Luton Town – Tottenham

På lørdag får Luton besøk av ligatoer Tottenham Hotspur.

Tottenham Hotspur

Tottenham er et tettsted i London borough of Haringey, i Nord-London. I 1882 ble Hotspur Football Club grunnlagt av lokale grammar school-gutter fra bibelundervisningen på All Hallows Church. Guttene var også medlemmer av Hotspur Cricket Club. Navnet Hotspur antas å komme fra Sir Henry Percy (Sir Harry Hotspur) som var «Harry Hotspur» i Shakespeares Henry IV, del 1, og som levde i området i det fjortende århundre og hvis etterkommere eide land rundt Tottenham. Klubben ble valgt inn i The Football League (EFL) i 1908.

Klubbens latinske motto er Audere est Facere («To Dare is to Do» eller «Å våge er å gjøre»), og dens emblem er en hane stående på en tradisjonell fotball. Klubben har et tradisjonelt rivaleri med Arsenal, og kampene mellom de to klubbene er ofte referert til som Nord-London-derbyet. 1884 skiftet klubben navn til Tottenham Hotspur Football and Athletic Club for å markere forskjell fra et annet daværende lag kalt London Hotspur. Den første offisielle kampen ble spilt i 1885 mot St. Albans og draktene var da lyseblå og hvite, før de i 1898 endret til hvite trøyer og blå shorts.

Historie

Klubben vant sitt første trofé i 1900 da de vant Southern League. Året etter vant de FA-Cupen som første og eneste lag utenfor ligasystemet som har vunnet denne turneringen, da de slo Sheffield United. Den første finalen endte 2-2, men Tottenham vant 3-1 i omkampen. I perioden 1909/10 og frem 1949/50, vekslet Tottenham med å spile på nivå en og nivå to. Allikevel var det et lyspunkt mellom 1900 og 1951, og det var I 1921 hvor Tottenham vant FA-cupen ved å slå Wolverhampton 1-0 i finalen. Sitt første ligagull vant The Spurs etter 1950/51.

i 1960-61 sesongen tok Tottenham Hotspur The Double ved å vinne ligaen med åtte poeng, i tillegg til å slå Leicester City 2-0 i FA-cupfinalen. Året etter vant de igjen FA-cupen ved å slå Burnley 3-1 i finalen, mens de i 1963 vant den europeiske Cupvinnercupen ved å slå Atletico Madrid 5-1 i finalen. Dette var første gang et engelsk lag vant en større europeisk turnering.

Tottenhamlaget begynte å bli et lag med gamle spillere, og det måtte bygges opp et nytt lag med blant andre Terry Venables og Joe Kinnear. I 1967 vant Tottenham FA-cupen igjen, før de vant Ligacupen i 1971 og 1973. UEFA-cupen ble vunnet i 1971/72. Tottenham kom på sisteplass i ligaen og rykket ned til andre divisjon etter 1976/77, og det etter å ha spilt på øverste nivå i 27 år. Tottenham rykket rett opp igjen ettersom de avsluttet sin første sesong utenfor toppdivisjonen ved å bli nummer tre. Riktignok på lik poengsum som Brighton & Hove Albions, men med bedre målforskjell.

Klubben fikk en ny sportslig opptur da de vant FA-cupen to år på rad i 1981 og 1982 og UEFA-cupen i 1983/84. Terry Venables overtok som manager etter David Pleat i oktober 1987 og begynte en utrenskning i stallen. Sommeren 1988 kom Paul Gascoigne fra Newcastle United og Paul Stewart ble hentet fra Manchester City, I februar 1989 ble Paul Walsh kjøpt fra Liverpool, mens Gary Lineker ble hentet fra Barcelona sommeren 1989. På tross av disse kjøpene, klarte bare klubben å vinne FA-cupen i 1991, noe de gjorde med Erik Thorstvedt som keeper. Tottenham vant 2-1 etter at Nottinghams Des Walker scoret selvmål i det 94. minutt. Sommeren 1993 fikk Terry Venables sparken.

Til tross for at Tottenham styrket stallen med enda flere spillere utover 90-tallet, deriblant Steffen Iversen, Teddy Sheringham, Nick Barmby og Darren Anderton, klarte ikke Tottenham å hevde seg i toppdivisjonen på 90-tallet.

På 2000-tallet tok Tottenham forbedringssteg, og spesielt fra 2005 har Tottenham vært å regne som et av topplagene i Premier League. Blant annet vant Tottenham Ligacupen i 2008, som også er det siste «major Trophy» som Tottenham har tatt. Kun unntaksvis har klubben avsluttet dårligere enn topp seks, og spesielt fra 2010 har Tottenham virkelig stabilisert seg blant Englands beste lag, i tillegg til at klubben regelmessig har deltatt i Europeiske turneringer.

I 2014 utnevnte Tottenham den argentinske manageren Mauricio Pochettino, som igjen skulle lede Tottenham i den mest suksessfulle perioden som klubben har hatt i Premier League. I sin første sesong som manager avsluttet Pochettinos gutter på en fjerde plass, før de avsluttet 2015/16 sesongen på tredje plass. 2016/17 avsluttet Tottenham på andre plass, som også klubbens beste ligaplassering siden 1962/63 sesongen. Tottenham avsluttet syv poeng bak byrivalene Chelsea som ble ligamestere. Også 2017/18 sesongen endte med pallplass, da Tottenham ble nummer tre. 2018/19 sesongen endte Tottenham på fjerde plass i ligaen, men klubben huskes best for at de denne sesongen tapte 0-2 i Champions League finalen mot Liverpool.

I november 2019 var det slutt for Pochettino som Tottenham manager, og Tottenham gikk inn i en periode hvor det ble hyppige managerskifter. Etter en svak start på sesongen, fikk Pochettino sparken og ble erstattet av portugiseren José Mourinho.

Etter 17 måneder som Tottenham-manager, var det også slutt for Mourinho, som ble erstattet av sin landsmann Nuno Espirito Santo. Santo varte i fire måneder, før han ble erstattet av italieneren Antonio Conte. Conte fikk være manager i Tottenham frem til mars 2023, da han kom til enighet med klubben om å avslutte kontrakten, ettersom han kom på kant med både spillere og ledelse. Hans Care-Taker, Christian Stellini, fikk også sparken etter å ha ledet laget i noen kamper, blant annet etter å ha tapt 1-6 for Newcastle. Ryan Mason avsluttet derfor sesongen som klubbens manager, og ledet klubben inn til en åttende plass, som også er klubbens svakeste ligaplassering siden 2008/09 hvor klubben også ble nummer åtte.

Den 6. juni i sommer, ble grekeren Angelos Postekoglou ansatt som klubbens nye manager. Postekoglou ble hentet fra Celtic, og det etter to suksessfulle sesonger, hvor han blant annet i siste sesong førte Celtic til «The treble».

White Hart Lane og Tottenham Hotspur Stadium

Tottenham blir ofte kalt «Spurs» eller «Lilywhites», og startet å spille sine kamper i et parkområde i området Tottenham Marshes. De flyttet videre til Gilpin Park i 1899, som senere ble kjent som White Hart Lane og stedet hvor Tottenham i dag spiller sine fotballkamper. Den første kampen som ble spilt på White Hart Lane, endte med 4-1-seier mot Notts County. 5000 tilskuere overvar den historiske kampen.

Rundt 1923 var kapasiteten på White Hart Lane kommet opp i 50 000, og høyeste registrerte tilskuertall gjennom tidene ble registrert den 5.mars i 1938, hvor 75 038 tilskuere så Tottenham spille mot Sunderland.

I 2008 ble det bestemt at Tottenham Hotspur skulle bygge nytt stadion, og det nye anlegget, som nå heter at Tottenham Hotspur Stadium, ble ferdigstilt til sesongen 2018/19. White Hart Lane hadde 36 240 sitteplasser ved siste seriekamp i 2017, og rivningen av stadionet ble startet rett etter sesongslutt av 2016-17 sesongen.

I påvente av at Tottenham Hotspur Stadium skulle bli ferdig bygd, spilte Tottenham sine hjemmekamper på Wembley Stadium. Den 3.april i 2019 var det endelig klart for første kamp på Tottenhams nye stadion, og på motsatt side sto byrival Crystal Palace, en kamp som The Spurs vant 2-0.

Tottenham Hotspur Stadium har i dag en tilskuerkapasitet på 62 850 tilskuere, og rekorden er på 62 027 tilskuere som ble satt den 12. mai i 2022 i en kamp som ble spilt mot erkerival Arsenal.

H2H

Luton Town og Tottenham har møtt hverandre 80 ganger, hvor Tottenham har vunnet 33 ganger, mens The Hatters har vunnet 22 ganger. 25 ganger har det endt uavgjort når lagene har møttes.

Sist lagene møttes, var i en League Dvision One kamp i mars 1992 (Øverste nivå, sist Luton spilte på øverstenivå). Kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, endte målløst. Motsatt oppgjør, som ble spilt på White Hart Lane den 14. november, endte med 4-1 seier til Tottenham. Gary Lineker og Scott Houghton scoret to mål hver for Tottenham, mens Mick Harford scoret Lutons mål.

Vi må tilbake til 21. november i 1987 for å finne sist Luton slo Tottenham. Da vant Luton 2-0 på Kenilworth Road, i en kamp som ble spilt i League Division One. Ian Allison scoret begge Lutons mål.

I mellom kampen i november 1987 og mars 1992, møttes lagene til sammen ni ganger uten at Luton klarte å vinne. Fire av kampene endte uavgjort mens fem av kampene endte med seier til Tottenham. Fire av disse ni kampene ble spilt på Kenilworth Road, hvor tre av kampene endte uavgjort.

Totalt har Tottenham besøkt Kenilworth Road 41 ganger, hvor det 15 ganger har endt med hjemmeseier. 12 ganger har det endt med borteseier, mens det 14 ganger har endt uavgjort.

Sist Luton vant på White Hart Lane, var i november 1985 hvor Luton vant 3-1 i en League Division One kamp. Lutons mål ble scoret av Mick Harford, Brian Stein og Ricky Hill. Dette var forøvrig den første seieren til The Hatters på White Hart Lane siden 1948. Totalt har Luton vunnet syv ganger når det har besøkt White Hart Lane.

Tottenhams form

Det er et ubeseiret Tottenham som besøker Kenilworth Road på lørdag, og de eneste poengene som Tottenham har avgitt denne sesongen, er når de har spilt uavgjort mot Londonrivalene Brentford og Arsenal.

Tottenham startet sesongen med å spille uavgjort 2-2 mot Brentford på Gtech Community Stadium, før de helgen etter vant 2-0 over Manchester United på Tottenham Hotspur Stadium. Deretter ble Bournemouth slått 2-0 på Vitality Stadium, før Burnley ble slått 5-2 på Turf Moor.

Sheffield United besøkte Tottenham Hotspur Stadium som første kamp og lag etter landslagspausen, og måtte dra hjem til Sheffield med null poeng etter å ha tapt 1-2. Tottenham besøkte så erkerival Arsenal, og dro hjem til Tottenham med et poeng etter å ha spilt 2-2 i nord-London derbyet. Forrige lørdag vant Tottenham 2-1 over Liverpool på Tottenham Hotspur Stadium.

Det plasserer Tottenham Hotspur på andre plass i årets Premier League, et poeng bak ligaleder Manchester City.

I ligacupen møtte Tottenham Fulham i andre runde, hvor det sto 1-1 etter nitti minutters spill. Fulham vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 5-3.

Luton Towns form

På tirsdag gikk The Hatters på et skikkelig bittert hjemmetap. Luton Ble liggende bakpå med 0-1 rett før pause, etter at Sander Berge spilte igjennom Foster som satte inn 1-0 alene med Kaminski. The Hatters presset på for en utligning gjennom hele andre omgang, og fikk lønn for strevet i det 84. minutt når Adebayo satte 1-1. Reprisen var ikke vist ferdig på VIAPLAY, før Jacob Bruun Larsen satte inn seiersmålet for Burnley.

Luton Town startet sesongen med å tape 1-4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage, som Fulham vant 1-0. For to lørdager siden fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

Det gjør at The Hatters ligger på 17. plass med sine fire poeng, et poeng foran Bournemouth som ligger på 18. plass.

Forrige lørdag vant The Hatters sin aller første seier i Premier League kamp noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

I andre runde i Ligacupen vant Luton Town 3-2 over Gillingham på Kenilworth Road. På tirsdag for halvannen uke siden, dro The Hatters til Exeter for å forsøke å kvalifisere seg for tredje runde. Dessverre endte kampen med 0-1 tap og «exit» for The Hatters. 

Skadesituasjon og spillerstall

Før lørdagens kamp kunne Rob Edwards meddele at skaden som Amari’i Bell pådro seg under tirsdagens kamp mot Burnley, er en såpass alvorlig hamstringsskade at han også må stå over lørdagens kamp. Edwards var derimot glad for å kunne meddele at Ross Barkley hadde trent for fullt de siste dagene, og at han derfor ville være klar til dyst mot The Spurs.

Fra før er fortsatt Jordan Clark, Gabe Osho og Dan Potts ute med sine skader.

Et siste poeng som også ble tatt på fredagens pressekonferanse, var at den erfarne vingen Andros Townsend hadde trent med The Hatters de siste dagene. Han skulle blant annet få mulighet til å vise seg frem i en U21 kamp på fredag mot Leeds.

Storscorerne

Forrige lørdag scoret Carlton Morris sitt tredje mål for sesongen, når han satte inn Luton Towns andre mål mot Everton. Morris er med det Lutons toppscorer. Elijah Adebayo scoret sitt første mål i Premier League på tirsdag mot Burnley, mens Tom Lockyer og midtstopperkollega Mads Juel Andersen har også scoret et mål hver i ligaen for The Hatters denne sesongen.

Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp. Reece Burke noterte seg for sesongens første målgivende pasning når han serverte Adebayo på tirsdag. Carlton Morris og Alfie Doughty har også hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

For Tottenham er det Sør-koreaneren Heung-min Son som er klubbens toppscorer med seks mål denne sesongen, mens tre spillere har scoret to mål hver. James Maddison er Tottenhams servitør med sine fire målgivende pasninger. 

Skandinavere i Tottenham

Flere skandinaviske spillere har spilt i Tottenham Hotspur:

Nordmenn:

Espen Baardsen, Frode Grodås, Steffen Iversen, Øyvind Leonhardsen, Roger Nilsen og Erik Thorstvedt.

Svensker

Erik Edman, Jon Jõnsson og Dejan Kulusevski (nåværende).

Dansker:

Christian Eriksen, Pierre-Emilie Højberg (nåværende), Alan Nielsen og Morten Hyldgaard. 

Friendly faces

En rekke spillere har spilt for både Tottenham Hotspur og Luton Town, og de mest kjente er muligens: Milija Aleksic, Paul Allen, Rory Allen, Cameron Carter-Vickers, Gary Doherty, Phil Gray, Lars Hirschfeld, Scott Houghton, Paul McVeigh, Chris Perry, Paul Price, Stephen Robinson, Mitchell Thomas og Paul Walsh,

Det må også nevnes at David Pleat har vært manager for begge klubbene, og i flere perioder for begge klubbene. 

On this date

Luton har aldri spilt kamp den 7. oktober på øverste nivå i det engelske ligasystemet. Sist The Hatters spilte kamp den 7. oktober, var i 2017 hvor The Hatters møtte Accrington Stanley på Crown Ground i League Two. Luton Town vant kampen 2-0 etter scoringer av James Collins og Danny Hylton. 

Town tipset

Få tippere hadde tippet rett resultat i kampen mot Burnley, og det var heller ikke mange som hadde tippet at Burnley kom til å slå The Hatters. Derfor er det mer eller mindre helt uforandret i teten når det gjelder rangeringen.

Halvar Grina leder med sine 24 poeng, mens Tor Erik Hadland ligger på andre plass alene med sine 22 poeng. Arild Jåsund, Andreas Stensland og Thomas Cornelius Flåten ligger på en delt tredje plass med sine 19 poeng. Seks stykker følger så med 17 poeng, mens fire stykker følger deretter med 14 poeng.

Det er fortsatt mulig å delta i Town tipset, men da må du først registrere deg og legge inn ditt tips før lørdagens kamp som har avspark kl 1330 skandinavisk tid.

Kort fortalt går konkurransen ut på å tippe utfallet av samtlige Luton Town-kamper gjennom sesongen. Fem poeng for riktig målscore, og tre poeng for å tippe korrekt «tippetegn».

Lørdagens kamp har tidlig avspark, og kampen starter derfor kl 1330 skandinavisk tid. Kampen ser du som vanlig med livebilder fra VIAPLAY plattformen, eller fra VIAPLAYS Premier League kanaler.  Kan du ikke se kampen på VIAPLAY, kan du streame radiostreamen som sendes via Hatters Player. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig. 

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!