Luton Town – Derby County

Årets supportertur blir gjennomført denne helgen, og på lørdag vil de skandinaviske supporterne se Wayne Rooneys menn måle krefter mot Luton når Derby besøker Kenilworth Road.

Byen Derby
Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby Countys historie
Derby County ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger, mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. I juni 1967 ble Clough hentet til Derby fra Hartlepool, sammen med sin gode venn Peter Taylor. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debutsesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med Cloughs frittalende uttalelser til media, og i oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i 1974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Med det ble Derby det laget som tidligst har blitt klar for nedrykk fra Premier League noensinne, og det første i mars. Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien med sin ene seier. I tillegg ble Derby et av tre lag som har tapt flest kamper på en sesong i Premier League med sine 29 tap. Denne negative rekorden deler de med Ipswich som klarte det samme i 1995 og Sunderland i 2006. Om ikke det var nok, ble Derby det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng. Etter dette har Derby spilt i The Championship.

I 2019 havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen, som Frank Lampards menn tapte 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som Chelseas nye manager før 2019/20 sesongen, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu. Phillip Cocu fikk ikke dreis på Derby, og ble erstattet av Wayne Rooney i oktober 2020.

Derby avsluttet egentlig fjorårets sesong på 22.plass, og rykket egentlig ned til The Football League One. Det skjedde ikke, da Sheffield Wednesday, som egentlig havnet 21. plass, ble trukket seks poeng for brudd på reglene om «lønnsomhet og bærekraft». Dermed havnet Derby på 21. plass, et poeng foran Wycombe som havnet på 22. plass.

Administrasjon
Derby har i de siste årene drømt om og forsøkt å rykke opp til Premier League, og lyktes nesten. Satsingen hare kostet mye, og i perioden 2015 til i dag, har klubben satt ny klubbrekord i overganger ved tre anledninger, samt at ni managere har fått prøve seg i manager stolen. I denne perioden har Derby tapt to play-off semi-finaler, samt nevnte Play-off final mot Aston Villa i 2019.

Satsingen har kostet mye, og klubben er nå i en situasjon hvor de må rydde opp i kaoset og de store kostandene. Eier, Mel Morris, som har tatt på seg mye av skylden for kaoset, har i det siste forsøkt å selge klubben, men har ennå ikke lyktes.

Før sesongstart var det derfor mange som har tippet at Wayne Rooney ville få en tøff oppgave med å holde klubben i The Championship. Det så lenge ille ut, og man fryktet at Derby ville slite med å i det hele tatt stille et kvalifisert lag før årets sesong, da det lenge så ut til at de kun ville kunne stille med ni seniorspillere med profesjonell kontrakt.

Den 22. september i år ble det klart at Derby ble satt under administrasjon og trukket 12 poeng, og den 16.november ble klubben trukket ytterligere ni poeng.

Pride Park
«The Rams» som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium, spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden på 41 826 tilskuere, ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler
Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough, som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere.

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

Nordmenn i Derby
To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellykket opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derbytrøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

H2H
Luton og Derby har møtt hverandre 45 ganger. 18 ganger har Derby vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt likt.

Sist lagene møttes var på Pride Park den 19.oktober i høst. Kampen endte 2-2, etter at Derby tok ledelsen to ganger. Fred Onyedinma utlignet til 1-1, mens Elijah Adebayo sikret et poeng i det 83.minutt.

Dermed har Luton fortsatt ikke vunnet på Pride Park, og heller ikke i Derby på ti forsøk, da siste Luton seier i Derby skjedde i mai 1990. Luton vant 3-2 takket være en scoring av Tim Breacker og to mål av Kingsley Black. Med seieren over Derby, klarte Luton på mest mulig dramatisk vis å unngå nedrykk da de havnet på en 17. plass i den øverste divisjonen (Division One). Sheffield Wednesday tapte 0-3 på Hillsborough mot Nottingham Forest, noe som gjorde at Luton kapret 17. plassen på bedre målforskjell enn Sheffield Wednesday. Derby havnet på plassen foran Luton, på en 16.plass.

I siste kamp, sesongen etter, klarte Luton igjen å berge plassen i Division One på aller siste kampdag. Igjen var det Derby som var motstander, men denne kampen ble spilt på Kenilworth Road, og denne gang med Mick Harford i Derby drakt. Mick Harford scoret et legendarisk selvmål, hvor han headet forbi Englands landslagskeeper Peter Shilton, og hjalp dermed Luton med å vinne 2-0. Mick Harford skal ha sagt i et radiointervju at han scoret dette målet med vilje, men har også sagt at dette sa han på spøk. Derby var allerede nedrykksklare, da de kun fikk 24 poeng denne sesongen. Luton havnet på 18. plass, men rykket ikke ned, da kun to lag rykket ned fra Division One. Dette da Division One skulle utvides fra 20 lag til 22 lag. Neste sesong rykket Luton ned fra det gjeveste selskap, etter å ha havnet desidert sist, og denne gang med Mick Harford i Luton drakt.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i september 2020 hvor Luton vant 2-1. Luke Berry ga Luton ledelsen i første omgang, før den tidligere Luton kjenningen, Jack Marriott, utlignet i begynnelsen av andre omgang, mens Jordan Clark satte inn det avgjørende målet i det 87.minutt.

Av 23 besøk på Kenilworth Road, har Derby vunnet syv ganger, hvor siste seier kom i 2006 i en Championship kamp hvor Derby vant 2-0. 14 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det kun har endt uavgjort to ganger når lagene har møttes på Kenilworth Road.

Derbys form
Til tross for sine 21 minus poeng, ligger Derby på 22. plass med sine 21 poeng. Det er åtte poeng opp til Reading på 21.plass, som er trukket seks poeng. Det er 13 poeng opp til Hull på 20.plass. Derby har vunnet 10 kamper og spilt 12 kamper uavgjort. Om ikke Derby hadde blitt trukket 21 poeng, hadde de ligget på 16.plass.

På de siste syv kampene har Wayne Rooneys menn tapt annenhver kamp, mens de har vunnet to kamper og spilt uavgjort mot Birmingham. Det ble tre poeng mot Hull og Peterborough, mens det ble tap mot Nottingham, Huddersfield, Middlesbrough og Millwall.

På bortebane står Derby hittil registrert med to borteseiere denne sesongen, hvor den første borteseieren kom i bortekamp nummer to, som var mot Hull. Den 30.desember vant Derby sin siste borteseier, da de vant 2-1 over Stoke. Seks av bortekampene har endt uavgjort, mens åtte av bortekampene har endt uten at Derby har fått med seg poeng. Kun 11 av 34 scorede mål er scoret på bortebane, mens 21 av totalt 37 innslupne mål er sluppet inn på bortebane. De tre siste bortekampene har endt med tap.

Lutons form
På onsdag vant Luton en sjelden, men veldig etterlengtet seier når de vant 2-1 over Stoke på BET365 Stadium. Det gjør at Luton ligger på åttende plass før lørdagens kamp med sine 51 poeng. Det er to poeng opp til Sheffield United på sjette plass, mens det er syv poeng opp til Bournemouth på andre plass. Det skal sies at Bournemouth har spilt to kamper mindre enn Luton.

Siden 3-0 seieren over Blackpool i desember, har Luton spilt tolv kamper hvor Luton kun har tapt bortekampene mot Sheffield United og Birmingham. Siste hjemmetap kom i kampen før seieren over Blackpool, da Luton tapte 1-2 for Cardiff. På de tolv nevnte kampene har åtte av kampene endt med seier, mens det ble uavgjort i hjemmekampene mot Fulham og Blackburn.

På hjemmebane har Luton nå spilt seks kamper på rad uten å tape. Det ble uavgjort mot Fulham og Blackburn, mens det ble seier mot Bournemouth, Bristol City, Barnsley og West Bromwich.

Friendly faces
I årets Derbystall, finner vi den tidligere Lutonspilleren Curtis Davies. Forsvarsspilleren Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 121 kamper og scoret fem mål.

Angrepsspilleren Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott spilte 69 kamper for Derby og scoret 10 mål, og ble i fjor lånt ut til Sheffield Wednesday, før han før denne sesongen gikk tilbake til Peterborough.

Angrepsspilleren Chris Martin er også en spiller som har spilt for både Derby og Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Chris Martin ble i fjor sommer løst fra sin kontrakt med Derby, etter å ha spilt 186 kamper og scoret 65 mål for Derby. Martin ble klar for Bristol City før fjorårets sesong.

Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål. Vi må heller ikke glemme at Mick Harford spilte i Derby i 1990/91 sesongen, hvor han spilte 50 kamper for Derby og scoret 18 mål, i tillegg til det berømte selvmålet han scoret mot Luton som var med å sikre Luton fornyet kontrakt på øverste nivå.

Skader
Før lørdagens kamp, har det ikke blitt holdt noen offisiell pressekonferanse av Nathan Jones. Derfor er det vanskelig å si noe presist rundt skadesituasjonen i Luton sin stall.

Det vi derimot vet, er at Sonny Bradley fortsatt vil være ute med skade, og at Luke Berry og Jordan Clark ikke var klare nok til å spille onsdagens kamp mot Stoke. Det som derimot var ukjent før onsdagens kamp, var at Pelly-Ruddock Mpanzu og Henri Lansbury også måtte stå over kampen mot Stoke grunnet skade. Dermed sto man igjen med kun en midtbanespiller i Alan Campbell, slik Nathan Jones måtte fylle midtbanen på med to andre. Dette ble gjord ved at Gabriel Osho ble dyttet frem fra forsvaret, mens Danny Hylton ble dyttet tilbake i en 10`er rolle, bak Adebayo og Cornick.

Det blir derfor spennende å se hvilke midtbanespillere Nathan Jones har til rådighet til lørdagens kamp, og hvilken midtbaneformasjon han velger.

Toppscorerne
Elijah Adebayo var nær å score flere mål mot Stoke, men står fortsatt oppført med sine 13 mål denne sesongen, uansett turnering. Harry Cornick hadde en målgivende pasning til Danny Hylton på onsdag, og står dermed med åtte mål og tre målgivende pasninger. Luke Berry har scoret fem mål, i tillegg til å ha en målgivende pasning. På onsdag serverte Kal Naismith sin sjette målgivende pasning for sesongen, når han la inn til Cameron Jeromes andre ligascoring denne sesongen. James Bree har fem målgivende pasninger.

For Derby er det Tom Lawrence som er klubbens toppscorer med sine ni mål, men vil måtte stå over lørdagens kamp grunnet at han er suspendert. Curtis Davies har scoret fire mål.

Forrige lørdag og på onsdag viste Nathan Jones og hans mannskap at man igjen har et godt nok mannskap til å bryte barrierer i The Championship, samt gjøre noe med negativ statistikk. Forrige lørdag ble endelig West Brom slått av Luton i ligakamp for første gang på åtte forsøk, mens på onsdag ble endelig Stoke slått i en ligakamp for første gang på elleve forsøk. Derfor bør selvtilliten være god før lørdagens kamp mot Derby, og forhåpentligvis kan de skandinaviske supporterne feire tre poeng når de besøker Bricklayers Arms senere på kvelden. Om dette skjer, får du med deg ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts vil kommentere kampen som har avspark på lørdag kl 1600 norsk tid.


COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!