Luton Town – Chelsea

Det stormer rundt verdensmesteren for klubblag, før onsdagens FA-cupoppgjør mot Luton Town. Chelsea manager Thomas Tuchel, ble i forkant av kampen bombardert med kritiske spørsmål fra engelsk presse rundt klubbens, eier russeren Roman Abramovitsj, som også har et nært forhold til Russlands president Vladimir Putin. Spennende blir det derfor å se hvordan krigen i Ukraina og kontroversene rundt Abramovitsj har påvirket Chelsea i forberedelsene til onsdagens kamp. For øvrig var Chelsea, som har vunnet FA-cupen åtte ganger, tapende FA-cup finalist i fjor.

Chelsea FC
Chelsea FC ble stiftet 10.mars i 1905 på The Rising Sun Pub (nå The Butchers Hook), og ble valgt inn i The Football League samme år. London klubben ligger i bydelen Hammersmith & Fulham, sørvest i London.

Kallenavn
Chelsea, eller «The Blues», ble før kalt «The Pensioners» (til 1952) på grunn av sitt første emblem, som var en pensjonert soldat. De gamle britiske soldatene ble nemlig behandlet på sykehuset i Chelsea. Siden 1953 har Chelseas emblem bestått av en blå løve. Denne løven er bakgrunnen for Chelseas uoffisielle kallenavn «The Blue Lions», som er et slags sekundært kallenavn etter «The Blues». «The Blue Lions» er mest brukt muntlig blant Chelsea-fans, men noen supportergrupper innad i Chelsea har valgt å kalle seg nettopp «The Blue Lions». Hovedsakelig blir dette kallenavnet brukt for å skille Chelsea fra andre blåfargede klubber, ettersom «The Blues» er et kallenavn som blir brukt av flere klubber, som Birmingham City, Everton, Ipswich og andre.

Chelseas historie
Chelsea har alltid spilt på øverste og nest øverste nivå. Allikevel måtte klubbens supportere vente helt til 1950-tallet før de fikk se klubbens første trofe. Den tidligere Arsenal og England-spissen, Ted Drake, ble manager i 1952 og begynte å modernisere klubben. Han fjernet klubbens «Pensioners»-klubbmerke, gjorde tiltak i junioravdelingene, og satte opp nye treningsstrukturer. Det var Drake som var manager da Chelsea vant sitt første «major trophy», ligagullet i 1954-55.

Chelsea fortsatte å jakte trofeer, men ble ofte nummer to, før de også måtte en tur nedom nivå to i 1962/63 sesongen. Chelsea rykket rett opp igjen, og i 1965 kunne Chelsea løfte trofe nummer to, da de vant ligacupen. I 1970 vant Chelsea FA-cupen, men først etter omkamp mot Leeds. Det var to harde kamper med mange harde taklinger, som også skapte et rivaliserende forhold mellom de to klubbene. Chelsea vant sitt første europacup-trofé ved å slå Real Madrid i UEFA-cupfinalen i 1971.

På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet ble det igangsatt en ambisiøs oppgradering av Chelsea sin hjemmebane, Stamford Bridge, og det gikk utover den finansielle situasjonen til klubben. Stjernespillere ble solgt, og Chelsea rykket ned til nivå to. Chelsea hadde også problemer med hooligans, og «Chelsea Headhunters» var blant de mest beryktede hooligans i England.

I 1982 ble Chelsea overtatt av finansmannen Ken Bates, som kjøpte klubben for ett pund. De sportslige resultatene lot vente på seg, og klubben var nær ved å rykke ned til 3. divisjon for første gang. I 1983 klarte manager John Neal å bygge opp et nytt lag til tross for den anstrengte økonomien. Chelsea vant 2. divisjon i 1985, og rykket opp til øverste nivå. Laget rykket ned igjen i 1988, for så å rykke rett opp igjen neste sesong, og har spilt på øverste nivå siden 1989.

I 1994 møttes Luton og Chelsea i FA-cupens semifinale på Wembley, som Chelsea vant 2-0. I forsvaret til Chelsea spilte nordmannen Erland Johnsen. FA-cupfinalen tapte Chelsea 0-4 mot Manchester United.

Ruud Gullit overtok som spillende manager i 1996, og hentet blant annet store internasjonale navn til klubben. I 1997 vant Clelsea FA-cupen, før Gullit ble erstattet av Gianluca Vialli i 1998. Med Vialli som manager vant laget både ligacupen og Cupvinnercupen i 1998. Med Claudio Ranieri som manager, vant Chelsea FA-cupen i 2000 og kom til kvartfinalen i Mesterligaen i 2002. Chelsea kvalifiserte seg også til Mesterligaen året etter.

På mange måter kan man dele historien til Chelsea i to, tiden før og etter 2003. I juni 2003 slet klubben økonomisk, og Ken Bates solgte klubben til den russiske oljemilliardæren Roman Abramovitsj for 140 millioner pund. Abramovitsj brukte ca. 800 millioner kroner på spillerkjøp, og foretok store endringer. Da Ranieri ikke klarte å etterkomme den nye eierens krav om trofeer, ble han erstattet av portugiseren José Mourinho, som året før hadde vunnet Mesterligaen og den portugisiske ligaen med Porto.

Under Mourinho vant Chelsea Premier League i 2005 og 2006, samt FA-cupen i 2007, mens Chelsea og Mourinho vant ligacupen i 2005 og 2007. Mourinho og Abramovitsj kom ikke overens, og de ble enige om at deres veier skulle skilles høsten 2007. Mourinhos siste kamp som manager for Chelsea, var i Champions league mot Rosenborg, som også endte 1-1.

Daværende sportsdirektør Avram Grant ble ansatt som ny manager, og han tok Chelsea til lagets første Mesterliga-finale, som endte med tap for Manchester United. Grant ble sparket etter sesongen, og erstatteren Luiz Felipe Scolari var manager fra juli 2008 til februar 2009. Guus Hiddink tok over som manager ut sesongen, hvor Chelsea vant FA-cupen 2009.

Carlo Ancelotti ble ansatt som manager for Chelsea foran 2009/10 sesongen, og i Ancelottis første sesong som manager, vant Chelsea «The double». Chelsea ble det første laget i toppdivisjonen, siden 1963, som scoret over hundre mål på en sesong, da de endte på 103 scorede mål. Ancelotti fikk sparken 22. mai 2011 etter sesongens siste kamp som endte med 0-1 tap for Everton.

Etter at Ancelottio fikk sparken, ble André Villa-Boas ansatt som ny manager, men ble erstattet i mars 2012 av assistentmanageren Roberto Di Matteo. Di Matteo snudde negative resultater til positive resultater, og oppnådde en av de mest suksessrike sesongene i klubbens historie. Di Matteo tok Chelsea til sitt syvende FA-cup-trofé, og det fjerde i løpet av de siste seks sesongene, i tillegg til at han tok Chelsea til finalen i Mesterligaen. I finalen møtte de Bayern München, hvor vinneren måtte kåres på straffesparkkonkurranse, ettersom det sto 1-1 etter ekstraomganger. Didier Drogba satte inn den avgjørende straffen i mål, og Chelsea vant Mesterligaen for første gang i klubbens historie.

Etter en serie svake resultater, fikk Roberto Di Matteo sparken som manager den 22. november 2012. Rafael Benitez overtok som midlertidig manager samme dag, og signerte kontrakt frem til sommeren. Med Benitez som manager, vant Chelsea Europaligaen i 2013. Etter at kontrakten til Benitez gikk ut, ble José Mourinho ansatt som manager igjen, og med Mourinho som manager, vant Chelsea sitt 5. seriegull etter 2014/15 sesongen. Deretter tok Antonio Conte over som manager og sikret Chelsea ligatittelen etter 2016/17 sesongen, og nytt FA-Cupgull i 2018.

FA-Cupgull var ikke godt nok, da Conte «kun» hadde ledet Chelsea til en femte plass i ligaen i 2018. Conte fikk sparken og ble erstattet av Maurizio Sarri. Sarri ledet Chelsea til klubbens andre Europa League triumf, etter å ha vunnet finalen 4-1 mot London rival Arsenal. Sarri forlot Chelsea og overtok Juventus, og ble erstattet av Chelsea legenden Frank Lampard. Lampard avsluttet sesongen 2019/20 med en fjerde plass i Premier League, samtidig som de tapte FA-cupfinalen 1-2 mot Arsenal.

Den 25.januar fikk også Frank Lampard sparken i Chelsea, etter å ha kun vunnet 2 av de siste åtte ligakampene, samt at Chelsea lå beskjedent plassert som nummer ni på tabellen. Dermed ble 3-1 seieren over Luton i fjerde runde fjorårets FA-cup, den siste kampen som Lampard ledet Chelsea som manager. Lampard ble erstattet av dagens manager, Thomas Tuchel.

Tuchel klarte å snu en negativ trend, og Chelsea avsluttet sesongen på en sterk fjerde plass. Ikke nok med det, men Chelsea spilte seg også frem til sin andre FA-cupfinale på rad som de igjen tapte 0-1 for Leicester.

Den største triumfen i fjor kom uansett den 29.mai, når Chelsea spilte Champions League finalen mot Manchester City. Chelsea vant finalen etter at Kai Havertz i det 43.minutt scoret kampens eneste mål.

Ettersom Chelsea vant Champions League finalen, ble de også kvalifisert til å spille Supercup finalen hvor de møtte UEFA cup mester Villareal. Kampen endte 1-1 etter 120 spilte minutter, og kampen ble avgjort på straffespark som Chelsea til slutt vant 6-5.

Som vinner av den europeiske Champions League finalen, skulle Chelsea representere Europa i VM for klubblag. Chelsea kvalifiserte seg for VM-finalen ved å slå ute det Saudi Arabiske laget Al Hilal i semi-finalen den 9.februar. I finalen, som ble spilt 12.februar, møtte Chelsea det brasilianske laget Palmeiras, som Chelsea vant 2-1, etter at de tok ledelsen ved Romelu Lukaku. Palmeiras utlignet, før Kai Havertz igjen avgjorde en finale, da han i det 117. minutt i ekstra omgangene scoret det avgjørende målet.

På søndag tapte Chelsea sesongens Carabao cup finale på Wembley, da de tapte finalen for Liverpool. Kampen endte målløst etter 120 minutter, hvor Liverpool vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 11-10. Dermed har Chelsea tapt alle de tre engelske cupfinalene de har spilt i 2021 og 2022.

Totalt har Chelsea tatt imponerende 34 trofeer, hvor 19 av trofeene er «major trophy» (Ligamestere seks ganger, FA-cupen åtte ganger og Ligacupen fem ganger). Seks ganger har Chelsea klart «The double»: 1997-98 Ligacupen og Cupvinnercupen, 2004-05 Premier League og Ligacupen, 2006-07 FA-Cupen og Ligacupen, 2009-10 Premier League og FA-Cupen, 2011-12 Champions League og FA-Cupen, og til sist 2014-15 Premier League og Ligacupen.

Chelsea er den eneste klubben i verden som har vunnet både Champions League og Europaligaen i løpet av 365 dager. Chelsea er også den eneste engelske klubben som har vunnet de fire forskjellige europeiske turneringene, Champions League, Europaligaen, UEFA Super Cup, og den gamle «Cupvinnercupen» som ikke finnes lenger.

Stamford Bridge
Hjemmebanen til Chelsea er Stamford Bridge og ble offisielt åpnet den 28. april 1877. Stamford Bridge er dermed den eldste stadion i Premier League, som i dag har en kapasitet på 42 055 tilskuere. Tilskuer rekorden er på 82 905 tilskuere, og ble satt i en kamp mellom Chelsea og Arsenal i oktober 1935.

Rivalisering
Chelsea sin nærmeste nabo er Fulham, og regnes som Chelseas lokalrival. Likevel er det mange Chelsea-fans som ikke ser på Fulham som sine største rivaler, da Chelsea og Fulham i mange år har spilt i forskjellige divisjoner. En undersøkelse foretatt av Planetfootball.com i 2004, viser at mange Chelsea-fans ser på London-rivalene Arsenal og Tottenham som sine aller største rivaler. I mindre grad er også Manchester United rivaler, grunnet flere års kniving om ligagullet og andre trofeer. Queens Park Rangers er en annen klubb fra Vest-London, men anses ikke som store rivaler for Chelsea.

Nordmenn i Chelsea
Tre nordmenn har spilt i Chelsea, og den første som spilte i den blå drakten var Erland Johnsen. Johnsen ble kjøpt fra Bayern München i 1989, og fikk til sammen 136 kamper på Stamford Bridge før han gikk til Rosenborg i 1997. Johnsen scoret et mål. Frode Grodås ble hentet fra Lillestrøm av Ruud Gullit i september 1996. Grodås fikk 21 kamper for Chelsea, før han i januar 1998 gikk til Tottenham. Grodås sto i mål for Chelsea når de på selveste 17.mai i 1997 vant FA-Cupen. Sommeren 1997 ble Tore Andre Flo solgt til Chelsea for en billig penge fra brann. Flo fikk 163 kamper for Chelsea hvor han scoret 50 mål, før han ble solgt til Glasgow Rangers i 2000.

H2H
Luton og Chelsea har møtt hverandre 44 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, 18 ganger har Chelsea vunnet, mens 12 ganger har det endt uavgjort.

Som nevnt, møttes lagene i fjor i FA-cupens fjerde runde. Chelsea vant 3-1, etter at Chelseas Tammy Abraham scoret hat-trick, mens Lutons Jordan Clark reduserte til 1-2 i det 30. minutt.

Også kampen før det mellom Luton og Chelsea, var et FA-cup oppgjør, men da i semi-finalen. Kampen ble spilt i april 1994 på Wembley, som Chelsea vant 2-0. Erland Johnsen spilte i Chelseas forsvarsrekke. Totalt har lagene møttes i seks oppgjør i FA-cupen, hvor Lutons eneste FA-cup seier over Chelsea kom i 1935. Luton vant 2-0 i et returoppgjør på Kenilworth Road, som også er det eneste FA-oppgjøret som er blitt spilt på Kenilworth Road mellom Luton og Chelsea, hvor første kamp endte 1-1 på Stamford Bridge. Det første FA-cup oppgjøret mellom Luton og Chelsea ble spilt i 1927 på Stamford Bridge, hvor Chelsea vant 4-0. Onsdagens kamp er dermed det sjette oppgjøret i FA-cupen mellom Luton og Chelsea.

Siste ligaoppgjør mellom Luton og Chelsea ble spilt i romjula 1991 på Kenilworth Road, hvor Luton vant League Division One kampen 2-0. Også sesongen før (1990) ble hjemmekampen i ligaen spilt på Kenilworth Road i romjulen, og igjen ble det 2-0 seier til Luton. Siste Chelseaseier på Kenilworth Road kom i romjulen før det (1989), hvor Chelsea vant 3-0. Om ikke det var nok, møttes også lagene til romjulsfotball og nyttårsfotball på Kenilworth Road i 1988 (1.januar) og i 1987 (3.januar). Kampen i 1988 endte med 3-0 seier til Luton, mens kampen i 1987 endte med 1-0 seier til Luton.

Faktisk er det slik at 3-0 seieren til Chelsea i 1989, er den eneste seieren som Chelsea har på Kenilworth Road siden 1962. Etter 1962 har Chelsea besøkt Kenilworth Road 13 ganger, hvor Luton har vunnet syv av kampene, mens lagene har delt poengene ved fem anledninger. Totalt har Chelsea besøkt Kenilworth Road 20 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier ni ganger. Seks ganger har det endt uavgjort, mens Chelsea har vunnet fem ganger.

Chelseas form
Før onsdagens FA-cup kamp, ligger Chelsea på tredje plass i Premier League. Chelsea ligger ti poeng bak Liverpool som ligger på andre plass, men har også en kamp mindre spilt enn Liverpool.

Chelsea har et veldig travelt program, og deltar fortsatt i flere store turneringer. I februar har Chelsea spilt kamper i Premier League, FA-cupen, VM for klubblag, Champions League og Carabao cupen (ligacupen). Allikevel har Chelsea levert imponerende resultater, da de har vunnet alle kampene de har spilt i februar, bortsett fra finalen i Carabao cupen som Chelsea tapte 11-10 på straffer for Liverpool.

Carabao cupfinalen ble spilt på søndag, en finale som ble spilt på Wembley. Ingen av lagene klarte å score etter 120 minutter, selv om VAR var inne og annullerte hele fire mål. Dermed måtte kampen avgjøres på straffer, og det måtte utføres 22 straffespark, hvor kun Chelsea keeper Kepa Arrizabalaga bommet på sitt straffespark.

Siden nyttår har Chelsea spilt 13 kamper uansett turnering, hvor de har vunnet ni kamper. Tre kamper (inkludert Carabao cupfinalen) har endt uavgjort, mens Chelsea tapte 0-1 for Manchester City i en Premier League den 15.januar.

Om vi tar utgangspunkt i de siste 10 bortekampene til Chelsea, har Chelsea tapt to bortekamper, henholdsvis mot West Ham (2-3) og Manchester City. Tre av bortekampene har endt uavgjort, mens fem av bortekampene endte med seier.

Chelsea kom med i FA-cupen i tredje runde, hvor det vant 5-1 over Chesterfield på Stamford Bridge. I fjerde runde møtte Chelsea på Plymouth på Stamford Bridge, som også tok ledelsen etter åtte minutter. I det 41. minutt utlignet Chelsea til 1-1 og avgjorde kampen i det 107.minutt i ekstra omgangen, slik at sluttresultatet ble 2-1 til Chelsea.

Lutons form
På lørdag vant Luton 1-0 over Derby på Kenilworth Road, som gjør at Luton har vunnet tre ligakamper på rad. Å vinne tre ligakamper på rad på nivå to i det Engelske ligasystemet, har ikke skjedd Luton siden 1996.

Dermed klatret Luton opp på sjette plass i The Championship med sine 54 poeng. Luton ligger et poeng foran Sheffield United som ligger på syvende plass, mens det er to poeng opp til QPR som ligger foran Luton, men med en kamp mer spilt enn Luton. Det er ti poeng ned til Stoke som ligger på 15.plass.

Det gjør at Luton kun har tapt 10 poeng av 39 mulige på de siste 13 ligakampene. Siden seieren mot Blackpool den 4.desember, har Luton vunnet ni kamper, spilt to kamper uavgjort, og tapt bortekampene mot Sheffield United og Birmingham. I februar er det kun ligatapet mot Birmingham som ikke har vært seier. Luton vant mot Swansea, Cambridge (Fa-cupen), Barnsley, West Brom, Stoke og Derby.

På hjemmebane har Luton nå spilt syv hjemmekamper på rad uten å tape. Det har endt uavgjort mot Fulham og Blackburn, mens det har blitt hjemmeseier mot Bournemouth, Bristol City, Barnsley, West Brom og Derby. De siste tapene på Kenilworth Road kom sist mot Cardiff i den 27.november, samt at Luton også tapte hjemmekampen før det mot Stoke. Det tredje og siste hjemmetapet på Kenilworth Road denne sesongen, kom mot Birmingham de 21. august.

Friendly faces
Jeg har ikke full oversikt over spillere som har spilt for både Luton og Chelsea, men to stykker skal jeg ta for meg. I perioden 1983 til 1992 spilte Kerry Dixon 335 kamper for Chelsea, hvor han scoret 147 mål i samme periode. I perioden 1993 til 1995 spilte Dixon 75 kamper for Luton og scoret 19 mål. Dixon spilte hele semi- finalen mot Chelsea i 1994.

Lutonlegenden Mick Harford ble solgt fra Luton til Chelsea i august 1992 for 300 000 pund. Det ble med litt under en sesong i Chelsea, hvor han spilte 28 kamper og scoret ni mål, før han ble solgt til Sunderland i mars 1993. Harford hadde to perioder i Luton, hvor den første perioden var ifra 1984 til 1990 hvor Harford spilte 139 kamper og scoret 57 mål. Den andre perioden var ifra 1991 til 1992 hvor han spilte 29 kamper og scoret tolv mål, før han som nevnt ble solgt til Chelsea.

Harford var også høyaktuell for Manchester United, og sir Alex Ferguson har uttalt at han har angret veldig på at han ikke kjøpte Harford. Manchester United var nær å vinne tittelen i 1992, men mangel på mål i andre halvdel av sesongen, kostet dem tittelen. Ferguson har uttalt at han tror at nettopp Harford hadde kunne gjort en positiv forskjell i kampen om ligatittelen.

Nice to know, need to know
Til tross for at Frank Lampard i fjor vant over Luton i FA-cupen, er han den andre manageren på få år som har fått sparken dagen derpå etter å spilt FA-cup kamp mot Luton. Den forrige manageren som fikk sparken etter å ha møtt Luton i FA-cupen, var Ståle Solbakken som fikk sparken etter å ha tapt 0-1 for Luton i tredje runde på Kenilworth Road den 5.januar i 2013.

Lutons Harry Cornick har uttalt at han er Chelsea supporter.

Skader
Mange stusset over at Pelly-Ruddock Mpanzu ikke ble tatt ut til kampene mot Stoke og Derby. Nathan Jones uttalte til Luton Today at Mpanzu, som mer eller mindre har spilt hvert eneste minutt av de siste ni kampene før oppgjøret mot Stoke, følte seg sliten og trengte derfor en hvil.

Nathan Jones uttalte seg noe kryptisk rundt hvem av midtbanespillerne som var klar til onsdagens kamp, men sa heller ingenting om noen var skadet. Derimot nevnte Nathan Jones at Henri Lansbury og Elijah Adebayo ble begge byttet ut mot Derby da begge to fikk hver sin smell under kampen. Det ble besluttet å bytte ut begge to, da de ikke ønsket at skadene skulle forverre seg. Nathan Jones la også til at han må hvile og rokkere mange spillerne, grunnet det tette og tøffe kampprogrammet som Luton nå har foran seg.

Lutons kaptein, Sonny Bradley, vil nok fortsatt måtte vente noen kamper til på å få spille igjen etter sitt skadeavbrekk. Spennende blir det også å se om den tidligere skotske landslagsspilleren Robert Snodgrass, får sin debut etter at han i forrige uke signerte for Luton etter å ha blitt løst fra sin kontrakt i West Brom.

Toppscorerne
Elijah Adebayo står fortsatt oppført med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick hadde en målgivende pasning til Danny Hylton forrige onsdag mot Stoke, og står dermed med åtte mål og tre målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. Forrige onsdag serverte Kal Naismith sin sjette målgivende pasning for sesongen, når han la inn til Cameron Jeromes andre ligascoring denne sesongen. På lørdag var det Cameron Jerome som var servitør, da han for femte gang denne sesongen, var nest sist på ballen når Danny Hylton scoret i sin andre kamp rad, og sitt tredje mål totalt denne sesongen. James Bree har fem målgivende pasninger.

For Chelsea er det Jorginho som er klubens toppscorer med sine ni mål, mens Romelu Lukaku har scoret åtte mål. Mason Mount har scoret åtte mål, mens Kai Havertz,Timo Werner og Hakim Ziyech har scoret seks mål hver.

Kan Chelseas tette og tøffe kampprogram, samt uroen rundt Abramovitsj, spille inn når Chelsea besøker Kenilworth Road på onsdag? Kan Luton fortsatt opprettholde sin sterke hjemmestatistikk over Chelsea (1 seier på 13 forsøk)? Svarene besvares på onsdag kl 2015, og kan ses direkte på Vsport2, samt at kampen kan streames live fra VIAPLAY. Andreas Toft kommenterer kampen, som også er en «sell out»! Kampen sendes ikke med live bilder fra iFollow tjenesten, men Simon Pitts har bekreftet at hans radiostream på iFollow vil være tilgjengelig.


COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!