Everton – Luton Town

Lørdag drar Luton Town til Liverpool og Goodison Park for å møte Everton. 

Liverpool by

I dag bor det drøye 580 000 innbyggere i Liverpool by, mens det i det urbane området rundt Liverpool by, bor ca 1,36 millioner innbyggere. Byen ligger langs elven Mersey, som deler byen i to.

I 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpul, som betyr en pøl med gjørmete vann. Den egentlige grunnleggelsen av byen dateres gjerne til august 1207, da Liverpool fikk charter som havn og ble en valgkrets. Den var først en militærhavn, hvor man utskipet tropper til Irland.

Liverpool var en liten by, og begynte ikke å vokse før utover det 18. århundre, men da vokste også byen raskt. Dette skyldtes først og fremst at mye av handelen med Vestindia i stor grad gikk gjennom Liverpool.

Slavehandelen i Liverpool førte også til rikdom, og byen har en befolkningsgruppe av afrikansk opprinnelse som kan spore sine aner tilbake til denne tiden. På begynnelsen av det 19.århundre gikk omkring 40 % av verdens handel over havnen i Liverpool. I dag er Liverpool Storbritannias nest største eksporthavn. Byen har også en del industri, men denne preges av en del nedleggelser.

Byen er også kjent for sin kultur, og i 2008 var Liverpool europeisk kulturhovedstad.

Everton FC

Everton ble stiftet i 1878 og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Klubben var også en av grunnleggerne av Premier League i 1992, og er dermed en av tre klubber som var med å starte både Premier League og The Football League. 

Evertons historie

Everton har spilt 120 sesonger, av 124 mulige, i den øverste divisjonen, noe som er desidert flest. De eneste sesongene som Everton ikke har spilt på øverste nivå, var i 1930/31 sesongen, og tre sesonger mellom 1951 og 1954. Med sine 7161 scorede mål, er Everton det laget som har scoret flest mål på det øverste nivået. 

Everton vant sitt første seriemesterskap allerede i 1889/90 sesongen, og da på Anfield Road (!), mens ligatitlene to til fem ble vunnet i 1914/15, 1927/28, 1931/32 og 1938/39. Ligatittelen i 1931/32 var av det spesielt imponerende slaget, ettersom Everton måtte ned på nivå to i 1930/31 sesongen, da de ble nummer 22 i sesongen før. Det ble altså med en sesong på nivå to, da Everton vant sesongen på nivå to og kronet likeså godt påfølgende sesong med å vinne sin fjerde ligatittel. Everton vant også FA-cupen ved to anledninger før krigen, henholdsvis i 1906 og 1933.

Etter fem ligatitler og to FA-cup-titler før krigen, opplevde Everton lite sportslig suksess de neste årene. Blant annet måtte som nevnt Everton spille tre sesonger på nivå to i perioden 1951 til 1954, før Everton opplevde en ny oppblomstring i 1960-årene. I 1962/63 Vant Everton sitt sjette ligamesterskap, mens det syvende ble vunnet i 1969/70. Klubbens tredje FA-cup trofe ble vunnet i 1966.

Vi må frem til midten av 1980-tallet for å finne den neste storhetsperioden til Everton, som angivelig også er den beste perioden i Evertons historie. Klubbens åttende seriemesterskap ble vunnet i 1984/85, mens Evertons niende og siste seriemesterskap ble vunnet to sesonger senere. I 1984 vant også Everton FA-cupen, noe som også resulterte i at Everton kvalifiserte seg til Cupvinnercupen, som Everton likegreit også vant. FA-Cupen ble også vunnet i 1995, som også er klubbens siste Major trophy. Everton har ennå ikke vunnet Ligacupen, og heller ikke vunnet Premier League.

Med sine 15 titler (Ligatitler, FA-cuptitler, Ligacuptitler og Europatitler), er Everton den åttende mestvinnende klubben i England.

Everton har vunnet Charity Shield ni ganger, henholdsvis 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987 og 1995.

Fjorårets sesong var veldig utfordrende for Everton, og Everton kjempet stort sett hele sesongen i nedrykkskampen. Det endte med at Everton i våres avsluttet på 17. plass, med to poengs margin til Leicester City som avsluttet på 18.plass og rykket ned til The Championship.

Merseyside derby

The Merseiside derby er et av verdens mest omtalte derbys og kjente lokaloppgjør og er blitt spilt 242 ganger. Everton har vunnet 67 ganger, mens det har endt uavgjort 77 ganger. Liverpool har vunnet 98 ganger, og den største seiersmarginen skjedde i 1935 hvor Liverpool vant 6-0 over Everton.

Derbyet, som også omtales som «The friendly derby» som følge av at det stort sett alltid er en vennskapelig tone mellom lagets supportere, er allikevel et av de derbyene i England med flest røde kort.

Den legendariske keeperen til Everton, Neville Southall, er den spilleren som har spilt flest Merseyside derbies, da han har voktet Evertons mål 41 ganger når Everton har møtt Liverpool FC. Ian Rush er derbyets toppscorer med sine 25 mål.

Anfield Road, Goodison park og Everton Stadium

I starten, og i tiden 1884 til 1892, hadde Everton Anfield Road som sin hjemmebane. Som følge av en tvist, og primært leiekostnader av Anfield Road, valgte sentrale aktører i Everton å bryte ut av Everton og danne Liverpool FC. Tvisten resulterte i at Everton forlot Anfield Road, og til dagens hjemmebane, Goodison Park.

Goodison Park har i dag en tilskuerkapsitet på 39 414 tilskuere, hvor rekorden er på 78 299 tilskuere i en kamp mellom Everton og Liverpool i september 1948.

Goodison Park har altså vært Evertons hjemmebane siden 1892, og klubben skal nå flytte til Everton Stadium som blir bygd på Bramley-Moore Dock i Vauxhall. Anlegget, som er planlagt å ha en kapasitet på 52 888 tilskuere, er planlagt å åpne i løpet av 2024/25 sesongen.

Everton har mange kallenavn, men er mest kjent som «The Toffees», men går også under kallenavnene «the Blues», «The People´s Club» og «The School of Science».

H2H

Luton Town og Everton har møtt hverandre 47 ganger, hvor Everton har vunnet 23 ganger, mens Luton har vunnet 15 ganger. Ni ganger har det endt likt mellom Luton Town og Everton.

Vi må tilbake til oktober 2007 for å finne sist lagene møttes, hvor lagene møttes i ligacupens fjerde runde. Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, vant Everton 1-0. Også i oktober 2006 møttes lagene i samme cup, men denne gang i tredje runde og på Goodison Park. Everton vant 4-0.

Sist lagene møttes i ligaen, var den 14. mars i 1992. Lagene møttes på Goodison Park i en Division One kamp (siste sesong på øverste nivå), hvor kampen endte 1-1. Brian Stein scoret målet for The Hatters.

Luton Town har besøkt Goodison Park 26 ganger, hvor Everton har hatt et solid overtak på Luton Town med sine 17 seiere. Seks ganger har The Hatters vunnet, mens det to ganger har endt likt mellom Everton og The Hatters.

The Hatters har nå besøkt Goodison Park fem ganger på rad uten å vinne over Everton, hvor 1-1 resultatet i mars i 1992 er den eneste kampen som har gitt Luton Town poeng på Goodison Park siden 24. september 1988. Da vant The Hatters 2-0 i en Division One kamp hvor Kingsley Black og David Oldfield scoret målene for britelaget.

Evertons form

På onsdag dro The Toffees til Villa Park og Aston Villa, for å avgjøre hvem som skulle gå videre til tredje runde i Ligacupen. Kampen endte med 2-0 seier til Everton, og ettersom Everton også vant en imponerende 3-1 seier over Brentford forrige lørdag på Gtech Community Stadium, har Everton mer enn nok med selvtillit før lørdagens møte mot Luton.

I ligaen startet Everton veldig svakt, og tapte de tre første kampene. I første ligakamp fikk Everton besøk av Fulham, som dro hjem til Craven Cottage med tre poeng etter å ha vunnet 1-0. I andre ligarunde besøkte Everton onsdagens motstander, Aston Villa, hvor Villa vant hele 4-0. I tredje ligarunde fikk Everton besøk av Wolverhampton, som igjen avgjorde kampen i sin favør i det 87. minutt, da de scoret kampens eneste mål.

Deretter ble Doncaster slått 2-1 i Ligacupens andre runde, hvor Everton avgjorde i kampen i nest siste minutt. Everton dro deretter til Sheffield og Bramell Lane, hvor de fikk med seg et poeng etter å ha spilt 2-2 mot Sheffield United. I første kamp etter landslagspausen, fikk The Toffees besøk av Arsenal, som dro tilbake til Etihad med tre poeng etter å ha vunnet 1-0. Som sagt forrige lørdag besøkte Everton Brentford, og vant en imponerende 3-1 seier.

De gjør at Everton har vunnet alle sine kamper og tatt alle sine fire poeng på bortebane i ligaen, mens alle tre kampene på Goodison Park har endt med 0-1 tap. Det plasserer Everton på 15. plass før lørdagens oppgjør mot The Hatters. 

Lutons Towns Form

På tirsdag byttet Rob Edwards ut ti spillere etter lørdagens uavgjortkamp mot Wolverhampton, men dessverre endte kampen med 0-1 tap for League-One laget Exeter.

Sist lørdag klarte The Hatters å kapre sesongens første poeng i Premier League, ettersom det ble 1-1 mot Wolverhampton på Kenilworth Road. Carlton Morris scoret Lutons mål på straffe.

Før lørdagens uavgjortkamp, hadde Town tapt fire kamper på rad. Først tapte Luton Town 1-4 for Brighton & Hova Albion, før de tapte 0-3 for Chelsea. Deretter var det West Ham som tok med seg alle poengene når de slo Luton Town 1-2 på sesongens første kamp på Kenilworth Road, før The Hatters for fjorten dager siden tapte 0-1 for Fulham på Craven Cottage.

Det gjør at Luton Town med sitt ene poeng ligger på 18. plass i årets Premier League. Det er kun målforskjellen som skiller de tre nyopprykkede lagene som ligger på de tre nederste plassene, da Luton Town, Burnley og Sheffield United har et poeng hver.

I Ligacupen gikk The Hatters videre til tredje runde ved å slå Gillingham 3-2 på Kenilworth Road den 29.august, men som nevnt ble The Hatters slått ut på tirsdag av Exeter.

Skandinavere i Everton:

Nordmenn:

Thomas Andre Myhre, Espen Baardsen, Joshua King.

Svensker:

Niclas Alexandersson, Jesper Blomqvist, Anders Limpar, Tobias Linderoth, Stefan Rehn. 

Dansker

Peter Degn, Thomas Gravesen, Lars Jacobsen, Per Krøldrup, Jonas lössl, Robin Olsen, Claus Thomsen,

On this date

Det er gått et år siden Luton Town spilte kamp den 30.september, da Luton i fjor spilte mot Hull City på The MKM Stadium. Luton vant 2-0 etter at Hull først scoret selvmål, mens Henri Lansbury scoret det andre målet.

The Hatters har spilt 22 kamper den 30. september, men har ennå ikke spilt noen målløse kamper på denne datoen. Dessuten har ikke Town tapt noen av de fem siste kampene på den 30.september, da vi må helt tilbake til 30.september i 1989 for å finne siste tap. Dette er også siste og eneste kamp som Luton har spilt på øverste nivå den 30.september, da Luton tapte 1-3 for Manchester City på Maine Road. Kingsley Black scoret Lutons mål.

Nice to know, need to know

The Toffees ble ligamestere året før første verdenskrig, året før andre verdenskrig, samt året før alle engelske klubber ble utstengt fra Europacupene på åtti tallet. Ikke akkurat flyt?

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer, med sine to mål på straffespark. Mads Juel Andersen har scoret det tredje ligamålet som The Hatters har scoret denne sesongen, hvor det var Carlton Morris som også hadde den målgivende pasningen til Juel Andersens mål mot West Ham. Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

Tre spillere har scoret to mål for Everton denne sesongen, uansett turnering. Spillerne er Dominic Calvert-Lewin, Arnaut Danjuma og Abdoulaye Doucoure. SCalvert-Levin og Danjuma har scoret hvert sitt mål i Ligacupen, mens Doucoure har scoret begge sine mål i ligaen. Fire spillere i Everton har en målgivende pasning i ligaen. 

Luton Towns skadesituasjon

Før avreise til Liverpool på fredag, holdt Rob Edwards en pressekonferanse før lørdagens kamp.

Tidligere denne uken kunne Rob Edwards meddele at Albert Sambi Lokonga, som er på lån fra Arsenal, skadet seg i begynnelsen av andre omgang i kampen mot Wolverhampton. Lokonga, som har to starter for The Hatters så langt denne sesongen, ble derfor byttet ut tidlig i andre omgang. Det viser seg dessverre at skaden er en alvorlig hamstring skade, og Lokonga må visstnok regne med å være ute i flere måneder. Dessverre måtte også Edwards meddele at den tidligere Evertonspilleren, Ross Barkley, også måtte stå over kampen mot sine tidligere lagkamerater.

Simon Pitts antydet at Tom Lockyer også hadde slitt med en mindre skade i det siste, og var usikker før kampen mot The Toffees. Edwards kunne derimot komme med gode nyheter vedrørende Lockyer, da Lockyer har trent såpass bra igjen etter å hatt en mindre skade etter kampen mot Wolverhampton, at han er frisk nok til å kunne bli tatt ut mot Everton. Gabe Osho, Dan Pott Potts og Jordan Clark vil fortsatt være ute på ubestemt tid med sine skader.

Town tipset

Ingen hadde tippet hjemmeseier til Exeter på tirsdagens Ligacupkamp. Stillingen er derfor uforandret i Town tipset.

Halvar Grina leder med sine 24 poeng, mens Tor Erik Hadland ligger på andre plass alene med sine 22 poeng. Arild Jåsund og Andreas Stensland ligger på en delt tredje plass med sine 19 poeng. Ivar Sørgaard, Richard Brindbergs, Finn Terje Uberg og Thomas Gjøsvik har alle fire 17 poeng, mens Thomas Cornelius Flåten ligger på niende plass med sine 16 poeng.

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før tirsdagens kamp som har avspark kl 2045 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen. Fem poeng for riktig målscore, og tre poeng for å tippe korrekt «tippetegn». 

Luton er blitt tildelt 2976 billetter til lørdagens bortekamp, hvor alle billettene også er solgt. Sendingen på VIAPLAY starter på lørdag kl 1550 skandinavisk tid, og har avspark kl 1600. Kampen sendes også som radiostream på Hatters Player, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!