Bournemouth – Luton Town

Onsdag kl. 20:30 skandinavisk tid er det endelig klart for Luton Towns utsatte kamp mot Bournemouth på Vitality Stadium.  

Onsdagens kamp, som opprinnelig ble avbrutt grunnet kaptein Tom Lockyers hjertestans den 16. desember, skal endelig spilles, og den vil bli spilt helt på nytt.

AFC Bournemouth har møtt og møter de tre nederste lagene i ligaen på rekke og rad, da de møtte Burnley den 3. mars, Sheffield United på lørdag, og nå The Hatters på onsdag. Etter at Bournemouth har møtt The Hatters, er det forøvrig Everton som skal utfordres den 30. mars.

Byen Bournemouth

Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth

AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn til Bournemouth and Boscombe Athletic FC i 1923. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende navnet, AFC Bournemouth.

Bournemouths historie

Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87-sesongen vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90-sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08-sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton Town. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton Town, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton Town ble desidert sist. Før 2008/09-sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måtte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton Town startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen, og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. I en alder av 31 år ble Eddie Howe tidenes yngste manager i Bournemouth, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton Town ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby. 

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10-sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury, overtok og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12-sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13-sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14-sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15-sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Sommeren 2020 var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august 2020 ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i tilsammen elleve år, fordelt på to perioder (3 år + 8 år). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall, men Tindall fikk sparken i februar 2021 og ble erstattet av caretaker Jonathan Woodgate. Woodgate klarte å manøvrere Bournemouth fra en midt på tabellen tilværelse, til en sjette plass og play-off, men i play-off tapte Bournemouth 2-3 sammenlagt for Brentford.

I juni 2021 ble det klart at den tidligere Fulham manageren, Scott Parker, ble ansatt som ny manager. Scott Parker ledet Bournemouth gjennom 2021/22-sesongen, og manøvrerte klubben frem til en andre plass og direkte opprykk til Premier League. Parker og Bournemouth fikk en dårlig start på sin comebacksesong i det gjeveste selskap, i tillegg til at Parker havnet på kant med klubbens ledelse. Bedre ble det ikke at Bournemouth tapte 0-9 for Liverpool på Anfield Road i fjerde ligarunde, som i sum gjorde at Parker fikk sparken allerede etter fire ligarunder.

Førstelags trener Gary O´Neil tok over som midlertidig manager, men han fikk «skuta på rett kjøl» og ble ansatt permanent i slutten av november 2022. O´Neil og Bournemouth avsluttet sesongen på en 15.plass, fem poeng foran Leicester City som havnet på 18.plass og rykket ned.

Den 13 desember 2022 ble Bournemouth solgt til et amerikansk selskap, og sist sommer ble det klart at Gary O´Neil ble erstattet med spanjolen Andoni Iraola.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde (kvartfinalen), forøvrig en prestasjon som Bournemouth kopierte i 2018/19-sesongen. Forskjellen var bare at i 1956/57 spilte Bournemouth på nivå tre. I ligacupen har også Bournemouth kommet til kvartfinalen, noe som har skjedd tre ganger (2014/15, 2017/18 og 2018/19).

Rivalisering 

Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger øst for Bournemouth, eller 53 km med bil. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

The Dean Court/Vitality Stadium

«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området, og banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries». Den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygd i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 307 tilskuere.

H2H

Luton Town og Bournemouth har møtt hverandre 64 ganger. 25 ganger har Bournemouth vunnet, 22 ganger har The Hatters vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i januar 2022 på Kenilworth Road. The Hatters vant 3-2 hvor Lloyd Kelly ga The Hatters ledelsen 1-0 ved å score selvmål. Alan Campbell la på til 2-0 rett før pause, før Bournemouth scoret to ganger og utlignet til 2-2. Mange husker kanskje at Kal Naismith scoret kampens siste mål i det 97. minutt på et langskudd, slik at The Hatters vant 3-2. Motsatt oppgjør ble spilt på Vitality Stadium september 2021, hvor Bournemouth vant 2-1. Bournemouth ledet 2-0 etter en halv times spill, mens Bournemouths Lloyd Kelly også i denne kampen scoret selvmål, men i det 64. minutt. Dette er forøvrig den eneste seieren som Bournemouth har over The Hatters på de siste seks ligakampene.

Den 16.januar 2021 var sist The Hatters vant på Vitality Stadium. Luton Town vant 1-0 etter scoring av Kiernan Dewsbury-Hall i andre omgang. Totalt har The Hatters besøkt Bournemouth 31 ganger, hvor The Hatters har vunnet 15 ganger, mens hjemmelaget har vunnet syv ganger. Ni ganger har det endt likt når Luton Town har besøkt Bournemouth.

Bournemouths form

Bournemouth har ikke vist all verdens form i ligaen siden nyttår, og 2-0 seieren over Burnley på Turf Moor for halvannen uke siden, er den eneste seieren som The Cherries har på de siste ni ligakampene. Siste seier før seieren over Burnley, var når Bournemouth slo Fulham 3-0 på Boxing day på Vitality Stadium.

På fjorårets siste dag tapte Bournemouth 1-3 for Tottenham Hotspur i London. Deretter fikk Bournemouth besøk av Liverpool den 21. januar som kjørte over hjemmelaget og vant 4-0. 1. februar dro Bournemouth igjen til London, og denne gang for å besøke West Ham hvor lagene spilte 1-1. Fire dager senere fikk The Cherries besøk av Nottingham Forest, og for andre kamp på rad endte kampen 1-1.

For tredje bortekamp på rad dro Bournemouth til London, og denne gang Craven Cottage hvor Fulham vant 3-1. 17. februar dro Bournemouth nordover og denne gang var det St. James´ Park og Newcastle som skulle utfordres, hvor kampen endte 2-2.

En uke senere fikk Bournemouth besøk av fjorårets ligamester, Manchester City. Phil Foden sørget for at de lyseblå fra Manchester vant 1-0. 3. mars ble Burnley slått 3-0, mens på søndag klarte Bournemouth et heldig poeng mot Sheffield United på Vitality, etter at United lenge ledet 2-0. The Cherries reduserte til 1-2 i det 74. minutt, før Enes Unal utlignet til 2-2 to minutter på overtid.

På de siste ti ligakampene har Bournemouth vunnet to kamper, spilt fire kamper uavgjort og tapt fire kamper. På de siste ti kampene har Bournemouth tatt et poeng mer enn Luton Town på de siste ti kampene. Selv om Bournemouth kun har en borteseier de siste fem bortekampene, har de på de siste ti bortekampene vunnet fem bortekamper. Tre bortekamper i ligaen har endt med tap, to bortekamper har endt uavgjort, mens fem bortekamper i ligaen har altså endt med seier.

Det plasserer Bournemouth på 13 plass med sine 32 poeng, 11 poeng foran Luton Town som ligger på 18. plass. Det er tre poeng opp til Fulham på 12. plass, mens det også er tre poeng ned til Crystal Palace på plassen bak. Europacup spill til neste år virker urealistisk, da det er 15 poeng opp til Manchester United på sjette plass.

Bournemouth er også slått ut av FA-cupen, da de tapte 0-1 for Leicester på Vitality i femte runde den 27. februar.

Luton Towns form

På lørdag fikk The Hatters slutt på en rekke på fem ligakamper (seks kamper uansett turnering) med tap, når Cauley Woodrow headet inn utligningen mot Crystal Palace. Poenget var muligens av det heldige slaget, men The Hatters viste igjen en enorm lagmoral og scoret igjen langt inn i overtiden.

Den 10. februar ble det 1-3 tap for Sheffield United, før de uken etter tapte 1-2 for Manchester United. Begge kampene på The Kenny. Liverpool på Anfield ble også en altfor stor prøvelse, selv om The Hatters ledet 1-0 til pause. Jürgen Klopps unge gutter satte opp tempoet i andre omgang og vant til slutt 4-1.

Erling Braut Haaland og Manchester City viste heller ingen nåde når de tirsdag 27. februar slo ut Luton Town i FA-cupen ved å vinne hele 6-2. Haaland var ikke snauere enn at han scoret fem av Citys seks mål. På lørdag for halvannen uke siden, ble det igjen et bittert tap når Aston Villa gjestet Kenilworth Road. Villa ledet 2-0 til pause, mens Rob Edwards gutter kom ut i andre omgang og spilte en fantastisk omgang og klarte å score to mål ved Chong og Morris, slik at det sto 2-2. Dessverre skjedde det igjen, da Villa avgjorde kampen i et av kampens siste spilleminutt, og det på en meget sjelden sjanse i andre omgang.

På lørdag ble det som kjent 1-1 mot Crystal Palace når The Hatters besøkte Selhurst Park.

På de siste fem bortekampene i ligaen, er det kun Liverpool som har slått The Hatters. Mot Sheffield United ble det 3-2 seier på Bramell Lane på boxing day, mens det ble 1-1 på Turf Moor mot Burnley. Deretter ble dert 4-4 mot Newcastle på St James´Park, før The Hatters tapte 1-4 for Liverpool på Anfield. På lørdag ble det igjen poengdeling, og da mot Crystal Palace.

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass, men nå med 21 poeng. Det er tre poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 17. plass, men det er syv poeng ned til Burnley og Sheffield United som ligger bak Luton Town på tabellen. Det er fire poeng opp til Everton på 16. plass, mens det er fem poeng opp til Brentford på 15. plass.

Friendly faces

Følgende spillere har hatt en tilknytning til både Bournemouth og Luton Town, og har hatt innflytelse for den ene eller begge klubbene:

Trevor Aylott, Cameron Carter-Vickers, Brian Chambers, Steve Claridge, Richard Cooke, Harry Cornick, Martin Cranie, Warren Feeney, David Forde, Don Givens, John Groves, Sammy Igoe, Trésor Kandol, Josh McQuoid, Garreth O’Connor, Eunan O’Kane, John O’Rourke, Mark Ovendale, Russell Perrett, Andy Petterson, Marc Pugh, Stephen Robinson, Keith Rowland, Jack Russell, Jack Stacey (nå Norwich), Marek Štěch, Mark Stein, Jayden Stockley, Tommy Tait, Paul Telfer.

Skandinavere i Bournemouth

Nordmenn: Joshua King, Ørjan Håskjold Nyland, Jo Tessem.

Dansker: Phillip Billing (nåværende), Emiliano Marcondes (nåværende).

Skader

På tirsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards meddele at Teden Mengi vil bli klar til onsdagens kamp, noe også Ross Barkley vil være, selv om hans nese ble knekt i kampen mot Crystal Palace. Derimot er Gabe Osho igjen satt ut med skade.

I tillegg til Gabe Osho, er Elijah Adebayo, Sambi Lokonga, Amari´I Bell, Mads Andersen, Jacob Brown, Marvelous Nakamba, Dan Potts, Joe Johnson og Tom Lockyer ute med skade. Når det gjelder Amari´I Bell, ble han operert på tirsdag for sin hamstringskade, og vil sannsynligvis ikke spille for The Hatters resten av sesongen, noe so også gjelder Marvelous Nakamba, Dan Potts, Jacob Brown og Tom Lockyer. Skadelisten er med andre ord fortsatt lang, og muligens den lengste i Premier League.

Toppscorerne

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret et mål mot Aston Villa, som gjør at Morris har scoret et mål i fire av de siste seks ligakampene for The Hatters. Morris har dermed scoret åtte ligamål, som er nest flest i Luton Town så langt denne sesongen. Chiedozie Ogbene ga Luton Town ledelsen mot Liverpool, og har dermed scoret tre ligamål for The Hatters, noe også Ross Barkley har gjort. Tahith Chong reduserte til 1-2 mot Aston Villa, og har scoret to ligamål så langt denne sesongen, som også er like mange som Jakob Brown og Gabriel Osho. Cauley Woodrow scoret sitt første ligamål for sesongen mot Crystal Palace, og sammen med fem andre spillere i Luton Town, har han scoret et ligamål så langt denne sesongen.

Alfie Doughty har seks assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire. Ross Barkley og Andros Townsend har tre assists, mens Reece Burke og Albert Sambi Lokonga har to hver. Tre andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 17 av sine 38 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 12 mål på dødballer (tredje flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er scoret som selvmål. To mål er kontret inn.

36 av The Hatters 52 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. 12 mål er sluppet inn på dødball, mens fire mål er sluppet inn på kontring. To mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål

Med sine 14 ligamål så langt denne sesongen, er Dominic Solanke den ubestridte toppscoreren for Bournemouth så langt denne sesongen. Anotonio Semenyo har scoret fem mål, mens Justin Kluivert har scoret fire mål. Marcus Tavernier er klubbens «servitør» med fire assists så langt denne sesongen, mens Ryan Christie, Dominic Solanke og Lewis Cook har alle tre asists.

Med sine 14 ligamål, plasserer Dominic Solanke seg på en delt fjerde plass over Premier Leagues toppscorere. Erling Braut Haaland leder toppscorer statistikken med sine 18 ligamål, mens Ollie Watkins har 16 ligamål og Mohamed Salah ligger har 15 ligamål.

Bournemouth har scoret 37 ligamål så langt denne sesongen, som er et mindre enn The Hatters. 26 ligamål er scoret i åpent spill, mens åtte ligamål er scoret på dødball. Fire ligamål er scoret på kontring, mens de har scoret et mål på straffespark.

Av 49 innslupne mål, er 34 ligamål sluppet inn i åpent spill. 10 mål er sluppet inn på dødball, mens 4 mål er sluppet inn etter straffespark. En gang har The Cherries scoret selvmål.

Nice to know, need to know 

Bournemouth har rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 13. Mars, var for to år siden (2022) hvor The Hatters besøkte QPR. Som vanlig, når Luton Town spiller kamp innenfor Londons bygrense på nivå en og to, tapte The Hatters kampen. QPR vant 2-1, hvor Cameron Jerome scoret Luton Towns mål.

Sist The Haters spilte på øverste nivå den 13. mars, var i 1991 hvor Town tapte 1-2 for Coventry City på Highfield Road. Graham Rodger scoret Luton Towns mål. Siste seier på øverste nivå den 13. mars, skjedde i 1984. Luton Town slo Ipswich Town 2-1 på Kenilworth Road, hvor Trevor Aylott scoret begge målene til The Hatters. 

Town tipset

Av topp fem, tippet Andreas Stensland og Per Axel Pettersen at kampen på Selhurst Park skulle ende 1-1. Det gjør at Andreas Stensland avanserte fra fjerde til tredje plass, mens Per Axel Pettersen dyttet Rune Ebbesen nedover på listen og overtok femte plassen. Ingen av de andre på «topp fem listen» tippet at kampen skulle ende uavgjort.

Stillingen er dermed: 1. Tor Erik Hadland 73 poeng, 2. Halvard Grina 67 poeng, 3.Andreas Stensland 66 poeng, 4. Rune Fjørtoft 64 poeng, 5.Per Axel Pettersen.

På onsdag kl 2030 skandinavisk tid, er det avspark på den utsatte kampen mellom Bournemouth og Luton Town på Vitality Stadium. Som vanlig streames kampen med livebilder fra VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport Premier League. Har du ikke tilgang på VIAPLAY, kan du høre kampen live ved å lytte til radiostreamen til Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!