Luton Town – Hull City

Town tar imot Hull City i Championship-sesongens siste runde på Kenilworth Road Stadium i dag. Det gjelder å opprettholde god form inn mot playoffkampene. Kampstart kl. 16:00 skandinavisk tid.

Byen Hull:

Hull, eller City of Kingston upon Hull, som er byens egentlig navn, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere, hvor det også er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»).

Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskapet i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

Hull City AFC og rivalisering:

Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull, men også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin på bekostning av Hull. Begge lag hadde lik poengsum og like mange plussmål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

Hulls historie:

For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000-tallet skyldtes mye at det kom inn nye folk i klubbens ledelse, blant annet Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann, som kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn i det nye stadionet Hull City Stadium.

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back»-opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18. Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned, og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City, hvor Dean Windass (39) ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League, hvor 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble igjen sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen.

Hull spilte i The Championship i tre sesonger, før de i 2019/20 sesongen ble sist i The Championship og rykket ned til League One. Hull lå trygt forankret på øvre halvdel på tabellen midtveis i sesongen, men «falt som en stein» på tabellen etter å ha solgt stjernespillerne Jarrod Bowen og Kamil Grosicki. Blant annet tapte Hull 16 av de siste 20 kampene som var igjen å spille, og vant bare en. Luton ble nummer 19 etter å ha gjennomført «the great escape».

Det ble med en sesong i League One, da Hull ble seriemestere, to poeng foran Peterborough og rykket direkte opp igjen. Det var ni poeng ned til Blackpool som ble nummer tre.

I sin comeback sesong i The Championship, avsluttet Hull i fjor sommer på en 19. plass, 14 poeng foran Peterborough som havnet på 22. plass. Luton avsluttet på sjette plass i fjor sommer, med 24 poengs margin til Hull.

Hull spilte finale i FA-cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstraomgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

Den 19.januar i fjor, og etter flere måneders spekulasjoner og forhandlinger, ble det klart at den Tyrkiske mediainvestoren og programlederen, Acun Ilicali, og hans mediakonsern Acun Medya, hadde kjøpt opp klubben. Den 25.januar forlot manager Grant McCann og hans assistent Cliff Byrne, klubben. To dager senere ble det annonsert at Shota Arveladze var klubbens nye manager. Hull og Arveladze avsluttet som nevnt fjorårets sesong med en 19.plass.

Den 30. september, samme dag som hull tapte 0-2 for Luton, fikk Arveladze sparken som manager i Hull. Da hadde Hull tapt fire kamper på rad, og Hull lå på 20. plass, et poeng foran Middlesbrough som lå på 22. plass. Andy Dawson tok over det midlertidige ansvaret for Hull, frem til at det den 3. november ble annonsert at Liam Rosenier hadde signert som klubbens nye manager. Rosenier er fortsatt klubbens manager.

MKM Stadium:

«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på MKM Stadium, som har en kapasitet på 25 404 tilskuere. Hull City flyttet inn i sitt nye stadionanlegg i desember 2002, som også er kjent under navnet Hull City Stadium. Dagens MKM navn kommer av at firmaet MKM building supplies, har kjøpt sponsorrettighetene til stadionnavnet.

Før Hull flyttet inn i sitt nye stadionanlegg, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.

H2H:

Luton og Hull har møtt hverandre 44 ganger. 16 ganger har Hull vunnet, 20 ganger har Luton vunnet, mens det åtte ganger har endt uavgjort. Sist lagene møttes, var som nevnt den 30.september på MKM Stadium hvor Luton vant 2-0. Målene ble scoret ved at Hull først scoret et selvmål i det sjette minutt, mens Henri Lansbury scoret det andre og siste målet i det 44. minutt.

Også i fjor ble det seier på MKM Stadium, da Luton sikret seg et «back to back win», ved å vinne bortekampen 3-1. Lutons mål ble scoret av Elijah Adebayo, Harry Cornick og James Bree, mens Hull reduserte på overtid i andre omgang. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, ble spilt i oktober 2021, hvor kampen endte 1-0 etter Elijah Adebayos nettkjenning i det 17.minutt.

1-0 seieren over Hull på Kenilworth Road i oktober 2021, var den første hjemmeseieren til Luton over Hull på fire kamper. De tre hjemmekampene mot Hull før seieren i oktober 2021, endte alle med tap. Derimot har Luton nå besøkt Hull fem ganger på rad uten å tape, hvor fire av kampene har endt med seier, mens en kamp har endt uavgjort.

Totalt har Hull besøkt Kenilworth Road 22 ganger. 10 ganger har det endt med borteseier, åtte ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fire ganger har endt uavgjort.

Hulls form:

På lørdag for over en uke siden, møte Hull det walisiske laget Swansea. Kampen endte 1-1, og var det sjette uavgjort resultatet på de siste ti kampene. I løpet av disse ti kampene har det blitt 1-0 seiere mot Millwall og Watford, mens det også har blitt 1-3 tap mot Burnley og Middlesbrough.

Det plasserer Hull på trygg grunn før mandagens siste ligarunde, da Hull ligger på 14. plass med sine 57 poeng. Det skal mye til for at Hull blir bedre enn nummer 14, da Watford, som ligger på plassen foran, har 60 poeng og 11 mål bedre målforskjell en Hull. Bak Hull, er det kun Bristol City som kan ta igjen Hull, da de har 56 poeng. Det er fire poeng ned til Stoke på 16. plass.

På bortebane har ikke Hull vunnet en kamp siden 2. januar hvor Hull vant 4-1. Etter det har Hull spilt ni bortekamper, hvor fem bortekamper har endt uavgjort, mens fire bortekamper har endt med tap. Siste bortekamp for Hull ble spilt den 19. april, en kamp som Hull tapte 1-3 mot Middlesbrough,

Lutons form:

Forrige mandag ble det 1-1 mot Blackburn, og Luton har dermed spilt 13 kamper på rad uten å tape. Åtte av kampene har endt med seier, mens fem av kampene har endt uavgjort. Syv av kampene har endt med clean sheet, hvor den målløse bortekampen mot Millwall er den eneste kampen som har endt uavgjort. På de siste 19 kampene er det kun Burnley som har klart å slå Luton, hvor 11 kampene har endt med seier, mens seks av kampen har endt uavgjort. 10 av disse 19 kampene har endt med clean sheet.

Allerede før kampen mot Blackburn, var Luton garantert å bli nummer tre i årets Championship. Før kampen mot Hull, har Luton 79 poeng, og det er fem poeng ned til Middlesbrough som er garantert å bli nummer fire. Det er ni poeng opp til Sheffield United som er garantert å bli nummer to.

På hjemmebane er det Burnley som sist har slått Luton på de siste syv hjemmekampene. Hjemmekampen etter endte 2-2 mot Millwall, før Luton har spilt fem hjemmekamper på rad, hvor alle fem har endt med seier. Først ble Swansea og Bristol City slått 1-0, før erkerivalene Watford ble slått 2-0. Deretter ble Blackpool slått 3-1, før Middlesbrough ble slått 2-1 den 24.april.

Nordmenn i Hull:

I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra nederlandske AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacupkamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I 2018/19 sesongen var Henriksen kaptein, mens han sesongen etter ikke fikk spille et eneste minutt for Hull. Hull signaliserte at Henriksen var for dyr å ha i klubben, og ønsket primært å selge Henriksen.´

Den 31 januar ble Henriksen lånt ut til Bristol City, hvor han kun fikk spille fire kamper. Det ble med 85 kamper og fire mål for Hull, da han den 30. juni i 2020 forlot Hull når kontrakten hans gikk ut. Den 27. september i 2020 ble Markus Henriksen klar for Rosenborg.

Den 16.januar 2020, ble Martin Samuelsen klar for Hull, etter at han skrev under på en to og et halvt års kontrakt med klubben. Det ble med 12 kamper og et mål, da han i februar i 2021 ble lånt ut til den danske klubben AaB. AaB hadde en opsjon på å kunne kjøpe Samuelsen, men valgte å ikke gjøre dette. I juli 2021 ble det klart at Samuelsen hadde vendt hjem, og at han var klar for sin «moderklubb», Haugesund.

Adama Diomande spilte 49 kamper for Hull i perioden 2015 til 2018, og scoret seks mål.

Friendly faces

To av Lutons forsvarsspillere har historie hos Hull. Lutons kaptein, Sonny Bradley, hadde sin ungdomstid i Hull, og fikk også to kamper for Hull, før Bradley forlot Hull til fordel for Portsmouth i 2013. Før 2021/22 sesongen, ble det klart at Reece Burke gikk til Luton på Free Transfer fra Hull, etter å ha tilbrakt tre sesonger i Hull. Burke spilte 110 kamper for Hull og scoret fem mål. Også Robert Snodgrass, som spilte for Luton i fjor, har spilt for Hull, da han i perioden 2014 til 2017 spilte 45 kamper for Hull hvor han også scoret 11 mål.

Motsatt vei gikk George Moncur, etter at han før 2021/22 sesongen ikke fikk fornyet sin kontrakt med Luton før fjorårets sesong. Moncur kom fra Barnsley til Luton i januar 2019, og fikk 59 kamper for Luton, hvor han også scoret 11 mål. Flere av målene var av det spektakulære slaget, og vi husker spesielt hans dødelige frisparkfot. Det ble med 14 kamper for Hull og ingen nettkjenninger, da han i fjor sommer gikk til League Two klubben Leyton Orient.

Av andre spillere som har spilt for begge klubbene kan nevnes George Ricoh, Curtis Davies, Garry Parker, Brian Hortion, Chris Martin, Frank Bunn, Rowan Vine og Mark Cullen.

Lutons skadesituasjon:

Dan Potts og Fred Onyedinma fikk begge spilleminutter i kampen mot Blackburn, og på torsdagens pressekonferanse kunne Rob Edwards bekrefte at Gabe Osho og Reece Burke også var skadefrie og i hvert fall klare til Play-off. Det ble ikke sagt noe om skadesituasjonen til Cauley Woodrow.

Nice to know, need to know

Lutons første play-off semifinale spilles lørdag 13.mai kl 1830 mot det laget som blir nummer seks, mens returkampen spilles tirsdag 16.mai kl 2100.

Luton har lite å spille for i siste serierunde, bortsett fra fortsatt god form, ære og statistikk. Noe som Luton kan spille for, er for eksempel antall Clean sheets, da Luton hittil har klart 19 Clean sheets denne sesongen, et antall som Luton også klarte i fjor. Også antall seiere kan være et poeng å spille om, da Luton hittil har klart 21 seiere, som også er samme antall seiere som Luton klarte i fjor.

Heller ikke Blackburn klarte å score på Luton i Open Play, ettersom de scoret sitt mål på et hjørnespark. Dermed er det fortsatt bare Middlesbrough og Millwall som har scoret på Luton i Open Play i ligaen, siden Luton tapte mot West Brom den 14. januar. De andre syv målene som Luton har sluppet inn siden 14.januar, er enten blitt sluppet inn via straffespark eller etter dødballer.

Med sine 16 uavgjortkamper, er Luton og Rotherham de to lagene som flest ganger har delt poeng denne sesongen i The Championship. Hull deler andreplassen med Coventry, Sunderland og Watford, da alle lagene har spilt 15 uavgjortkamper hver. Med sine ni uavgjortkamper på bortebane, har Hull og Watford spilt nest flest uavgjortkamper på bortebane, mens Rotherham flest uavgjortkamper på bortebane, med sine ti.

Før siste serierunde er det meste avgjort når det gjelder opprykk og nedrykk. Det eneste som ikke er avgjort er hvem som blir nummer fem og seks og stikker av med de to siste Play-off plassene. Det er fem lag som slåss om disse to plassene, og best ann ligger Coventry med sine 69 poeng. På sjette plass ligger Millwall med sine 68 poeng, mens Sunderland, West Brom og Blackburn følger deretter, alle med 66 poeng.

Av Hulls 51 scoringer, er 36 av dem scoret i open play. Åtte mål er scoret etter dødball, mens Hull har fått tildelt tre straffespark. Tre mål er kommet som følge av selvmål, mens et mål har Hull kontret inn. Hull er farligst i kampens siste femten minutter, da de har scoret 16 av sine 51 mål i kampens siste kvarter. Hull slipper inn flest mål i det midterste kvarteret i andre omgang, da de har sluppet inn 16 av sine 61 innslupne mål i dette kvarteret.

On this date

Luton har kun spilt syv kamper på 8.mai, og sist Luton spilte kamp den 8. mai, var i 2021. Luton møtte QPR i en Championshipkamp i London, som Luton tapte 1-3.

Toppscorerne:

Carlton Morris scoret ikke i kampen mot Blackburn, men før Blackburnkampen, hadde Morris scoret i fire kamper på rad, og har notert seg for 20 mål denne sesongen. Elijah Adebayo har ikke scoret siden han scoret i 2-2 kampen mot Millwall den 28. februar, og står fortsatt med ni mål denne sesongen, uansett turnering. Tom Lockyer scoret sitt fjerde mål for sesongen, uansett turnering, når han ga Luton ledelsen mot Blackburn, og har nå scoret i to kamper på rad. Cauley Woodrow, Pelly-Ruddock Mpanzu, Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har alle scoret tre mål denne sesongen, uansett turnering. Alfi Doughty, Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har alle scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med åtte assists, mens Alfie Doughty har seks assists denne sesongen, uansett turnering. Elijah Adebayo har fire assists, som også er like mange som James Bree og Jordan Clark.

Med sine 13 scorede mål, er der Oscar Estupinan som er Hulls toppscorer, mens Ozan Tufan har scoret nest flest mål med sine åtte mål. Regan Slater har flest assists med sine fire målgivende pasninger.

Med sine 20 ligamål for sesongen, plasserer Carlton Morris seg på tredje plass blant toppscorerne i The Championship. Coventrys svenske angrepsspiller, Viktor Gyökeres, ligger på andre plass med sine 21 mål, mens Middlesbroughs Chuba Akpom leder toppscorerlisten med sine 28 ligamål.

Spennende blir det å se om Luton på mandag klarer både å vinne mot Hull, samt klarer Clean Sheet. Begge deler vil bety forbedring fra i fjor. Kampen streamer du live via iFollow på mandag fra kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts kommenterer sesongens siste ligakamp.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!