Luton Town – Preston North End

På tirsdag ble Luton slått ut av ligacupen, etter at Newport vant 3-2 og tok sin første seier på Kenilworth Road noen gang. På lørdag får Luton besøk av Preston, som ikke har vunnet på Kenilworth Road på fem kamper, med en målforskjell på disse kampene som viser 13-1 i favør Luton.

Byen Preston
Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths II´s styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC
Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends historie
Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston også vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem, og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 sesongen ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015.

I sommer endte Preston på 13.plass i The Championship, 11 poeng bak Luton som havnet på 6. plass. Også i 2021 avsluttet Preston på 13.plass.

Rivaler
Prestons primære rivalklubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.

Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers, og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United.

Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Og det etter å ha ligget under 1-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Deepdale
«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H
Luton og Preston har møtt hverandre 59 ganger, hvor Luton har vunnet 14 av møtene. 26 ganger har det endt med Preston seier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.

Sist lagene møttes, var på Kenilworth Road den 16. mars, hvor Luton vant 4-0. Luke Berry ga Luton ledelsen i det 9. minutt, mens Peter Kioso doblet ledelsen i det 28. minutt. Luke Berry økte ledelsen til 3-0 to minutter før pause, mens Prestons Bambo Diaby scoret selvmål i andre omgang. Motsatt oppgjør ble spilt i oktober i fjor, hvor Preston vant 2-0. Dermed står Luton fortsatt bokført med kun tre seiere på 24 forsøk på Deepdale Stadium.

Også oppgjøret før det på Kenilworth Road, som ble spilt i desember 2020, endte med Luton seier, da James Collins scoret hat-trick og sikret 3-0 seier til Luton. Dette var første gang Luton fikk lov til å ha tilskuere til stede i en kamp etter Corona restriksjonene ble iverksatt, da Luton fikk lov til å ha 2000 tilskuere.

Preston har besøkt Luton 26 ganger, hvor Luton har vunnet 11 ganger, Preston har vunnet ni ganger, mens det har endt uavgjort seks ganger.

Sist Preston vant en kamp på Kenilworth Road, var i november 1999 i en League Division 2 kamp (nivå tre), hvor Preston vant 2-0. Etter seieren i 1999, har Preston besøkt Kenilworth Road fem ganger, hvor 1-1 resultatet i juni 2020 («comebackkampen til Nathan Jones») er det eneste poenget de har fått med seg. Luton vant hjemmekampen både i 2005 (3-0), 2006 (2-0), 2020 (3-0) og 2022 (4-0).

Prestons form
I ligaen har Ryan Lowes menn spilt to målløse kamper, og ligger dermed på 17. plass i ligaen. De startet borte mot Wigan i seriepremieren, før de lørdagen etter fikk besøk på Deepdale av Hull. På tirsdag var Preston gjester hos Huddersfield, en kamp som Preston vant hele 4-1.

Lutons form
Som nevnt innledningsvis, tapte Luton 2-3 på tirsdag i Carabaocupen mot League Two laget Newport. Også i fjor ble Luton slått ut av et League Two lag i første runde i Carabaocupen, men da av nabo Stevenage.

Som Preston, endte de to første ligarundene med poengdeling for Luton. Først med at det ble målløst hjemme på Kenilworth Road mot Birmingham, før de på forrige lørdag spilte 1-1 mot Burnley på Turf Moore. Dan Potts scoret Lutons mål.

Toppscorere
For Luton er det Dan Potts som har scoret Lutons eneste ligamål, mens Carlos Mendes Gomes og Tom Lockyer har scoret i Carabaocupen.

For Preston er det ingen som har scoret i ligaen, mens i Carabaocupen har Allister McCann scoret to mål, og Troy Parrott og Brad Potts coret et mål hver.

Skader
På torsdagens pressekonferanse meldte Nathan Jones at Alfie Doughty fortsatt ville trenge litt mer tid før han var skadefri. Nathan Jones var litt mer optimistisk når det gjelder Fred Onyedinma, men at han ennå ikke var helt klar. Fjorårets sesong var en trøblete sesong for Onyedinma, som var mye skadet. Allikevel spilte han 29 kamper for Luton, selv om det kun var 14 av dem som ble spilt fra start. Nathan Jones nevnte ingenting om skadesituasjonen for Pelly-Ruddock Mpanzu, men han trenger nok fortsatt tid på å bli skadefri.

Friendly faces
Izzy Brown var å finne i Preston sine rekker, da han i fjor sommer undertegnet en et års kontrakt med Preston. Brown pådro seg en alvorlig akillesskade før fjorårets sesong startet, og fikk derfor ingen kamper for Preston. Brown ble løst fra sin kontrakt en uke før 2021/22 sesongen tok slutt, og er fortsatt «free agent». I 2019-2020 sesongen ble Brown lånt ut til Luton fra Chelsea, hvor han spilte 24 kamper og scoret et mål.

Keith Keane fikk 234 kamper for Luton, og scoret syv mål i perioden 2003 – 2012. Keanes kontrakt gikk ut etter endt sesong i 2012, og valgte å signere for League One klubben Preston. Det ble 64 kamper for Preston, samt at Keane scoret to mål.

Kurt Nogan var i Lutonstallen i perioden 1989 til 1992 hvor han spilte 39 kamper og scoret fire mål. Nogan spilte for Preston i perioden 1997 til 2000 hvor han spilte 117 kamper og scoret 31 mål.

Nice to know, need to know
Som nevnt slo «lillebror» Stevenage ut Luton i fjor i første runde i Carabaocupen. Stevenage gjorde det ikke dårligere i år, da de på tirsdag slo ut Championship-laget Reading på Select Car Leasing Stadium.

Lutons 3-0 seier over Preston i desember 2020, var kamp nummer 200 for Nathan Jones som Luton manager, samt at det også var Nathan Jones sin seier nummer 100 som Luton manager.

Preston var David Moyes første klubb som manager. Moyes var Prestonmanager fra 1998 til 2002, eller i 234 kamper hvor han også vant 113 av disse kampene. Det var Moyes som ledet Preston til ligatittelen i League One i 1999/00 sesongen, som gjorde at Preston rykket opp til The Championship for første gang siden 1981.

Lørdagens kamp på Kenilworth Road Stadium har avspark kl. 16:00 skandinavisk tid og kan streames med live-bilder fra iFollow-tjenesten. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.