Bournemouth – Luton Town

På lørdag drar Luton Town sydover for å besøke Vitality Stadium og AFC Bournemouth. Avspark er kl 1600 skandinavisk tid.

På lørdag besøker Luton Town formlaget AFC Bournemouth, som forøvrig er den første kampen på øverste nivå mellom AFC Bournemouth og Luton Town. Bournemouth holder også til på Premier Leagues minste stadion, som har en kapasitet på 11 307 tilskuere. Kenilworth Road har en kapasitet på 11 500 tilskuere.

Byen Bournemouth

Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth

AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn i 1923 til Bournemouth and Boscombe Athletic FC. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende navnet, AFC Bournemouth.

Bournemouths historie

Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87 sesongen, vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90 sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08 sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton ble desidert sist. Før 2008/09 sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måtte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. Howe ble tidenes yngste manager i Bournemouth, i en alder av 31 år, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby. 

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10 sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury, overtok og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12 sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13 sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14 sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15 sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Sommeren 2020 var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august 2020 ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i tilsammen elleve år, fordelt på to perioder (3 + 8). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall, men Tindall fikk sparken i februar 2021 og ble erstattet av caretaker Jonathan Woodgate. Woodgate klarte å manøvrere Bournemouth fra en midt på tabellen tilværelse, til en sjette plass og play-off, men i play-off tapte Bournemouth 2-3 sammenlagt for Brentford.

I juni 2021 ble det klart at den tidligere Fulham manageren, Scott Parker, ble ansatt som ny manager. Scott Parker ledet Bournemouth gjennom 2021/22 sesongen, og manøvrerte klubben frem til en andre plass og direkte opprykk til Premier League. Parker og Bournemouth fikk en dårlig start på sin comebacksesong i det gjeveste selskap, i tillegg til at Parker havnet på kant med klubbens ledelse. Bedre ble det ikke at Bournemouth tapte 0-9 for Liverpool på Anfield Road i fjerde ligarunde, som i sum gjorde at Parker fikk sparken allerede etter fire ligarunder.

Førstelags trener Gary O´Neil tok over som midlertidig manager, men han fikk «skuta på rett kjøl» og ble ansatt permanent i slutten av november 2022. O´Neil og Bournemouth avsluttet sesongen i fjor på en 15.plass, fem poeng unna Leicester City som havnet på 18.plass og rykket ned.

Den 13 desember 2022 ble Bournemouth solgt til et amerikansk selskap, og i sommer ble det klart at Gary O´Neil ble erstattet med spanjolen Andoni Iraola.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde (kvartfinalen), forøvrig en prestasjon som Bournemouth kopierte i 2018/19 sesongen. Forskjellen var bare at i 1956/57 spilte Bournemouth på nivå tre. I ligacupen har også Bournemouth kommet til kvartfinalen, noe som har skjedd tre ganger (2014/15, 2017/18 og 2018/19).

Rivalisering 

Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger øst for Bournemouth, eller 53 km med bil. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

The Dean Court/Vitality Stadium

«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området, og banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries», den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygget i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 307 tilskuere.

H2H

Luton Town og Bournemouth har møtt hverandre 63 ganger. 25 ganger har Bournemouth vunnet, 22 ganger har The Hatters vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i januar 2022 på Kenilworth Road. The Hatters vant 3-2 hvor Lloyd Kelly ga The Hatters ledelsen 1-0 ved å score selvmål. Alan Campbell la på til 2-0 rett før pause, før Bournemouth scoret to ganger og utlignet til 2-2. Mange husker kanskje at Kal Naismith scoret kampens siste mål i det 97. minutt på et langskudd, slik at The Hatters vant 3-2. Motsatt oppgjør ble spilt på Vitality Stadium september 2021, hvor Bournemouth vant 2-1. Bournemouth ledet 2-0 etter en halv times spill, mens Bournemouths Lloyd Kelly også i denne kampen scoret selvmål, men i det 64. minutt. Dette er forøvrig den eneste seieren som Bournemouth har over The Hatters på de siste seks ligakampene.

Den 16.januar 2021 var sist The Hatters vant på Vitality Stadium. Luton Town vant 1-0 etter scoring av Kiernan Dewsbury-Hall i andre omgang. Totalt har The Hatters besøkt Bournemouth 31 ganger, hvor The Hatters har vunnet 15 ganger, mens hjemmelaget har vunnet syv ganger. Ni ganger har det endt likt når Luton Town har besøkt Bournemouth.

Bournemouths form

Bournemouth avsluttet fjorårssesongen svakt, og vant ingen av sine fire siste kamper. Om det ikke var nok, startet også Bournemouth sesongen svakt, og vant ingen av sine ni første kamper. Derimot den 29. oktober ble det endelig seier, når Bournemouth slo Burnley 2-1 på Vitality Stadium, og den negative rekken med kamper uten å vinne stoppet på 13.

Den 4. November var det igjen tilbake til elendigheten, da Bournemouth ble knust 1-6 av Manchester City på Etihad Stadium. Etter dette nederlaget har Bournemouth så til de grader tatt seg sammen, og har nå spilt fem kamper på rad uten å tape, hvor de to siste kampene også har vært clean sheet. Inkludert seieren over Burnley, er det kun Aston Villa og Liverpool som har hatt samme form som Bournemouth på de siste syv kampene.

Den 11. november fikk Bournemouth besøk av Newcastle, hvor Bournemouth vant 2-0 over laget som Eddie Howe nå leder. Deretter dro Bournemouth på besøk til Sheffield United og deres hjemmebane Bramell Lane, hvor Bournemouth tok med seg tre poeng etter at de vant 3-1. Den 3. desember fikk Bournemouth besøk av Aston Villa, hvor kampen endte 2-2.

Den 6. desember dro Bournemouth til London og Selhurst Park, hvor Bournemouth slo Crystal Palace 2-0. Forrige lørdag klarte Bournemouth et sterkt borteresultat på Old Trafford, da Manchester United ble slått 3-0.

De ti siste ligakampene kan summeres slik: T–T-T-V-T-V-V-U-V-V

Før helgens ligarunde, ligger Bournemouth på 14. plass med sine 19 poeng. Det er åtte poeng opp til Manchester United som ligger på sjette plass, mens det er ti poeng ned til The Hatters som ligger under streken på 18. plass.

Bournemouth ble slått ut av Ligacupen i fjerde runde, da Liverpool kom på besøk og vant 1-0.

Luton Towns form

På lørdag, rett før pause, stanget Elijah Adebayo Luton Town i ledelsen når fjorårets ligamester gjestet Kenilworth Road. I andre omgang snudde derimot City resultatet og kunne dra hjem med tre poeng etter å ha vunnet 2-1 på The Kenny. Forøvrig den første ligaseieren til Manchester City på Kenilworth Road siden 1959.

Den 3. oktober fikk The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen som egentlig skulle vært spilt i ligarunde nummer to. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road den 7.oktober, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. Deretter besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Den 5. november spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. På lørdag for to uker siden, ble det 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium. Forrige tirsdag ble det som kjent 3-4 tap for Arsenal, før Manchester City forrige lørdag vant 2-1.

Formutviklingen på de ti siste kampene for The Hatters ser dermed slik ut: T-T-U-T-U-T-V-T-T-T

Det gjør at The Hatters ligger under streken på en 18. plass med sine ni poeng. Det er fire poeng opp til Everton som ligger på 17. plass, mens det er fem poeng opp Nottingham Forest på 16. plass. Det er et poeng ned til Burnley og Sheffield Unites som ligger på 19. og 20. plass.

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytning til både Bournemouth og Luton Town, og har hatt innflytelse for den ene eller begge klubbene:

Trevor Aylott, Cameron Carter-Vickers, Brian Chambers, Steve Claridge, Richard Cooke, Harry Cornick, Martin Cranie, Warren Feeney, David Forde, Don Givens, John Groves, Sammy Igoe, Trésor Kandol, Josh McQuoid, Garreth O’Connor, Eunan O’Kane, John O’Rourke, Mark Ovendale, Russell Perrett, Andy Petterson, Marc Pugh, Stephen Robinson, Keith Rowland, Jack Russell, Jack Stacey (nå Norwich), Marek Štěch, Mark Stein, Jayden Stockley, Tommy Tait, Paul Telfer.

Skandinavere i Bournemouth

Nordmenn: Joshua King, Ørjan Håskjold Nyland, Jo Tessem.

Dansker: Phillip Billing (nåværende), Emiliano Marcondes (nåværende).

Skader

På pressekonferansen på fredag kunne Rob Edwards meddele at trioen som måtte stå over kampen mot Manchester City, Chiedozie Ogbene, Gabe Osho og Issa Kaboré, ville alle sammen være klare til kampen mot Bournemouth. Derimot vil The Hatters måtte klare seg uten Marvelous Nakamba som fikk sitt femte gule kort mot Manchester City, og må derfor sone en kamps karantene.

Hyggelig er det også å registrere at Mads Andersen spilte 60 minutter av U21 kamp mot Chelsea på onsdag. Cauley Woodrow er også tilbake i full trening. Det har ikke lyktes å skaffe noe informasjon rundt Reece Burke sin skadesituasjon, men det ble meldt før Manchester City kampen at han var nær å bli kampklar.

Toppscorerne

Elijah Adebayo headet The Hatters i ledelsen når han scoret mot Manchester City på overtid i førstre omgang forrige lørdag. Dette var Adebayos fjerde ligascoring for sesongen, og han er dermed Luton Towns toppscorer. Carlton Morris har scoret tre ligamål, mens Jacob Brown har scoret to ligamål.

Gabe Osho og Ross Barkley scoret hvert sitt første mål for Luton Town når de scoret mot Arsenal. Fem andre har også scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty hadde to målgivende pasninger i kampen mot Arsenal, da han slo to hjørnespark som ble omsatt i mål. Andros Townsend serverte Elijah Adebayo på lørdag, noe han også gjorde når Ross Barkley scoret sitt mål i kampen mot Arsenal. Alfie Doughty har dermed tre assists, mens Carlton Morris og Andros Townsend har to assists. Fem andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret syv av sine 17 ligamål i åpent spill, mens seks mål er scoret på dødballer. Carlton Morris har scoret to mål på straffe, mens et mål er kontret inn. Et mål er scoret som selvmål.

Med sine åtte ligamål så langt denne sesongen, er Dominic Solanke den ubestridte toppscoreren for Bournemouth så langt denne sesongen. Anotonio Semenyo har scoret tre mål, mens Marcus Tavernier har scoret to mål. Marcus Tavernier er klubbens «servitør» med tre assists så langt denne sesongen, mens Ryan Christie og dansken Phillip Billing har to assists hver.

Med sine åtte ligamål, plasserer Dominic Solanke seg på femte plass over Premier Leagues toppscorere. Erling Braut Haaland leder toppscorer statistikken med sine 14 ligamål, mens Mohamed Salah ligger på andre plass med sine 11 ligamål.

Bournemouth har scoret 21 ligamål så langt denne sesongen, hvor 16 mål er scoret i åpent spill. Tre mål er scoret på dødball, mens to mål er scoret på kontring.

Nice to know, need to know 

Den 15. Desember 2013, spilte The Hatters sin andre rundekamp i FA Trophy. The Hatters møtte Matlock Town på deres hjemmebane Causeway Lane, hvor Luton avanserte til tredje runde ved å vinne 2-1. Lutons avgjørende mål ble scoret av Jon Shaw i det 89. minutt. Ti år senere møter The Hatters AFC Bournemouth i Premier League.

Bournemouth har rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 16. desember, var i 2020 i en Championshipkamp hvor Luton Town tapte 0-1 for Middlesbrough på Riverside Stadium.

Vi må tilbake til 2017 og League Two for å finne siste seier den 16. desember. The Hatters vant 2-0 over Rob Edwards tidligere arbeidsgiver, Forest Green, hvor Towns mål ble scoret av Alan Sheehan og Danny Hylton.

To ganger har The Hatters spilt på øverste nivå den 16. desember, og den første kampen ble spilt på Highbury mot Arsenal i 1989. The Hatters tapte 2-3, hvor Lars Elstrup scoret begge målene til bortelaget. I 1990 tapte The Hatters 0-1 for Crystal Palace på Selhurst Park. 

Town tipset 

Hele 45 stykker hadde tippet borteseier mellom Luton Town og Manchester City, men bare Lene Skogen og Margielyn Bjelland hadde tippet 1-2 som korrekt sluttresultat.

Med andre ord, stillingen er uforandret hvor Tor Erik Hadland leder med sine 45 poeng, mens Halvard Grina ligger på andre plass med sine 42 poeng. Deretter følger Arild Jåsund på tredje plass med 40 poeng, mens Kenneth Blumensaath innehar fjerde plassen med sine 39 poeng. Rune Ebbesen og Per Axel Pettersen følger deretter med 38 poeng.

På lørdag kl 1600 skandinavisk tid, besøker Luton Town Vitality Stadium og AFC Bournemouth. Som vanlig streames kampen med livebilder fra VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport Premier League 3. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen til Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!