Luton Town – Crystal Palace

Lørdag får Luton besøk av Crystal Palace. Kampen har avspark klokken 16:00 skandinavisk tid.

Kenilworth Road er en bane som Crystal Palace sjelden vinner på. Mer om dette, og alt det andre du trenger å vite før lørdagens kamp, finner du i denne artikkelen.

Crystal Palace FC

Crystal Palace FC har sitt utgangspunkt i det urbane distriktet South Norwood i bydelen Croydon i sør-London. Crystal Place FC ble stiftet 10. september 1905 av arbeidere ved utstillingsbygningen The Crystal Palace, og spilte opprinnelig deres hjemmekamper på banen Crystal Palace i nærheten av bygningen.

Crystal Palace Historie

Klubben var profesjonell fra starten av, og spilte fra 1905 til 1920 i Southern Football League. Der vant de andre divisjon i 1906, før de fortsatte i første divisjon frem til 1920. I 1920 ble 1. divisjon i Southern Football League innlemmet i The Football League som den nye Third Division South, som Crystal Palace F.C. vant i 1921 og rykket opp til andre divisjon hvor de ble til 1925. Fra 1925 til 1969 vekslet klubben mellom andre, tredje og fjerde divisjon, mens de fra 1969 til 1973 fikk fire sesonger i den øverste divisjonen i det engelske ligasystemet. Siden 1977 har Crystal Palace vekslet mellom de to øverste divisjonene, og den beste sesongen hadde Crystal Palace FC i 1990/91- sesongen da klubben havnet på tredjeplass i den gamle første divisjon.

I 1992 var Crystal Palace F.C. en av de 22 klubbene som grunnla Premier League. Crystal Palace FC fikk lov til å være med i det gode selskap i Premier Leagues første sesong. Men det ble dessverre med den første sesongen, da Crystal Palace ble tredje sist, men med lik poengsum som Oldham, men målforskjellen var dårligere. Dermed havnet Crystal Palace på 20. plass og rykket ned. Sesongen etter var det rett opp igjen, men rett ned igjen sesongen deretter. Crystal Palace ble nummer 19, men Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag, så plass nummer 19 medførte også nedrykk.

Fra 1995/96 sesongen og frem til 2013 har Crystal Palace stort sett spilt på nivå to, bortsett fra 1997/98 sesongen og 2004/05 sesongen, hvor Crystal Palace spilte begge sesongen i Premier League.

Derimot oppsto det dramatikk i 1999, da klubben ble satt under administrasjon grunnet store økonomiske problemer. I juni 1998 ble klubben kjøpt opp rekrutteringsfirmaet Tycoon og Mark Goldberg, men Goldberg viste seg å ikke ha finansene til å følge opp sine økonomiske forpliktelser i klubben. Klubben kom seg ut av administrasjon ettersom Simon Jordan kjøpte klubben, samtidig som Crystal Palace var nær ved å rykke ned til nivå tre etter 2000/01 sesongen. En scoring i det 87. minutt i sesongens siste kamp, sørget for 1-0 seier over Stockport, som var akkurat nok til å overleve nivå to.

I november 2012 ble Ian Holloway ansatt som klubbens nye manager. Han fikk sving på Crystal Palace, etter at de sesongen før var nær ved å rykke ned fra The Championship og til nivå tre. Holloway ledet Palace til Play-off, hvor de slo Watford 1-0 i Play-off finalen. Dermed skulle Crystal Palace igjen spille i Premier League for første gang på åtte år. Palace har ikke spilt i The Championship etter dette.

Holloway ga seg som manager i Palace i oktober 2013, ettersom klubben også slet med å vinne kamper. Tony Pulis og Neill Warnock var begge innom klubben i korte perioder, før den tidligere Palace spilleren Alan Pardew, tok over som manager i januar 2015. Han avsluttet sesongen med å lede Palace til en tiende plass i Premier League, som også er klubbens beste plassering i premier League. Sesongen etter ledet han Palace til sin andre FA-cupfinale, som de også tapte 1-2 for Manchester United etter ekstra omganger. Palace tapte også FA-cupfinalen i 1990 for Manchester United, en finale som ble spilt over to kamper. Første kamp endte 3-3, mens andre kamp endte 0-1. Disse to FA-cupfinalen er det nærmeste Crystal Palace FC har vært et Major Trophy.

I desember 2016 var det også slutt for Pardew, og Sam Allerdyce tok over mangergjerningen i Palace. Allerdyces oppgave var å berge plassen, og Allerdyce ga seg etter endt sesong og endt oppdrag etter å ha berget plassen. Frank De Boer ble ansatt som Allerdyce etterfølger, men fikk sparken etter kun å ha ledet klubben i 77 dager. Palace hadde tapt de fire første ligakampene, og hadde heller ikke scoret mål. Roy Hodgson tok over og ledet klubben til en 11. plass den første sesongen, før han også ledet Palace til en 12. plass neste sesong. I sin tredje sesong som Palace manager, avsluttet Palace og Hodgson på en 14.plass.

Etter 2020/21 sesongen annonserte Palace at Hodgson ga seg som manager i Palace, og la opp. Patrick Vieira ble ansatt som Hodgsons erstatter, og ledet Palace til en semi-finale i FA-cupen i 2022 og en 12.plass i ligaen. 2022/23 sesongen ble derimot utfordrende, og etter en rekke på tolv kamper uten seier, fikk Vieira sparken, og Hodgson ble igjen ansatt som klubbens manager. Hodgson viste seg tillitten verdig igjen, og ledet klubben til en komfortabel 11. plass. 3.juli i sommer ble Hodgson for andre gang ansatt permanent som klubbens manager.

Crystal Palace har aldri vært i finalen i Ligacupen, men var i semi-finalen i 1993, 1995 og 2001.

Diverse hjemmebaner og Selhurst Park

Utbruddet av første verdenskrig førte til at Admiralty kjøpte The Crystale Palace bygningen tilbake, og i 1915 ble klubben derfor tvunget til å flytte til Herne Hill, som var hjemmebanen til West Norwood FC. I 1918 byttet klubben hjemmebane igjen, og denne gang til The Nest, som tidligere hadde vært hjemmebanen til Croydon Common FC. Siden 1924 har klubben spilt sine hjemmekamper på Selhurst Park.

Stadionet Selhurst Park ble bygget i 1922 og har i dag en tilskuerkapasitet på drøye 25 000 tilskuere. Tilskuerrekorden er på 51 482 tilskuere fra en kamp mot Burnley i 1979, hvor Palace vant 2-0 og sikret opprykk til det øverste liganivået.

Selhurst Park har også blitt brukt av Charlton Athletic og Wimbledon FC. I 1986 ble Charlton Athletic tvunget ut av sin hjemmebane The Valley, og Crystal Palace og Charlton ble de to første klubbene som delte stadionanlegg i det engelske ligasystemet. I 1991 flyttet Charlton til Boleyn Ground (Upton Park), som da var hjemmebanen til West Ham, men senere tilbake til The Valley. Ettersom Charlton flyttet ut, flyttet Wimbledon FC inn på Selhurst Park, ettersom de også manglet hjemmebane. Wimbledon FC tok over plassen til Charlton, og brukte Selhurst Park som sin hjemmebane fra 1991 til 2003.

Rivaler 

Crystal Palace, eller The Eagles, The Glaziers eller Palace, som de også blir kalt, anser alle klubbene i London som sine rivaler, men spesielt anses klubber som kommer i fra Sør-London som spesielle rivaler. Ligakamper mellom Crystal Palace, Charlton Athletic, Millwall, Sutton United og AFC Wimbledon kalles «The South London Derby», og spilles forståelig nok ganske jevnlig. Crystal Palace er denne sesongen det eneste laget som spiller i Premier League.

Crystal Palace ser også på Brighton & Hove Albion som en av sine rivalklubber, etter at klubbene på 70-tallet hadde flere intense og betydningsfulle oppgjør.

H2H

Luton Town og Crystal Palace har møtt hverandre 57 ganger, hvor Crystal Palace har vunnet 23 ganger, mens The Hatters har vunnet 18 ganger. 16 ganger har det endt likt mellom The Hatters og Crystal Palace.

Sist lagene møttes var i en Championshipkamp på Selhurst Park i februar i 2007, hvor The Hatters tapte kampen 1-2. Luton Towns scoring ble scoret som selvmål av Mark Hudson i det 55. minutt, og var en utligning til 1-1.

Motsatt oppgjør ble spilt i september 2006 på Kenilworth Road, hvor The Haters vant 2-1 etter at Carlos Edwards ga The Hatters ledelsen etter to minutter, før Rowan Vine doblet ledelsen i det 61. minutt. James Scowcroft reduserte til 2-1 i kampens siste minutt.

Også Championshipkampene sesongen før endte med seiere til The Hatters. Først på Selhurst Park, hvor Town vant en sjelden seier på nivå to innenfor Londons bygrense. The Haters vant 2-1 etter at Steve Howard og Ahmet Brkovic scoret Luton Towns mål. Oppgjøret på Kenilworth Road endte med 2-0 seier til The Hatters, hvor Markus Heikkinen og Rown Vine var Luton Towns målscorere.

Luton Town og Crystal Palace har møtt hverandre 26 ganger på Kenilworth Road. 14 ganger har det endt med hjemmeseier, åtte ganger har det likt, mens det kun fire ganger har endt med seier til Crystal Palace.

Sist Crystal Palace vant på Kenilworth Road, var i en League Division 1 kamp (nivå to) i 1994, hvor Crystal Palace vant 1-0. Etter det har Crystal Palace besøkt Kenilworth Road tre ganger, hvor det i 1996 endte målløst mellom lagene i en League Division 1 kamp, mens Luton vant som nevnt 2-0 i 2005 og 2-1 i 2006.

Lagene har møttes 31 ganger i London. 19 ganger har det endt med hjemmeseier, mens The Hatters, akkurat som Palace på The Kenny, har vunnet fire gange når de har møtt Palace i London. Åtte ganger har det endt likt mellom Palace og The Hatters når Luton Town har besøkt Crystal Palace i London.

Luton Town og Crystal Palace har møttes seks ganger på øverste nivå, henholdsvis alle møtene skjedde mellom 1989 og 1992. Fire ganger har det endt uavgjort, mens The Hatters vant 1-0 på Kenilworth Road i april 1990 etter scoring av Iain Dowie. Sesongen etter tapte The Haters 0-1 for Crystal Palace i desember 1990 på Selhurst Park, mens de fire andre oppgjørene på øverste nivå mellom The Hatters og Crystal Palace, har endt uavgjort.

Crystal Palace form 

For ti kamper siden spilte Crystal Palace et rivaloppgjør mot Londonklubben Brentford på Gtech Community Stadium, en kamp som endte 1-1. Deretter fikk Palace besøk av Wolverhampton, hvor hjemmelaget vant 3-2.

Etter første landslagspause dro Crystal Palace til Birmingham for å møte Aston Villa på Villa Park, hvor Aston Villa vant 3-1. I neste runde var det igjen klart for Londonrivaleri, da Crystal Palace fikk besøk av Fulham, en kamp som endte målløst.

For seks serierunder siden dro Crystal Palace til Old Trafford og vant 1-0. I siste kamp før forrige landslagspause fikk Crystal Palace besøk av Nottingham Forest, hvor hjemmekampen endte målløst for andre gang denne sesongen.

Etter den andre landslagspausen dro Crystal Palace til Newcastle og St James´Park. Newcastle vant hele 4-0, før Crystal Palace den 27. oktober fikk besøk av Tottenham. Igjen ble det tap, da Tottenham vant 2-1.

Etter tapet for The Spurs, dro Crystal Palace til Turf Moor og Burnley, hvor Crystal Palace vant 2-0. I siste kamp før landslagspausen fikk Crystal Palace besøk av hardt prøvede Everton, som Everton vant 3-2.

Formrekken på de siste ti kampene er U-V-T-U-V-U-T-T-V-T (3 seiere, 3 uavgjort, 4 tap). Det plasserer Crystal Palace på en 13. plass med sine 15 poeng. Det er ni poeng ned til Luton Town på 17.plass, mens det er ti poeng ned til Sheffield United på 18. plass. Det er seks poeng opp til Manchester United på sjette plass.

På bortebane har Crystal Palace vunnet tre kamper, mens en kamp har endt uavgjort. To bortekamper har endt med tap. Borteformen er dermed V-U-T-V-T-V. En kamp er vunnet på Selhurst Park, mens to hjemmekamper har endt uavgjort. De tre resterende hjemmekampene har endt med tap.

Luton blir det fjerde laget av de fire nederste lagene som Crystal Palace møter. Crystal Palace har slått både Sheffield Unite og Burnley, mens de tapte 2-3 for Everton rett før landslagspausen.

I Ligacupens andre runde, ble det seier mot Plymputh Argyle da Argyle ble slått 4-2 på Home Park. I tredje runde fikk Palace besøk av Manchester United, en kamp som United vant 3-0. 

Luton Towns form

I siste kamp før landslagspausen, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang.

Luton Town startet sesongen med å tape 1- 4 for Brighton & Hove Albion på The Amex Stadium, før de 13 dager senere gikk på et 0-3 tap på Stamford Bridge. West Ham besøkte Luton Town den 1. september til den aller første Premier League kampen som noensinne er blitt spilt på Kenilworth Road, en kamp som West Ham vant 2-1.

Første kamp for Luton Town etter den første landslagspausen, spilte The Hatters på Craven Cottage som Fulham vant 1-0. I nestsiste ligakamp i september, fikk Luton besøk av Wolverhampton, en kamp som endte 1-1.

Deretter, en uke senere, vant The Hatters sin aller første seier i Premier League noensinne, ettersom The Hatters slo Everton 2-1 på Goodison Park. Tom Lockyer og Carlton Morris var de to spillerne som sørget for scoringene til The Hatters.

Etter seieren over Everton, fikk The Hatters besøk av Burnley i den utsatte kampen som egentlig skulle vært spilt i ligarunde nummer to. Burnley tok med seg alle tre poengene, ettersom de vant 2-1. Tottenham Hotspur besøkte Kenilworth Road den 7.oktober, og vant en knepen 1-0 seier, før The Hatters klarte 2-2 i Nottingham når de besøkte City Ground. Deretter besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1.

Den 5. november spilte The Hatters en solid kamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool fem minutter på overtid ved Luis Diaz. I siste ligakamp før landslagspausen dro som nevnt The Hatters til Old Trafford hvor de tapte 0-1.

Før lørdagens kamp mot Crystal Palace, ligger The Hatters på en 17. plass med sine seks poeng, et poeng foran Sheffield United som ligger på 18. plass. Det er to poeng ned til Everton som ligger på 19. plass, mens det to poeng ned til Burnley som ligger på siste plass i dagens Premier League. Det er tre poeng opp til Bournemouth som ligger på 16. plass.

Luton Town har ennå ikke vunnet en Premier League – kamp på hjemmebane. Derimot har de tatt to poeng på The Kenny ved å spille uavgjort mot Wolverhampton og Liverpool. 

Friendly faces 

Følgende spillere har hatt en tilknytning til begge klubbene og hatt noe betydning for en av klubbene eller begge:

Calwin Andrew, Wayne Andrews, Trevor Aylott, Jack Bannister, Frank Beresford, Cédric Berthelin, Alan Birchenall, Emmerson Boyce, Jacob Butterfield, Steve Claridge, Paul Dickov, Iain Dowie, Micky Droy, Jake Gray, Ryan Hall, Bill Harper, Vincent Hilaire, Roger Hoy, Besian Idrizaj, Stewart Imlach, Tom Ince, Cameron Jerome, Derek Kevan, Brian Lewis, Albert Lokonga (nåværende Luton), Chris Martin, Dave Martin, Damian Matthew, Peter Nicholas, Dave Sexton, Andros Townsend (nåværende Luton), Matthew Upson.

Skandinavere i Crystal Palace FC

Nordmenn:

Leif Andersen, Brede Hangeland, Steffen Iversen, Thomas Myhre, Jonathan Parr, Aleksander Sørloth

Svensker:

Thomas Brolin, Björn Enqvist, Mathias Svensson, Berge Thorup

Dansker:

Joachim Andersen (nåværende), Per Bartram 

Skader 

På fredagens pressekonferanse, kunne Rob Edwards melde at Issa Kabore vil måtte stå over lørdagens kamp, etter at han måtte tas av banen etter å ha fått en stygg smell når han i landslagspausen representerte sitt landslag Burkina Faso mot Guinea Bissau. Når det gjelder Reece Burke og Mads Andersen, trenger de fortsatt noen uker for å bli helt skadefri.

Chiedozie Ogbene fikk jeg også en trøkk under landslagspausen, men både Ogbene og Amari’i Bell skal være tilgjengelige til lørdagens kamp. Rob Edwards kunne også meddele at Albert Sambi Lokonga er tilbake i trening. 

Toppscorerne

Tahith Chong kontret inn Lutons mål mot Liverpool, som også var Chong sitt første mål som Lutonspiller. Tre andre Hattersspillere har også scoret et ligamål denne sesongen, mens Elijaj Adebayo har scoret to ligamål. Carlton Morris er klubbens toppscorer med sine tre ligamål.

Jacob Brown, Alfie Doughty og Cauley Woodrow scoret alle tre i Ligacupkampen mot Gillingham. Luke Berry hadde målgivende pasninger til både Jacob Brown og Alfie Doughty i samme ligacupkamp.

Issa Kabore serverte Chong ballen som han satte i mål mot Liverpool, i tillegg til at Tom Lockyer, Reece Burke, Carlton Morris og Alfie Doughty har hver sine målgivende pasninger i ligaen denne sesongen.

Tre av Lutons scoringer er scoret i åpent spill, mens tre scoringer er scoret på dødball. Chongs mål mot Liverpool ble kontret inn, mens et mål er scoret som selvmål. De to siste scoringene er scoret på straffespark av Carlton Morris.

Odsonne Èdouard er Crystal Palace sin toppscorer med fem mål, mens Eberechi Eze og Jocahim Andersen har scoret to mål hver. Jordan Ayew og Jean-Phillippe Mateta har tre målgivende pasninger hver.

10 av Crystal Palace sine mål er scoret i åpent spill, mens et mål er scoret på dødball. Det siste målet er scoret på straffespark.

On this date

Sist The Hatters spilte kamp den 25. november, var i 2017 hvor Luton Town møtte Crewe Alexandria på Gresty Road i en League Two kamp. The Hatters vant kampen 2-1, etter at Danny Hylton og Luke Berry scoret målene til Town.

Den eneste gangen som The Hatters har spilt kamp på øverste nivå den 25. november, var i 1989. Kampen som ble spilt mot Southampton på deres gamle hjemmebane The Dell, endte med 3-6 tap hvor John Dreyer, Kingsley Black og Lars Elstrup scoret Luton Towns mål. 

Need to know, nice to know

I 1961 var det 37 774 tilskuere på Selhurst Park som så derbyet på nivå fire mellom Crystal Palace og Millwall. Dette er tilskuerrekord for ligakamp på nivå fire i det engelske ligasystemet.

Selhurst Park har også rekorden for det laveste antallet tilskuere i en Premier League kamp. Den 26. Januar i 1993 var det 3 039 tilskuere som så Wimbledon mot Everton.

Det ble som kjent null poeng til The Hatters når de i høst møtte Chelsea og Fulham på Stamford Bridge og Craven Cottage. Som nevnt i tidligere previews har Luton Town hatt store problemer med å vinne bortekamper innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene. Av de 68 siste bortekampene som The Hatters har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fem av disse kampene endt med Luton Town seier. Sist The Hatters vant i London, var mot QPR i romjulen i fjor. To mål av Carlton Morris, et mål av Alfie Doughty og clean sheet for Ethan Horvath, sørget for en sjelden seier i London, og en sjelden seier over QPR.

Lørdagens kamp, som er en «sell out», har avspark kl 1600 skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder fra VIAPLAY plattformen, samtidig som den vises på en av VIAPLAYS Premier League TV kanaler. Kan du ikke se kampen med livebilder, kan du også streame radiostreamen fra Hatters Player hvor Simon Pitts vil kommentere kampen. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 5

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!