Luton Town – Birmingham City

Etter en noe kortere sommerferie grunnet fotball VM i Qatar, sparkes sesongen 2022/23 i gang på lørdag, og første motstander er fjorårets «marerittmotstander» Birmingham. Birmingham, som har vært i nedrykksstriden de siste sesongene, er spådd en ny vanskelig sesong, og er tippet av mange nederst etter endt sesong. Mye på grunn av intern uro i klubben, en tynn og uerfaren stall, samt en ny og uerfaren manager. Som de fleste husker, tapte Luton i fjor hjemmekampen mot Birmingham 0-5, mens bortekampen tapte Luton 0-3. Det bør derfor være «plenty» av motivasjon for å «kickstarte» sesongen med et godt resultat!!

 

Birmingham by

Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomstene i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Byen kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

 

Birmingham City FC

Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben i 1905 endret navn til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

 

Biminghams historie

Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Heath ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Heath tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå. Samtidig nådde Birmingham finalen i FA-cupen, hvor Birmingham tapte 1-3 for Manchester City.

Birmingham kom også til Messebycupen i 1960 og 1961. I 1963 vant Birmingham deres første «major trophy», da de vant ligacupen. Seieren var av det spesielt deilige slaget, da de slo erkerival Aston Villa 3-1.

Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor den øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre, men rykket direkte opp igjen etter å ha vunnet nivå tre.

Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til The Championship.

Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant, meget overraskende, Ligacupen etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt seks sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. 2019/20 sesongen, avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton. I fjor avsluttet Birmingham på 18.plass, men da med relativt god og sikker margin til nedrykksplassene. I våres avsluttet Birmingham på en 20. plass, etter en relativt svak avslutning på sesongen, da Birmingham kun klarte å vinne en av de siste ti kampene. Allikevel var det hele 10 poeng ned til Peterborough som havnet på 22 plass.

I mars 2021, ble Aitor Karanke erstattet av den tidligere Charlton manageren, Lee Bowyer, etter at Karanka kun hadde klart tre seiere på 19 kamper. Bowyer, som i fjor klarte to veldig sterke resultater mot Luton, avsluttet sesongen svakt, og ble den 3. juli erstattet av den uerfarne John Eustace.

 

Rivaler

Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birminghamsupporterne ekstra.

 

St. Andrews

«The Blues», som er kallenavnet på Birmingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 tilskuere og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

 

H2H

Luton og Birmingham har møtt hverandre 65 ganger, og historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 32 seiere over Luton. 13 ganger har Luton vunnet, mens 20 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner.

Fjorårets kamper mellom Luton og Birmingham, bekreftet så til de grader hvilket historisk overtak Birmingham har over Luton. Først møttes lagene møttes den 21. august i fjor, hvor Birmingham påførte Luton et av sesongens største nederlag da Birmingham vant hele 5-0 på Kenilworth Road. Birmingham ledet 2-0 til pause, og gjorde ikke comebacket enklere for Luton, da Birmingham gikk opp til 3-0 like etter pause. Ydmykelsen ble komplett når Birmingham scoret de to siste målene rett før kampslutt. Motsatt oppgjør ble spilt i februar i år, hvor Birmingham vant 3-0.

Sist Luton vant over Birmingham, var i februar 2021 på St. Andrews. Luton vant en sårt og etterlengtet seier over Birmingham, da Luton vant 1-0 etter scoring av Dan Potts etter at halvtimen var spilt. Dette var Lutons andre seier på seks forsøk mot Birmingham, da Luton også slo Birmingham i 2006, da på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av kampen. Vi må helt tilbake til 1986 for å finne den neste seieren til Luton over Birmingham, hvor Luton vant 2-0 på St Andrews. Totalt har det blitt tre seiere og syv uavgjort på sytten forsøk siden 1986.

Birmingham har besøkt Kenilworth Road 33 ganger, hvor Birmingham har vunnet 14 ganger. Åtte ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort når Birmingham har besøkt Kenilworth Road. Siden hjemmeseieren til Luton i 2006, har Birmingham besøkt Luton tre ganger. To ganger har Birmingham vunnet, mens det i november 2020 ble 1-1.

 

Nye spillere

Foran årets sesong, har Luton styrket stallen med følgende spillere:

Alfie Doughty, som er mest kjent for å spille venstre midtbanespiller, ble Lutons første signering etter at han ble kjøpt fra Stoke.

Spissen Cauley Woodrow ble signert fra Barnsley, en spiller som er godt kjent med forholdene på Kenilworth Road, ettersom han i 2011 ble solgt fra Luton til Fulham.

Keeperen Matt Macey, ble hentet fra den skotske klubben Hibernian, og er heller ikke ukjent på Kenilworth Road, ettersom han i 2017 ble lånt ut fra Arsenal til Luton. Luton hentet enda en keeper, da de også lånte Ethan Horvath fra Nottingham Forest.

Midtbanespilleren og ungutten Louie Watson, ble kjøpt fri fra sin kontrakt med Derby.

Midtbanespilleren Luke Freeman ble signert etter å ha trent en lengre treningsperiode med Luton. Freeman ble i våres løst fra sin kontrakt med Sheffield United.

Den siste spilleren som har ankommet Luton, er spissen Carlton Morris, som ble kjøpt fra Barnsley.

Når det gjelder det 19 årige Canadiske talentet Aribim Pepple, mente Simon Pitts at dette var en «done deal», men at det muligens var en internasjonal klarering som forsinket overgangen. Pitts mente at Pepple, som ble observert i forbindelse med treningskampen mot Northampton og senere samme dag på Kenilworth Road, først og fremst var regnet som et fremtidig talent, og at han først og fremst ville figurere på U18 laget denne sesongen.

Flere spillere har også forlatt Luton i sommer, noen på lån, men spesielt må nevnes Kal Naismith, Danny Hylton og Peter Kioso som alle tre har forlatt Luton for godt. Med andre ord, Luton har beholdt de fleste av spillerne som var med på å spille Luton til Play-off i fjorårets sesong, samt signert flere nye og spennende spillere. Om det skulle være noe som manglet, har Nathan Jones uttrykt at han gjerne skulle ha hatt en erstatter for Kal Naismith, men at han også er veldig godt fornøyd med de forsvarsspillerne han har til rådighet.

 

Birminghams sesongoppkjøring

Birmingham – Wallsall 1-0, Portimonense S.C. (Portugisisk Primeira Liga) – Birmingham 1-1, Burton Albion (League One) – Birmingham 2-1, Cheltenham (League One) – Birmingham 1-0, Solihull Moors (Natinoal Leagu, nivå fem) – Birmingham 1-0, Birmingham – Rayo Vallecano (La liga) 2-2.

 

Lutons sesongoppkjøring

Luton startet sin sesongoppkjøring ved at de først møtte nabo Hitchin Town, som til vanlig spiller i Southern League – Premier Central (nivå åtte), hvor Luton vant 3-0 etter scoringer av Dan Potts, Cameron Jerome og Cauley Woodrow. Deretter dro Luton på treningsleir til Slovenia, hvor de også gjennomførte treningskamp mot den slovenske klubben NK Bravo, som til vanlig spiller i den øverste divisjonen i Slovenia. Luton vant 2-1 etter scoringer av Dion Pereira og Harry Cornick.

Etter treningsleiren i Slovenia var det League Two klubben Gillingham som fikk teste formen mot Luton. Luton vant 2-0 etter to scoringer av Cameron Jerome. Etter treningskampen mot Gillingham, var det Danny Hyltons nye klubb, Northampton, som ønsket en gjennomkjøring mot Luton. Northampton, som til daglig spiller i League Two, ble slått 2-1 etter at Elija Adebayo og Dan Potts scoret Lutons mål.

League One klubben Peterborough, stilte opp til Lutons femte treningskamp. Luton vant 2-0 etter scoringer av Cauley Woodrow og Harry Cornick. Den siste treningskampen ble spilt på Kenilworth Road hvor Luton fikk besøk av Premier League klubben West Ham. Kampen endte 1-1 etter at Sonny Bradley satte inn utligningen på overtid av andre omgang.

 

Nordmenn i Birmingham

Fire nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995. I 2000 ble keeperen Thomas Myhre lånt ut fra Everton, hvor han fikk syv kamper for Birmingham. I 2012 ble Erik Huseklepp lånt ut fra Portsmouth til Birmingham, hvor han fikk 11 kamper. Med sine to mål for Birmingham, er Huseklepp den eneste nordmannen som har scoret mål for Birmingham.

 

Friendly faces

Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984, hvor han til sammen fikk 92 kamper og scoret 25 mål. Cameron Jerome har 201 kamper for Birmingham, hvor han har scoret 41 mål i perioden 2006 til 2011. Også Amari`i Bell var i Birmingham i perioden 2012 til 2015, hvor han stort sett ble lånt ut. Bell spilte en kamp for Birmingham i 2014 mot Leicester.

Lutons skadesituasjon

Under torsdagens pressekonferanse ble det ikke nevnt noe rundt skadesituasjonen i Luton før lørdagens kamp. Simon Pitts poengterte derimot at Fred Onyedinma, Henri Lansbury og Luke Freeman, ikke var med mot West Ham, angivelig grunnet noen små skader. Uansett, det er lenge siden Luton har hatt en så stor stall som de har denne sesongen, slik at skader bør være en overkommelig utfordring.

 

Need to know, nice to know

På torsdag ble det også klart at Nathan Jones hadde ansatt Chris Cohen som sin nye assistent manager, og at Mick Harford hadde vendt tilbake til sin egentlige jobb, «the chief recruitment officer» (talentansvarlig), og det etter eget ønske. Cohen var aktiv som fotballspiller helt frem til 2018, og spilte over 300 kamper for Nottingham Forest i perioden 2007 – 2018. Etter det har Cohen vært i trenerapparatet i Nottinghams akademi, før han i september 2020 ble hentet til Luton og trenerapparatet til Nathan Jones.

Det blir spennende å se hvilket lag Nathan Jones velger å starte med mot Birmingham, og spesielt hvem Nathan Jones velger skal vokte Lutons mål. For første gang på mange år har Luton tre keepere med Championship kvalitet, men ryktene sier Ethan Horvath kommer til å stå i mål mot Birmingham. Spennende blir det også å se om Luton starter med «clean sheet», da dette er et viktig element i Nathan Jones sin fotball filosofi. «clean sheet» garanterer som kjent et poeng, og i fjor klarte Luton hele 19 «clean sheet».

 

Spenningen utløses kl 1600 skandinavisk tid, og det hele kan ses og høres på iFollow, men da må du ha et abonnement som du kan tegne på Lutons hjemmesider. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig, denne gang sammen med U18 trener Alan McCormack. En kamp som også er en «sell out»!

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!