Sunderland – Luton Town

Lørdag drar Rob Edwards og Luton Town nordover for å måle krefter mot Sunderland og spille på det flotte stadionanlegget Stadium of Light.  

Historisk er Sunderland en vanskelig by for Luton Town, som knapt har vunnet der – og aldri på Stadium of Light. Men det er gode tider i Luton, og Town er så til de grader i form.

Byen Sunderland

Byen Sunderland ligger i den engelske regionen Nordøst-England, drøye to mil sørøst for Newcastle. Byen er en industri- og havneby, og har drøye 175 000 innbyggere.

Sunderland AFC

Sunderland Association Football Club ble stiftet i 1879, og ble i 1890 valgt inn i The Football League som den første klubben etter The Football Leagues begynnelse i 1888. Sunderland ble valgt inn på bekostning av Stoke, som hadde havnet sist i The Football League to sesonger på rad.

Sunderlands historie

Sunderland spilte sammenhengende i den øverste divisjonen til 1958, og proklamerte seg på 50-tallet som den eneste klubben til å ha spilt sammenhengende ligafotball i toppdivisjon. De 57 sammenhengende sesongene i toppdivisjonen fra 1890 til 1958, var lenge engelsk rekord, men er nå slått av flere lag som Arsenal (1919 til i dag), Everton (1954 til i dag) og Liverpool (1962 til i dag).

Sunderland har blitt ligamestere ved seks anledninger. Første gang i 1891/92 sesongen, og siste gang i 1935/36 sesongen. FA-cupen har Sunderland vunnet to ganger, henholdsvis i 1937 og 1973, mens de har vært finalist i Ligacupen ved to anledninger, sist i 2014.

Sunderland rykket ned fra Premier league etter at de havnet sist i 2016/17 sesongen med sine 24 poeng, hvor David Moyes var manageren som styrte klubben når Sunderland for første gang på ti sesonger, rykket ned fra Premier league til Championship. De var 16 poeng ifra å fornye kontrakten i Premier League.

Moyes ble erstattet av Simon Grayson før Championship sesongen startet, men også han fikk sparken etter en rekke dårlige resultater innledningsvis av Championship sesongen. I november 2017 ble den tidligere Wales manageren Chris Coleman ansatt, som heller ikke klarte å unngå at Sunderland havnet sist i Championship og rykket ned til League one. Sunderland fikk 37 poeng, og var 6 poeng fra Bolton som havnet på 21.plass og kapret dermed den siste sikre plassen i Championship. Coleman fikk sparken etter at nedrykket til League one var et faktum. 2017/18 sesongen i The Championship er for øvrig dokumentert i Netflix dokumentaren «Sunderland till i die».

2018/19 sesongen i League One ble den andre sesongen som Sunderland spilte på et lavere nivå enn nivå to, da Sunderland også spilte på nivå tre i 1987/88 sesongen.

Omtrent samtidig som nedrykket til League One var et faktum, ble klubben solgt til Stewart Donald. Donald byttet ut det meste av styre og støtteapparat før 2018/19 sesongen, og ansatte den skotske manageren Jack Ross, som i 2017/18 sesongen var manager for den skotske Championship klubben St. Mirren. Han ledet St. Mirren til seriemesterskap, og derved opprykk og spill i den skotske Premier league. Han ble også kåret til årets manager i Skottland.

2018/19 sesongen avsluttet Sunderland på femte plass i League One, og spilte seg frem til finalen i Play-off som de tapte 1-2 for Charlton. Samme sesong gjorde Luton et «back to back» opprykk, og rykket opp med Mick Harford som «care taker» manager. Sunderland tapte EFL Trophy (Checkatrade Trophy) finalen denne sesongen, etter at det sto 2-2 etter 120 minutters spill, hvor Portsmouth vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 5-4.

Etter en skuffende start på 2019/20 sesongen, fikk Ross sparken og ble erstattet med Phil Parkinson. Sunderland avsluttet sesongen med en åttende plass, som også er klubbens dårligste ligaplassering noensinne.

I november 2020 var det slutt for Parkinson, som ble erstattet med Lee Johnson, i tillegg til at Kyril Louis – Dreyfus kjøpte seg såpass opp i klubben at han fikk kontroll over klubben. Denne sesongen avsluttet Sunderland på fjerde plass, men tapte 2-3 sammenlagt for Lincoln City i Play – off semi – finalen.

I februar 2022 ble den tidligere Norwich manageren Alex Neil, ansatt som ny manager i Sunderland. Lee Johnsen fikk beskjed om å forlate Sunderland etter at de blant annet tapte 0-6 for Bolton. Sunderland og Alex Neil avsluttet på en femte plass, og slo Sheffield Wednesday 2-1 sammenlagt i Play–off semi-finalen. I finalen ble Wycombe slått 2-0 og dermed endte «marerittet» på nivå tre med fire sesonger.

Den 28. august ble det klart at Alex Neil ble den nye manageren til Stoke, og Tony Mowbray ble den 30. august ansatt som klubbens nye manager, og leder laget mot Luton på lørdag.

Rivalisering

Sunderland er bitre rivaler med naboklubben Newcastle United. Dette kommer klart fram i mange av kampsangene som spesielt synges i det kjente «Tyne-Wear derby» mellom Newcastle og Sunderland. Oppgjøret har navnet etter grevskapet Tyne and Wear, som både Sunderland og Newcastle var en del av, men om ble avskaffet i 1986. Tyne and Wear er også navnet på to elver som grevskapet lå imellom. Dagens Tyne – Wear derby er opprinnelig en videreføring av den historiske rivaliseringen mellom Sunderland og Newcastle, som skriver seg tilbake til den engelske borgerkrigen mellom 1642 og 1651.

Stadionanlegg

«The Black Cats», som er kallenavnet til Sunderland, spilte fra 1886 til 1898 på Newcastle Road, mens de Fra 1898 hadde tilhold på Roker Park. Roker Park hadde en publikumskapasitet på 22 500 tilskuere før klubben flyttet til «The Stadium of Light» i 1997, mens publikumsrekorden på Roker Park skal ha vært på 75,118 og ble satt en gang før andre verdens krig.

Flyttingen fra Roker Park til «The Stadium og light», falt veldig tungt for mange supportere, selv om det nye anlegget var en nødvendighet og et vesentlig løft for Sunderland. Det nye anlegget har en publikumskapasitet på rundt 49 000 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 48,353 tilskuere som ble satt i en Premier League kamp mot Liverpool den 13. april i 2002.

I oktober 2007 ble Sunderland-supporterne kåret til de mest høylytte supporterne i Premier League, etter en undersøkelse foretatt på alle stadionene i ligaen.

H2H 

Luton og Sunderland har møtt hverandre 60 ganger. Sunderland har et overtak på Luton med sine 32 seiere, mens det 14 ganger har endt uavgjort. Luton har vunnet 14 ganger.

Sist lagene møttes var i den 29.oktober i høst, som også var kamp nummer 300 for Nathan Jones som manager i Luton. Kampen endte 1-1, etter at Luton tok ledelsen ved Carlton Morris i det 47. minutt, før Sunderland utlignet til 1-1 i det 78. minutt.

Sist lagene møttes på The Stadium of Light, var i 2019 i en League One kamp. Også den kampen endte 1-1 etter at James Collins utlignet til 1-1 halvveis ut i andre omgang, som også er det eneste poenget Luton har klart å ta på Stadium of Light. Også motsatt oppgjør i 2018/19 sesongen på Kenilworth Road endte 1-1, etter at Matty Pearson utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang.

Sist Luton vant en ligakamp mot Sunderland, er helt tilbake i desember 1994 på nivå to, eller ni ligakamper siden. Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, vant Luton 3-0 etter to scoringer av Scott Oakes og en scoring av John Hartson. Luton har slått Sunderland ved en anledning etter seieren i 1994, da Luton vant 3-0 i andre runde i ligacupen på Kenilworth Road i august 2007. David Bell scoret to mål, mens Paul Furlong scoret et. Sunderland spilte da i Premier league, mens Luton spilte i League One

Luton har besøkt Sunderland 30 ganger, hvor Sunderland har vunnet 19 ganger. Kun tre ganger har det endt med borteseier, mens lagene har delt poengene ved åtte anledninger når Luton har besøkt Sunderland. Sist Luton vant i Sunderland, var i 1973 hvor Luton vant 1-0 på nivå to. Luton har besøkt Sunderland 17 ganger etter dette, hvor det fem ganger har endt uavgjort, mens 12 ganger har Luton tapt.

Sunderlands form

Fjorårets league One lag, har hatt en ok sesong så langt, og ligger på 12. plass i ligaen med sine 52 poeng. Det er åtte poeng opp til Millwall som ligger på sjette plass, mens det er 11 poeng opp til Luton som ligger på fjerde plass. Sunderland er nokså trygge i forhold til nedrykk, da det er 17 poeng ned til Blackpool som ligger på 22. plass.

På onsdag tok Sunderland ledelsen mot Sheffield United, men ligatoeren snudde kampen til sin fordel og vant 2-1. Sunderland har nå vært inne i en periode på seks kamper, hvor 1-0 seieren over Norwich på Carrow Road den 12.mars, er den eneste kampen som har gitt Sunderland tre poeng. Også kampen mot Bristol City ga poeng, da det ble 1-1 på Stadium of Light. Deretter fulgte to 1-2 tap mot Rotherham og Coventry, før Stoke vant en sterk borteseier på Stadium og Light den 4. mars, da Stoke vant hele 5-1.

Før denne sekskampsperioden, spilte Sunderland fire kamper på rad uten å tape. Først ble Middlesbrough slått, før det ble 1-1 mot Millwall. Deretter ble Reading slått 1-0, før QPR ble slått 3-0.

Som Luton, har Sunderland tatt flest poeng på bortebane. På Stadium og Light har Sunderland vunnet seks kamper så langt denne sesongen, mens fem kamper har endt uavgjort. Syv ganger har det endt med null poeng når Sunderland har spilt på hjemmebane.

Siden nyttår har Sunderland spilt 15 kamper, og Sunderland har scoret i alle disse kampene.

Lutons form

På onsdag klarte Luton å vinne 1-0 over Bristol City, som også er den tredje ligakampen på rad med samme resultat. Enda mer imponerende, Luton har spilt 11 ligakamper siden Luton tapte 2-3 for West Brom den 14. januar, hvor Millwall er det eneste laget som har scoret på Luton i «open play». Millwall scoret to mål i «open play» i 2-2 kampen på The Den den 28.februar, mens Coventry, Preston og Burnley scoret et mål hver mot Luton, men alle disse tre målene ble scoret på straffe. Åtte av disse 11 kampene har endt med «clean sheet» og Luton seier, mens syv av dem endte 1-0. Den 21. januar vant Luton 2-0 over Wigan.

Med 1-0 seieren over Bristol City, befestet Luton fjerde plassen i årets liga med sine 63 poeng. Det er et poeng opp til Middlesbrough på tredje plass, mens det er syv poeng opp til Sheffield United på andre plass, mens Burnley leder suverent med sine 83 poeng.

Med ni kamper igjen å spille, er det er syv poeng ned til Norwich som ligger på syvende plass, mens det er åtte poeng ned til West Brom på åttende plass.

Som kjent har Luton vært veldig gode på bortebane denne sesongen, og har tatt 34 av 63 poeng på bortebane. Luton har vunnet ti kamper, spilt fire bortekamper uavgjort, mens Bristol City, Watford, Stoke og Middlesbrough har vunnet sine kamper når Luton har gjestet dem. Etter at Rob Edwards tok over som Lutonmanager, har Luton spilt åtte bortekamper i ligaen. Kun Middlesbrough har klart å slå Luton når Luton har vært gjester, mens fem kamper har endt med seier for Luton. To kamper har endt uavgjort.

Med sine 34 innslupne mål, er det kun Sheffield United med 33 innslupne mål, og Burnley med 29 innslupne mål, som har sluppet inn færre mål enn Luton.

Friendly faces

I 1993 spilte Mick Harford 11 kamper for Sunderland, som også er hans fødeby, hvor han scoret tre mål.

Kazenga LuaLua har også et relativt god kjennskap til Sunderland. LuaLua ble løst fra sin kontrakt i Brighton ved nyttår 2018, og ble hentet til Sunderland på free transfer. LuaLua var i Sunderland i seks måneder, hvor han fikk seks innhopp fra benken for Sunderland. LuaLua signerte for Luton i august 2018 på free transfer, og totalt ble det 74 kamper og syv mål for LuaLua i Luton frem til hans kontrakt gikk ut etter 2020/21 sesongen.

Ifra 2005 til 2007 spilte Carlos Edwards 68 kamper for Luton og scoret 8 mål, mens han i fra 2007 til 2009 spilte 50 kamper for Sunderland og scoret 5 mål.

Storscorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, er i storform, og scoret sitt 16.mål for sesongen når han på onsdag scoret kampens eneste mål mot Bristol City. Med det har Lutons storscorer scoret i tre kamper på rad, og fem mål på de siste syv kampene. Elijah Adebayo har scoret ni mål denne sesongen, uansett turnering, mens Luke Berry og Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen. Harry Cornick endte med to mål for Luton, ettersom han gikk til Bristol City på «deadline day», det samme antall mål som Reece Burke, Alan Campbell og Luke Freeman har så langt denne sesongen.

Carlton Morris er også er Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughty har fem assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Sunderland er det fjorårets toppscorer, Ross Stewart, som er klubbens toppscorer med 12 mål, mens Jack Clarke har scoret ni mål, uansett turnering. Amed Diallo har scoret åtte mål, uansett turnering, mens Ellis Sims og har scoret syv mål. Merk at Ross Stewart scoret 27 mål i fjorårets opprykkssesong, og ble Sunderlands suverene toppscorer!

Jack Clarke er klubbens beste «servitør», da han har vært nest sist på syv av Sunderlands mål, mens Patrick Roberts står registrert med fem «serveringer».

Skadesituasjon

Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før lørdagens kamp, så vi må forholde oss til det som ble sagt til onsdagens kamp.

På tirsdag fortalte Rob Edwards, at Dan Potts fortsatt trenger enda litt mer tid før han blir spilleklar. Jordan Clark, Alfie Dought og Reece Burke ble alle vurdert helt frem til kampstart på onsdag, hvor Reece Burke ble gitt klarsignal og fikk noen spilleminutter når han kom inn fra benken. Alfie Doughty var ikke i troppen, mens Jordan Clark var sidekommentator med Simon Pitts.

Når det gjelder Pelly-Ruddock Mpanzu, som skadet seg i første omgang mot Sheffield United, ble det på torsdag meldt at Pelly vil være ute i noen uker. Det var lenge en frykt for at han hadde skadet seg såpass alvorlig at han ville være ute i flere måneder.

Sunderland har scoret i alle sine 15 kamper siden nyttår, mens Luton har tre «clean sheet» på rad. Spørsmålet blir derfor, hvilken statistikk ryker? Luton er tildelt 1484 billetter til den siste kampen før landlagspausen, og kampen har avspark på lørdag kl 1600 skandinavisk tid. Kampen ser du som vanlig med live bilder via iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!