– Gigantisk utfordring

Et Luton Town-opprykk til Premier League vil fordre stadionoppgraderinger for nærmere £10 millioner.

– En gigantisk utfordring, sier Luton Town-direktør Gary Sweet til BBC Radio 4. Gjengitt av lokalavisen The Lutonian.

Hele oppgraderingen må fullføres på under tre måneder, og de er hovedsakelig for å imøtekomme kravene til Premier Leagues TV-produksjoner.

KLASSISK: Kenilworth Road Stadium er et av de eldste fortsatt i bruk i England. Town har spilt der sammenhengende siden 1905. Stadionet er klassisk, legendarisk, ikonisk og sjarmerende – men har utgått på dato.

– Det 119 år gamle stadionet har ikke gjennomgått enorme endringer gjennom tidene. Vi snakker om £8-10 millioner i kostnad. Den ene tribunen må praktisk talt bygges helt om, så vi har eventuelt en massiv oppgave foran oss, forklarer Sweet.

Til sammenlikning måtte klubben ut med om lag £1 million etter opprykket til Championship.

ALLE VINKLER: Ved eventuelt Premier League-spill på Kenilworth Road Stadium er 33 (!) slike kameraer minstekravet…

Oppgraderingen av Kenilworth Road Stadium må dessuten skje parallelt med alt arbeidet som pågår med det nye stadionet som skal bygges.

INNESTENGT: Tenk at dette stadionet tilbake i 1959 huset 30 069 tilskuere! Dagens kapasitet er drøyt 10 000. Fotballklubben leier grunnen på lånt tid – et par tiår på overtid. Utbygging har aldri vært mulig. Nå er det snart slutt for the Kenny, men det rekker kanskje å huse Premier League-kamper før tiden er omme…
IKONISK: Engelsk fotballs mest bemerkelsesverdige inngang for bortelagets supportere, i Oak Road. Etter entreen år supportere opp en trapp og får fullt innblikk i hagene til de som bor i leilighetene!

Planleggingstillatelsen for det som går under arbeidsnavnet Power Court ble gitt tilbake i 2019, men koronapandemien er én av flere uforutsette faktorer som har medført endringer i de opprinnelige planene.

Innen 2026/27

I februar ble planen for flyttingen av kraftstasjonen på stadiontomten overlevert kommunestyret. Det prosjektet utgjør den største delen av arbeidene som må gjennomføres før konstruksjonsarbeidet kan påbegynnes.

Power Court skal reises i sentrum av byen. Uttalt tilskuerkapasitet er 17 500.

– Oppstart er rett rundt hjørnet. Basert på dagens status vil det være realistisk å kunne flytte til nytt stadion foran 2026/27-sesongen, uttaler Town-direktøren.

Han snakker om en totalkostnad på rundt £100 millioner.

POWER COURT: Arkitektene som har tegnet Luton Towns nye stadion har vunnet priser for designet i flere europeiske stadionfora.

– Det er budsjettet. En ganske så betydelig investering for en fotballklubb på vårt nivå, for et stadion på inntil 20 000 tilskuereplasser. Vi håper å kunne sette spaden i jorden mot slutten av året. Alternativt tidlig i 2024, uttaler Sweet og fortsetter:

– Det vil plassere oss i Premier League-sjiktet, men utfordringen med å oppgradere Kenilworth Road Stadium for bare to til tre års bruk er en kanskje en mer gigantisk utfordring enn å bygge det nye stadionet, understreker han.

MULTIKOMPLEKS: Midt i byen, mellom det som i sin tid var Nord-Europas største kjøpesenter og togstasjonen, nærmer det første spadetaket seg. Luton Towns nye stadion er en del av et multikompleks der også hoteller, leiligheter og restauranter inngår.
GAMMEL KRAFTSTASJON: Tomten som Luton Town skal bygge sitt nye fotballstadion på huset en gammel kraftstasjon. Klubben har asfaltert arealet, som i dag benyttes til rimelige parkeringsplasser.

Luton Town har fortsatt et lite, om enn teoretisk håp, om å oppnå direkte opprykk til Premier League. Som klubben aldri har spilt i. Var stiftelsesmedlem, men rykket ned sesongen før den startet i 1992.

Bedfordshire-klubben ligger på 3. plass i Championship, med kurs mot playoffspill om opprykk til Premier League. Er kanskje så lite som bare to seirer unna å oppnå playoffplass for andre sesongen på rad.

Sist sesong ble Town-spillerstallen hemmet av mange skader i innspurten. Laget framstår som sterkere og mer robust nå.

Verdifull erfaring

– Dersom vi når playoffturneringen igjen så tror jeg erfaringen fra i fjor være til god hjelp for oss. Jeg tror at årets Town-lag ville ha slått fjorårets. Selvtilliten er også høyere nå, mener Gawy Sweet.

Skulle Luton Town lykkes vil klubben bli tidenes første som avanserer fra nivå fem til Premier League. På under ti sesonger, dersom det skjer inneværende eller kommende sesong.

– Vi er faktisk veldig gode på å holde beina godt plantet på bakken, men nyter samtidig sjansen og situasjonen. Vi kan se tilbake på 24 måneder i Championship-toppen. Er liksom blitt litt vant til det nå. Samtidig kribler det litt ekstra å vite at vi kan være en Premier League-klubb allerede på sensommeren.

BOSSER OG BESØKENDE: LTSCS-representantene Thomas Møller og Lene Skogen flankert av Luton Town-direktør Gary Sweet (til venstre) og klubbens styreformann David Wilkinson (til høyre) under Fellesturen 2022.

Vi snakket med styreformann David Wilkinson foran Towns playoffkamper for ett år siden. Da sa han følgende:

– Jeg er veldig spent, men vi er forberedt. En massiv oppgradering av stadionet venter. Utfordringen var stor da vi rykket opp til Championship. Det kostet oss en formue. Stadionoppgraderingene påkrevd for Premier League-medlemskap er ti ganger så dyrt, men hvis vi rykker opp så ligger pengene heldigvis allerede på bordet.

LTSCS-vennen utdyper:

– 33 kameraposisjoner er påkrevd på ethvert Premier League-stadion. Det er virkelig heftig. Dersom vi klarer å rykke opp så må også hver eneste del og detalj av Kenilworth Road Stadium utbedres, poengterer styreleder Wilkinson.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 7

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!