot West Brom på «boxing day», har seks ligakamper endt uavgjort, mens fem ligakamper har endt med seier, i tillegg til det nevnte tapet mot Cardiff. Totalt har Bristol City tatt 21 poeng på disse tov kampene.

I denne perioden på tolv ligakamper, har seks av kampene blitt spilt borte fra Ashton Gate. Den 4. februar ble Preston slått 2-1 på Deepdale, som også er den eneste borteseieren som Bristol City har på disse seks bortekampene. Som nevnt ble det 0-2 tap i Cardiff, mens det ble uavgjort mot Millwall, Coventry, Sunderland og Huddersfield. totalt har Bristol City vunnet fire kamper når de har vært på reise, mens syv bortekamper har endt uavgjort. Bristol City har tapt seks bortekamper.

Bristol City har også gjort det ganske bra i FA-cupen, da de spilte seg frem til femte runde, hvor de ble slått ut av Manchester City som vant 3-0 på Ashton Gate. Før det ble Swansea slått ut i tredje runde, da Swansea ble slått 2-1 i omkampen i Swansea, da oppgjøret på Ashton Gate endte 1-1. I fjerde runde ble West Brom slått 3-0 på Ashton Gate.

Lutons form 

På lørdag klarte Luton å endelig slå Sheffield United igjen, og endelig klarte Luton igjen å vinne på Bramall Lane. Luton vant 1-0 etter at Carlton Morris scoret kampens eneste mål, og dermed har Luton tatt ti av tolv mulige poeng på de fire siste kampene.

Med lørdagens seier befestet dermed Luton sin fjerde plass i årets The Championship, samtidig som de knappet innpå forspranget til lørdagens motstander. Sheffield United ligger nå syv poeng foran Luton, mens det er tre poeng opp til Middlesbrough som ligger på tredje plass. Det er fem poeng ned til Norwich som ligger på syvende plass.

På de siste 10 kampene er det kun Burnley som har slått Luton. Seks av kampene har endt med seier, mens tre av kampene har endt uavgjort. Totalt har Luton tatt 21 poeng på disse ti kampene, mens Luton har tatt 24 poeng på de siste tolv kampene.

På Kenilworth Road har Luton kun vunnet en av de siste tre kampene, da Luton tapte mot Burnley, spilte uavgjort mot Millwall, mens det ble 1-0 seier over Swansea.

På de siste syv hjemmekampene slo Luton først Norwich, før det ble 2-3 tap for West Brom. Deretter ble Cardiff og og Stoke slått 1-0 på Kenilworth Road, før Luton opplevde det bitre 0-1 tapet for ligalederne Burnley. Det ble videre 2-2 mot Millwall, før Swansea ble slått 1-0 i den siste hjemmekampen.

Nordmenn i Bristol City

En nordmann er spesielt kjent for å ha spilt for Bristol City, og dette er Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill i Luton Town, men avslo dette.

Markus Henriksen ble i januar 2020 lånt ut fra Hull til Bristol City, hvor han fikk fire kamper for klubben.

Foruten Vegard Hansen og Markus Henriksen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Vikingtreneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces

Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september i 2020 signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby. Den 31. januar ble Martin løst fra sin kontrakt med Bristol City, og Martin endte opp med 88 kamper for Bristol City, hvor han totalt scoret 15 mål. Den 6. februar ble Martin klar for QPR.

Den 30. mai i fjor, ble det kjent at Kal Naismith hadde takket nei til ny kontrakt i Luton, og i stedet signert for Bristol City. I perioden januar 2021 til mai 2022 spilte Naismith 63 kamper for Luton og scoret fire mål, og huskes spesielt for 3-2 scoringen mot Bournemouth på overtid i januar 2022. Naismith var også en av Lutons mest kreative spillere i forrige sesong med sine syv målgivende pasninger, selv om han ofte ble brukt som midtstopper. Naismith har ikke spilt for Bristol City siden 2-1 seieren mot Preston den 4. februar, da han ble byttet ut etter en halv time med skade.

På «deadline day» ble det klart at Harry Cornick hadde signert for Bristol City. Totalt ble det 211 kamper for Luton, hvor den hurtige vingen og spissen scoret 38 mål. Hittil har Cornick spilt åtte ligakamper for Bristol City, hvor han har startet en av disse åtte kampene. Cornick har ikke scoret noe mål, eller fått noen assist for sin nye klubb.

Mick Harford har en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson, som tilbrakte ungdomstiden i Luton, var i Bristol City ifra 2017 til 2022. Bakinson spilte 47 kamper for Bristol City og scoret fem mål. Han spiller i dag i Sheffield Wednesday.

Skader 

På tirsdag holdt Rob Edwards pressekonferanse foran onsdagens kamp, og kunne melde at han ennå ikke visste noe rundt skadesituasjonen til Pelly-Ruddock Mpanzu. Derimot ble det tatt røntgen av Mpanzu i dag (tirsdag), og de regnet med å ha et svar rundt Mpanzus skade i løpet av de neste 24 timene.

Dan Potts trenger fortsatt litt tid til før han blir spilleklar, mens Burke, Clark og Doughty vil alle tre bli vurdert helt frem til kampstart på onsdag.

Toppscorerne 

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 15.mål for sesongen når han på lørdag scoret kampens eneste mål mot Sheffield United. Elijah Adebayo reduserte til 1-2 mot Millwall, og scoret sitt niende mål denne sesongen, uansett turnering. Luke Berry scoret utligningen mot Millwall, og har dermed scoret tre mål denne sesongen, noe også Jordan Clark har gjort. Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day», det samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell og Luke Freeman har så langt denne sesongen.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughty har fem assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Bristol City er det Nahki Wells som er klubbens toppscorer med sine 11 mål, uansett turnering. Tommy Conway har ni mål, uansett turnering, mens Antoine Semenyo har scoret åtte mål, uansett turnering. Alex Scott og Andreas Weimann har fem assist så langt denne sesongen, uansett turnering.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 15. mars, var i 2011, hvor Luton møtte Cambridge i en Conference league kamp som endte målløst. Av femten kamper som Luton har spilt den 15.mars, er seks av dem spilt på Kenilworth Road. Kun to ganger har det endt med hjemmeseier, henholdsvis i 2008 hvor Oldham ble slått 3-0 i en League One kamp, og i 1930 hvor Plymouth ble slått 5-2.

Nice to know, need to know

Når Rob Edwards tok over som Luton manager, lå Luton på 10 plass, et poeng bak Millwall som lå på sjette plass. Det var åtte poeng opp til Sheffield United som lå på andre plass, mens det var 11 poeng opp til Burnley på første plass. I dag ligger Luton som nevnt på fjerde plass, syv poeng bak Sheffield United som ligger på andre plass.

Simon Pitts kunne også meddele at etter at Rob Edwards ble Lutons manager, har Luton det tredje beste poengsnittet i The Championship. Burnley har det desidert beste snittet med 2,63 poeng, mens Middlesbrough ligger på andre plass med et snitt på 2,40 poeng. Luton har et snitt å 2,00, mens West Brom ligger på fjerde plass med 1,94. Onsdagens motstander, Bristol City, ligger på syvende plass med et snitt på 1,60, mens erkerival Watford ligger på 15. plass med et snitt på 1,20 poeng.

Onsdagens kamp streamer du som vanlig via iFollow tjenesten, hvor kampstart er satt til kl 2045 skandinavisk tid. Sammen med et fullsatt Kenilworth road, vil Simon Pitts også befinne seg, og han vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!