Nottingham – Luton Town

Lørdag er Luton Town i Nottingham og City Ground for å møte Nottingham Forest!

Landslagspausen er over og The Hatters skal prøve å vinne poeng på City Ground på øverste nivå for første gang siden 1992. Under finner du det meste du trenger å vite før lørdagens kamp!

Nottingham by

Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske eventyrskikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC og rivaler

Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb, og ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham Forest er først og fremst byrival Notts County, samt Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970 – tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. To og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på øverste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980. De vant også den Europeiske Supercupen i 1979, mens de tapte finalen i samme cup i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1, og hvor Mick Harford scoret Lutons mål.

Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991 med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter Brian Clough

Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte klubben Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger.

Nottingham spilte sammenhengende i Championship fra 2008 og frem til de endelig klarte å rykke opp til Premier League etter 2021/22 sesongen, noe de gjorde ved å vinne Play-off. Først ble Sheffield United slått i semi-finalen, før de slo Huddersfield 1-0 på Wembley i Play-off finalen. Et imponerende stykke arbeid, med tanke på at Forest lå sist Championship når de ansatte dagens manager, Steve Cooper i september 2021. Det var kun Fulham, Middlesbrough, Huddersfield, Cardiff og Luton (!) som klarte å ta tre poeng fra Nottingham etter at Cooper ble sjef i Nottingham i 2021/22 sesongen.

I sin første sesong i Premier League, endte Forest på 16. plass, fire poeng fra Leicester City som havnet på 18. plass og rykket ned.

City Ground

«The Reds» og Forest, som er kallenavnene til Nottingham Forest, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground, noe de har gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967.

H2H

Luton Town og Nottingham Forest har møtt hverandre 67 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Town har vunnet 23 ganger. 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var på langfredag i 2022, nærmere bestemt den 15. april. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, og endte med 1-0 seier etter at Kal Naismith scoret kampens eneste mål på straffe. Som nevnt over, var The Hatters et av fem lag som slo Nottingham Forest etter at Steve Cooper tok over som klubbens manager i september 2021. Kampen bar forøvrig preg av mange gule kort, hvor det totalt ble delt ut 12 gule kort, hvor Sonny Bradley fikk tildelt to av disse og ble følgelig utvist. Motsatt oppgjør ble spilt i november 2021 på City Ground, en kamp som endte målløst.

Sist The Hatters vant over «Skogvokterne» på City Ground, som også var en veldig etterlengtet og sjelden seier i Nottingham, skjedde 2.mars 2021. Ryan Tunnicliffe scoret kampens eneste mål midtveis i andre omgang, som var første seier på City Ground siden 1983, som også er sist Luton vant over Forest på øverste nivå på City Ground. Om vi også husker å nevne 1-1 kampen som ble spilt i oktober 2020, kan vi konkludere med at The Hatters nå har spilt fire kamper på rad mot «skogvokterne» uten å tape.

Siden 1983 har The Hatters besøkt City Ground 15 ganger, hvor Town har tapt syv ganger, delt poengene seks ganger og vunnet to kamper. Totalt har The Hatters besøkt Nottingham Forest 33 ganger, hvor hjemmelaget har vunnet 18 ganger. Åtte ganger har det endt likt, mens The Hatters har vunnet syv ganger.

Når det gjelder The Hatters og Forest i møter i toppdivisjonen, kom siste seier til Luton Town mot The Forest i nedrykkssesongen 1991/92. Kampen som ble spilt på Kenilworth Road den 14. april i 1992, endte med 2-1 seier hvor Lutons mål ble scoret av Mick Harford og Julian James. Som sagt må vi helt tilbake til 1983 for å finne sist Luton Town slo Forest på City Ground på øverste nivå, da The Hatters vant 1-0 over Brian Cloughs menn etter at Ricky Hill satte inn kampens eneste mål.

Som nevnt over, har også klubbene møttes i FA-cupfinalen og i Ligacupfinalen, nærmere bestemt i 1959 og i 1989. I 1959 tapte Luton for Forest i FA-cupfinalen, hvor resultatet ble 1-2 hvor Dave Pacey scoret målet til The Hatters. Brian Cloughs menn vant 3-1 i Ligacupfinalen i 1989, hvor Mick Harford scoret målet for The Hatters. Som de fleste vet, vant The Hatters Ligacupfinalen året før, men da mot Arsenal (3-2).

Nottinghams form

Forest startet sesongen med å tape 1-2 for Arsenal på Emirates Stadium, før de uken etter vant 2-1 over Sheffield United på City Ground. I serierunde tre dro The Reds til Old Trafford for å bli slått 2-3 av Manchester United, før Nottingham vant en imponerende borteseier over Chelsea i den fjerde serierunden på Stamford Bridge, 1-0.

Etter den første landslagspausen fikk Forest besøk av Burnley på City Ground, og lagene delte poengene ettersom kampen endte 1-1. Den 23. september dro Forest på nok en tur til Manchester, og denne gang besøkte de Ethiad Stadium og Manchester City. City vant 2-0, før Forest fikk besøk av Brentford i den neste serierunden. Kampen mot Brentford endte uavgjort 1-1, mens også kampen mot Crystal Palace, som ble spilt rett før den siste landslagspausen, endte uavgjort, men denne gang målløst. Med andre ord, Forest har nå spilt fire kamper på rad uten å vinne.

Det gjør at Forest, med sine ni poeng, ligger på 13. plass i årets Premier League. Poengene er kommet som følge av to seiere og tre uavgjortkamper. Fem av disse poengene har Forest vunnet på City Ground ved å vinne mot Sheffield United og spille uavgjort mot Burnley og Brentford.

Nottingham Forest ble slått ut av Ligacupen allerede i andre runde, da de tapte 0-1 for Burnley på City Ground.

Lutons form

For to uker siden, rett før landslagspausen, gikk The Hatters nok en gang på et bittert et-måls tap, da ligatoer Tottenham vant 1-0 på Kenilworth Road. Tirsdagen i forveien, ble Town liggende bakpå for Burnley med 0-1 rett før pause, etter at Sander Berge spilte igjennom Foster som satte inn 1-0 alene med Kaminski. The Hatters presset på for en utligning gjennom hele andre omgang, og fikk lønn for strevet i det 84. minutt når Adebayo satte inn 1-1. Reprisen var ikke vist ferdig på VIAPLAY, før Jacob Bruun Larsen satte inn seiersmålet for Burnley.

Luton Town startet sesongen med å tape 1-4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage, som Fulham vant 1-0. For fire uker siden, fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

At Luton Town spiller til dels jevne kamper, er det ingen tvil om. Alle de fire siste ligatapene til The Hatters er et-målstap, mens seieren over Everton også var en et-målsseier. På bortebane står Luton med tre tap og en seier i ligaen.

For tre uker siden vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Det gjør at The Hatters ligger på 17. plass med sine fire poeng, like mange poeng som Burnley som ligger på 18.plass, men med fire mål dårligere målforskjell enn The Hatters. Bournemouth på 19. plass har tre poeng, mens Sheffield United på siste plass har et poeng.

I andre runde i Ligacupen vant Luton Town 3-2 over Gillingham på Kenilworth Road. I tredje runde dro The Hatters til Exeter for å forsøke å kvalifisere seg for tredje runde. Dessverre endte kampen med 0-1 tap og «exit» for The Hatters. 

Skandinavere i Nottingham Forest

Følgende skandinaver har spilt for Nottingham Forest:

Nordmenn: Einar Aas, Lars Bohinen, Alf Inge Håland, Jon-Olav Hjelde, Kjetil Osvold, Ståle Stensaas.

Svensker: Anthony Elanga (nåværende), Jesper Mattsson, Alexander Milosevic,

Dansker: Mikkel Beck, Nicklas Bendtner, Rune Pedersen, Phillip Zinckernagel

Friendly faces

Her følger en liste over spillere som har spilt for begge klubber, og som også har markert seg for en eller begge klubber: Kingsly Black, Barry Butlin, Jason Cummings, George Dennis, Luke Freeman, Lee Glover, Jorge Grant, Ethan Horvath, Stewart Imlach, Tom Ince, Henri Lansbury, Ray McKinnon, Gary McSheffrey, Joe Mills, Gerry Morgan, Garry Parker, David Pleat, Steve Sutton, Colin Todd, Matthew Upson.

Skadesituasjon og Luton Towns tropp

Rob Edvards måtte dessverre kom med den nedslående nyheten på fredagens pressekonferanse, at hamstringskaden som Mads Andersen pådro seg mot Tottenham er alvorlig. Angivelig vil ikke Andersens bidrag kunne regnes med før tidligst nærmere jul. Andersen føyer seg inn i rekken av skadde forsvarsspillere, da The Hatters fra før har Dan Potts og Amari`I Bell ute med skader, i tillegg til at vi vet at Reece Burke og Tom Lockyer har hatt sine skadeproblemer denne sesongen.

Ifølge Edvards nærmer Amari`I Bell seg å bli skadefri, men er ikke klar til lørdagens kamp. Derimot kunne Edvards meddele den gledelige nyheten at Gabe Osho trente for fullt, og var klar til å kunne regnes med mot Nottingham Forest. I tillegg til Potts, Andersen og Bell er Albert Sambi Lokonga, og Jordan Clark ute med skader. Edvards kunne opplyse at Wembleyhelten Jordan Clark, er såpass bra igjen at han har begynt å trene på gress.

Gledelig er det at den tidligere landslagsspilleren‚ Andros Townsend, signerte nylig en kontrakt med The Hatters. Den erfarne 32-åringen som har 264 kamper i Premier League og 13 landskamper for England, har underskrevet en kort kontrakt som strekker seg til og med januar.

Toppscorerne

Mot Everton scoret Carlton Morris sitt tredje mål for sesongen, når han satte inn Luton Towns andre mål, og er med det Luton Towns toppscorer. Elijah Adebayo scoret sitt første mål i Premier League mot Burnley, mens Tom Lockyer og midtstopperkollega Mads Juel Andersen har også scoret et mål hver i ligaen for The Hatters denne sesongen.

Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp. Reece Burke noterte seg for sesongens første målgivende pasning når han serverte Adebayo mot Burnley. Carlton Morris og Alfie Doughty har også hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

To av Lutons scoringer er scoret i åpent spill, mens to scoringer er scoret på dødball. De to siste scoringene er scoret på straffespark.

For Nottingham er det Nigerianeren Taiwo Awoniyi som er klubbens toppscorer med sine tre mål. Serge Aurier og Taiwo Awoniyi er Nottinghams servitører med 2 målgivende pasninger hver.

Fem av Nottinghams scoringer er scoret som følge av åpent spill. To scoringer er scoret som følge av kontring, mens et mål er scoret på dødball. Halvparten av Nottinghams mål er headet i mål, mens halvparten av målene er kommet som en følge av en innbytters innvolvering.

Nice to know, need to know

Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord for City Ground. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet, som ligger så nært hverandre som stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene.

Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya», som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground, da stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

On this date

Luton Town og Nottingham Forest har en gang tidligere møtt hverandre den 21. oktober. Dette skjedde i 1975, og lagene møttes på City Ground i en Division Two kamp som endte målløst.

Sist The Hatters spilte kamp den 21.oktober, var i 2017. The Hatters møtte Crawley Town i en League Two kamp på Broadfield Stadium, som endte målløst.

Sist The Hatters spilte en kamp den 21.oktober på øverste nivå, var i 1989 hvor Luton Town fikk besøk av Norwich City på Kenilworth Road. The Hatters vant 4-1, hvor Kingsley Black, John Dreyer, Danny Wilson og Steve Williams scoret et mål hver.

Town tipset

Alle de ti øverst plasserte i Town tipset hadde tippet borteseier mellom Luton Town og Tottenham Hotspur. Derimot var det ingen av disse som hadde tippet 1-0 seier til The Spurs.

Halvard Grina leder derfor fortsatt med sine 27 poeng, mens Tor Erik Hadland fortsatt ligger på andre plass med sine 25 poeng. Thomas Cornelius Flåten og Arild Jåsund ligger på delt tredje plass med sine 22 poeng, før det følger seks stykker med 20 poeng.

Luton Town er blitt tildelt 2893 billetter til lørdagens bortekamp, hvor alle billettene er solgt. Kampen streames som vanlig fra VIAPLAY plattformen, eller at man kan se kampen live på VIAPLAY Premier League kanaler på TV. Kan du ikke se kampen på VIAPLAY, kan du streame radiostreamen som sendes på Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen. Kampstart er satt til lørdag kl 1600 skandinavisk tid, hvor sendingene på VIAPLAY starter kl 1550.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.7 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!