– 99 prosent av Championship-klubbene misunner oss

Manager Nathan Jones sier at Luton Towns Championship-rivaler misunner klubben for den forsiktige måten klubben drives på, noe som ble understreket av deres rolige overgangsvindu.

Kilde: The Lutonian | Oversettelse/tilpasning: Thomas Møller

PASJONSFYLT: Nathan Jones lever seg inn i kampene. Han lot seg friste av penger, men fikk en ny sjanse og tok den. Nå skryter han uhemmet av den forbilledlige driften av Luton Town Football Club.
VENNSKAP: LTSCS-duoen Jan Halvard Aase og Tor Erik Hadland flankert av Luton Town-angriperne Elijah Adebayo og Harry Cornick.

Til tross for at de har et av de minste budsjettene i divisjonen, kjemper Luton Town for en playoffplass uten å bruke store pengesummer på spillerkjøp.

The Hatters gikk glipp av Sheffield United-spilleren Luke Freeman. Ganske enkelt fordi Luton Town ikke hadde råd til å kjøpe ham.

– Vi har en fantastisk økonomistruktur her. En struktur som ligger i venene til alle ansatte i klubben og gjennomsyrer hele driften, forteller Nathan Jones.

Spillertyper og mennesker

– Så når jeg går glipp av Luke Freeman, blir det ikke noe raserianfall. Et slikt kjøp passer bare ikke inn i vår modell, sier Nathan Jones og fortsetter:

– Når vi derimot er i stand til å hente Jordan Clark gratis og utvikle ham til noe spesielt, er det strålende. Verdien hans har skutt i taket. Det er slike spillertyper vi henter til klubben. Elijah Adebayos, Jack Staceys, James Justins, Isaac Vassells og alle slike mennesketyper.

– I tillegg har vi gode folk fra før, som vi har fått stort utbytte av. Som Pelly Ruddock Mpanzu. Modellen til Luton Town FC er fantastisk.

HUMØR: Pelly Ruddock Mpanzu sammen med LTSCS-paret Lene Skogen og Thomas Møller.

Spesielt samhold

– 99 prosent av Championship-klubbene misunner oss sannsynligvis. Forståelsen vi alle har og tilpasningen fra ledelsen, styret, trenerteamet – til og med supporterne – fordi jeg ikke tror fansen forventer at vi skal bruke en million eller ti millioner pund på en brasilianer.

– De forventer ikke at vi skal gjøre det, så samholdet vi har er noe helt spesielt. Det gjør klubben vår veldig, veldig god og veldig konkurransedyktig, poengterer Town-manageren.

På Deadline Day Luton Town rekordsigneringen Simon Sluga til den bulgarske mesterklubben Ludogorets for rapporterte 500 000 pund, for å slippe å risikere at kroaten ville kunne forlate klubben gratis når kontrakten hans utløper til sommeren.

Produsere, utvikle og selge

På spørsmål om økonomi var en faktor i Slugas avgang, svarer Jones følgende:

– Vi har et ansvar for å balansere regnskapene. Klubben har fantastiske økonomiske prinsipper. Vi har ingen sjeik som spytter inn milliarder, men vi har et virkelig oppegående styre og eiere som støtter klubben.

– Så har vi prosesser og full forståelse av hva vi kan bruke og hva vi ikke kan. Vi genererer penger ved å kjøpe, produsere, utvikle og selge. Det har tjent oss godt, sier Jones.

TOPPMØTE: LTSCS-president Jan Halvard Aase og Luton Town FC-styreformann David Wilkinson på LTSCS-puben Bricklayers Arms.
UTADVENDT: Styreformann David Wilkinson byr på seg selv i møtet med fellesturdeltakerne i 2020! Han nølte ikke med å ikle og utstyre seg med vikinghjelmen og sverdet fra Skandinavia da han besøkte oss på LTSCS-puben.
BONDEROMANTIKK: Under sesongavslutningsmiddagen i 2019 fikk daglig leder Gary Sweet og LTSCS-sponsede Harry Cornick hver sin norske graverte og dekorerte kubjelle fra supporterklubben – representert ved Tor Erik Hadland, Thomas Møller og Jan Halvard Aase.

Lukrativ «cup-run»

I kveld spiller Luton Town borte mot Cambridge United i FA-cupens 4. runde. Med seier på The Abbey tikker 90 000 pund inn på bankkontoen. Seiersbonusen i 3. runde lød på 82 000 pund.

Premiepengene for rundevinnerne øker suksessivt på veien mot Wembley. Seier i 5. runde er verdt 180 000 pund.

– Vi jobber for en «cup-run» denne sesongen. Det blir ikke lett, men vi skal forsøke å vinne i kveld. Så vil vi vinne den neste runden også. Kanskje vi trekker en massiv klubb i runden etter og tjener en million pund. Jeg har ikke full oversikt over premiestrukturen, men jeg vet at det er lønnsomt å vinne fotballkamper, sier Luton Towns walisiske manager.

Publikumsinntektene i FA-cupkamper deles på lagene som møtes (45 % til hver). TV-pengene går til hjemmelagene. Cambridge United håver inn 144 000 pund på dagens TV-sendte oppgjør. Hjemmelagene i 5. runde får 247 500 hver.

ALLE ER MED: Luton Towns økonomistruktur gjennomsyrer hele klubben. Alle ansatte er med på de nøkterne og utviklende prinsippene. Her er én av mange programselgere i aksjon på kampdag.

– Fantastisk sted å være

– Vi vil gjerne gi klubben litt hjelp, slik at når vi spør – og vi ber ikke om mye her – «vi har en stor kamp borte mot Swansea; kan vi bli to netter?» Det er slike ting.

– Alt som genereres av midler går til infrastrukturen. Klubben. Fellesskapet. Styret er enestående. Daglig leder Gary Sweet likeså. Økonomi er viktig, så hver gang vi vises på Sky Sports (og andre TV-kanaler) eller hver gang vi går videre til neste cuprunde så beriker det klubben.

– Når klubben tjener penger er det ikke slik at eierne tenker «de pengene gjør lommeboken min tykkere» eller «nå kan jeg kjøpe meg en villa på Mallorca». Pengene går til å utvikle klubben. Det er derfor den er i så god stand.

– Alt er på stell. Alt går inn inn i samme pott. Alt handler om utviklingen av denne fotballklubben. Det er et fantastisk sted å være, beretter Nathan Jones.

PÅ TRIBUNEN: Etter tilbakekomsten fra Stoke var mange skeptiske til Nathan Jones, men etter å regissert en av tidenes overlevelsesaksjoner i Championship i 2020 har har gjenvunnet tilliten. Tidligere i uken kløv han opp på tribunen i Swansea for å takke den tilreisende fansen.

PS! Etter midtukeseieren borte mot Swansea dro han med seg alle spillerne bort til de tilreisende supporterne for å hylle dem. Så hoppet han selv over to hindere og tok seg opp på tribunen for å ta del i feiringen av den massive seieren.

NB! Seieren som gjør at Luton Town er en kandidat til playoffplass for Premier League-status – bare ti år etter å ha konkurrert på nivå fem i det engelske ligasystemet!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!