Luton Town – Newport County

Tirsdag sparkes ligacupen i gang på Kenilworth Road Stadium, en cup som Luton Town vant i 1988. Motstander i første runde er League Two-klubben Newport, som heller ikke har vunnet i ligaen. Angivelig vil Nathan Jones bytte ut de aller fleste som spilte på lørdag. Spennende blir det å se hvilke spillere som får muligheten.

Newport
Newport County AFC, kommer fra byen Newport. Byen ligger sørøst i Wales, og har snaue 140 000 innbygger. Newport er den tredje største byen i Wales etter Swansea og Cardiff,

Newport County AFC
Den opprinnelige klubben, Newport County, ble stiftet i 1912. I 1989 ble klubben slått konkurs, etter å ha rykket ned til Conference (National League). Da hadde Newport County spilt sammenhengende i Football League i flere tiår.

Sommeren 1989 ble klubben Newport AFC stiftet. Det walisiske fotballforbundets nye krav om at walisiske klubber skulle spille i den nyorganisert walisiske serien, fikk i en periode flere klubber til å spille i «utlendighet» på leid bane i England. Nystartede Newport spilte derfor sin første sesong på banen til Moreton Town i Gloucestershire i England. Etter tre rettsavgjørelser som endelig sikret Newport AFC retten til å spille i den engelske serien, flyttet Newport AFC hjem til Newport igjen. Perioden i «utlendighet» ga laget kallenavnet «The Exiles». I 1999 tok klubben tilbake det gamle navnet Newport County AFC.

I 1980 vant Newport den Walisiske cupen. Som Walisiske cupmestere, kvalifiserte Newport seg til Europa og cupvinnercuppen, hvor Newport kom helt til kvartfinalen. Beste ligaplassering har Newport fra 1946/47 sesongen hvor Newport kom på 22. plass og sist på nivå 2 I England. Newport rykket opp fra Conference league i 2013, etter å ha vunnet 2-0 i playoffinalen mot Grimsby.

For andre sesong på rad, ble sesongen 2016/17 en tøff sesong for Newport. Premissene var enkle før siste serierunde, da poengtap kunne føre til at Newport rykket ned fra ”the football league”. I siste serierunde møtte Newport Notts County, og Newport vant 2-1 etter scoring i det siste minutt. For andre sesong på rad havnet Newport på 22. plass, to poeng foran Hartlepool. Det var den tidligere Luton spilleren Mark O´Brien som satte inn det siste målet til Newport.

I 2018/19- og 2020/21-sesongene snuste Newport på opprykk til League One, da de kvalifiserte seg for Play-off. I våres avsluttet Newport på en 11. plass i League Two.

Newports beste resultat i den engelske ligacupen kom i 2020/21. League Two-laget klarte å spille seg helt frem til fjerde runde (de siste 16), hvor de i første runde slo ut Championship-laget Swansea 2-0, før de i andre runde slo ut divisjonskollega Cambridge United 1-0. I tredje runde var det Championship-klubben Watford som ble slått med 3-1, før de møtte Newcastle i fjerde runde. Også her holdt Newport på å lage store overskrifter, da laget tok tidlig ledelsen mot Premier League-klubben. Newcastle utlignet i det 87. minuttet, før de også vant straffesparkkonkurransen 5-4.

Rodney Parade
Rodney Parade er hjemmebanen til Newport County, og har en kapasitet på 7850 tilskuere. Anlegget deler de med de lokale rugbyklubbene Newport RFC og Newport Gwent Dragons.

H2H
Luton Town og Newport County har møtt hverandre en rekke ganger. Statistikken viser 49 møter, hvorav Luton har vunnet 24, Newport 12 og 13 er endt uavgjort.

Sist lagene møttes var på Rodney Parade i mars 2018 i League Two. Kampen endte 1-1. Newport tok ledelsen etter to minutter. Sist lørdags målscorer Dan Potts utlignet til 1-1 i det 23. minuttet. Det gjør at Luton ikke har vunnet mot Newport på Rodney Parade siden 1946, da det ble 3-1-seier. Siden 1946 har lagene møttes syv ganger i Newport, hvor Luton til sammen har klart å ta med seg tre poeng hjem til Luton. Fire ganger har Newport vært det sterkeste laget, mens det tre ganger har endt uavgjort. I november 2015 vant Newport 3-0 over Luton i en League Two kamp på Rodney Parade, som også er sist Luton tapte for Newport

Om Luton har slitt med å vinne på Rodney Parade, er det enda verre for Newport når de har besøkt Kenilworth Road. Totalt har Newport besøkt Kenilworth Road 25 ganger, hvor Newport ennå ikke har vunnet. Syv ganger har det endt uavgjort, og sist i april 2016 hvor det ble 1-1 i en League Two kamp. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i september 2017, som også var i en League Two kamp. Luton vant 3-1, etter at Danny Hylton scoret to ganger og Alan Sheehan det tredje.

Newports form
Newport startet sesongen med å spille 1-1 i bortekampen mot Sutton United, mens de startet hjemmesesongen på lørdag med å tape 0-1 for Walsall.

Lutons form
Luton åpnet sesongen med å ta imot Birmingham på Kenilworth Road, en kamp som endte målløst. På lørdag besøkte Luton fjorårets Premier League lag, Burnley, hvor de også tok med seg et sterkt poeng fra Turf Moore. Kampen endte 1-1 etter at Dan Potts ga Luton ledelsen i første omgang.

Nice to know, need to know
Nathen Jones skal fortsatt være på jak tetter en erstatter for Kal Naismith, men har sagt at å finne en lignende spiller, vil man kun finne i Premier League. Uansett viste kampen mot Burnley at Luton har god dekning i midtforsvaret, da hverken Reece Burke eller Tom Lockyer spilte mot Burnley.

Står det uavgjort etter 90 spilte minutter, vil det ikke bli spilt ekstra omganger, men kampen avgjores direkte med straffespark konkurranse.

Lutons skadesituasjon
Det har ikke vært noen pressekonferanse før tirsdagens kamp, men Simon Pitts kunne meddele at Pelly.Ruddock Mpanzu og Alfie Doughty fortsatt er skadet. Ifølge Pitts, har Mpanzu lengst rehabiliteringstid igjen, mens Doughty nærmer seg å bli kampklar. Pitts mente også at Fred Onyedinma fortsatt var skadet, etter at han skadet seg mot slutten av sesongen i fjor. Pitts mente også at Reece Burke, Tom Lockyer og Luke Berry var å forvente i startoppstillingen mot Newport, da alle tre er skadefrie, trenger kamptrening, og var tatt ut mot Burnley. Reece Burke ble også byttet inn i andre omgang mot Burnley, og spilte ca 25 minutter av andre omgang. Pitts mente også at Woodrow ville få sin første kamp fra start.

Storscorerne
For Luton er det Dan Potts som har scoret Lutons eneste mål denne sesongen, mens for Newport er det Omar Bogle om har scoret Newports eneste mål denne sesongen.

Spennende blir det å se hvilket lag Nathan Jones velger å stille mot Newport, og hvilke spillere får sin debut. Det er i hvert fall stor sannsynlighet for at keeper Matt Macey får sin re-debut. iFollow har ikke rettigheter til å vise ligacupkamper. Du kan derimot lytte til iFollow, der Simon Pitts kommenterer. Avspark er kl. 20:45 skandinavisk tid.