Luton Town – Sunderland

Kamp nummer 299 for Nathan Jones som Luton manager ble på ingen måte noen fest, da Luton tapte 0-4 for erkerival Watford. På lørdag markerer Lutons manager kamp nummer 300 i sjefsstolen til Luton, og laget som skal møte Luton på Kenilworth Road i jubileumskampen, er Sunderland.

 

Byen Sunderland

Byen Sunderland ligger i den engelske regionen Nordøst-England, drøye to mil sørøst for Newcastle. Byen er en industri- og havneby, og har drøye 175 000 innbyggere.

 

Sunderland AFC

Sunderland Association Football Club ble stiftet i 1879, og ble i 1890 valgt inn i The Football League som den første klubben etter The Football Leagues begynnelse i 1888. Sunderland ble valgt inn på bekostning av Stoke, som hadde havnet sist i The Football League to sesonger på rad.

 

Sunderlands historie

Sunderland spilte sammenhengende i den øverste divisjonen til 1958, og proklamerte seg på 50-tallet som den eneste klubben til å ha spilt sammenhengende ligafotball kun i toppdivisjon. De 57 sammenhengende sesongene i toppdivisjonen fra 1890 til 1958 var lenge engelsk rekord, men er nå slått av flere lag, som Arsenal (1919 til i dag), Everton (1954 til i dag) og Liverpool (1962 til i dag).

Sunderland har blitt ligamestere ved seks anledninger. Første gang i 1891/92 sesongen, og siste gang i 1935/36 sesongen. FA-cupen har Sunderland vunnet to ganger, henholdsvis i 1937 og 1973, mens de har vært finalist i Ligacupen ved to anledninger, sist i 2014.

Sunderland rykket ned fra Premier league etter at de havnet sist i 2016/17 sesongen med sine 24 poeng, hvor David Moyes var manageren som styrte klubben når Sunderland for første gang på ti sesonger, rykket ned fra Premier league til Championship. De var 16 poeng ifra å fornye kontrakten i Premier League.

Moyes ble erstattet av Simon Grayson før Championship sesongen startet, men også han fikk sparken etter en rekke dårlige resultater innledningsvis av Championship sesongen. I november 2017 ble den tidligere Wales manageren Chris Coleman ansatt, som heller ikke klarte å unngå at Sunderland havnet sist i Championship og rykket ned til League one. Sunderland fikk 37 poeng, og var 6 poeng fra Bolton som havnet på 21.plass og kapret dermed den siste sikre plassen i Championship. Coleman fikk sparken etter at nedrykket til League one var et faktum. 2017/18 sesongen i The Championship er for øvrig dokumentert i Netflix dokumentaren «Sunderland till i die».

2018/19 sesongen i League One ble den andre sesongen som Sunderland spilte på et lavere nivå enn nivå to, da Sunderland også spilte på nivå tre i 1987/88 sesongen.

Omtrent samtidig som nedrykket til League One var et faktum, ble klubben solgt til Stewart Donald. Donald byttet ut det meste av styre og støtteapparat før 2018/19 sesongen, og ansatte den skotske manageren Jack Ross, som i 2017/18 sesongen var manager for den skotske Championship klubben St. Mirren. Han ledet St. Mirren til seriemesterskap, og derved opprykk og spill i den skotske Premier league. Han ble også kåret til årets manager i Skottland.

2018/19 sesongen avsluttet Sunderland på femte plass i League One, og spilte seg frem til finalen i Play-off som de tapte 1-2 for Charlton. Luton gjorde et «back to back» opprykk, og rykket opp med Mick Harford som «care taker» manager. Sunderland tapte EFL Trophy (Checkatrade Trophy) finalen denne sesongen, etter at det sto 2-2 etter 120 minutters spill, hvor Portsmouth vant den påfølgende straffesparkkonkurransen 5-4.

Etter en skuffende start på 2019/20 sesongen, fikk Ross sparken og ble erstattet med Phil Parkinson. Sunderland avsluttet sesongen med en åttende plass, som også er klubbens dårligste ligaplassering noensinne.

I november 2020 var det slutt for Parkinson, som ble erstattet med Lee Johnson, i tillegg til at Kyril Louis – Dreyfus kjøpte seg såpass opp i klubben at han fikk kontroll over klubben. Denne sesongen avsluttet Sunderland på fjerde plass, men tapte 2-3 sammenlagt for Lincoln City i Play – off semi – finalen.

I februar 2022 ble den tidligere Norwich manageren Alex Neil ansatt som ny manager i Sunderland. Lee Johnsen fikk beskjed om å forlate Sunderland etter at de blant annet tapte 0-6 for Bolton. Sunderland og Alex Neil avsluttet på en femte plass, og slo Sheffield Wednesday 2-1 sammenlagt i Play–off semi-finalen. I finalen ble Wycombe slått 2-0 og dermed endte «marerittet» på nivå tre med fire sesonger.

Den 28. august ble det klart at Alex Neil ble den nye manageren til Stoke, og Tony Mowbray ble den 30. august ansatt som klubbens nye manager.

 

Rivalisering

Sunderland er bitre rivaler med naboklubben Newcastle United. Dette kommer klart fram i mange av kampsangene som spesielt synges i det kjente «Tyne-Wear derby» mellom Newcastle og Sunderland. Oppgjøret har navnet etter grevskapet Tyne and Wear, som både Sunderland og Newcastle var en del av, men om ble avskaffet i 1986. Tyne and Wear er også navnet på to elver som grevskapet lå imellom. Dagens Tyne – Wear derby er opprinnelig en videreføring av den historiske rivaliseringen mellom Sunderland og Newcastle, som skriver seg tilbake til den engelske borgerkrigen mellom 1642 og 1651.

 

Stadionanlegg

«The Black Cats», som er kallenavnet til Sunderland, spilte fra 1886 til 1898 på Newcastle Road, mens de Fra 1898 hadde tilhold på Roker Park. Roker Park hadde en publikumskapasitet på 22 500 tilskuere før klubben flyttet til «The Stadium of Light» i 1997, mens publikumsrekorden på Roker Park skal ha vært på 75,118 og ble satt en gang før andre verdens krig.

Flyttingen fra Roker Park til «The Stadium og light», falt veldig tungt for mange supportere, selv om det nye anlegget var en nødvendighet og et vesentlig løft for Sunderland. Det nye anlegget har en publikumskapasitet på rundt 49 000 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 48,353 tilskuere som ble satt i en Premier League kamp mot Liverpool den 13. april i 2002.

I oktober 2007 ble Sunderland-supporterne kåret til de mest høylytte supporterne i Premier League, etter en undersøkelse foretatt på alle stadionene i ligaen.

 

H2H

Luton og Sunderland har møtt hverandre 59 ganger. Sunderland har et overtak på Luton med sine 32 seiere, mens det 13 ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Sist lagene møttes var i januar 2019 i Legue One på «The Stadium of light». Kampen endte 1-1 etter at James Collins utlignet til 1-1 halvveis ut i andre omgang. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i august 2018 i andre serierunde. Lagene delte poengene etter at Sunderland tok ledelsen rett før pause, før hjemmedebutanten Matty Pearson utlignet i andre omgang.

Totalt har Luton hatt besøk av Sunderland 29 ganger, hvor 11 av Lutons 14 seiere over Sunderland har kommet på Kenilworth Road. Fem ganger har det endt uavgjort på Kenilworth Road, mens Sunderland har vunnet 13 ganger.

Sist Luton vant en ligakamp mot Sunderland, er helt tilbake i desember 1994 på nivå to, eller åtte ligakamper siden, hvor Luton vant 3-0. Luton har slått Sunderland ved en anledning etter seieren i 1994, da Luton vant 3-0 i andre runde i ligacupen på Kenilworth Road i august 2007. David Bell scoret to mål, mens Paul Furlong scoret et. Sunderland spilte da i Premier league, mens Luton spilte i League One

Sist Luton vant på Stadium of light var i 1973 hvor Luton vant 1-0 på nivå to. Luton har besøkt Sunderland 17 ganger etter dette uten å vinne. Fem ganger har det endt uavgjort, mens 12 ganger har Luton tapt.

 

Sunderlands form

Fjorårets league One lag, har startet sesongen ok, og ligger på 14.plass før lørdagens kamp med sine 20 poeng. Det er seks poeng opp til Millwall på sjette plass, mens det er fire poeng ned til Coventry på 22. plass.

Sunderland har nå spilt to kamper på rad uten å få poeng, da de forrige lørdag tapte 2-4 for Burnley, mens de på tirsdag for halvannen uke siden tapte 0-2 for Blackburn. Før disse to tapene vant Sunderland mot Wigan, før de kampen før det gikk på nok et tap, men denne gang mot Swansea. Før disse fire kampene, spilte Sunderland uavgjort i tre kamper på rad, mens de for åtte kamper siden vant 3-0 over Reading.

På bortebane startet Sunderland bortesesongen med å vinne 3-2 over Bristol City, før de tapte 1-2 for Sheffield United. Stoke ble deretter beseiret 1-0 på BET365 Stadium, før det ble 0-1 tap for Middlesbrough på Riverside Stadium. Reading ble så slått 3-0, før Sunderland besøkte Watford på Vicarage Road hvor resultatet ble 2-2. De to siste bortekampene har endt med null poeng, da de tapte bortekampene mot Swansea og Blackburn, henholdsvis 1-2 og 0-2.

Sunderland er mest målfarlig i det siste kvarteret av første omgang, samt den første halvtimen av andre omgang. Totalt har Sunderland scoret 16 av sine 21 mål i løpet av disse 45 minuttene.

 

Lutons form

På søndag gikk muligens Luton på et av sine mest ydmykende tap noensinne, da et sykdomsutsatt Luton tapte 0-4 for erkerivalen Watford. Med det stanset også den ubeseirede rekken på syv kamper.

Vi må tilbake til den 3. september for å finne det forrige laget som har slått Luton, da Wigan vant 2-1 på Kenilworth Road. Deretter fulgte syv kamper på rad uten at Luton tapte. Første kamp etter Wigantapet var mot Coventry som klarte 2-2 på Kenilworth Road. Deretter fikk Luton besøk av Blackburn som ble slått 2-0, som også var sesongens første hjemmeseier, før Hull ble slått 2-0 på The MKM Stadium. Luton fikk så besøk av Huddersfield som klarte 3-3 på Kenilworth Road, før Luton dro til West Brom for å spille målløst på The Hawthorns. Luton gikk så inn i en hektisk uke, hvor de først fikk besøk av QPR som ble slått 3-1, før Norwich ble slått på Carrow Road. På søndag var sesongens andre nederlag på bortebane et faktum, da Watford slo Luton 4-0. Tapet gjorde at Luton falt ned til niende plass i årets liga, to poeng bak Millwall som ligger på sjette plass.

Luton måtte spille fem hjemmekamper før de fikk sin første hjemmeseier. Luton startet med å spille målløst mot Birmingham, før det ble hjemmetap for Preston. Deretter ble det 1-1 for Sheffield United, før Wigan vant 2-1 over Luton. Deretter ble det 2-2 for Coventry, før sesongens første hjemmeseier var et faktum, da Luton slo Blackburn 2-0 på eget gress. Deretter ble det 3-3 for Huddersfield, før QPR ble slått 3-1 for to uker siden. Med andre ord, Luton har nå spilt fire hjemmekamper på rad uten å tape på eget gress.

 

Friendly faces

I 1993 spilte Mick Harford 11 kamper for Sunderland, som også er hans fødeby, hvor han scoret tre mål.

Kazenga LuaLua har også et relativt god kjennskap til Sunderland. LuaLua ble løst fra sin kontrakt i Brighton ved nyttår 2018, og ble hentet til Sunderland på free transfer. LuaLua var i Sunderland i seks måneder, hvor han fikk seks innhopp fra benken for Sunderland. LuaLua signerte for Luton i august 2018 på free transfer, og totalt ble det 74 kamper og syv mål for LuaLua i Luton frem til hans kontrakt gikk ut etter 2020/21 sesongen.

Ifra 2005 til 2007 spilte Carlos Edwards 68 kamper for Luton og scoret 8 mål, mens han i fra 2007 til 2009 spilte 50 kamper for Sunderland og scoret 5 mål.

 

Storscorerne

For Luton er det Carlton Morris som er klubbens toppscorer med syv mål, mens Elijah Adebayo scoret sitt tredje mål for sesongen mot QPR. Luke Freeman har scoret to mål, mens Seks spillere har scoret et mål denne sesongen, uansett turnering.

Fred Onyedinma, James Bree, Carlton Morris og Harry Cornick er Lutons beste «servitører», da alle har 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 13 mål registrert som assists av Lutons 20 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Sunderland er det fjorårets toppscorer, Ross Stewart, som er klubbens toppscorer med fem mål, mens Jack Clarke har scoret fire mål. Ellis Simms har scoret tre mål, mens Patrick Roberts har scoret to mål. Merk at Ross Stewart scoret 27 mål i fjorårets opprykkssesong, og ble Sunderlands suverene toppscorer!

Jack Clarke er klubbens beste «servitør», da han har vært nest sist på fem av Sunderlands mål.

 

Nice to know, need to know:

Som nevnt innledningsvis, er lørdagens kamp mot Sunderland Nathan Jones sin kamp nummer 300 som Luton manager, fordelt på to perioder. Han er dermed halvveis til å ta igjen David Pleat som var manager for Luton i 600 kamper, også det fordelt på to perioder.

Noe ironisk er det at Nathan Jones jubilerer mot klubben som var det første laget som Luton møtte etter at Nathan Jones forlot Luton til fordel for Stoke i januar 2019. Som de fleste husker, var det Lutonlegenden Mick Harford som ble klubbens «care taker» og midlertidig manager for Luton, og første kamp ble veldig spesiell for Harford. Harford er født og oppvokst i Sunderland, samt at han spilte noen måneder for Sunderland ifra mars 1993 og ut sesongen. Som nevnt, ble det med elleve kamper for Sunderland og to mål, før Harford i juli 1993 signerte for Coventry. Noe ironisk er det også at jubileumskampen til Nathan Jones spilles mot klubben som erstattet nettopp Stoke i The Football League i 1890.

Når det gjelder Nathan Jones vs Tony Mowbray, har Nathan Jones et greit overtak på Mowbray. Av seks møter dem imellom, har det kun skjedd en gang at Mowbray har seiret. Dette skjedde i januar 2021, hvor Mowbray ledet Blackburn til en 1-0 seier over Luton. De andre møtene dem i mellom, har endt med to seiere til Nathan Jones (en seier som Stoke manager), og tre ganger uavgjort.

Luton og Sunderland spilte begge i Championship i 2006/07 sesongen, og siste serierunde ble en spesiell opplevelse. Roy Keane og Sunderland hadde hatt en imponerende sluttspurt, da Sunderland vant 15 av de siste 19 kampene. Sunderland og Luton møttes på Kenilworth Road den 6.mai, og Luton var allerede klare for nedrykk til League One, mens Sunderland kunne vinne Championship tittelen. For at Sunderland skulle vinne ligaen, måtte Birmingham tape mot Preston, mens Sunderland måtte vinne mot Luton. Birmingham tapte 0-1 mot Preston, mens Sunderland vant 5-0 over Luton og ble dermed seriemestere. Sunderland rykket opp til Premier league, og rykket ikke ned fra Premier League før i 2017. Birmingham ble nummer to, og rykket også opp til Premier League.

Et annet poeng med denne kampen, var at på Sunderland spilte en kjent og kjær ving for alle oss Luton supportere, nemlig Carlos Edwards. Edwards har nasjonalitet fra Trinidad & Tobago og har flere landskamper for sitt kjære hjemland sammen med sin kamerat Dwight Yorke, som også spilte for Sunderland denne sesongen. I januar 2007, la Sunderland manager Roy Keane inn et bud på Carlos Edwards som altså spilte for Luton, og fikk Yorke til å overtale Edwards til å komme nordover til Sunderland. Edwards spilte i Sunderland frem til 2009, da han ble solgt til Ipswich. Vedkommende som hentet Edwards til Ipswich, var selvfølgelig Roy Keane som ble manager for Ipswich i 2009.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at forsvarsspilleren Michael Hector har trent med Luton i det siste. Den 30 årige Jamaicanske landslagsstopperen, ble løst fra sin kontrakt med Fulham, og la egentlig opp som profesjonell spiller etter 2020/21 sesongen. Hector har tidligere spilt for en rekke klubber som Chelsea, Eintracht Frankfurt og Fulham.

 

Skadesituasjon og tilgjengelige spillere

Rett i forkant av 0-4 tapet for Watford, ble Luton hardt rammet av et virusangrep. Henri Lansbury ble utelatt fra troppen grunnet sykdom, mens Dan Potts og Luke Berry ble tatt ut til å være reserver, men lå egentlig syke i garderoben. Sonny Bradley orket å spille 45 minutter, før han ble byttet ut med Gabe Osho etter første omgang.

Under torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones meddele at viruset som herjet i troppen i forbindelse med kampen mot Watford, dessverre påvirket troppen denne helgen også. Nathan Jones utalte at spillere som var syke på torsdag, definitivt ikke ville være aktuelle til lørdagens kamp. Hvem dette var, ville ikke Nathan Jones si noe om.

Gabe Osho vil definitivt være ute mot Sunderland, da han soner sin første kamps karantene av tre, etter at han fikk rødt kort i kampen mot Watford. Sammen med de skadde spillerne Pelly-Ruddock Mpanzu, Reece Burke og Cauley Woodrow, måtte Fred Onyedinma også stå over kampen mot Watford. Nathan Jones uttalte at selv om flere spillere var ute med sykdom, var han ikke bekymret, da flere av de skadde spillerne var tilbake i trening, og Onyedinma var en av dem som kunne bli klar til lørdagens kamp. Hvilke andre spillere som var klare, ville ikke Nathan Jones si noe om, men både Henri Lansbury og Dan Potts skal ha vært tilbake på treningsfeltet denne uken.

 

Lørdag kl 1600 skandinavisk tid er det avspark for Nathan Jones sin kamp nummer 300 som Luton manager. Kampen som er en «sell-out», kan som vanlig ses med live bilder via iFollow tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen.

 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!