Stoke City – Luton Town

Luton er inne i en hektisk kampperiode, hvor «seks-poengskampene» kommer på løpende bånd. Onsdag møter Luton Playoffrivalen Stoke på deres flomlysbelagte hjemmebane BET365 Stadium.

Stoke- on- Trent
Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i 1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.

Stoke City
Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Klubbens historie
Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, som er klubbens eneste «major trophy», samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.

I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018 var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken, da Rowett i begynnelsen av januar 2019 ble erstattet av Lutons Nathan Jones.

Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen 2018/19 på en 16. plass, og det etter at Stoke hadde spilt hele 22 uavgjortkamper gjennom hele sesongen. 2019/20 sesongen startet elendig for Stoke og Nathan Jones, og den 1. november 2019 var det slutt etter å ha kun klart to seiere på fjorten kamper, eller seks seiere totalt på sine ni måneder han var manager i Stoke.

Nathan Jones ble erstattet av den nordirske landslagstreneren Michael O’Neill, som avsluttet 2019/20-sesongen på 15. plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen, men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

I våres avsluttet Stoke sesongen på 14. plass, to plasser og to poeng bak Luton, som avsluttet på 12. plass.

Rivaler
Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries» derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

BET365 Stadium
«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 Stadium i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

H2H
Luton og Stoke har møtt hverandre 47 ganger. 21 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var 6.november på Kenilworth Road, hvor Stoke vant 1-0 etter at de scoret i siste tredje del av første omgang. Sist lagene møttes på BET 365 Stadium vant Stoke 3-0, en kamp som ble spilt den 20.februar i fjor.

Luton og Stoke har nå møtt hverandre 11 ganger siden sist Luton vant over Stoke, hvor Stoke har vunnet åtte ganger, mens det tre ganger har endt uavgjort. På de siste nitten møtene mellom lagene har det kun ved to anledninger endt med Lutonseier. Tretten ganger har det endt med Stoke seier, mens tre ganger har det endt uavgjort.

Siste seier for Luton mot Stoke kom den 2. desember i 2000, hvor Luton vant 3-1 i en League Division Two kamp (nivå tre). Kampen ble spilt på Britannia Stadium, og Lutons mål ble scoret av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Siste seier på Kenilworth Road kom i februar sesongen før, hvor Luton vant 2-1 eter to scoringer av Phil Gray. Også det i en League Division Two kamp.

Luton har besøkt Stoke 22 ganger. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, syv ganger lagene delt poengene, mens Luton har vunnet fem ganger.

Stoke sin form
Stoke startet sesongen sterkt, med å ligge på tredje plass etter at 11 serierunder var spilt, og var kun et poeng bak West Brom og Bournemouth. Deretter gikk Stoke på fire tap på rad, før de igjen kom inn i en god «steam» ved å spille fire kamper på rad uten å tape, hvor de blant annet beseiret Luton.

Siden 24. november har Stoke spilt 13 kamper, hvor de har tapt seks av kampene. Fire av kampene har endt uavgjort, mens de har vunnet tre av kampene. Stoke har ikke tapt på de fire siste kampene, men kun 3-0 seieren over Swansea har gitt tre poeng. Stoke spilte uavgjort mot Huddersfield, Nottingham og sist på lørdag mot Birmingham hvor det ble 2-2 på BET365 Stadium.

På de siste syv kampene, er det kun 3-0 seieren over Swansea som har gitt tre poeng på hjemmebane. I tillegg til uavgjort kampen forrige helg mot Birmingham, ble det også et poeng mot Middlesbrough den 11. desember. Det har blitt hjemmetap mot Blackburn, Derby, Preston og Fulham.

Før midtukens ligakamper ligger Stoke på 13.plass med sine 44 poeng, tre poeng bak Luton som ligger på åttende plass. Det er seks poeng opp til Sheffield United på sjette plass.

Luton sin form:
På lørdag vant Luton sin første seier over West Bromwich siden 1996. 2-0 seieren gjorde også at Luton kom tilbake på vinnersporet med en gang, ettersom Luton forrige lørdag tapte 0-3 for Birmingham. Det gjorde at Luton rykket opp på åttende plass med sine 48 poeng, to poeng bak Sheffield United som ligger på sjette plass.

Det gjør at Luton på de siste elleve ligakampene har vunnet syv kamper, to kamper har endt uavgjort, mens det har blitt tap mot Sheffield United og Birmingham.

På hjemmebane har Luton nå spilt seks kamper på rad uten å tape. På bortebane har Luton to bortetap på de tre siste kampene. Derimot har Luton også tre seiere på de seks siste kampene.

Friendly faces:
Lutons Cameron Jerome har spilt for Stoke, og fikk 50 kamper i perioden 2011 til 2014, hvor han også scoret syv mål.

Lutons keeper, Harry Isted, hadde en sesong som junior i Stoke i 2016 til 2017, før han gikk til Luton i 2017.

De fleste vet at Stokes Thomas Ince, ble ifjor lånt ut fra Stoke til Luton hvor han fikk syv kamper.

Dean Crowe må også nevnes, da han spilte 65 kamper for Stoke i perioden 1996 til 2001, hvor han også scoret 13 mål. Crowe spilte for Luton fra 2001 til 2004, hvor han spilte 85 kamper og scoret 22 mål.

Toppscorerne:
Elijah Adebayo er fortsatt Lutons toppscorer med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick har scoret åtte mål i tillegg til å ha to målgivende pasninger, mens Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. James Bree og Kal Naimith har fem målgivende pasninger hver, i tillegg til at Naismith har en scoring. Cameron Jereome, som på lørdag scoret sitt første ligamål for Luton, har også fire målgivende pasninger.

For Stoke er det Jacob Brown, som scoret målet på Kenilworth Road i november, som er klubbens toppscorer med sine ni mål, samt at han har fem målgivende pasninger. Nick Powell har scoret seks mål, noe han også hadde gjort når Stoke møtte Luton i november. Powell, som ble hentet av Nathan Jones fra Wigan i juni 2019, har slitt med skader gjennom hele sesongen, og er usikker til kampen mot Luton. Tyrese Campbell og Thomas Ince har scoret fem mål hver.

Skader i Lutons tropp:
Som nevnt på pressekonferanse før lørdagens kamp, må Sonny Bradley måtte gjennomgå en operasjon som vil sette han ut av troppen i ca en måned. Lutons kaptein har allerede gått glipp av syv kamper på grunn av skadeproblemene, og må vente ytterligere noen uker før han får spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Før onsdagens kamp foreligger det ingen informasjon om troppens skadesituasjon, og vi må derfor vente til onsdagens lagoppstilling med å se om Luke Berry og Jordan Clark vil være spilleklare.

Nice to know, need to know:
Av «fun facts» mellom Luton og Stoke, nevnte Simon Pitts for en tid tilbake at Luton scoret fire mål i tre bortekamper på rad når Luton besøkte Victoria Ground i begynnelsen av åtti-tallet. I 1982/83 ble det 4-4, mens det i 1983/84 ble 4-2 seier til Luton hvor Paul Walsh scoret hat-trick. I 1984/85 vant Luton 4-0 hvor Mick Harford scoret to mål.

Sist Luton og Stoke spilte mot hverandre, spilte nordmannen Leo Østigard i forsvaret til Stoke. Østigard, som var lånt ut fra Brighton & Hove Albion, bla kalt tilbake til Brighton den 27.desember, for så å bli lånt ut til den italienske serie A klubben Genoa den 5.januar.

Luton er blitt tildelt 1256 billetter til onsdagens flomlyskamp som har avspark kl 2045 norsk tid. Spennende blir det å se om Luton kan bryte enda en barriere ved å endelig vinne en kamp igjen mot Stoke. Spennende blir det også å se om Jed Steer får fornyet tillit, etter at han klarte nok et «clean sheet» i sin ligadebut mot West Brom. Kampen streames med live bilder fra iFollow hvor Simon Pitts kommenterer kampen med sin engasjerende stemme.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!