Exeter City – Luton Town

Tirsdag drar Luton til Exeter for å avgjøre hvem som skal gå videre i ligacupens tredje runde.

Byen Exeter

Exeter er hovedsete i grevskapet Devon, og har ca 113 000 innbyggere. Byen har flere ganger vært utsatt for uroligheter, og har blant annet vært okkupert av både romere og vikinger. Under andre verdenskrig ble byen bombet av tyskerne og byen ble mer eller mindre jevnet med jorden. En av de største sysselsetterne i Exeter er Met Office, som er den nasjonale værmeldertjenesten i Storbritannia.

Exeter City FC sin historie

Exeter City FC ble stiftet etter sammenslåingen mellom klubbene Exeter United FC og St. Sidwell’s i 1904. Dette skjedde etter en kamp mellom St. Sidwell’s og Exeter United, som St. Sidwell’s vant 3-1. Det nye laget tok navnet Exeter City FC, og fortsatte å spille på Exeter Uniteds bane St James Park, hvor laget også spiller i dag. Exeters første kamp noensinne i Football League, fant sted lørdag 28. august i 1920 da Brentford besøkte St James Park. Exeter vant 3-0.

Når det gjelder ligaspill, har Exeter kun spilt på tredje og fjerde nivå, bortsett fra mellom 2003/04 sesongen og 2007/08 sesongen, hvor de spilte i Conference league. Beste ligaplassering oppnådde de i 1979/80 sesongen, hvor de fikk en åttende plass på nivå tre. En plassering de kopierte i 2010/11 sesongen.

I 2019/20 sesongen havnet Exeter på femte plass i league two, og tapte play-off finalen på Wembley mot play-off spesialisten Blackpool. Blackpool vant 2-1, etter at Exeter utlignet til 1-1 i det 40 minutt. I 2021/22 sesongen klarte endelig Exeter å rykke opp igjen til League One, etter å ha spilt sammenhengende i League Two fra 2012/13 sesongen. Exeter rykket opp etter å ha blitt nummer to. I våres avsluttet Exeter på en 14. plass i League One.

Selv om Exeter aldri har spilt høyere enn på tredje liganivå, har klubben ved to anledninger spilt seg frem til kvartfinalen i FA-cupen. I 1930/31 røk klubben ut for Sunderland, etter å ha tapt omkampen 2-4. I 1980/81 tapte Exeter kvartfinalen 0-2 for Tottenham.

St James Park

Exeter City, eller The Grecians som de også kalles, spiller sine hjemmekamper på St James Park, som de har gjort siden klubben ble etablert i 1904. St James Park har i dag en kapasitet på 8541 tilskuere, mens tilskuerrekorden er ifra 1931 hvor 20984 tilskuere bivånet at Exeter tapte omkampen mot Sunderland i kvartfinalen i FA cupen.

Rivalisering

Exeter har to klubber som de spesielt har et rivaliserende forhold til. Dette være seg Plymouth og Torquay og kampene mellom disse tre lagene kalles ”The Devon Derbies”. Disse derbyene regnes som vennligsinnede rivaliseringskamper, og faktisk er rivaliseringen så vennligsinnet utenfor banen at Torquay hjalp Exeter økonomisk i 2003, da Exeter hadde store økonomiske problemer.

H2H

Luton Town og Exeter har møtt hverandre 56 ganger. 30 ganger har det endt med seier til The Hatters, 15 ganger har det endt uavgjort, mens «the Grecians» har vunnet 11 ganger.

Sist lagene møttes var i februar 2018 i en League Two kamp på Kenilworth Road. Harry Cornick scoret kampens eneste mål i det 38. minutt. Motsatt oppgjør ble spilt på St James Park den 17. oktober, hvor Luton Town vant 4-1. Luton Towns mål ble scoret av James Collins, Dan Potts, Danny Hylton og Harry Cornick, mens Exeters mål, som forøvrig var utligning til 1-1, ble scoret av den tidligere Luton spilleren Jayden Stockley.

The Hatters har nå spilt syv kamper på rad mot Exeter, uten å tape. Fem kamper har endt med seier til Luton Town, mens to kamper har endt uavgjort. I 2015 vant Exeter 3-2 over The Hatters i en League Two kamp, som er sist Exeter vant over The Hatters.

Luton Town har besøkt St James Park 29 ganger, og vunnet ved 13 anledninger. Ni ganger har det endt uavgjort mellom lagene, mens Exeter har vunnet syv ganger når Luton Town har besøkt Exeter.

Vi må helt tilbake til 1967 (!) for å finne sist The Hatters tapte på St James Park. Exeter vant 2-1 i en kamp som ble spilt på nivå fire.

Exeters form

Gary Caldwells menn har hatt en ganske ok start på sesongen, ettersom de ligger på sjette plass i League One med sine 16 poeng på de første ni ligakampene. Poengene har de fått ved å vinne fem ligakamper, mens de har spilt en uavgjort.

The Gracians startet sesongen med å vinne 3-0 over Wycombe, før de i neste serierunde spilte målløst mot Blackpool. I ligakamp tre for sesongen, ble det 0-3 tap for Portsmouth, før det ble tre seiere på rad. Seierne kom mot Carlisle, Reading og Burton, før det ble et 1-2 tap for Leyton Orient.  Cheltenham ble slått 1-0 forrige helg, før Exeter tapte 0-3 for Oxford på lørdag.

På St James Park startet Exeter sesongen med å spille målløst mot Blackpool, før de slo Reading 2-1. Den niende september vant Leyton Orient 2-1 på St James Park, før Exeter forrige lørdag vant 1-0 over Cheltenham.

I første runde i Ligacupen vant Exeter 2-1 over Crawley Town, mens det i andre runde ble 1-1 mot Stevenage. Exeter vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 5-3.

Luton Towns form

På lørdag klarte The Hatters å kapre sesongens første poeng i Premier League, ettersom det ble 1-1 mot Wolverhampton på Kenilworth Road. Carlton Morris scoret Lutons mål på straffe.

Før lørdagens uavgjortkamp, hadde Town tapt fire kamper på rad. Først tapte Luton Town 1-4 for Brighton & Hova Albion, før de tapte 0-3 for Chelsea. Deretter var det West Ham som tok med seg alle poengene når de slo Luton Town 1-2 på sesongens første kamp på Kenilworth Road, før The Hatters forrige lørdag tapte 0-1 for Fulham på Craven Cottage.

Det gjør at Luton Town med sitt ene poeng ligger på 18. plass i årets Premier League. Det er kun målforskjellen som skiller de tre nyopprykkede lagene som ligger på de tre nederste plassene, da Luton Town, Burnley og Sheffield United har et poeng hver.

I Ligacupen gikk The Hatters videre til tredje runde ved å slå Gillingham 3-2 på Kenilworth Road.

Lutons skadesituasjon

I skrivende stund har det ikke blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens Ligacupkamp. Derimot er det ingen som har rapportert om nye skader, og ingen måtte ute med skade mot Wolverhampton. Det er derfor god grunn til å tro at skadelisten til Luton Town fortsatt består av Ross Barkley, som fikk en føling med en hamstringskade for et par uker siden, samt Dan Potts, Jordan Clark og Gabe Osho. Gabe Osho er nok den av sistnevnte trio som er nærmest å bli skadefri.

Rob Edwards uttalte på fredagens pressekonferanse før Wolverhampton-kampen, at Ross Barkley er tilbake i trening, men ville også måtte stå over kampene mot Wolverhampton og Exeter. Barkley vil trolig være klar til lørdagens kamp når Luton drar til Liverpool for å møte Everton.

Friendley faces

Lutons irske landslagsspiller Chiedozie Ogbene, hadde et utlån til Exeter i 2018/19 sesongen hvor han fikk 14 kamper for Exeter. Luton Town spilleren Admiral Muskwe, er denne sesongen på utlån i Exeter. Muskwe har ennå ikke spilt noen kamper for Exeter.

Foruten Muskwe og Ogbene, har flere spillere spilt for både Luton Town og Exeter City. Jayden Stockley var på utlån til Luton Town fra AFC Bournemouth i 2015 og fikk 13 kamper for The Hatters og scoret tre mål. Stockley fikk også 88 kamper for Exeter og scoret 46 mål i perioden 2016 til 2019. Som nevnt over, var et av disse målene i 1-4 tapet mot Luton Town i oktober 2017. De tidligere Luton Town spillerne Jack Stacey og Lawson D’Ath har også spilt for Exeter, og fellesnevneren er at begge ble lånt ut til Exeter fra sine daværende klubber. Stacey fikk fikk 34 kamper for Exeter i 2016/17 sesongen, før han i sesongen etter gikk til Luton. Stacey er i dag i Norwich City. Lawson D’Ath fikk åtte kamper for Exeter i 2013, mens han fikk 20 kamper for The Hatters i 2017/18 sesongen. Også den tidligere Lutonmanageren Nathan Jones, hadde et låneopphold i Exeter i sin aktive spillerkarriere.

Ellers er følgende spillere verdt å nevne som har spilt for både Luton Town og Exeter City: Simon Davies, Richard Dryden, Stuart Fleetwood, Vince Hillaire, Craig McAllister, Jim McNichol, Fred Murray, Sam Nombe, Sam Parkin, George Pilkington, Davis Pleat, Jason Rees, Graeme Tomlinson, Rowan Vine, Steve Williams og Robbie Willmott

Skandinavere i Exeter

En skandinaver har spilt for Exeter, og det er den svenske keeperen Oscar Erik Jansson. Jansson var en del av Tottenham Hotspur i perioden 2009 til 2012, men fikk ingen kamper for The Spurs. Han ble derimot leid ut til Exeter City i 2009, hvor han fikk ni kamper for The Grecians.

Ingen andre skandinavere har spilt for Exeter City, men tre finner har spilt eller spiller for The Grecians. Disse er Lauri Dalla Valle, Ilmari Niskanen og Vitjami Sinisalö. De to sistnevnte er en del av årets Exeter tropp, hvor Sinisalö er dagens førstevalg til å vokte Exeters mål, mens Niskanen har tre starter for The Graciens.

Storscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer, med sine to mål på straffespark. Mads Juel Andersen har scoret det tredje ligamålet som The Hatters har scoret denne sesongen, hvor det var Carlton Morris som også hadde den målgivende pasningen til Juel Andersens mål mot West Ham. Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

For Exeter er det tre spiller som deler toppscorerlisten, da Will Aimson, Demetri Mitchell og Ryan Trevitt har alle scoret to mål hver denne sesongen.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 26. september, var i 2020 hvor Luton gjestet Vicarage Road for å måle krefter mot Watford. Dessverre endte kampen med 0-1 tap mot erkerivalene.

Sist Luton Town vant en kamp den 26. september, var i 2015. The Hatters møtte AFC Wimbledon på Kenilworth Road i en League Two kamp. Luton vant 2-0, etter at Jack Marriott scoret begge målene.

Luton Town har også spilt Ligacup den 26. september, da de i 2000 tapte 1-2 for Sunderland i Ligacupens andre runde. Trésor Osmar Kandol scoret Lutons mål.

Town Tipset

Igjen blinket Halvar Grina inn en fem-poenger i helgens runde, og leder Town tipset med sine 24 poeng. Tor Erik Hadland tippet også 1-1, og fikk en fem-poenger og befestet andre plassen alene med sine 22 poeng. Arild Jåsund og Andreas Stensland prikket også inn hver sine fem-poeng, og rykket begge opp til en delt tredje plass med sine 19 poeng. Ivar Sørgaard, Richard Brindbergs, Finn Terje Uberg og Thomas Gjøsvik har alle fire 17 poeng, mens Thomas Cornelius Flåten ligger på niende plass med sine 16 poeng.

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før tirsdagens kamp som har avspark kl 2045 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen. Fem poeng for riktig målscore, og tre poeng for å tippe korrekt «tippetegn». 

Luton har fått tildelt 769 billetter til tirsdagens kamp, som dessverre ikke kan streames eller ses med livebilder. Kampen, som har avspark på tirsdag kl 2045 skandinavisk tid, sendes derimot som radiostream med Simon Pitts som kommentator på Hatters Player.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 5

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!