Luton Town – Nottingham F.

Lørdag får Luton Town besøk av tabellnabo Nottingham Forest.

På onsdag tapte Luton Town 3-4 for Bournemouth etter å ha ledet 3-0 til pause. Lørdagens hjemmekamp er om mulige enda viktigere å vinne etter onsdagens tap, da Forest kan få en luke på seks poeng til The Hatters om de vinner på The Kenny. Med andre ord, «cupfinale kampene» for å overleve har for alvor begynt!

Nottingham by

Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske eventyrskikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC og rivaler

Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes som verdens tredje eldste ligaklubb, og ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham Forest er først og fremst byrival Notts County, samt Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park, og Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970 – tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. To og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på øverste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980. De vant også den Europeiske Supercupen i 1979, mens de tapte finalen i samme cup i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1, hvor Mick Harford scoret Lutons mål.

Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991 med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det også Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter Brian Clough

Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte klubben Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger.

Nottingham spilte sammenhengende i Championship fra 2008 og frem til de endelig klarte å rykke opp til Premier League etter 2021/22 sesongen, noe de gjorde ved å vinne Play-off. Først ble Sheffield United slått i semi-finalen, før de slo Huddersfield 1-0 på Wembley i Play-off finalen. Et imponerende stykke arbeid, med tanke på at Forest lå sist Championship når de ansatte Steve Cooper som manager i september 2021. Det var kun Fulham, Middlesbrough, Huddersfield, Cardiff og Luton (!) som klarte å ta tre poeng fra Nottingham etter at Cooper ble sjef i Nottingham i 2021/22 sesongen.

Den 19. desember i fjor var det slutt for Cooper som manager i Nottingham Forest. En rekke på 13 kamper, hvor Forest kun hadde vunnet en kamp og en 17. plass i ligaen, var ikke godt nok for styret i Nottingham Forest. Dagen etter var det klart at portugiseren Nuno Espirito Santo var klubbens nye manager.

I sin første sesong i Premier League, endte Forest på 16. plass, fire poeng fra Leicester City som havnet på 18. plass og rykket ned.

City Ground

«The Reds» og Forest, som er kallenavnene til Nottingham Forest, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground, noe de har gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967.

H2H

Luton Town og Nottingham Forest har møtt hverandre 68 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Town har vunnet 23 ganger. 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var 21. oktober i høst på City Ground, hvor Nottingham ledet 2-0 til det var igjen syv minutter igjen av kampen. Ogbene reduserte til 1-2 i det 83. minutt, før Adebayo utlignet til 2-2 to minutter på overtid.

Sist The Hatters vant over «Skogvokterne» på City Ground, som også var en veldig etterlengtet og sjelden seier i Nottingham, skjedde 2.mars 2021. Ryan Tunnicliffe scoret kampens eneste mål midtveis i andre omgang, som var første seier på City Ground siden 1983, som også er sist Luton vant over Forest på øverste nivå på City Ground. Siden 1983 har The Hatters besøkt City Ground 16 ganger, hvor Town har tapt syv ganger, delt poengene syv ganger og vunnet to kamper. Totalt har The Hatters besøkt Nottingham Forest 34 ganger, hvor hjemmelaget har vunnet 18 ganger. Ni ganger har det endt likt, mens The Hatters har vunnet syv ganger.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var den 15. april i 2022. Kampen endte med 1-0 seier til The Hatters etter at Kal Naismith scoret kampens eneste mål på straffe. Motsatt oppgjør ble spilt i november 2021 på City Ground, en kamp som endte målløst.

Totalt har Nottingham Forest besøkt Kenilworth Road 32 ganger. 16 ganger har det endt med hjemmeseier, syv ganger har Forest vunnet, mens det ni ganger har endt med poengdeling.

Når det gjelder The Hatters og Forest i møter i toppdivisjonen, kom siste seier til Luton Town mot Forest i nedrykkssesongen-1991/92. Kampen som ble spilt på Kenilworth Road den 14. april i 1992, endte med 2-1 seier hvor Lutons mål ble scoret av Mick Harford og Julian James. Som sagt må vi helt tilbake til 1983 for å finne sist Luton Town slo Forest på City Ground på øverste nivå, da The Hatters vant 1-0 over Brian Cloughs menn etter at Ricky Hill satte inn kampens eneste mål.

Klubbene har som kjent også møttes i FA-cupfinalen og i Ligacupfinalen, nærmere bestemt i 1959 og i 1989. I 1959 tapte Luton for Forest i FA-cupfinalen, hvor resultatet ble 1-2 hvor Dave Pacey scoret målet til The Hatters. Brian Cloughs menn vant 3-1 i Ligacupfinalen i 1989, hvor Mick Harford scoret målet for The Hatters. Som de fleste vet, vant The Hatters Ligacupfinalen året før, men da mot Arsenal (3-2).

Nottinghams form

Forrige søndag tapte Nottingham Forest 0-1 for Brighton & Hova Albion, som også var det tredje 0-1 tapet på rad for Nottingham Forest, uansett turnering, og det fjerde tapet på rad. Siden nyttår er det kun 2-0 seieren over West Ham den 17. februar som har gitt tre ligapoeng siden nyttår.

Den 20. januar spilte Forest sin første ligakamp siden nyttår, hvor de møtte Brentford på G-Tech stadium. En kamp som endte med 3-1 seier til hjemmelaget. Arsenal kom på besøk til City Ground den 30. januar, og tok med seg alle tre poengene etter å ha vunnet 2-1. Den 4. februar dro Forest til sydkysten og Bournemouth, og fikk med seg et poeng etter at den kampen endte 1-1.

Den 10. februar fikk Newcastle revansj, ettersom Forest vant 3-1 over Newcastle på St. James´ Park på boxing day. Forøvrig den siste borteseieren til Nottingham. Newcastle fikk sin revansj, ettersom de vant 3-2. En uke senere klarte endelig Nottingham Forest å vinne en kamp i 2024, da de som nevnt vant 2-0 over West Ham.

Lørdag 24. februar dro «skogvokterne» til Birmingham og Villa Park, hvor Aston Villa vant 4-2. Liverpool kom på besøk den 2. mars og dro hjem med tre poeng etter at Darwin Nûnez scoret kampens eneste mål ni minutter på overtid i andre omgang. Forrige søndag ble det som nevnt 0-1 tap for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium.

Som nevnt kom siste borteseier på Boxing day hvor de slo Newcastle 3-1 på St. James´ Park. Etter dette har det blitt bortetap mot Brentford, Aston Villa og Brighton & Hove Albion, mens det ble 1-1 for Bournemouth den 4. februar. Totalt har Nottingham Forest vunnet to bortekamper og spilt tre bortekamper uavgjort. Ni bortekamper har endt med tap.

Det plasserer fortsatt Nottingham Forest på 17. plass med sine 24 poeng. Det er tre poeng ned til The Hatters på 18. plass, mens det er et poeng opp til Everton på plassen foran.

Nottingham Forest ble slått ut av FA-cupen etter at de den 28. februar tapte 0-1 for Manchester United i femte runde.

Lutons form

På onsdag tapte et skadeutsatt Luton Town 3-4 for Bournemouth. Et tap som var av det bitre og unødvendige slaget, ettersom The Hatters ledet 3-0 til pause. Derimot imponerte Bournemouth stort i andre omgang og scoret fire ganger. Tahith Chong, Chiedozie Ogbene og Ross Barkley var målscorerne for The Hatters. Dermed har The Hatters tapt syv av de siste åtte kampene uansett turnering, mens det ble uavgjort mot Crystal Palace.

Den 10. februar ble det 1-3 tap for Sheffield United, før de uken etter tapte 1-2 for Manchester United. Begge kampene på The Kenny. Liverpool på Anfield ble også en altfor stor prøvelse, selv om The Hatters ledet 1-0 til pause. Jürgen Klopps unge gutter satte opp tempoet i andre omgang og vant til slutt 4-1.

Erling Braut Haaland og Manchester City viste heller ingen nåde når de tirsdag 27. februar slo ut Luton Town i FA-cupen ved å vinne hele 6-2. Haaland var ikke snauere enn at han scoret fem av Citys seks mål. På lørdag for to uker siden, ble det igjen et bittert tap når Aston Villa gjestet Kenilworth Road. Villa ledet 2-0 til pause, mens Rob Edwards gutter kom ut i andre omgang og spilte en fantastisk omgang og klarte å score to mål ved Chong og Morris, slik at det sto 2-2. Dessverre skjedde det igjen, da Villa avgjorde kampen i et av kampens siste spilleminutt, og det på en meget sjelden sjanse i andre omgang.

Forrige lørdag ble det som kjent 1-1 mot Crystal Palace når The Hatters besøkte Selhurst Park, hvor Cauley Woodrow utlignet på et av kampens siste spark/hodestøt. Og igjen, på onsdag klarte ikke The Hatters å holde på en ledelse, og tapte 3-4 for Bournemouth.

Det gjør at Rob Edwards menn fortsatt ligger under streken med sine 21 poeng. Det er fortsatt tre poeng opp til lørdagens motstander Nottingham Forest. Fortsatt er det også syv poeng ned til Burnley og Sheffield United på plassene bak The Hatters, mens det er fire poeng opp til Everton på 16. plass. Det er fem poeng opp til Brentford på 15. plass.

Vi må tilbake til 30. januar for å finne siste hjemmeseier til Luton Town, hvor de vant 4-0 over Brighton & Hove Albion. Etter det har det blitt tre hjemmetap, hvor de først tapte 1-3 for Sheffield United, før de tapte 1-2 for Manchester United. Siste hjemmetap var 2-3 tapet for Aston Villa for to uker siden.

Skandinavere i Nottingham Forest

Følgende skandinaver har spilt for Nottingham Forest:

Nordmenn: Einar Aas, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon-Olav Hjelde, Kjetil Osvold, Ståle Stensaas.

Svensker: Anthony Elanga (nåværende), Jesper Mattsson, Alexander Milosevic,

Dansker: Mikkel Beck, Nicklas Bendtner, Rune Pedersen, Phillip Zinckernagel

Friendly faces

Her følger en liste over spillere som har spilt for begge klubber, og som også har markert seg for en eller begge klubber: Kingsly Black, Barry Butlin, Jason Cummings, George Dennis, Luke Freeman, Lee Glover, Jorge Grant, Ethan Horvath, Stewart Imlach, Tom Ince, Henri Lansbury, Ray McKinnon, Gary McSheffrey, Joe Mills, Gerry Morgan, Garry Parker, David Pleat, Steve Sutton, Colin Todd, Matthew Upson.

Skadesituasjon og Luton Towns tropp

Dessverre var det ikke mage oppløftende skadenyheter som Rob Edwards presenterte på fredagens pressekonferanse foran lørdagens kamp. En positiv ting kunne han derimot fortelle, og det var at Tahith Chong kommer til å bli klar til lørdagens kamp, etter at han ble byttet ut midtveis i andre omgang mot Bournemouth etter å fått en smell i brystet.

Dessverre ser det ut til at skaden til Elijah Adebayo har forverret seg, og Rob Edwards antydet at Adebayo antagelig vil være skadet en stund etter landslagspausen. Den som er nærmest å komme tilbake er Marvelous Nakamba, men han må også bruke landslagspausen til å bli helt bra igjen.

Premier Leagues sannsynligvis lengste skadeliste ser derfor slik ut: Gabe Osho, Elijah Adebayo, Sambi Lokonga, Amari´I Bell, Mads Andersen, Jacob Brown, Marvelous Nakamba, Dan Potts, Joe Johnson og Tom Lockyer.

Topp scorerne

Elijah Adebayo er fortsatt Luton Towns toppscorer med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret et mål mot Aston Villa, som gjør at Morris har scoret åtte ligamål som også er nest flest for Luton Town så langt denne sesongen. Chiedozie Ogbene og Ross Barkley scoret begge mot Bournemouth, og begge to har dermed scoret fire ligamål for The Hatters så langt denne sesongen. Tahith Chong ga The Hatters ledelsen 1-0 mot Bournemouth og har dermed scoret tre ligamål så langt denne sesongen. Jakob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt. Seks stykker har scoret et ligamål for The Hatters.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire. Ross Barkley og Andros Townsend har tre assists, mens Reece Burke, Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Tre andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 19 av sine 41 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 12 mål på dødballer (tredje flest i Premier League). Carlton Morris har scoret fire mål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt scoret som selvmål.

38 av The Hatters 56 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 14 mål er sluppet inn på dødball, mens fire mål er sluppet inn på kontring. To mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål

For Nottingham er det Chris Wood som er klubbens toppscorer med sine åtte mål. Nigerianeren Taiwo Awoniyi har scoret seks mål, mens Anthony Elanga har scoret fem mål. Anthony Elenga er også klubbens servitør med sine syv assists, mens Morgan Gibbs-White har vært nest sist ved fire anledninger.

21 av Nottingham Forests 34 scorede mål er scoret i åpent spill, mens åtte mål er scoret på kontring. Fire mål er scoret på dødball, mens et mål er scoret på straffespark.

Nice to know, need to know

Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord for City Ground. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet som ligger så nært hverandre som stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene.

Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground, da stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

Onsdagens comeback av Bournemouth, er det største comebacket i Premier League på tyve år. Kun to andre lag har klart å vinne en kamp etter å ha ligget under med tre mål til pause. Manchester United vant 5-3 over Tottenham Hotspur i september 2001, mens Wolverhampton vant 4-3 over Leicester i oktober 2003.

Onsdagens et-måls tap var det tiende ligatapet hvor The Hatters taper med minst mulig margin, av totalt 17 ligatap. Nottingham Forest har 11 tap med knappest mulig margin, mens Sheffield United har åtte og Burnley fem.

Nottingham Forest hark en vunnet en av de siste 18 kampene mot nyopprykkede lag, noe de gjorde når de slo Sheffield United 2-1 helt i begynnelsen av denne sesongen. 11 ganger har det uavgjort mot et nyopprykket lag.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 16. mars, var i 2022 hvor de møtte Preston North End i en Championship kamp på The Kenny. The Hatters vant 4-0 etter at Luke Berry scoret to mål, mens Peter Kioso scoret et mål. Diaby scoret et selvmål.

The Hatters har aldri vunnet på øverste nivå når de har spilt kamp den 16. mars. Derimot møtte de Norwich City på øverste nivå den 16. mars i 1991 på The Kenny, hvor Norwich vant 1-0.

Town tipset

Ingen tippet at Bournemouth skulle vinne 4-3 over The Hatters. Men av topp fem tippet derimot Halvard Grina, Rune Fjørtoft og Per Axel Pettersen at Bournemouth skulle slå The Hatters, og ble premiert med tre poeng.

Andreas Stensland og Rune Fjørtoft byttet dermed plass, og stillingen er som følger: 1. Tor Erik Hadland 73 poeng, 2. Halvard Grina 70 poeng, 3. Rune Fjørtoft 67 poeng, 4. Andreas Stensland 66 poeng, 5.Per Axel Pettersen 63 poeng.

Lørdagens kamp mot Nottingham Forest har avspark kl 1600 skandinavisk tid, og vises som vanlig på VIAPLAY plattformen. Kampen sendes også direkte på TV-kanalen V sport PL. Har du ikke anledning til å se kampen med live bilder, kan du streame radiosendingen på Hatters Player, hvor Simon Pitts kommenterer kampen direkte.