Luton Town – Manchester U

Søndag klokken 17:30 skandinavisk tid sparkes oppgjøret mellom Luton Town og Manchester United i gang!

Høstens oppgjør på Old Trafford ga ikke poeng til Luton Town, og The Hatters står fortsatt uten et eneste poeng på Old Trafford noensinne.

Manchester by:

Manchester er en industriby og ligger i nordvest-England. Manchester er kjernen i det seremonielle grevskapet Stor-Manchester og har drøye 520 000 innbyggere. I det 14.århundre kom flere vevere fra Flandern til byen, og startet en lang og viktig tradisjon med tøyproduksjon. Byen fortsatte å være en liten markedsby fram til den industrielle revolusjon. Da maskinene gjorde sitt inntog begynte byen å vokse kraftig, og var en tid det viktigste industrielle senter i verden. Nærheten til Liverpool bidro sterkt til dette, ettersom den store havnen i Liverpool gjorde det lett å eksportere varer fra Manchester. Byens økonomi er i dag i stor grad basert på service-tjenester, og var per 2007 den raskest voksende byen i Storbritannia. I 2007 ble byen rangert som det beste stedet å gjøre forretninger i Storbritannia.

Manchester Uniteds historie:

Manchester United ble stiftet i 1878 under navnet Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railway Football Club av en gruppe jernbanearbeidere i Manchester. Klubben ble forkortet til Newton Heath LYR FC, eller bare Newton Heath. Klubben ble valgt inn i The Football League i 1892, mens de i 1902 fikk sitt nåværende navn og draktfarge etter at klubben så vidt unngikk å gå konkurs.

Manchester United er en av de rikeste og mest populære klubbene i verden, og er en av de mestvinnende klubbene i England med totalt 67 trofeer. Manchester United har spesielt sanket disse trofeene gjennom tre suksessrike perioder, som fordeler seg spesielt på tre managere. Ernest Mangnell ifra 1903 til 1912, Matt Busby fra 1945 til 1969, og Alex Ferguson fra 1986 til 2013.

Manchester United har flest ligamesterskap i den engelske ligaen med 20 titler, mens de har vunnet FA-cupen 12 ganger. Ligacupen har Manchester United vunnet fem ganger og de har også rekorden for flest seiere i FA Community Shield med 21 seire, inkludert delinger. Klubben har vunnet Mesterligaen/Champions League tre ganger, og det er kun Liverpool med sine seks titler, som har vunnet denne turneringen flere ganger enn Manchester United i England, samt seks øvrige europeiske lag. I tillegg har de vunnet Europaligaen, Cupvinnercupen, UEFA Super cup, Intercontinental cup og VM for klubblag ved en anledning. I 2005 kvalifiserte Manchester United seg for gruppespill i Mesterligaen for tiende år på rad, og slo dermed rekorden som Rosenborg tidligere holdt.

Under Magnell ble det to ligatriumfer (1907/08 og 1910/11), samt at de vant FA-cupen i 1909. Matt Busby vant ligaen fem ganger (1951/52, 1955/56, 1956/57, 1964/65 og 1966/67), mens han vant FA-cupen to ganger, henholdsvis i 1948 og 1963.

Alex Ferguson var manager fra 1986 til sommeren 2013, og er den manageren i Manchester United som har hentet flest trofeer. Til sammen ble det tolv ligamesterskap (1992/93, 1993/94, 1995/96, 1996/97, 1998/99, 1999/00, 00/01, 02/03, 06/07, 07/08, 08/09, 10/11 og 12/13), mens det ble fem FA-cupmesterskap (1990, 1994, 1996, 1999 og 2004). Det ble også fire Ligacupmesterskap (1992, 2006, 2009 og 2010). Mesterligaen/Champions League vant Alex Fergusen med Manchester United i 1999 og i 2008. Alex Ferguson sto også bak klubbens mest suksessrike sesong, som var i 1998/99, da Manchester United vant The Treble hvor Ferguson og Manchester United vant Premier League, FA-cupen og mesterligaen i samme sesong. Champions League finalen, som ble spilt på Camp Nou i Barcelona mot Bayern München, ble vunnet takket være scoringer av Teddy Sheringham og overtidsscoringen til Ole Gunnar Solskjær.

Det skal også nevnes at Manchester United har spilt på nivå to, noe som skjedde første gang i 1894/95 sesongen etter at Manchester United ble nummer 16 i toppdivisjonen i sesongen før. Det ble hele 12 sesonger på nivå to, da Manchester United først i 1905/06 sesongen rykket opp til øverste nivå etter å ha blitt nummer to på nivå to. Etter det har Manchester United vært nede på nivå to ved fire anledninger, hvor de sist spilte på nivå to i 1974/75 sesongen (kun en sesong). Manchester Uniteds svakeste plassering er en 15. plass på nivå to som klubben klarte i 1901/02 sesongen.

Når man skal skrive om Manchester United, kommer man heller ikke utenom den tragiske flyulykken som rammet klubben hardt i 1958. Den såkalte München-ulykken. Totalt mistet 23 personer livet i tragedien, deriblant åtte av spillerne til Manchester United. Flere havnet på sykehus over lengre tid, Inkludert klubbens suksessfulle manager Matt Busby.

I fjor havnet United og Erik Ten Hag på tredje plass i Premier League, men var ni poeng bak ligatoer Arsenal og 14 poeng bak ligamesterne Manchester City.

Old Trafford

«The Red Devils», som er kallenavnet til Manchester United, har siden 1910 spilt hjemmekampene sine på Old Trafford. Før 1910 spilte klubben sine kamper på North Road Stadion og Bank Street Stadion. Første kamp som ble spilt på det nyoppførte Old Trafford, var mot Liverpool FC den 19. februar i 1910, som Liverpool vant 4-3. Old Trafford ble bombet i 1941, og Manchester United spilte sine hjemmekamper på hjemmebanen til Manchester City, Maine Road, til gjenoppbyggingen var fullført i 1949.

«The Theatre of dreams», etter utsagn fra sir Bobby Charlton, har i dag en kapasitet på snaue 75 000 tilskuere og er med god margin Storbritannias største klubbstadion. Dette gjør også at Old Trafford i dag er det nest største stadionanlegget i England, etter Wembley Stadium med sin kapasitet på 90 000 tilskuere. 13. januar 2007 ble det satt ny publikumsrekord i Premier League, ettersom 76 098 tilskuere så en Premier League kamp på Old Trafford. Stadionanlegget er også det eneste stadionet i de fire øverste divisjonene i England som aldri har fått et offisielt navn, men blir kalt Old Trafford etter stedet der stadionanlegget ligger.

Rivaler:

Manchester Uniteds største rival er først og fremst Liverpool, som også betegnes som et av de største rivaloppgjør på balløya, det såkalte The North West Derby. Også de lokale kampene mot byrival Manchester City, det såkalte Manchester derby, og kamper mot Leeds United, er kamper som har et sterkt preg av rivalisering. Kamper mot Arsenal er også kamper som vekker spesielt engasjement hos Manchester United fansen, og spesielt etter alle feidene mellom Alex Ferguson og Arséne Wenger som også skiftet på å lede den beste fotballklubben i England.

Gjentatte ganger har kampene mellom Manchester United og Liverpool, samt kampene mot Leeds, vært preget av supporterbråk. Ikke sjeldent har supporterne kommet med tildels stygge sanger, kamprop og bannere hvor de har hånet det andres lags tragedier, samt at det gjentatte ganger har vært slåsskamper både før og etter kamper.

H2H: 

Luton Town og Manchester United har møtt hverandre 41 ganger, hvor Manchester United har den suverene rekorden. 30 ganger har Manchester United vunnet, syv ganger har lagene spilt uavgjort, mens fire ganger har The Hatters vunnet over Manchester United.

Sist lagene møttes var den 11. november nå i høst, hvor Victor Lindelöf scoret kampens eneste mål til fordel for Manchester United. På 18 forsøk, har aldri The Hatters tatt et eneste poeng på Old Trafford, men har en seier i Manchester. Seieren kom i 1897 når Manchester United het Newton Heath. Luton Town vant 2-1 på banen som da het Bank Street, Clayton.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i september 2020 hvor Ole Gunnar Solskjær ledet United i en tredjerunde kamp i Ligacupen. United vant kampen 3-0, hor United scoret de to siste målene i det 88. og det 90. minutt.

Sist lagene møttes i ligaspill på Kenilworth Road, var i midten av april i 1992. Kampen som ble spilt i League Division One (øverste nivå), endte 1-1, og var et overraskende resultat ettersom The Hatters rykket ned til nivå to denne sesongen. Manchester United havnet til slutt på andre plass, fire poeng bak ligamester Leeds.

Siste seier mot Manchester United kom i april i 1985 hvor Luton Town vant 2-1 på The Kenny, også det i League Division One. I mellom uavgjortkampen i 1992, og seieren i 1985, ble det åtte seiere til Manchester United og en kamp som endte uavgjort.

Manchester United har besøkt The Kenny 21 ganger, hvor hjemmelaget har vunnet fire ganger, mens det syv ganger har endt uavgjort. 10 ganger har Manchester United vunnet på Kenilworth Road.

Manchester Uniteds form:

Etter en noe tøff start på sesongen, har Erik Ten Hags menn fått noe mer sving på «maskineriet», og er ubeseiret etter nyttår, uansett turnering.

Den 8. januar ble Wigan slått 2-0 i FA-cupens tredje runde på DW Stadium, før de på søndag den 14. januar spilte 2-2 mot Tottenham Hotspur på Old Trafford. Søndag 28. januar dro United til Wales og Rodney Parade, hvor de slo ut Newport fra FA-cupen ved å vinne 4-2.

Den 1. februar besøkte United Molineux og Wolverhampton, hvor det ble borteseier ettersom United vant 4-3. Den 4. februar dro United til London, hvor de besøkte West Ham og dro hjem med tre poeng etter å ha vunnet 3-0. Forrige søndag ble det nok en ligaseier, men av den litt heldige sorten, da Aston Villa ble slått 2-1 på Villa Park. Denne seieren var viktig, da United ville vært håpløst bak Villa om de ikke hadde vunnet.

Oppsummert er formen på de siste ligakampene slik: V-T-U-T-V-T-U-V-V-V

Etter å ha spilt fire kamper på rad på bortebane uten å vinne, har United tatt seg noe sammen, da seierne mot Wolverhampton og Aston Ville skjedde på bortebane.

Borteformen kan oppsummeres slik: V-V-V-V-T-U-T-T-V-V

Det plasserer Manchester United på en sjette plass i årets Premier League med sine 41 poeng. Det er fem poeng opp til Aston Villa på femte plass, mens det er seks poeng opp til Tottenham Hotspur som ligger på den viktige fjerde plassen som gir Champions League spill neste sesong. Det er fem poeng ned til Newcastle som ligger på syvende plass. Manchester United har ikke noen spesielt god målforskjell, og med 33 scorede mål (like mange som The Hatters) og 33 innslupne, teller fort målforskjellen et poeng i kampen om plassene til Europa.

Lutons form:

Forrige lørdag tapte The Hatters sin første kamp i 2024, da de tapte 1-3 for nedrykksrival Sheffield United. Dermed har Luton vunnet tre kamper, spilt tre kamper uavgjort og tapt en kamp etter nyttår, uansett turnering.

På de siste syv ligakampene er det kun Chelsea og Sheffield United som har vunnet over The Hatters, og til sammen har The Hatters tatt 11 poeng på disse syv kampene. Tar vi med FA-cupkampene i tillegg, har Luton Town tapt to kamper på de siste ti kampene.

Den 12. januar spilte Luton Town sin første kamp for året 2024, og det skjedde mot Burnley på Turf Moor. Carlton Morris sørget for at The Hatters tok med seg et poeng, etter at han utlignet til 1-1 tre minutter på overtid. Tirsdag 30. januar fikk The Hatters besøk av Brighton & Hove Albion, hvor The Hatters vant hele 4-0. Lørdagen etter dro Rob Edwards og hans menn til Newcastle, og var nær ved å vinne sin første ligakamp på St James´ Park siden 1937, men kampen endte 4-4. Forrige lørdag vant som sagt Sheffield United 3-1 når de besøkte Kenilworth Road.

Oppsummert har The Hatters denne formrekken på de siste ti ligakampene: T-T-T-V-V-T-U-V-U-T

Det plasserer The Hatters på en 17. plass med 20 poeng, et poeng foran Everton som ligger på 18.plass. Burnley ligger på 19. plass med sine 13 poeng, mens Sheffield United ligger sist med sine 13 poeng. Det er et poeng opp til Nottingham Forest som ligger på 16. plass, mens det er fire poeng opp til Crystal Palace på 15. plass.

På hjemmebane står Luton Town med syv tap, hvor seks av tapene er med knappest mulig margin. To kamper har endt uavgjort, mens tre kamper har endt med seier.

Hjemmeformen kam oppsummeres slik: T-U-T-T-U-V-T-T-V-T-V-T

Skandinavere i Manchester United 

Følgende Skandinavere har spilt for Manchester United:

Nordmenn: Henning Berg, Magnus Wolf Eikrem, Ronny Johnsen, Joshua King, Erik Nevland, Ole Gunnar Solskjær, Mats Møller Dæhlie, Etzaz Hussain. 

Svensker: Jesper Blomqvist, Bojan Djordjic, Anthon Elanga, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Victor Lindelöf (nåværende),  

Dansker: Christian Eriksen (nåværende), Rasmus Højlund, Anders Lindegaard, Jesper Olsen, Peter Schmeichel, John Sivebæk, Mads Timm.

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene eller begge:

John Aston jr., Jack Ball, Billy Boyd, Tahith Chong (nåværende Lutonspiller), Ron Cope, Ron Davies, Simon Davies, Mal Donaghy, Johnny Downie, Don Givens, Ashley Grimes, Teden Mengi (nåværende Lutonspiller), Kevin Pilkington, Jimmy Ryan, Les Sealey, Ryan Tunnicliffe.

LutonTowns skader:

På fredagens pressekonferanse kunne Rib Edwards meddele at den tidligere Manchester United spilleren Teden Mengi, er fullt restituert etter at han «varmet benken» mot Sheffield United. Mengi, som har tilbragt 14 år i Manchester United systemet, fikk seg en mindre ankelskade på trening rett før forrige helgs kamp mot The Blades.

Med Mengi skadefri, er det kun Mads Andersen og Marvelous Nakamba som ikke vil være spilleklare til sønagens kamp.

Nice to know, need to know 

Med sine 26 sår, syv måneder og 24 dager som manager for Manchester United (1986 til 2013), er sir Alex Ferguson den manageren som har vært flest år sammenhengende manager for en og samme klubb på øverste nivå i det Engelske ligasystemet.

Med sine 13 ligatitler er Ryan Giggs den enkeltspilleren som har vunnet flest ligatitler på det øverste liganivå i England. Faktisk er det slik at Manchester United ikke har vunnet noen ligatittel i Premier League, uten at Ryan Giggs har hatt en spillende rolle på laget. Forøvrig er disse 13 ligatitlene til Manchester United rekord i Premier League, da ingen lag har vunnet like mange ligatitler i Premier League.

Med sine 672 ligakamper for Manchester United, er han også den spilleren som har flest ligakamper for en og samme klubb på det øverste nivået i England (1991 til 2014). 

Storscorerne

Elijah Adebayo er suveren toppscorer i Luton Town, med sine ni ligamål. Carlton Morris scoret på sitt tredje straffespark for sesongen mot Newcastle, noe han også gjorde mot Sheffield United, og scoret dermed sitt sjette ligamål, som er nest flest i Luton Town så langt denne sesongen. Ross Barkley har scoret tre ligamål denne sesongen, mens Chiedozie Ogbene, Jacob Brown og Gabriel Osho har scoret to ligamål hver. Seks stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty har fem assist i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris har fire assists. Ross Barkley har tre assists, mens Andros Townsend og Albert Sambi Lokonga har to assists. Fire andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret 14 av sine 33 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 10 mål på dødballer. Carlton Morris har scoret fire mål på straffe mens tre mål er scoret som selvmål. To mål er kontret inn.

31 av The Hatters 45 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens tre mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

Som nevnt har Scott McTominay scoret syv ligamål så langt denne sesongen, og er med det klubbens toppscorer. Rasmus Højlund har scoret fem, og alle disse fem ligamålene er scoret i hans fem siste ligastarter. Alejandro Garnacho og Marcus Rashford har også scoret fem ligamål hver.

Bruno Fernandes er også klubbens servitør med sine fem målgivende pasninger, mens fem andre har to målgivende pasninger.

22 av 33 scorede mål har Manchester United scoret i åpent spill, mens seks mål er scoret etter dødball. Tre mål er kontret inn, mens to mål er scoret på straffe,

15 av 33 mål er sluppet inn i åpent spill, mens ni mål er sluppet inn etter dødball. Fem ganger har det blitt mål som følge av kontringer imot, mens de har sluppet inn tre mål på straffespark. En gang har Manchester United satt ballen i eget mål.

On this date 

Sist The Hatters spilte kamp den 18. februar, var i fjor hvor The Hatters møtte ligaleder Burnley på Kenilworth Road. Burnley var et av fire lag som slo The Hatters på The Kenny i fjorårets sesong, da Ashley Barnes scoret kampens enste mål på straffespark i det 78. minutt. Kampen huskes også for at kaptein Tom Lockyer klarte å protestere på seg to gule kort for nevnte straffespark. Forøvrig var dette den tredje kampen på rad hvor Luton slapp inn mål på straffespark, og hadde ikke The Hatters gjort det, hadde de i teorien spilt syv ligakamper på rad med clean sheet.

I 1989 var sist Luton Town spilte kamp på øverste nivå den 18. februar. Middlesbrough besøkte Kenilworth Road, hvor Lutons Steve Foster scoret kampens eneste mål.

Town tipset

Ingen hadde sett for seg at Sheffield United skulle slå Luton Town på Kenilworth Road, og dermed var det ingen som fikk poeng i forrige runde i «Town tipset». Stillingen er derfor uforandret: Tor Erik Hadland leder med 62 poeng, mens Halvard Grina og Rune Fjørtoft ligger på andre plass med 53 poeng. Rune Ebbesen ligger på fjerde plass med sine 51 poeng, mens Andreas Stensland ligger på femte plass med sine 50 poeng. Arild Jåsund og Erik Wetz ligger på sjette plass med 46 poeng.

Søndagens kamp, som har avspark kl 1730 skandinavisk tid, ser du som vanlig på VIAPLAY plattformen. Kampen vises også på TV-kanalen V sport Premier League. Har du ikke mulighet for å se kampen live, kan du høre kampen live på radiostreamen som sendes på Hatters Player. Simon Pitt kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!