Luton Town – Newcastle United

Lørdag/lille julaften kl. 16:00 spiller Luton Town mot Newcastle United på Kenilworth Road Stadium.

Et hektisk juleprogram starter lørdag/lille julaften får The Hatters får besøk av Newcastle United, som knapt nok vinner på Kenilworth Road, og som også har vist en svak borteform denne sesongen. 

Newcastle upon Tyne 

Newcastle upon Tyne, til daglig bare Newcastle, er en by i grevskapet Tyne & Wear i nordøstlige England. Byen er administrasjonsby for regionen Nordøst-England. Newcastle er den mest folkerike byen i det nordøstlige England. I henhold til befolkningsberegninger for midten av 2014, har byen en befolkning på 289 835 innbyggere. Det urbane området har en befolkning på 879 996 innbyggere (Tyneside), og storbyområdet utgjør rundt 1 650 000 innbyggere (regionen Tyne and Wear City).

Newcastle United 

Newcastle United ble stiftet i 1892 etter en sammenslåing av de to lokale fotballklubbene Newcastle East End og Newcastle West End. Newcastle United Football Club, også kjent som ”The Magpies” eller ”The Toon”, ble valgt inn i The Football League i 1893, og er gjennom historien den niende mest suksessfulle engelske fotballklubben. Dette er utfra statistikk som er beregnet etter resultater helt siden det engelske ligasystemet ble startet i 1888.

Newcastle Uniteds Historie

Newcastle har mange meritter å se tilbake på. Blant annet har Newcastle vært ligamester fire ganger, Skjønt det er lenge siden. Henholdsvis: 1904/05, 1906/07, 1908/09 og 1926/27. FA-cupen har Newcastle vunnet seks ganger, henholdsvis: 1910, 1924, 1932, 1951, 1952 og 1955. I tillegg har Newcastle vært finalist i FA-cupen syv ganger. Dette skjedde i 1905, 1906, 1908, 1911, 1974, 1998 og 1999. I motsetning til Luton Town, har ikke Newcastle vunnet ligacupen. Derimot har de vært finalist ved to anledninger, nærmere bestemt i 1976 og forrige sesong hvor de tapte Ligacupfinalen mot Manchester United 0-2.

Den eneste europacuptittelen som Newcastle har, er så langt tilbake som i 1968. Da vant de Messebycupen ved å slå Ujpest FC fra Ungarn. Messebycupen ble arrangert fra 1955 – 71. I 1971 overtok UEFA ansvaret for cupen, og gikk over til å hete UEFA-cupen. Dette er den siste store tittelen som Newcastle har vunnet. Mao, er det gått 55 år siden sist Newcastle vant et stort trofe, mens det er gått 35 år siden Luton vant Ligacupen.

I utgangspunktet var ikke Messebycupen en turnering for enkeltvise klubber, men for byer som arrangerte messer. Kun ett lag fra hver by kunne stille opp, og byer med flere lag ble representert av et sammensatt lag bestående av de beste spillerne fra lagene i byen. Fra og med 1961-62-utgaven av turneringen, gikk man bort fra denne regelen, og turneringen ble åpnet for ordinære klubblag.

Newcastle har flere ganger spilt på nivå to, men aldri lavere enn det. Den lengste perioden på nivå to hadde Newcastle i perioden 1934 til 1948, hvor Newcastle egentlig spilte på nivå to i åtte sesonger, da fotballen ble satt pause under andre verdenskrig. I tillegg til enkeltsesonger, hadde Newcastle noen lengre perioder på nivå to frem til moderne tid, som fra1961 til 1965 (fire sesonger), fra 1978 til 1984 (seks sesonger) og 1989 til 1993 (fire sesonger).

Det nærmeste Newcastle har vært nivå tre, var i 1991/92 sesongen hvor Newcastle ble nummer tyve i Championship. Kevin Keegan, som ble ansatt som klubbens manager i februar denne sesongen, klarte å lede Newcastle til seier i de to siste ligakampene denne sesongen, slik at Newcastle avsluttet sesongen fire poeng foran Plymouth som havnet på 22. plass og rykket ned til tredje nivå.

Sesongen etter ble Kevin Keegans menn seriemestere og rykket opp til Premier League for første gang. De neste fire sesongene kjempet Newcastle i toppen av Premier League, ved at de ble nummer tre, seks og to ganger nummer to i sesongene 1993 til 1997. Andre plass er naturlig nok den beste ligaplasseringen som Newcastle har klart i Premier League. Mye takket være Andy Cole, Les Ferdinand og Alan Shearer.

Etter at Kevin Keegan og Newcastle rykket opp til Premier League, har Newcastle stort sett spilt i Premier League, og i tre sesonger etter hverandre (2001 til 2004), kjempet Newcastle i toppen av Premier League, de da ble nummer tre, fire og fem. Og igjen var Alan Shearer en sentral aktør som klubbens toppscorer.

Ved et par anledninger har Newcastle måtte ta turen ned i Championship etter at de rykket opp til Premier League i 1993. Dette skjedde i en turbulent tid hvor Mike Ashley var eier av klubben. Første gang Newcastle rykket ned var etter 2008/09 sesongen hvor Newcastle ble nummer 18 i Premier League. I løpet av denne sesongen «brukte» Newcastle ikke mindre en seks managere (Kevin Keegan, Chris Hughton, Joe Kinnear, Chris Hughton, Alan Shearer og Chris Hughton (for tredje gang)). Flere av managerne sa opp sine stillinger som følge av at de følte de nye eierne og styrelederne blandet seg for mye inn i hvordan klubben ble ledet sportslig.

Newcastle rykket rett opp igjen på første forsøk, da Chris Hughtons menn ble seriemestere i Championship, og med Andy Carroll som toppscorer med sine 19 mål.

Også etter 2015/16 sesongen rykket Newcastle ned med knappest mulig margin, og denne gang var det erkerival Sunderland som «trakk det lengste strået». Rafael Benitez menn måtte ha tre poeng mot Tottenham i siste serierunde for å overleve i Premier League, da Sunderland ledet med to poeng og hadde en betydelig bedre målforskjell. Newcastle gjorde jobben ved å slå Tottenham Hotspur hele 5-1, men Sunderland gjorde også jobben ved å vinne 3-0 over Everton. Sunderland kapret derfor 17. plassen med to poengs margin overfor Newcastle som havnet på 18. plass og rykket ned til Championship.

I sesongen etter rykket Rafael Benitez menn rett opp igjen, da de ble seriemestere, et poeng foran Brighton & Hove Albion som også rykket opp til Premier League med god margin til Reading som havnet på tredje plass.

I oktober 2021 skjedde det kontroversielle da klubben ble solgt til et Saudi-Arabisk konsortium. Kritikken rundt overtagelsen var stor, da nok et Saudi-Arabisk konsortium tok over en engelsk fotballag i Premier League, og ord som sportsvasking ble nevnt for å dekke over brudd på menneskerettighetene.

Daværende manager, Steve Bruce, ble erstattet av dagens manager, Eddie Howe. Den 18. januar gjensto det 18 kamper i ligaen, og med sine to ligaseiere og tolv poeng, lå Newcastle nest sist i Premier League. Etter å ha vunnet 12 av de siste 18 ligakampene, ledet Howe Newcastle til en sensasjonell 11. plass. I fjor havnet Newcastle på fjerde plass i Premier League, dog 18 poeng bak Manchester City som ble ligamestere, men fire poeng foran Liverpool som havnet på femte plass.

Supportere og rivalisering 

Newcastle United sine supportere er godt kjent som veldig dedikerte og engasjerte, og kaller seg selv for «Toon Army» eller «Geordies». Den mest kjente Newcastle-supporteren er nok Sting, som også har skrevet flere kjente supporter – sanger til Newcastle United.

Newcastles argeste rivaler gjennom tidene, er naboene som ligger 25 km sørvest, nemlig Sunderland, som de har møtt i det såkalte ”Tyne Wear derby” siden 1898. Newcastle har også rivalisering med Middlesbrough, hvor det er 69 km mellom St. James´ Park og Riverside Stadium, og dette derbyet kalles Tyne-Tees derby.

St James´ Park 

St. James´ Park, som opprinnelig var banen til Newcastle West End, har vært Newcastles hjemmebane siden 1892. Tilskuerkapasiteten på St James´ Park er i dag på 52 387, etter at St James´ Park i 2001 ble totalrenovert og er et av Englands største stadionanlegg. Publikumsrekorden er på 68 386 tilskuere mot Chelsea i 1930.

St James´ Park må ikke forveksles med St James Park (uten genitiv-apostrof), som er hjemmebanen til Exeter City FC.

H2H 

Luton Town og Newcastle har møtt hverandre 51 ganger. Newcastle har vunnet 23 ganger, 11 ganger har det endt uavgjort, mens 17 ganger har The Hatters vunnet.

De tre siste møtene har vært i FA-cupen, og sist lagene møttes var i januar 2018 på St James´ Park i FA- cupens tredje runde. Newcastle vant 3-1, etter at de scoret tre mål i løpet av ni minutter i første omgang. Danny Hylton reduserte fire minutter ut i andre omgang.

De to møtene før det var i FA-cupen i 1994, hvor lagene måtte møtes to ganger for å få avgjort hvem som skulle gå videre. Newcastle spilte i Premier league (havnet på tredje plass), mens Luton Town spilte i Division One, som da var nivå to, hvor The Hatters havnet på 20. plass i sesongen 1993/94. Første møte var på St James´ Park hvor lagene spilte 1-1. Tony Thorpe scoret Towns mål. I returoppgjøret på Kenilworth Road, vant The Hatters 2-0 etter scoringer av John Hartson og Scott Oakes. Luton Town spilte seg frem til semi-finalen denne sesongen, hvor The Hatters tapte 0-2 for Chelsea på Wembley.

Sist lagene møttes i ligasammenheng, var i 1992/93 sesongen, hvor lagene møttes i League Division One (nivå to). Newcastle vant kampen på St James´ Park, mens det ble målløst på Kenilworth Road.

Sist lagene møttes på øverste nivå, var i april 1989 på St James´ Park, hvor kampen endte målløst, noe også motsatt oppgjør gjorde. Siste ligaseier til The Hatters over Newcastle kom i november 1987 hvor The Hatters vant 4-0 på «The Kenny» på øverste nivå (League Division One), hvor Lutons mål ble scoret av Chukwuemeka Nwajiobi, Brian Stein og Mark Stein (2).

Newcastle har besøkt Kenilworth Road 24 ganger, hvor Newcastle kun har vunnet fire ganger. Fem ganger har det endt uavgjort, mens det 15 ganger har endt med hjemmeseier. Newcastle har nå besøkt The Hatters åtte ganger på rad uten å vinne over The Hatters, og heller ikke scoret mål på de siste seks kampene hvor de har gjestet The Kenny. Siste seier kom den 17. januar i 1981, hvor Newcastle vant 1-0 i en League Division Two kamp. Etter det har fire kamper endt uavgjort, mens fire kamper har endt med Luton Town seier. Og sist, som nevnt i 1994, i FA-cupomkampen som endte med 2-0 seier til The Hatters.

The Hatters har besøkt St James´ Park 27 ganger, men kun vunnet to ganger. 19 ganger har det endt med hjemmeseier, seks ganger har det endt uavgjort.

Vi må helt tilbake til 3. februar i 1973 for å finne sist The Hatters vant over Newcastle på St James´ Park. Luton møtte Newcastle i FA-cupens fjerde runde hvor The Hatters vant 2-0 etter to scoringer av John Aston jr. Den eneste ligaseieren som The Hatters har på St James´ Park ble sikret i september 1937. Town vant 3-1 i en League Division Two kamp, hvor The Hatters mål ble scoret av Payne, Stevens og Griffiths. Med andre ord, the Hatters har aldri vunnet noen ligakamp på øverste nivå på St James´ Park.

Newcastle form 

Newcastle har vist noe varierende form, om vi ser på de siste åtte kampene, og spesielt på bortebane og da mot svakere motstand. Faktisk er det slik at Newcastle kun har vunnet en av de ti siste bortekampene i ligaen (inkludert de siste bortekampene i fjor).

Den 28. oktober dro Newcastle på besøk til Wolverhampton, hvor kampen endte 2-2. En uke senere kom Martin Ødegaard og Arsenal på besøk, hvor Newcastle vant hele 4-1. Den 11. november dro Newcastle lengst sør i England for å besøke Bournemouth, hvor Bournemouth sparket godt fra seg og vant 2-0.

Etter landslagspausen i november, ventet to hjemmekamper, henholdsvis mot Chelsea og Manchester United. Chelsea ble sendt hjem med et 1-4 nederlag, mens Manchester United ble sendt hjem med 0-1 tap.

Så fulgte to bortekamper, som begge endte med tap. Først dro Newcastle til Liverpool og Goodison Park hvor Everton vant 3-0, før de dro til London og Tottenham Hotspur Stadium hvor The Spurs vant hele 4-1. Forrige lørdag ble det seier igjen, da Fulham ble slått 3-0 på St. James´ Park.

Formen til Newcastle på de siste ti kampene kan dermed summeres opp slik: U-V-U-V-T-V-V-T-T-V.

Som nevnt over, er ikke borteformen til Newcastle spesielt imponerende. Av åtte spilte bortekamper denne sesongen, har Newcastle kun vunnet en bortekamp denne sesongen, og det mot Sheffield United hvor de vant 8-0. To av bortekampene har som nevnt endt uavgjort, mens hele seks bortekamper har endt med tap. Bortsett fra de åtte målene mot Sheffield United, har ikke Newcastle scoret mer enn åtte mål på bortebane denne sesongen og sluppet inn 17 mål. På bortebane er formen oppsummert: T-T-V-U-U-T-T-T

Før lørdagens kamp ligger Newcastle på sjette plass med sine 29 poeng, ti poeng bak ligaleder Arsenal, fire poeng bak Tottenham på femte plass, og et poeng foran Manchester United som ligger på syvende plass.

Som følge av at Newcastle avsluttet på fjerde plass i våres, deltar Newcastle i årets Champions League. Newcastle kom i en veldig jevn gruppe med AC Milan, Paris St Germain og Borrusia Dortmund.

Newcastle startet med å spille målløst mot AC Milan på San Siro, før de i neste runde vant en imponerende 4-1 seier over Paris St Germain på ST James´ Park. I tredje runde fikk Newcastle besøk av Borussia Dortmund, hvor bortelaget vant 1-0.

Den 7. november var det klart for returoppgjør i Tyskland, hvor Dortmund igjen vant over Newcastle, og denne gang 2-0. I femte runde dro Newcastle til Paris for å spille returoppgjøret mot Paris St Germain, hvor kampen endte 1-1. AC Milan vant 2-1 når de besøkte St. James´ Park på onsdag for halvannen uke siden.

Totalt klarte Newcastle å kapre fem poeng i Champions League, som igjen plasserte Newcastle sist i sin gruppe. Med andre ord, ble Newcastle slått ut av all Europacupspill for denne sesongen.

I Ligacupen kom Newcastle med i tredje runde, hvor de vant 1-0 over Manchester City. I fjerde runde var det Manchester United som sto for tur, og også United ble slått ut, og denne gang 3-0. På tirsdag dro Newcastle til London for å besøke Chelsea i kvartfinalen, en kamp som ble høydramatisk, ettersom Chelsea utlignet til 1-1 på overtid i andre omgang. Dermed måtte det straffer til, en straffesparkkonkurranse som Chelsea vant 4-2. Dermed var Newcastles Ligacupeventyr over for denne gang.

Luton Towns form 

For to uker siden, rett før pause, stanget Elijah Adebayo Luton Town i ledelsen når fjorårets ligamester gjestet Kenilworth Road. I andre omgang snudde derimot City resultatet og kunne dra hjem med tre poeng etter å ha vunnet 2-1 på The Kenny. Forøvrig den første ligaseieren til Manchester City på Kenilworth Road siden 1959.

Den 3. oktober fikk The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen som egentlig skulle vært spilt i ligarunde nummer to. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road den 7.oktober, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. Deretter besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Den 5. november spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. På lørdag for to uker siden, ble det 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium. Som kjent ble det 3-4 tap for Arsenal, før Manchester City forrige lørdag vant 2-1.

Formutviklingen på de ti siste kampene for The Hatters ser dermed slik ut: T-T-U-T-U-T-V-T-T-T

Mens hjemmeformen er: T-U-T-T-U-V-T-T

Det gjør at The Hatters ligger under streken på en 18. plass med sine ni poeng før helgens ligarunde. Det er fem poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 17. plass, mens det er syv poeng opp til Everton på 16. plass. Det er et poeng ned til Burnley og Sheffield United som ligger på 19. og 20. plass.

Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt enn de andre lagene i Premier League.

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en felles tilknytning til Luton Town og Newcastle, og i tillegg spilt en vesentlig rolle for en av klubbene, eller begge:

Vivian Busby, Alex Gilliead, Mick Harford, Tim Krul, Kazenga LuaLua, Malcolm MacDonald, Alan Neilson, George Stobbart. 

Skandinavere i Newcastle 

Nordmenn: Ronny Johnsen. 

Svensker: Andreas Andersson, Alexander Isak (nåværende), Emil Krafth (nåværende), Ole Söderberg. 

Dansker: Benny Arentoft, Bjørn Kristensen, Peter Løvenkrands, Frank Pingel, Elias Sørensen, Jon Dahl Tomassen.

Luton Towns skadesituasjon og suspensjoner 

På pressekonferansen på fredag, dreide det seg mye om Tom Lockyer og hans helsetilstand. Lockyer ble som nevnt skrevet ut fra sykehuset på torsdag.

The Hatters vil måtte klare seg uten Marvelous Nakamba, da han fikk sitt femte gule kort mot Manchester City og må stå over en kamp. Nakamba skulle egentlig stå over forrige helgs kamp mot Bournemouth, men den kampen ble som kjent ikke tellende. Det har ikke lyktes å skaffe noe informasjon rundt Reece Burke sin skadesituasjon, men det ble meldt før Manchester City kampen at han var nær å bli kampklar.

Mads Andersen, Chieo Ogbene og Gabe Osho var alle tatt ut til kampen mot Bournemouth, I tillegg til at det er meldt at Cauley Woodrow er meldt skadefri og trener for fullt.

Toppscorerne

Elijah Adebayo headet The Hatters i ledelsen når han scoret mot Manchester City på overtid i første omgang. Dette var Adebayos fjerde ligascoring for sesongen, og han er dermed Luton Towns toppscorer. Carlton Morris har scoret tre ligamål, mens Jacob Brown har scoret to ligamål.

Gabe Osho og Ross Barkley scoret hvert sitt første mål for Luton Town når de scoret mot Arsenal. Fem andre har også scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty hadde to målgivende pasninger i kampen mot Arsenal, da han slo to hjørnespark som ble omsatt i mål. Andros Townsend serverte Elijah Adebayo mot Manchester City, noe han også gjorde når Ross Barkley scoret sitt mål i kampen mot Arsenal. Alfie Doughty har dermed tre assists, mens Carlton Morris og Andros Townsend har to assists. Fem andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret syv av sine 17 ligamål i åpent spill, mens seks mål er scoret på dødballer. Carlton Morris har scoret to mål på straffe, mens et mål er kontret inn. Et mål er scoret som selvmål.

For Newcastle er det svensken Alexander Isak og Callum Wilson som er klubbens toppscorere med syv mål hver. Anthony Gordon har scoret seks mål. Kieran Trippier har syv målgivende pasninger så langt for Newcastle, mens Anthony Gordon har fire målgivende pasninger.

Av 36 scorede mål, er 26 mål scoret i åpent spill. Seks mål er scoret på dødball, mens tre mål er scoret på straffe. Et mål er scoret som følge av en kontring. 

Nice to know, need to know 

Forrige lørdag ble som kjent kampen mot Bournemouth avbrutt som følge av Tom Lockyers hjertestans. Det er foreløpig ikke kjent når kampen skal spilles om igjen, men det er helt sikkert at kampen skal spilles helt på nytt.

Den 17. januar i1981 scoret Mick Harford sitt aller første ligamål noensinne på øverste liganivå i England. Målet ble scoret på Kenilworth Road, som også var kampens eneste mål. Men av alle ting, målet ble scoret mot Luton Town, da Mick Harford spilte for Newcastle i 1980/81 sesongen.

I 2021/22 sesongen ble Newcastle det første laget I Premier League til å unngå nedrykk til The Championship, til tross for at de innledet sesongen med å ikke vinne en eneste ligakamp av de 14 første ligakampene. 

Newcastle har ikke tapt på seksten kamper når de har møtt et nyopprykket lag.

Alan Shearer scoret hele 206 mål for Newcastle I perioden 1996 til 2006, og er med det klubbens toppscorer gjennom alle tider. 

On this date

Sist The Hatters spilte kamp på lille julaften, var i 2017. Luton Town møtte Grimsby i en League Two kamp, som Town vant 2-0 etter scoringer av Luke Berry og James Collins.

The Hatters har aldri spilt kamp på øverste liganivå på lille julaften.

Town tipset

Hele 45 stykker hadde tippet borteseier mellom Luton Town og Manchester City, men bare Lene Skogen og Margielyn Bjelland hadde tippet 1-2 som korrekt sluttresultat.

Med andre ord, stillingen er uforandret hvor Tor Erik Hadland leder med sine 45 poeng, mens Halvard Grina ligger på andre plass med sine 42 poeng. Deretter følger Arild Jåsund på tredje plass med 40 poeng, mens Kenneth Blumensaath innehar fjerde plassen med sine 39 poeng. Rune Ebbesen og Per Axel Pettersen følger deretter med 38 poeng.

På lørdag/lille julaften kl 1600 skandinavisk tid, får Luton Town besøk av Newcastle United. Som vanlig streames kampen med livebilder fra VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport Premier League 1. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen til Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 4

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!