Hva nå, Luton Town?

Luton Town under Nathan Jones var pragmatisk resultatorientert fotball med suksess. Hvordan blir det med Robert Edwards som manager? Vi titter tilbake og retter fokuset mot framtiden.

Spillere og managere kommer og går. Supporterne består. Likevel er det tidligere spillere og managere med heltestatus. Enkelte tildeles sågar legendestatus.

— DETTE ER EN KOMMENTARARTIKKEL; FØRT I PENNEN AV LTSCS-REDAKTØR THOMAS MØLLER —

FABELAKTIG: Nathan Jones førte Luton Town fra League Two til Championship, reddet klubben fra det sikre nedrykket og har etablert den i Europas femte største liga!

Mick Harford er selve personifiseringen av en klubblegende, enda han som spiller forlot Luton Town til fordel for Derby County og fikk sparken som manager. Ray Harford var manager da Luton Town vant sitt aller første store trofé på 102 år (3-2-seier mot Arsenal) i ligacupfinalen i 1988, men ble sparket i 1990. John Still var manageren som ledet Luton Town tilbake til EFL i 2015 etter fem sesonger i National League. Fikk reisepass sesongen etter.

Nathan Jones lot seg friste av større utfordringer i Stoke City i januar 2019, da Luton Town etter opprykket fra League Two toppet League One. Taklet ikke den nye utfordringen og fikk fyken i Staffordshire. Ble overraskende hentet tilbake til Luton Town i mai 2020, da det var pandemipause og sju poeng opp til trygg plass i Championship med ti kamper igjen å spille. Klarte mot alle odds å redde plassen. Nå er waliseren borte igjen. For godt.

Mick Harford har scoret selvmål med vilje for Derby County mot Luton Town, da sistnevnte trengte poeng for å holde plassen i toppdivisjonen. Han overtok laglederansvaret da Nathan Jones forsvant til Stoke. Styrte klubbens lag videre til Championship og vendte tilbake til sin kontraktfestede jobb som sjefsspeider. Sa igjen ja til på lede Luton Town-laget mot Rotherham United, etter at Jones var blitt Southampton-manager.

SIDE OM SIDE: Luton Town-manager Rob Edwards og klubbens største levende legende Mick Harford på treningsfeltet.

Nå har nåtidens levende legender, Luton Town-supporterne som eier og leder klubben, ansatt Robert Owen Edwards som manager. Luton Town 2020 – et konsortium bestående av genuine supportere gjennom årtier – overtok eierskapet i klubben i 2008. Etter to strake nedrykk. Som direkte følge av at klubbens tidligere eierskap hadde vanstyrt økonomien og blitt straffet for det i form av poengtrekk (-15).

Lite ante Gary Sweet & Co. at det var mer i vente. De hadde navngitt klubbens moderselskap med Luton Town 2020 fordi målet var å være tilbake i den nest øverste divisjonen innen 2020. Så smalt bomben. Luton Town FC ble straffet påny for økonomiske irregulariteter. Måtte starte 2008/09-sesongen med 30 minuspoeng! Selv om Mick Harford i nytilsatt managerrolle proklamerte at EFL-statusen skulle beholdes, så ble oppgaven umulig. Klubben rykket ned. Fem sesonger i daværende Football Conference/nivå fem (nåværende National League) var ikke noe Luton Town 2020 i sine villeste skrekkscnearier hadde tatt høyde for.

Likevel oppnådde eierkonsortiet sitt opprinnelige mål om å bringe klubben tilbake til Championship innen 2020! Takket være mange. Og vi er der fortsatt. Med nytt stadion i sikte. 50 år etter at ideen ble lansert første gang. Klubben er vel etablert i den nest øverste engelske divisjonen. Championship. Europas femte største liga!

TIDENES STRAFF: Forrådt av fotballforbundet og vanstyrt eierskap. Luton Town ble straffet med 30 minuspoeng før ligastart i 2008. Dømt til å gjennomføre en ydmykende sesong framfor direkte nedrykk, men det nye eierskapet gjenreiste klubben.

Siden sist Luton Town spilte på øverste nivå i England (1991) har de økonomiske forholdende endret seg radikalt. Dannelsen av Premier League, som Luton Town var med og stiftet for så å falle utenfor ved å rykke ned samme sesong, har medført et enormt skille til divisjonene under. Premier League er uten sidestykke verdens mektigste liga. Luton Town var nær ved å kvalifisere seg til den for bare få måneder siden…

Klubblegender. Historie. Det teller. Det betyr noe, men den som dveler ved fortiden har ingen framtid. Luton Town Football Clubs framtid handler mye om realiseringen av nytt stadion. Som går under arbeidsnavnet Power Court, fordi lokasjonen er på en tidligere kraftstasjon.

Nathan Jones er borte. Rob Edwards er manageren som har fått den sportslige tilliten. Nylig ansatte han sine to nærmeste tillitspersoner. Kjent fra tidligere arbeidsforhold; Paul Trollope og Richie Kyle.

Hva har vi i vente? Hva blir annerledes?

PLUSSPUNKTER med Nathan Jones som manager:

  • Gjennomsyring av engasjement og innsats i hele spillergruppe
  • Pragmatisk poenggivende filosofi – spesielt mot ballbesittende lag
  • Gjort samtlige spillere kapable til å bidra og prestere når det behøves
  • Bevisst plan for å rekruttere spillere med «hode» og «hjerte»

ANKEPUNKTER med Nathan Jones som manager:

  • Tilsynelatende besatt av spillerformasjonen 3-5-2
  • Lite internrekruttering av unge spillere som gis spilletid
  • Manglende suksess i forsøkene på å kontrollere kamper
  • Overdrevent fokus på dommeravgjørelser imot eget lag

Nathan Jones er historie i Luton Town Football Club. Nå er det Rob Edwards som skal styre.

TOPPLEDELSEN: Rob Edwards med assistentene Paul Trollope (til venstre) og Richie Kyle (til høyre) er godt i gang med sine nye utfordringer.

Vi har ansatt en ung manager med en anstendig spillerkarriere bak seg. Edwards har spilt på de fleste nivåer i de engelske proffligaene, deriblant Premier League. 15 landskamper for Wales. Trener- og managererfaring fra klubb- og landslag. Kjempesuksess i Forest Green Rovers, som han med god backing fra styret førte til League Two-tittel og League One-opprykk.

Ble regelrett kapitalisert vekk fra klubben, av Luton Towns erkerival Watford foran inneværende sesong. Hertfordshire-klubben proklamerte langsiktig satsing med stabilitet for manageren. Det gjaldt i ti kamper med Watford på 10. plass. Ut med Edwards. Tilbake til kortsiktighet og kynisme i desperasjonen over å gå glipp av Premier League-spill kommende sesong.

Normalt er det problematisk å komme til Luton Town med Watford-historikk. Det gjelder ikke for Edwards, for han har ingen Watford-historikk. Han er et Watford-offer.

Robert Owen Edwards er kommet til en klubb som tenker langsiktig. Vår nye manager skal lede oss inn til det nye stadionet. Han og styret har signert en lang samarbeidsavtale. Luton Town må rykke ned for at hans posisjon skal bli vurdert.

Ikke forvent store endringer med det første, men det er sannsynlig å tro at Luton Town FC gjennom valget av Edwards ønsker en utvikling mot et mer spillende lag. Klubben er tradisjonelt kjent for å spille «Quality Football» – hva det nå enn betyr, men det er i hvert fall mange år siden vi hadde for vane å storme i angrep med «Tricky Wingers» og briljere spillemessig.

Med sin egen og sine assistenters erfaring fra ungdomsfotball, er det naturlig å forvente større satsing på yngre spillere fra egen junioravdeling. At flere opptas i førstelagsstallen. At flere får mer spilletid. Luton Town FC har hatt mange spennende unge keepere som har møtt seniorlaget som en vegg. Harry Isted har aldri gjort seg bort, men ei heller fått tillit og tid til å etablere seg som potensiell førstekeeper.

Casey Pettit og Zack Nelson er juniorspillere som har fått innpass i kampdagstropper. Mange unge spillere er hentet fra andre klubber, for så å bli sendt på utlån. Det er få eksempler på at noen har kommet tilbake og blitt satset på i Luton Town. James Justin er eneste unntak, tilbake i 2016/17-sesongen.

KLUBBEN FOR ALLE: Luton Town med gyllen utmerkelse sist sesong. Året før ble den kåret til EFL Championship Family Club of The Year.

Luton Town 2020 vet at det ikke er noen automatikk mellom filosofi og praksis, men økonomi er et fag klubbens eierskap med dyktige Gary Sweet i spissen behersker. Siden overtakelsen i 2008 har klubben økt sitt samfunnsengasjement. Fått med seg byens borgere, tatt initiativ og ansvar for byutvikling, tatt tydelige moralske og etiske standpunkter og gjort massive innsatser for å bedre levekårene for mange av dem som tradisjonelt faller utenfor.

Luton Town FC er like mye en samfunnsinstitusjon som fotballklubb. Rob Edwards har opplevd å være i en klubb som på sin måte ville spille en viktig rolle på andre scener enn fotballstadioner. Mulig at Forest Green Rovers siktet vel høyt og handlet for raskt da den sluttet å selge alt som inneholdt kjøtt på sine kamper. Veganismen er nok blitt mer latterliggjort enn allment anerkjent, men klubbens filosofi er et valg om å engasjere seg som mer enn bare en fotballklubb.

Luton Town FC har høstet ros og respekt for standpunktet om å avvise tilbud fra sponsorer som tilbyr pengespill, samt for å være den første klubben som sluttet seg til nasjonale minstelønnsavtaler for sine ansatte. Luton Town FC arrangerer ukentlige jobbsøkerkurs for arbeidsledige, treningstilbud for overvektige med A-lagsspillere som instruktører og motivatorer, prisbelønt familietilbud på kampdager og er en kulturlivsaktør med varierte tilbud for allmennheten.

Vi tar også med det faktum at samtlige ansatte i klubben gjennom individuelle undersøkelser har besvart samstemt på at de forfekter de samme ambisjonene, målene og prinsippene som sine kolleger. Den røde tråden i Luton Town Football Club gir manager Rob Edwards et solid fundament å jobbe ut fra. Han er leder for en sportslig og administrativ stab bestående av flere hundre mennesker.

STYRENDE SUPPORTERE: David Wilkinson, Gary Sweet & Co. i Luton Town FC-styret er livslange supportere med hjerte for klubben.

Utad er det bare resultater og poeng han måles på, men styret i Luton Town FC har et atskillig bredere og dypere karaktersett.

Klubbens nye managertrio får tre uker med spillerne før sin debut i tellende kampsituasjon; borte mot Middlesbrough 10. desember. Så følger to hjemme- og to bortekamper fram til 1. januar 2023. Da er transfervinduet åpent. Der kan vi garantere konkret aktivitet, men absolutt ingen revolusjon.

PS! Mandag trekkes 3. runde i FA-cupen, med både Luton Town og Southampton i hatten. Tenk om…!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 4.8 / 5. Antall vurderinger: 6

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!