Luton Town – Blackpool

Andre påskedag (mandag) tar Luton Town imot Blackpool på Kenilworth Road Stadium. Gjestene ligger nest sist i Championship, så Luton må passe seg for å ikke ta oppgaven for lett.

Byen Blackpool

Byen Blackpool ligger i det nordvestlige England, like nord for Liverpool og Manchester, og heller ikke langt fra byene Preston, Burnley og Bolton. Blackpool er et populært feriested, og hvert år tiltrekker byen seg millioner av turister som kommer for å utnytte de populære badestrendene som finnes i og utenfor byen. Blackpool ligger ved irskesjøen, og har blant annet en elleve km lang sandstrand. Det bor ca 142 000 innbyggere i Blackpool.

Blackpool FC og Rivalisering

Blackpool Football Club ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football league i 1896. Preston, Burnley og Bolton er de største rivalklubbene til Blackpool, først og fremst grunnet sin nære beliggenhet. Spesielt er kampene mot Preston North End spesielt intense, og blir kalt West Lancashire derby. Lagene har aldri spilt mot hverandre på det øverste nivået, kun når de har spilt på andre til fjerde nivå i det engelske seriesystemet.

Bloomfield Road

«The Seasiders», som er kallenavnet til Blackpool, spiller hjemmekampene sine på Bloomfield Road som har vært hjemmebanen til Blackpool siden 1901. Bloomfield Road har i de siste årene vært igjennom omfattende ombygging, og har i dag en kapasitet på 16 616 tilskuere. Tilskuerrekorden på Bloomfield Road er på 38 098 tilskuere og ble satt i en seriekamp mellom Blackpool og Wolverhampton den 17. september 1955.

I 2005 ble tre kamper i Europamesterskapet for kvinner spilt på Bloomfield Road. Også A-HA har spilt på Bloomfield Road, da de spilte en konsert på Bloomfield Road den 16. juni 2018.

Blackpool FC historie

Blackpool har mange sesonger på øverste nivå i England. Dette var spesielt i perioden mellom 1930 og 1967. Det var i denne perioden at klubben fikk sølv på øverste nivå, nærmere bestemt i sesongen 1955/56. I 1953 vant også klubben FA cupen etter å ha vunnet 4-3 over naborival Bolton foran 100 000 tilskuere på Wembley.

Sist gang Blackpool spilte på det øverste nivået i England, var i sesongen 2010/11.

Blackpool rykket opp som følge av at de vant Play-off finalen, etter å ha havnet på sjette plass i ligaen. Finalen ble spilt mot Cardiff, etter at de sammenlagt slo Nottingham Forest 6-4 i semi-finalen. Blackpool slo Cardiff 3-2 i finalen på Wembley, etter å ha ligget under med både 0–1 og 1–2. Ved begge anledningene klarte Blackpool å score minutter etterpå, før Brett Ormerod satte inn seiersmålet på overtid i første omgang.

Det ble med den ene sesongen i Premier League, da Blackpool endte på 19.plass og rykket ned til Championship. Sesongen etter endte Blackpool på Femte plass i Championship, og igjen klarte Blackpool å spille seg helt frem til play-off finalen, som de denne gang tapte 1-2 mot West Ham.

Året etter begynte nedturen for Blackpool, og spesielt når suksessmanager Ian Holloway bestemte seg for å gi seg som manager i Blackpool. I november 2012 fikk Ian Holloway tilbud om å bli manager hos ligarival Crystal Palace, en jobb han også takket ja til. Fire dager senere tok Portsmouth manager Michael Appleton over i Blackpool, før han to mnd senere gikk til Blackburn som manager. Februar 2013 ansatte Blackpool Paul Ince som manager, som derved ble den tredje manageren for Blackpool på fire mnd. Paul Ince klarte å styre klubben til en 15.plass i sesongen 2012/13.

Sesongen 2013/14 startet veldig bra for Paul Ince og Blackpool. Faktisk den beste ligastarten noensinne. På ni kamper tok Blackpool 16 av 18 mulige poeng. Deretter begynte krisen for alvor for Blackpool. Fra å vinne nesten alle sine kamper, tapte Paul Ince og Blackpool ni av ti kamper. Det endte med at Ince fikk sparken etter 11 mnd som manager. Kaptein Barry Ferguson tok over som spillende manager og klarte å styre klubben til en 20. plass etter kun å ha vunnet tre kamper etter at han tok over for Paul Ince. Juni 2014 ble Belgiske Jose Riga utnevnt som manager, forøvrig klubbens første manager som ikke hadde nasjonalitet fra ”balløya”.

Riga fikk en forferdelig vanskelig start som manager. I løpet av sommeren 2014 forlot hele 27 spillere klubben, og to uker før seriestart hadde klubben kun åtte utespillere og ingen keepere registrert i stallen. Riga klarte allikevel å stable en tropp på beina til ligastarten mot Nottingham Forest, men med kun fire innbyttere. Blackpool tapte kampen 0-2. Etter femten kamper fikk Riga sparken, og ble erstattet av Lee Clark.

Clark hadde en håpløs oppgave og den 6.april i 2015, når seks kamper gjensto av serien, var det klart at Blackpool var klar for nedrykk til League one. Blackpool endte desidert sist med 26 poeng. Ikke uventet, forlot Clark jobben som manager i Blackpool i mai 2015, og ble erstattet av Neil McDonald. Sesongen 2015/16 ble heller ingen suksess, og Neil McDonalds Blackpool rykket ned til League two og fjerde nivå for første gang på femten år. Neil McDonald fikk sparken og ble erstattet av Gary Bowyer, som ble den åttende manageren i Blackpool på tre og et halvt år. Bowyer klarte å rykke opp med Blackpool på første forsøk ved å vinne Play-off for League two i 2017.

Blackpool måtte spille tre sesonger i League One, og rykket opp til The Championship etter 2020/21 sesongen, ved å ha vinne Play off finalen mot Lincoln. Dette gjorde Blackpool med Neill Crithley som manager, som også ble den tredje manageren som Blackpool har ansatt siden Bowyer forlot Blackpool i 2018. Blackpool rykket opp ved at de først havnet på tredje plass i Legaue One, før de slo Oxford 6-3 sammenlagt i Play-off semi-finalen. I finalen ble Lincoln slått 2-1, etter at Lincoln tok ledelsen etter to minutter.

I sin første sesong i The Championship havnet Blackpool på trygg plass, da de havnet på 16. plass, med 13 poengs margin til Peterborough som havnet på 22. plass. Blackpool var 15 poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

I sommer forlot manager Neill Crithley Blackpool, da han ble ansatt som Aston Villas og Steven Gerrards assistent manager. Michael Appleton ble ansatt som klubbens nye manager, som forøvrig Var andre gang Appleton ledet Blackpool. Appleton var også manageren som ledet Lincoln i Play-off finalen i 2021.

Den 18. januar i år, etter kun en seier på elleve kamper, var det slutt for Appletons comeback i Blackpool. Allerede dagen etter var erstatteren klar, da Mick McCarty skrev under på en kontrakt som går ut etter endt sesong.

Play-off spesialisten

Blackpool er å anse som Play-off spesialisten over alle. Kun en gang har Blackpool rykket opp som følge av at de har blitt seriemestere, noe som skjedde i 1929/30 sesongen når Blackpool ble seriemestere på nest øverste nivå. Alle andre opprykk har enten skjedd ved at klubben har blitt nummer to, eller vunnet Play-off. Siden FA innførte Play-off i 1987, har Blackpool spilt i åtte Play-off finaler, som også er rekord. Seks ganger har Blackpool rykket opp ved å vinne en play-off finale, noe de gjorde i 1992 (fra nivå fire), 2001 (fra nivå fire), 2007 (fra nivå tre), 2010 (fra Championship til Premier league), i 2017 (fra nivå fire), og sist sommeren 2021 (fra nivå tre).

Opprykket til Blackpool i 2017 via Play-off, huskes av de fleste av oss Lutonsupportere med en viss bitterhet. Luton og Blackpool møttes i Play-off semi-finalen etter at Luton havnet på fjerde plass i ligaen, mens Blackpool havnet på syvende plass.

I første kamp vant Blackpool 3-2 på Bloomfield Road, hvor den tidligere Luton spilleren Mark Cullen scoret hat-trick for Blackpool. Luton ledet for øvrig 2-1 til pause etter scoringer av Potts og Vassell. Om første kamp var dramatisk, var returoppgjøret på Kenilworth Road høydramatisk! Luton ledet først 3-1 etter først et selvmål fra Kelvin Mellor hos Blackpool, mens Scott Cuthbert og Danny Hylton (straffe) scoret de andre to målene for Luton. En keepertabbe av Lutons keeper, Stuart Moore (på lån fra Reading), sørget for at Blackpool reduserte i det 75 minutt. Det så lenge ut til at kampen skulle ende 3-2 etter nitti minutter, og 9700 tilskuere på Kenilworth Road, samt tv-tittere fra hele verden, forberedte seg på ekstra omganger. I det 95. minutt fikk derimot Blackpool corner hvor ballen etter mye klabb og babb traff en liggende og uheldig Moore i ryggen, og trillet over streken. Kampen endte 3-3, og Blackpool vant dermed sammenlagt 6-5.

Exeter kvalifiserte seg også til Play-off finalen på like dramatisk vis, da de også vant 6-5 sammenlagt. Også denne Play-off semi-finalen ble avgjort fem minutter på overtid i andre omgang. Blackpool vant finalen på Wembley 2-1, og rykket opp via Play-off for femte gang.

H2H

Siden 1897 har Luton og Blackpool møtt hverandre 58 ganger. 17 ganger har Blackpool vunnet, 16 ganger har det endt uavgjort, mens 25 ganger har Luton vunnet.

Siste lagene møttes, var den 5.november på Bloomfield Road. Luton vant 1-0 etter at Luke Berry scoret kampens eneste mål i det 57. minutt. Dette var den andre seieren på rad på Bloomfield Road, da også oppgjøret i den 4. desember i 2021 endte med Luton seier. Luton vant 3-0 etter scoringer av Sonny Bradley, Elijah Adebayo og Jordan Clark. Seieren i desember 2021 var den første seieren mot Blackpool på fem forsøk, da Luton hadde møtt Blackpool ved fire anledninger på rad, uten å vinne.

Den 23. april i fjor, møttes lagene på Kenilworth Road hvor kampen endte 1-1 etter at Elijah Adebayo ga Luton ledelsen etter to minutters spill.

Det har ikke vært veldig enkelt å være Blackpool på Kenilworth Road. På de siste 17 besøkene på Kenilworth Road, har Blackpool kun klart å vinne en gang, som skjedde i 2003 hvor Blackpool vant 3-1. De andre kampene har endt med hjemmeseier ved 11 anledninger, mens det har endt likt ved fem anledninger. Siden borteseieren i 2003, har Blackpool besøkt Kenilworth Road seks ganger, hvor de tre første kampene endte med hjemmeseier, mens de tre siste har endt uavgjort. Siste hjemmeseier over Blackpool kom den 1. april i 2017, hvor Luton vant 1-0 i en League Two kamp etter scoring i kampens siste minutt av Ollie Palmer.

Totalt har Blackpool besøkt Kenilworth Road 29 ganger, og sikret seg borteseier ved fem anledninger. 16 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det åtte ganger har endt uavgjort.

Blackpools form

Sesong nummer to har ikke vært en enkel sesong for Blackpool, og på langfredag hadde Blackpool besøk av Cardiff i en ren bunnkamp. Med tap ville Cardiff havne under streken, mens Blackpool ville krabbe helt opp i ryggen på Cardiff, og nærme seg trygg grunn med seier. Kampen endte med 3-1 seier til Cardiff, og dermed ble Blackpools posisjon i The Championship enda mer håpløs.

Med sine 35 poeng ligger Blackpool nest sist, et poeng foran Wigan som ligger sist med sine 34 poeng. Wigan er også trukket tre poeng. For Blackpool er det seks poeng opp til Reading på 22. plass, mens det er syv poeng opp til QPR som ligger på 21. plass. Med sine 64 innslupne mål, er Blackpool det laget som har sluppet inn flest mål i årets The Championship.

Selv om Blackpool vant 1-0 over Stoke den 18. februar, og hele 6-1 over QPR den 14. mars, har det vært langt mellom seierne for Blackpool denne sesongen. Vi må helt tilbake til 29. oktober for å finne neste seier, da Blackpool vant 2-1 over Coventry. Seieren over QPR var forøvrig en «back to back win», da Blackpoool også vant over QPR den 16. august, og da 1-0.

Siden seieren over Coventry den 29. oktober, har Blackpool spilt 23 ligakamper, hvor de altså har vunnet to kamper. 14 ligakamper har endt med tap, mens syv ligakamper har endt uavgjort.

Alle de tre siste kampene har endt med tap, henholdsvis 1-4 for Coventry, 1-3 for Preston, samt, som nevnt, 1-3 for Cardiff. På de siste ti kampene har det blitt to seiere, en kamp har endt uavgjort, mens syv kamper har endt med tap. Målforskjellen på de siste ti kampene er 12-19, men det inkluderer også 6-1 seieren over QPR.

På bortebane har Blackpool nå spilt syv kamper på rad uten å ta et eneste poeng. Målforskjellen på disse syv bortekampene er på beskjedne 3 – 16. Vi må helt tilbake til den 29. oktober, og den tidligere omtalte seieren over Coventry, for å finne siste borteseier. Siden seieren over Coventry, har Blackpool spilt 11 bortekamper. Kun 1-1 kampene mot Cardiff og Hull har gitt bortepoeng i denne tunge borteperioden.

Lutons form

Luton fortsetter sin fantastiske form, og etter langfredags målløse kamp mot Millwall, har Luton nå spilt åtte kamper på rad uten å tape. Fem av disse åtte kampene har endt med seier, mens tre kamper har endt uavgjort.

Poenget mot Millwall var nok til at Luton klatret opp til tredje plass i årets The Championship, da Middlesbrough tapte mot ligaleder Burnley. Luton har nå 68 poeng, mens Middlesbrough har 67 poeng. Millwall ligger på femte plass med 62 poeng, mens Blackburn ligger på plassen bak med 61 poeng. Det er åtte poeng mellom Luton og Norwich på syvende plass, mens det er ni poeng ned til Preston på åttende plass. Det er åtte poeng opp til Sheffield united som ligger på andre plass, men United har også en kamp mindre spilt enn The Hatters. Det er 19 poeng opp til ligaleder Burnley, som dermed er garantert opprykk til Premier League.

På de siste 14 kampene, eller siden 21 januar, er det kun Burnley som har klart å vinne over Luton. Det har blitt uavgjort i fem av disse 14 kampene, mens Luton har vunnet åtte.

På Kenilworth Road er det kun Burnley og West Brom som har tatt alle tre poengene på de siste 16 ligakampene. Derimot har fem av disse 16 ligakampene endt uavgjort, mens åtte av ligakampene har endt med hjemmeseier. Foruten 0-1 tapet for Burnley, har fem av de siste seks hjemmekampene endt med seier, mens Millwallkampen endte 2-2.

Når det gjelder innslupne mål, er Luton det tredje gjerrigste laget i årets The Championship. Med sine 35 innslupne mål, har Luton sluppet inn to flere mål enn ligatoer Sheffield United, mens ligaleder Burnley så langt har sluppet inn 30 mål denne sesongen. Millwall er det laget som har sluppet inn fjerde minst med mål, da de har sluppet 40 mål så langt denne sesongen. Som nevnt, er mandagens motstander Blackpool, det laget som har sluppet inn flest mål i The Championship.

Friendly faces

I perioden 2013 til 2015 spilte Mark Cullen 71 kamper for Luton, hvor han scoret 21 mål. I juni 2015 ble Cullen solgt til Blackpool for 180 000 pund, hvor han i perioden 2015 til 2019 spilte 89 kamper for Blackpool og scoret 21 mål. Cullen spiller i dag i AFC Fylde som spiller i Vanarama National League North (nivå seks).

Blackpools reservekeeper er Stuart Moore, som ble lånt ut fra Reading til Luton i 2017, og som sto den tidligere omtalte Play-off kampen i 2017. Moore fikk ti kamper for Luton, før han dro videre til Barrow. Moore signerte for Blackpool før fjorårets sesong, og har hittil voktet målet til Blackpool ved to anledninger. Moore ble den 18. mars lånt ut til Doncaster.

Elliot Lee, som for tiden spiller i Wrexham, hadde et låneopphold på fire kamper i Blackpool i november 2015, når han var West Ham spiller.

Kiernan Dewsbury-Hall ble lånt ut fra Leicester til Blackpool i 2020, hvor han spilte ti kamper og scoret fire mål. Som vi alle vet, spilte Dewsbury-Hall for Luton i 2020-21 sesongen, hvor han spilte 39 kamper for Luton og scoret 3 mål.

Skader

Før publisering av denne artikkelen, har det ikke blitt holdt noen pressekonferanse før mandagens kamp. Vi må derfor gå ut ifra det som Rob Edwards uttalte i forkant av kampen mot Millwall.

Først og fremst er det ganske så sannsynlig at Jordan Clark, som har slitt noe med en strekkskade i det siste, ikke vil spille mot Blackpool. Foruten Clark, uttalte Edwards til «Luton Today» i forkant av Millwall kampen, at alle de andre spillerne til Luton er skadefrie. Vi må derfor gå ut i fra at Dan Potts og Luke Freemans er skadefrie. Om de er klare til kamp, er en annen ting, og hverken Freeman eller Potts var tatt ut til kampen mot Millwall.

Nice to know, need to know

Blackpool er desidert farligst i begge omgangers siste femten minutter. Av lagets 42 scorede mål, er 20 av dem scoret i omgangenes siste femten minutter.

Som de fleste har fått med seg, er det fortsatt kun Millwall som har scoret på Luton i åpent spill på de siste 14 ligakampene. Dette skjedde i 2-2 kampen den 28. februar, hvor det første målet var en keepertabbe av Horvath. De andre fire målene som Luton har sluppet inn på disser 14 ligakampene, er alle sluppet inn på straffe. Ni av disse 14 kampene har endt med clean sheet, og totalt har Luton klart 18 clean sheet denne sesongen, hvor Rob Edwards har ledet Luton i ti av disse kampene. I fjor klarte Luton 19 clean sheets gjennom hele sesongen.

Når det gjelder måten Luton scorer sine mål, er 37 av målene scoret i åpent spill. Ni av målene er scoret etter dødball, mens bare et mål er scoret på kontring. Et mål er scoret ved at motstander har satt ballen i eget nett. Luton har ennå ikke scoret på straffe, da de kun er blitt tildelt en straffe i ligasammenheng denne sesongen, som også Luton bommet på.

Blackpool har scoret 29 mål ved åpent spill denne sesongen, og scoret åtte mål på dødball. Tre mål er scoret ved at de har kontret inn mål, mens de har scoret på to straffespark. Blackpool slipper inn over halvparten av sine mål ved åpent spill. 22% slippes inn på dødballer.

Med sine 14 uavgjortkamper, har Luton og Rotherham spilt flest uavgjortkamper i The Championship. Watford, Bristol City, Sunderland, Hull, Coventry og Wigan har spilt 13 uavgjortkamper hver. Åtte av hjemmekampene til Luton har endt uavgjort, som er flest i årets liga.

On this date

Sist Luton spilte kamp den 10. april, var i 2021hvor Luton vant bortekampen mot Wycombe 3-1. Lutons mål ble scoret av Moncur, LuaLua og Adebayo.

Topp scorerne

Lutons toppscorer, Carlton Morris, scoret sitt 16.mål for sesongen når han scoret kampens eneste mål mot Bristol City. Elijah Adebayo har scoret ni mål denne sesongen, uansett turnering, mens Alan Campbell, Luke Berry og Jordan Clark har scoret tre mål denne sesongen. Alfi Doughty scoret sitt andre mål for sesongen, når han scoret Lutons mål mot Sunderland. Harry Cornick, Reece Burke og Luke Freeman har også scoret to mål denne sesongen.

Carlton Morris er også Lutons «servitør» med sine seks assists, mens Alfie Doughty har fem assist denne sesongen, uansett turnering. James Bree og Jordan Clark har fire målgivende.

For Blackpool er det Jerry Yates som er klubbens toppscorer med sine 12 ligamål, og 13 mål totalt, uansett turnering. Josh Bowler har scoret fem mål, uansett turnering, mens Gary Madine har scoret fire mål. Jerry Yates har fem assist denne sesongen, uansett turnering, mens C.J. Hamilton, Gary Madine og Charlie Patino har fire assists.

Med sine ni mål var Jerry Yates toppscorer i årets The Championship sist Luton møtte Blackpool. Nå er det Middlesbroughs Chuba Akpom som er ligaens toppscorer med sine 26 mål. Carlton Morris ligger på fjerde plass med sine 16 ligamål.

Spennende blir det å se om Luton kan klare nok en clean sheet mot Blackpool, og dermed tangere fjorårets sesongs store prestasjon med 19 clean sheet. Og enda bedre, isåfall vil Luton klare enda en kamp uten å slippe inn mål i åpent spill. Kampen og spenningen sendes som vanlig med «live bilder» på iFollow kl 1600 skandinavisk tid, og Simon Pitts kommenterer kampen.