Luton Town – Wigan Athletic

Lørdag får Luton muligheten til endelig å innkassere sesongens første trepoenger på Kenilworth Road, når regjerende League One-mester Wigan Athletic kommer på besøk.

Byen Wigan

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den ligger ved elven Douglas, og er lokalisert midt mellom Manchester og Liverpool, 13 km sørvest for Bolton, 16 km nord for Warrington, og 25,7 km vest-nordvest for Manchester. I henhold til folketellingen i 2011, har byen en befolkning på snaue 104 000 innbyggere, mens det større distriktet Wigan, har en befolkning på ca 321 000 innbyggere.

I løpet av den industrielle revolusjon, fikk Wigan en dramatisk økonomisk ekspansjon og en rask vekst i befolkningen. Selv om framstilling av porselen og produksjon av klokker hadde vært en betydelig virksomhet for byen, ble Wigan et stort senter for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler. Den første kullgruven ble etablert i 1450, og på det meste var det rundt 1000 gruvesjakter innenfor 8 km av byens sentrum. Gruvedriften var så omfattende at et byrådsmedlem bemerket at «en kullgruve i bakgården ikke var uvanlig i Wigan».

Den store butikkjeden Marks & Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de tre første årene. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og Wigan var derfor et transportknutepunkt. Det viktigste kaianlegget er Wigan Pier, som nå er en samling av varehus og et senter for lokal kulturarv og kultur.

 

Wigan Athletic

Wigan Athletic ble stiftet i 1932, og ble først valgt inn i The Football League i 1978. Klubben ble stiftet etter at klubben Wigan Borough gikk konkurs, og Wigan Athletic ble dermed det femte forsøket på å få i gang en fotballklubb i byen.

 

Wigans historie

Som nevnt, ble Wigan klar for The Fotball League først i 1978. Dette gjorde de etter å ha blitt nummer to i ligaen på femte nivå. Wigan slo bra fra seg i sin første sesong i The Football League da de ble nummer seks, kun seks poeng fra direkte opprykk til nivå tre.

Wigan spilte fire sesonger på nivå fire, før de i 1981/82, under ledelse av den tidligere Liverpool spilleren Larry Lloyd, sikret opprykk til nivå tre for første gang i klubbens historie. Dette gjorde de med å bli nummer tre i ligaen. Wigan tilbrakte ti sesonger på nivå tre, før de igjen i 1992/93 sesongen avsluttet på 23.plass og rykket ned til nivå fire.

1995 ble et merkeår for Wigan, ettersom finansmannen Dave Whelan kjøpte klubben. Whelan var eier av JJB sports, som var en sportskjede som gikk konkurs i 2012. Whelan satset mange penger på klubben, og bygde blant annet et nytt stadion og fikk hentet inn flere kvalitetsspillere til klubben for å få Wigan så høyt som mulig i ligapyramiden i England.

I 1996/97 sesongen så man de første tegn på storsatsningen, da Wigan vant Third Division (nivå fire), og rykket opp igjen til Second Division (nivå tre). Wigan ble ligamestere, selv om de hadde et mål dårligere målforskjell enn Fulham som havnet på andre plass. Derimot hadde Wigan scoret tolv mål fler enn Fulham, og antall scorede mål var den gang avgjørende for å skille lag med lik poengsum.

Wigan tilbrakte seks sesonger i Third Division, hvor de aldri ble dårligere enn nummer elleve. Tre ganger kvalifiserte Wigan seg til Play-off, før de i 2002/03 sesongen ble ligamestere i Third division og rykket for første gang opp til Second Division (nivå to).

Wigan mer eller mindre «feide» igjennom Second division, og ble nummer syv i debutsesongen. Sesongen etter ble Wigan nummer to i ligaen som hadde fått nytt navn til The Championship. Dermed var Wigan klar for The Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble åtte sesonger i premier League, hvor en tiende plass ble klubbens beste plassering. Tiende plassen klarte Wigan i debut sesongen, mens de resten av sesongene kjempet for å overleve. I 2013 var det slutt, og Wigan rykket ned til Championship etter å ha blitt nummer 18, tre poeng etter Sunderland som ble nummer 17.

Til tross for nedrykk, klarte Wigan å kvalifisere seg til UEFA Europa League, ettersom Wigan vant FA-cupen. Wigan vant FA-cupfinalen på Wembley 1-0 over Manchester City, etter at Bern Thomson scoret det avgjørende målet i ekstra omgangene. En morsom kuriositet er at den tidligere Lutonspilleren, Callum McMannaman som da spilte for Wigan, ble kåret til «Man of the match».

I denne perioden ble Wigan ledet av Roberto Martinez fra 2009 til 2013, hvor den tidligere Luton manageren Graeme Jones var hans assistent. Til tross for nedrykket til Championship, fikk ikke Martinez sparken i Wigan. Derimot var Martinez ønsket av Everton, og i begynnelsen av juni 2013 var det klart at Martinez var Evertons nye manager. Martinez og Graeme Jones hadde utviklet et veldig godt samarbeid, og Graeme Jones ble derfor også utnevnt som Martinez assistent manager i Everton. Graeme Jones spilte også for Wigan fra 1996 til 1999, og fikk 96 kamper hvor han scoret 44 mål.

Wigan spilte også finalen i Ligacupen i 2006, hvor Manchester United vant 4-0, samt at Wigan vant Football League Trophy i 1985 og i 1999.

Wigans deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League påfølgende sesong, endte med at Wigan havnet sist i sin gruppe med fem poeng. Poengene fikk de ved å vinne 3-1 over Zulte Waregam, mens det ble uavgjort mot Zulte Waregam i Belgia. Wigan spilte også 1-1 mot gruppevinner Rubin Kazan.

Deretter ble det to sesonger i Championship, før de i 2015 rykket ned til League One etter å ha blitt nummer 23. Wigan vant League One påfølgende sesong, før de sesongen etter igjen havnet på 23.plass og rykket ned til League One. Igjen ble det med en sesong i League One, da de vant League One på direkten.

2019/20 sesongen ble en kaotisk sesong for Wigan, ikke bare på grunn av utsettelsen av ligaen grunnet Korona pandemien, men også på grunn av at klubben hadde mye gjeld. I tillegg oppsto det mye rot i forbindelse med eierskifte på tampen av sesongen. De nye eierne nektet å dekke gjelden som Wigan hadde, og etter mye frem og tilbake, endte det hele med at klubben ble satt under administrasjon og trukket 12 poeng.

Om ikke Wigan hadde blitt trukket tolv poeng, hadde Wigan avsluttet sesongen på 59 poeng, og en 13. plass. Istedet avsluttet Wigan med 47 poeng og 23.plass, to poeng bak Barnsley som havnet på 21. plass. I siste serierunde møtte Wigan Fulham, som kjempet om opprykk til Premier League. Wigan tok ledelsen i første omgang, men Fulham utlignet til 1-1 i andre omgang, som også ble sluttresultatet. Hadde Wigan vunnet klampen, hadde de ikke rykket ned, men kapret 21. plassen til Barnsley på bedre målforskjell.

Også sesongen 2020/21 var kaotisk, klubben ble værende under administrasjon, og gjennom hele sesongen ble det jobbet med å skaffe nye eiere. Mot slutten av sesongen ble det endelig klart at det hadde lyktes å skaffe nye eiere, som også hadde betalte ut gjelden. På fotballbanen var det også dramatisk, da Wigan gjennom hele sesongen kjempet i bunn av tabellen. Til tross for kun to poeng på de fire siste kampene, unngikk Wigan nedrykk til League Two med et poengs margin.

I sommer avsluttet Wigan som ligamestere i League One, tre poeng foran Milton Keynes Dons som havnet på tredje plass.

 

Rivaler

Historisk er det Chorley FC som er hovedrivaklubben til Wigan. Derimot har ikke lagene møttes siden 1972 og Chorley spiller nå i National League North, som tilsvarer nivå seks i det engelske ligasystemet. I dag er det først og fremst kamper mot Bolton som engasjerer fansen mest. Også kamper mot Preston North End, Blackburn Rovers, Oldham Athletic, Manchester City, Bury og Rochdale er klubber som er regnet som rivaliserende klubber.

 

DW Stadium

«The Latics», som er kallenavnet til Wigan Athletic, spiller hjemmekampene sine på DW Stadium. DW stadium har en publikumskapasitet på 25 138 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 23 575 som ble satt i en ligakamp mot Chelsea i august 2005. DW Stadium ble kalt JJB Stadium fra det ble åpnet i 1999 og fram til august 2009. I 2009 overtok DW Sports Fitness sponsingen av stadionet fra kriserammede JJB. Wigan deler stadionet med den lokale rugby klubben Wigan Warriors.

Før klubben flyttet til DW stadium, spilte Wigan sine hjemmekamper på Springfield Park, hvor Springfield Park på sitt største hadde en kapasitet på nesten 40 000 tilskuere. Springfield Park er også kjent for å ha rekorden i antall tilskuere i en Non-League kamp på et Non-League stadion, da det i 1953/54 sesongen var 27 526 tilskuere som overvar en tredjerunde kamp i FA cupen mellom Wigan og Hereford United. Springfield Park brukes i dag til blant annet reservelagskamper.

 

H2H

Luton og Wigan har møtt hverandre seksten ganger. Fem ganger Har Luton vunnet, Fem ganger har Wigan vunnet, mens seks ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i en Championshipkamp i mars 2020 i Wigan, som endte målløst. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road ble spilt i desember 2019, og endte med en sjelden Lutonseier mot Wigan. Luton vant 2-1, etter at Wigan lenge ledet 1-0. Tre minutter før full tid scoret Callum McMannaman mot sine tidligere lagkamerater, mens George Moncur avgjorde kampen tre minutter på overtid. Dette var Lutons andre seier mot Wigan i seriespill, da den første kom på Springfield Park i august 1998 hvor Luton vant 3-1.

De tre første møtene mellom lagene, var i ligacupen, henholdsvis i 1978, mens det i 1987 ble spilt dobbeltoppgjør for å kåre en vinner i ligacupen. Alle tre kampene endte med seier til Luton. Først i oktober 1997 møttes lagene til ligaspill. Både oppgjøret i oktober og i februar endte 1-1.

Mellom seieren i 2019 og seieren i 1998, har Luton og Wigan møtt hverandre åtte ganger. Wigan har vunnet fem ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger.

Totalt har Wigan besøkt Kenilworth Road åtte ganger, hvor det tre ganger har endt med hjemmeseier. Tre ganger har det endt uavgjort, mens to ganger har Wigan vunnet. Hjemmeseieren i 2019 er den eneste gangen Luton har slått Wigan i ligakamp på Kenilworth Road, da de to første kampene, som begge endte med hjemmeseier, var kamper i ligacupen.

 

Wigans form

Wigan startet startet sitt comeback i The Championship med å spille tre uvgjort kamper på rad. I første runde spilte de uavgjort mot Preston North End hjemme på DW Stadium, før de helgen etter kapret et sterkt bortepoeng mot Norwich etter at det sto 1-1 når sluttsignalet lød. I tredje serierunde fikk Wigan besøk av Bristol City, hvor også denne kampen endte 1-1. I fjerde runde satte Wigan kurs for å besøke Birmingham, hvor Wigan kunne innkassere sesongens første tre poenger, da de vant 1-0. Deretter ventet to tøffe hjemmekamper, hvor de først fikk besøk av Burnley. Burnley var nådeløse og ga seg ikke før det sto 1-5 på resultattavlen til gjestene. På tirsdag var det West Bromwich som besøkte Wigan, og fikk med seg et poeng i en kamp som endte 1-1. På bortebane har dermed Wigan vunnet en kamp og spilt en kamp uavgjort.

Det plasserer Leam Richardsons menn på en 18.plass, to poeng bak Luton og to poeng foran Birmingham som ligger på 22. plass.

Wigan ble slått ut av Carabaocupen i første runde, da de tapte 0-1 for League One laget Fleetwood på deres hjemmebane Highbury Stadium.

 

Lutons form

På tirsdag vant Luton 2-1 over Cardiff City på Cardiff City Stadium, etter at Luke Freeman ga Luton ledelsen tidlig i andre omgang før Gabriel Osho doblet Lutons ledelse midtveis i omgangen. Dessverre ødela Cardiff sesongens tredje «clean sheet», da de reduserte til 2-1 i det 85. minutt. Både Luke Freeman og Gabriel Osho scoret sine første mål for Luton noensinne. Med seieren i Cardiff har Luton nå spilt tre kamper på rad uten å tape, i tillegg til at Luton ikke har tapt noen poeng i Wales denne sesongen.

Luton startet sesongen med å spille målløst mot Birmingham på Kenilworth Road, før de besøkte Burnley og spilte 1-1 mot fjorårets Premier League lag, Burnley. Deretter kom Preston på besøk og vant 1-0 på Kenilworth Road. For øvrig det eneste målet Preston hadde scoret frem til onsdag, da de vant 1-0 over Coventry. Etter at Luton hadde tapt for Preston, tapte også Luton neste kamp, men denne gang 0-2 for Bristol City på Ashton Gate. Lørdag den 20. august stoppet rekken med tap, da Luton vant 2-0 over Swansea. Deretter gjestet Sheffield United Kenilworth Road, en kamp som endte 1-1. På tirsdag vant so nevnt Luton 2-1 over Cardiff.

Luton har ennå til gode å vinne på Kenilworth Road denne sesongen, men har spilt uavgjort ved to anledninger. Preston North End er det enste laget denne sesongen som har vunnet over Luton på Kenilworth Road.

 

Nordmenn i Wigan

To nordmenn har ikledd seg Wigan drakt. I 2006/07 sesongen ble Kristoffer Hæstad lånt ut fra Start til Wigan. Hæstad fikk totalt 97 minutter på tre måneder, som fordelte seg på to kamper. Han scoret ingen mål. Erik Hagen ble lånt ut fra Zenit St. Petersburg i 2008, hvor han fikk en kamp i et bortetap mot Portsmouth.

 

Lutons skadesituasjon

Det er vanskelig å si noe om skadesituasjonen i Luton, da det ikke hadde blitt holdt noen pressekonferanse før denne atrtikkelen ble publisert. Allikevel registrerer vi at Luke Berry, Fred Onyedinma og Henri Lansbury var alle tre tatt ut til kampen mot Cardiff. Både Luke Berry og Fred Onyedinma fikk spilletid mot Cardiff.

På torsdagens pressekonferanse, før Swansea kampen, meddelte Nathan Jones at de fleste spillerne som har vært skadet, vil være tilbake i løpet av en uke eller to.

Simon Pitts mente at det ville drøye enda litt med Harry Cornick, da strekkskaden er litt mer alvorlig enn først antatt. Når det kommer til Sonny Bradley, skal ikke han være skadet, men har fått spillefri grunnet familiære og personlig grunner.

 

Toppscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med to mål, mens Alan Campbell, Tom Lockyer, Carlos Mendes Gomes, Dan Potts, Luke Freeman og Gabriel Osho har scoret et mål hver for Luton, uansett turnering.

For Wigan er det den angrepsvillige midtbanespilleren, Will Keane, som er toppscorer med to mål. I fjorårets jubelsesong for Wigan, scoret Keane 27 mål for Wigan, uansett turnering. Nathan Broadhead, Josh Magennis og James McClean har scoret et mål hver.

 

Deadline day

Når det gjelder deadline day, kom det ingen nye spillere til Luton på den siste dagen hvor overgangsvinduet i England fortsatt var åpent. Allikevel har Nathan Jones uttalt at han fortsatt vil kikke etter en ny spiller, og da spesielt en ny forsvarsspiller. Han må da lete i markedet for kontraktsløse spillere, slik han gjorde i fjor når han hentet Robert Snodgrass.

Derimot var det tre spillere som ble lånt ut på deadline day. Elliot Thorpe ble lånt ut til League One klubben Burton, mens Admiral Muskwe ble lånt ut til League One klubben Fleetwood Town. Dion Pereira signerte ny kontrakt med Luton og ble samtidig lånt ut til League Two klubben Bradford City. Alle tre ble er lånt ut for resten sesongen.

 

Om Luton klarer sesongens første hjemmeseier på lørdag, kan du få med deg live kl 16 ved å streame livebilder fra Kenilworth Road via iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen på et nærmest utsolgt Kenilworth Road.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!