Luton Town – Everton

På fredag kl 2100 får Luton Town besøk fra Liverpool da Everton besøker Kenilworth Road. 

The Hatters møter Everton på fredag kveld, som forrige helg sikret fornyet kontrakt i Premier League ved å vinne 1-0 over Brentford hjemme på Goodison Park.

Luton Town og Everton møtes for tredje gang denne sesongen, og det er grunn til å tro at The Hatters møter et revansjesugent Everton, ettersom The Hatters har vunnet begge de to foregående oppgjørene denne sesongen. 

Liverpool by

I dag bor det drøye 580 000 innbyggere i Liverpool by, mens det i det urbane området rundt Liverpool by, bor ca 1,36 millioner innbyggere. Byen ligger langs elven Mersey, som deler byen i to.

I 1190 ble stedsnavnet skrevet ned som Liuerpul, som betyr en pøl med gjørmete vann. Den egentlige grunnleggelsen av byen dateres gjerne til august 1207, da Liverpool fikk charter som havn og ble en valgkrets. Den var først en militærhavn, hvor man utskipet tropper til Irland.

Liverpool var en liten by, og begynte ikke å vokse før utover det 18. århundre, men da vokste også byen raskt. Dette skyldtes først og fremst at mye av handelen med Vestindia i stor grad gikk gjennom Liverpool.

Slavehandelen i Liverpool førte også til rikdom, og byen har en befolkningsgruppe av afrikansk opprinnelse som kan spore sine aner tilbake til denne tiden. På begynnelsen av det 19.århundre gikk omkring 40 % av verdens handel over havnen i Liverpool. I dag er Liverpool Storbritannias nest største eksporthavn. Byen har også en del industri, men denne preges av nedleggelser.

Byen er også kjent for sin kultur, og i 2008 var Liverpool europeisk kulturhovedstad.

Everton FC

Everton ble stiftet i 1878 og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. Klubben var også en av grunnleggerne av Premier League i 1992, og er dermed en av tre klubber som var med å starte både Premier League og The Football League. 

Evertons historie

Everton har spilt 120 sesonger, av 124 mulige, i den øverste divisjonen, noe som er desidert flest. De eneste sesongene som Everton ikke har spilt på øverste nivå, var i 1930/31 sesongen, og tre sesonger mellom 1951 og 1954. 

Everton vant sitt første seriemesterskap allerede i 1889/90 sesongen, og da på Anfield Road (!), mens ligatitlene to til fem ble vunnet i 1914/15, 1927/28, 1931/32 og 1938/39. Ligatittelen i 1931/32 var av det spesielt imponerende slaget, ettersom Everton måtte ned på nivå to i 1930/31 sesongen, da de ble nummer 22 i sesongen før. Det ble altså med en sesong på nivå to, da Everton vant sesongen på nivå to og kronet likeså godt påfølgende sesong med å vinne sin fjerde ligatittel. Everton vant også FA-cupen ved to anledninger før krigen, henholdsvis i 1906 og 1933.

Etter fem ligatitler og to FA-cup-titler før krigen, opplevde Everton lite sportslig suksess de neste årene. Blant annet måtte som nevnt Everton spille tre sesonger på nivå to i perioden 1951 til 1954, før Everton opplevde en ny oppblomstring i 1960-årene. I 1962/63 Vant Everton sitt sjette ligamesterskap, mens det syvende ble vunnet i 1969/70. Klubbens tredje FA-cup trofe ble vunnet i 1966.

Vi må frem til midten av 1980-tallet for å finne den neste storhetsperioden til Everton, som angivelig også er den beste perioden i Evertons historie. Klubbens åttende seriemesterskap ble vunnet i 1984/85, mens Evertons niende og siste seriemesterskap ble vunnet to sesonger senere. I 1984 vant også Everton FA-cupen, noe som også resulterte i at Everton kvalifiserte seg til Cupvinnercupen, som Everton likegreit også vant. FA-Cupen ble også vunnet i 1995, som også er klubbens siste Major trophy. Everton har ennå ikke vunnet Ligacupen, og heller ikke vunnet Premier League.

Med sine 15 titler (Ligatitler, FA-cuptitler, Ligacuptitler og Europatitler), er Everton den åttende mestvinnende klubben i England.

Everton har vunnet Charity Shield ni ganger, henholdsvis 1928, 1932, 1963, 1970, 1984, 1985, 1986, 1987 og 1995.

Fjorårets sesong var veldig utfordrende for Everton, og Everton kjempet stort sett hele tiden for å overleve. Det endte med at Everton avsluttet på 17. plass, med to poengs margin til Leicester City som avsluttet på 18.plass og rykket ned til The Championship.

Merseyside derby

The Merseiside derby er et av verdens mest omtalte derbys og kjente lokaloppgjør, og er blitt spilt 244 ganger. Everton har vunnet 68 ganger, mens det har endt uavgjort 77 ganger. Liverpool har vunnet 99 ganger, og den største seiersmarginen skjedde i 1935 hvor Liverpool vant 6-0 over Everton. Siste oppgjør ble som kjent spilt onsdag 24. april, hvor Everton vant 2-0 på Goodison Park, som var deres første seier over Liverpool på Goodison Park siden 2010.

Derbyet, som også omtales som «The friendly derby», som følge av at det stort sett alltid er en vennskapelig tone mellom lagets supportere, er allikevel et av de derbyene i England med flest røde kort.

Den tidligere legendariske keeperen til Everton, Neville Southall, er den spilleren som har spilt flest Merseyside derbies, da han har voktet Evertons mål 41 ganger når Everton har møtt Liverpool FC. Ian Rush er derbyets toppscorer med sine 25 mål.

Anfield Road, Goodison park og Everton Stadium

I starten, og i tiden 1884 til 1892, hadde Everton Anfield Road som sin hjemmebane. Som følge av en tvist, og primært vedr leiekostnader av Anfield Road, valgte sentrale aktører i Everton å bryte ut av Everton og danne Liverpool FC. Tvisten resulterte i at Everton forlot Anfield Road, og til dagens hjemmebane, Goodison Park.

Goodison Park har i dag en tilskuerkapsitet på 39 414 tilskuere, hvor rekorden er på 78 299 tilskuere i en kamp mellom Everton og Liverpool i september 1948.

Goodison Park har altså vært Evertons hjemmebane siden 1892, og klubben skal nå flytte til Everton Stadium som blir bygd på Bramley-Moore Dock i Vauxhall. Anlegget, som er planlagt å ha en kapasitet på 52 888 tilskuere, er planlagt å åpne i løpet av 2024/25 sesongen.

Everton har mange kallenavn, men er mest kjent som «The Toffees», men går også under kallenavnene «the Blues», «The People´s Club» og «The School of Science».

H2H

Luton Town og Everton har møtt hverandre 49 ganger, hvor Everton har vunnet 23 ganger, mens Luton har vunnet 17 ganger. Ni ganger har det endt likt mellom Luton Town og Everton.

Sist lagene møttes var den 27. januar i FA-cupens fjerde runde på Goodison Park. The Hatters vant 2-1, etter at Reece Bruke ga The Hatters ledelsen i første omgang, mens Everton utlignet til 1-1 tidlig i andre omgang. Couley Woodrow avgjorde kampen seks minutter på overtid, slik at The Hatters vant 2-1. Dette var fjerde gang at The Hatters møtte Everton i FA-cupen, og første gang The Hatters slo ut Everton fra FA-cupen.

Sist lagene møttes i ligasammenheng, var som kjent den 30. september hvor The Hatters vant 2-1 etter scoringer av Tom Lockyer og Carlton Morris. Dette var forøvrig den første seieren til The Hatters på Goodison Park på seks kamper, da The Hatters hadde besøkt Goodison Park fem ganger på rad uten å vinne over Everton, før høstens seier. I mars i 1992 ble det 1-1 mellom Everton og The Hatters, etter at Brian Stein scoret målet til The Hatters.  Dette var den eneste kampen som ga Luton Town poeng på Goodison Park mellom høstens 2-1 seier og 24. september 1988. 24. september i 1988 vant The Hatters 2-0 i en Division One kamp, hvor Kingsley Black og David Oldfield scoret målene for bortelaget.

Luton Town har besøkt Goodison Park 28 ganger, hvor Everton har hatt et solid overtak på Luton Town med sine 17 seiere. Åtte ganger har The Hatters vunnet, mens det to ganger har endt likt mellom Everton og The Hatters.

Everton har besøkt Luton Town og Kenilworth Road 21 ganger, hvor Everton har vunnet seks ganger. Ni ganger har det endt med hjemmeseier, mens det har endt likt ved seks anledninger. The Hatters har ikke har vunnet over Everton på hjemmebane på fire kamper, da de to siste hjemmekampene mot Everton har endt med tap, mens de ton kampene før det endte uavgjort.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i oktober 2007, hvor lagene møttes i ligacupens fjerde runde som Everton vant 1-0. Siste ligakamp mellom lagene på The Kenny, ble spilt 2.november 1991 hvor Everton igjen vant 1-0 i en League Division One kamp. Den 21. januar i 1989 ble det 1-0 seier til Luton Town på The Kenny, og seieren i League Division One-kampen er sist The Hatters slo Everton på Kenilworth Road. Roy Wegerle scoret målet til Luton Town.

Evertons form

På lørdag hadde Everton besøk av Brentford hvor Everton vant 1-0, og seieren sikret Everton  ny kontrakt i Premier League også neste sesong. Dette var også den tredje kampen på rad som Everton har vunnet, da de den 21. april vant 2-0 over Nottingham, mens de tre dager senere slo erkerival Liverpool 2-0.

Disse tre hjemmeseierne og tre clean sheets, står i stor kontrast til siste bortekamp som ble spilt den 15. april på Stamford Bridge, hvor Chelsea vant hele 6-0. Dog skal det nevnes at Everton også vant kampen før tapet mot Chelsea, da de slo Burnley 1-0 på Goodison Park. Med andre ord, Everton har fire hjemmeseiere, fire clean sheets, og et bortetap på de siste fem kampene.

En dårlig sesongstart og poengtrekk er mye av forklaringen til at Everton i hele sesongen har befunnet seg i nedrykkskampen. Derimot må også borteformen tas med i betraktningen, og spesielt siden jul. Siste borteseier for Everton kom den 16. desember, hvor Everton slo Brunley 2-0 på Turf Moor. Etter det har Everton tapt seks bortekamper, samt spilt tre bortekamper uavgjort, og en målforskjell på 3-17.

Som kjent er Everton trukket åtte poeng denne sesongen, som igjen gjør at Everton ligger på 15. plass med sine 36 poeng, og hele 11 poeng foran Luton Town. Med andre ord, Everton er Premier League også i 2024/25 sesongen. Hadde ikke Everton fått poengtrekk, hadde de ligget på 13. plass i årets Premier League. 

Lutons Towns Form

På lørdag besøkte The Hatters Wolverhampton på Molineux. Dessverre tapte The Hatters 1-2 for «ulvene», og The Hatters har dermed spilt tre kamper på rad hvor de har tapt og med en skuffende målforskjell på 3-12.

Det betyr at Luton Town har en seier på de siste 13 kampene. Ti kamper har endt med tap, mens det har blitt uavgjort mot Crystal Palace og Nottingham Forest. For fire uker siden ble det endelig seier, da Luton Town fikk besøk av Bournemouth hvor kampen endte med at The Hatters vant 2-1.

Siste hjemmeseier før Bournemouthseieren, var 4-0-seieren over Brighton & Hove Albion. I mellom seieren over The Seagulls og Bournemouth, har The Hatters spilt fire ligakamper på Kenilworth Road. Tre kamper har endt med tap, mens det ble 1-1 mot Nottingham Forest. For to uker siden ble det som kjent 1-5 tap for Brentford på The Kenny.

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 25 poeng. Det er fortsatt et poeng opp til Nottingham Forest på 17. plass, mens det er hele ti poeng opp til Brentford på 16. plass, mens Everton ligger på 15. plass, 11 poeng foran The Hatters. Burnley ligger på plassen bak The Hatters med sine 24 poeng, mens Sheffield United ligger sist med sine 16 poeng. Med andre ord, Sheffield United har rykket ned til The Championship, mens Luton Town, Burnley og Nottingham Forest konkurrerer om den siste plassen som gir Premier League spill også i 2024/25-sesongen.

Skandinavere i Everton:

Nordmenn:

Thomas Andre Myhre, Espen Baardsen, Joshua King.

Svensker:

Niclas Alexandersson, Jesper Blomqvist, Anders Limpar, Tobias Linderoth, Stefan Rehn. 

Dansker

Peter Degn, Thomas Gravesen, Lars Jacobsen, Per Krøldrup, Jonas lössl, Robin Olsen, Claus Thomsen.

Friendly faces

Følgende spillere har spilt for begge klubbene, eller hatt en spesiell rolle for en av klubbene: Alan Harper, Jimmy Husband, Don Hutchison, Matt Jackson, Andy King, John Kissock, David Lawson, Tom McInnes, Jimmy Miller, Mike Newell, Mark Pembridge, George Pilkington, Bruce Rioch, Colin Todd, Imre Váradi, Matt Woods, Ross Barkley og Andros Townsend.

Nice to know, need to know

The Toffees ble ligamestere året før første verdenskrig, året før andre verdenskrig, samt året før alle engelske klubber ble utstengt fra Europacupene på åtti tallet. Ikke akkurat flyt?

On this date

Sist Luton Town spilte kamp den 3. mai, var i 2012. The Hatters møtte Wrexham i første Play-Off semi-finale i Conference League, hvor scoringer av Andre Gray og Stuart Fleetwood sørget for 2-0 seier til Luton Town. The Hatters spilte seg helt frem til finalen, men tapte finalen 1-2 for York City på Wembley.

Også i 2010 spilte Luton Town semi-finale i Play-off for Conference League den 3.mai. The Hatters møtte York City på Kenilworth Road, hvor York City vant 1-0, og gikk dermed videre til Play-off finalen ettersom de vant 2-0 sammenlagt. Kampen på The Kenny huskes spesielt godt ettersom supportere invaderte banen etter kampslutt og lagde bråk.

Den 3. mai i 1986 møtte Luton Town Manchester City på Maine Road, som også er den eneste gangen The Hatters har spilt kamp den 3. mai på øverste liganivå. Kampen endte 1-1, hvor Nwaijobi scoret målet for The Hatters. 

Toppscorerne og statistikk

Carlton Morris scoret 1-2 reduseringen mot Wolverhampton, og er med det Luton Towns toppscorer med sine 10 ligamål. Elijah Adebayo har scoret ni ligamål denne sesongen, mens Ross Barkley har scoret fem ligamål denne sesongen. Tahith Chong og Chiedozie Ogbene har scoret fire ligamål denne sesongen, mens Jakob Brown, Luke Berry og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt denne sesongen. Syv stykker har scoret et ligamål for The Hatters.

Alfie Doughty har syv assists i ligaen denne sesongen, mens Carlton Morris, Ross Barkley og Reece Burke har fire assists. Andros Townsend har tre assists, mens Issa Kabore og Albert Sambi Lokonga har to hver. Fem andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 24 av sine 48 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 14 mål på dødballer (fjerde flest i Premier League, og likt med Aston Villa og Wolverhampton). Carlton Morris har scoret fire ligamål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

47 av The Hatters 77 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 17 mål er sluppet inn på dødball, mens seks mål er sluppet inn på kontring. The Hatters har også sluppet inn fire selvmål, mens tre mål er sluppet inn på straffe.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 65 % av sine mål (31 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 42 % av sine mål, som igjen tilsvarer smått imponerende 20 mål! 65 % av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (50 mål). The Hatters slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill, hvor de har sluppet inn 26 % av sine mål (20 mål). 21 % av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (16 mål). Totalt slipper Luton Town inn 47% av sine mål (36 mål) i løpet av den siste halvtimen

I snitt scorer The Hatters 1,37 mål per kamp, mens gjennomsnittet i Premier League er på 1,63 mål per kamp. Luton Town slipper inn i snitt 2,20 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,63 mål per kamp. I 29 % av sesongens kamper har The Hatters scoret først, mens motstanderen har scoret først i 71 % av kampene.

For fem kamper siden møtte The Hatters Arsenal, hvor resultatet ble 0-2. Dette var den første kampen som The Hatters ikke scoret mål siden de tapte 0-1 for Manchester United den 11. november. Med andre ord, nederlagsdømte Luton Town scoret i atten kamper på rad før serieleder Arsenal stengte målet for The Hatters, mens de nå har scoret i fire kamper på rad. Totalt har The Hatters scoret i 30 av 35 ligakamper så langt denne sesongen. Thomas Kaminski og co har kun klart clean sheet ved to anledninger denne sesongen, noe som skulle tilsvare 6 % av kampene. Snittet i Premier League ligger på 20%.

For Everton er det Dominic Calvert-Lewin og Abdoulaye Doucouré som er klubbens toppscorere med sine seks ligamål hver. Fem spillere har scoret tre ligamål hver. Dwight McNeil har seks assists, mens Jack Harrison har tre assists.

17 av Evertons 37 ligamål er scoret i åpent spill, mens 18 mål er scoret på dødball, som også er nest flest dødballscoringer i årets Premier League. Et mål er kommet som følge av en kontring, mens et mål er scoret på straffespark. 22 av Evertons 48 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill, mens 11 mål er sluppet inn på dødball. Åtte mål er sluppet inn på straffe, mens fire mål er kommet imot som følge av kontring. Tre ganger har Everton scoret selvmål. 

Luton Towns skadesituasjon og suspensjoner 

På torsdagens pressekonferanse før fredagens kamp, kunne Rob Edwards meddele at han ganske sannsynlig vil stille med samme tropp som han stilte med mot Wolverhampton. Lutonmanageren la også til at Elijah Adebayo er i såpass bra form at det kan hende at spissen starter fredagens kamp. Derimot er det tvilsomt at han er i fysisk stand til å spille hele kampen.

Ross Barkley ble byttet ut med Adebayo mot Wolverhampton, da han hadde en ørliten føling med kneet. Barkley skal ha trent bra hele uken og er klar til innsats mot sin tidligere klubb.

Chiedozie Ogbene skal være nestemann som nærmer seg å bli skadefri, men fredagens kamp kommer for raskt for lynvingen. Edwards meldte ingenting om skadesituasjonen til Mads Andersen og Dan Potts. Fra før vet vi at Marvelous Nakamba, Issa Kabore, Jacob Brown, og Amari’i Bell er alle ute med skade for resten av sesongen. 

Town tipset

Tor Erik Hadland, Tom Bruaset, Jan Näsvall og Martin Holter hadde alle tippet at The Hatters ville tape 1-2 for Wolverhampton og ble belønnet med fem poeng i tippekonkurransen Town tipset. Seks stykker hadde tippet hjemmeseier, men ikke korrekt resultat, og ble dermed belønnet med tre poeng. Deriblant Rune Fjørtoft som kjemper blant de fem beste.

Topp fem ser dermed slik ut: 1. Tor Erik Hadland 90 poeng, 2. Andreas Stensland 82 poeng, 3. Rune Fjørtoft 82 poeng, 4. Halvard Grina 82 poeng, 5. Tom Bruaset 76 poeng.

Fredagens kamp, som har avspark kl 2100, vises som vanlig på VIAPLAY plattformen, men kan også ses på TV-kanalen V sport PL. Kampen sendes også som radiostream på Hatters Player, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 3

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!