Cardiff City – Luton Town

På mandag er det andre påskedag, og i Championship er det full serierunde. Luton drar over til Wales for å besøke Cardiff, et lag som Luton har hatt store problemer med å slå de siste årene.  Derimot har Nathan Jones visst mang en gang at historisk vanskelige lag og baner, kun er en utfordring!!

 

Cardiff by

Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales, Hvor det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

 

Cardiff City FC sin historie

Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976 skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield.

1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale hvor de tapte 0-1 for Sheffield United.  Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.

 

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær, Nordmenn i Cardiff og litt mer historie

I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff tapte tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget.

Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de havnet på 18. plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17. plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

I fjor sommer avsluttet Cardiff sesongen i Championship på en åttende plass, ni poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass, og seks poeng foran Luton som havnet på 12. plass.

 

Rivalisering

Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben, Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

 

Cardiff City Stadium

«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen.

Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

 

H2H

Luton og Cardiff har møtt hverandre 63 ganger. Både Luton og Cardiff har vunnet 23 ganger hver, mens lagene har spilt uavgjort ved 17 anledninger.

Sist lagene møttes, var den 27. november på Kenilworth Road, hvor Cardiff vant 2-1 etter at Jordan Clark utlignet til 1-1 i det 64. minutt. Sist lagene møttes i Cardiff, var i november 2020 hvor Cardiff vant hele 4-0.

Det gjør at Luton har spilt åtte ligakamper på rad mot Cardiff, uten å vinne, hvor de fem siste ligakampene har endt med tap. Av disse åtte ligakampene er det kun ligakampene i januar 2007 og februar 2006 som har gitt poeng, da begge kampene endte uavgjort. På de fem siste ligakampene har Luton kun scoret to mål, men sluppet inn 11 mål.

Det eneste lyspunktet som Luton har i perioden februar 2006 til i dag, er et møte i Carabao cupens andre runde i august 2019 på The Cardiff City Stadium. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Dette er for øvrig første den eneste seieren som Luton har på The Cardiff City Stadium.

Vi må tilbake til oktober 2005 for å finne Lutons siste ligaseier over Cardiff, da lagene møttes på Ninian Park. Kampen, som var en Championship kamp, vant Luton 2-1 etter scoringer av Dean Morgan og Peter Holmes. Siste hjemmeseier i ligasammenheng, kom på selveste «Boxing day» i 2002, hvor Luton vant 2-0 i en League Division two kamp (nivå tre), etter scoringer av Tony Thorpe og Steve Howard

Luton har besøkt Cardiff 32 ganger, hvor de tre siste møtene har vært på The Cardiff City Stadium. 17 ganger har det endt med hjemmeseier, åtte ganger har Luton vunnet, mens det har endt uavgjort syv ganger.

 

Cardiffs form 

Den 21.januar ble Neill Harris erstattet av den erfarne manageren Mick McCarthy, som igjen i oktober ble erstattet av Cardiffs U23 trener, Steve Morison, som har jobben som manager frem til sommeren. Morison erstattet McCarthy etter at McCarthy hadde ledet Cardiff i åtte kamper på rad uten å ta et eneste poeng, hvor de også kun klarte å score et mål. Åtte tap på rad er også ny klubbrekord i antall tap på rad.

Etter managerbyttet, har Cardiff variert veldig i form, selv om de sakte, men sikkert har kommet seg vekk fra nedrykkskampen. Med fem kamper igjen å spille av årets sesong, ligger Cardiff trygt plassert på en 17. plass, 18 poeng foran Derby som ligger på 22. plass. Når lagene møttes på Kenilworth Road den 27.november, lå Cardiff på 20. plass, tre poeng foran Peterborough som da lå på 22. plass,

Som Luton, har Cardiff vunnet over Nottingham Forest, noe de gjorde den 30. januar hvor de vant 2-1 på Cardiff City Stadium. En sterk seier, da siste seier for Cardiff før denne kampen, var 2-1 seieren over Luton på Kenilworth Road. Cardiff spilte deretter seks kamper på rad uten å vinne, hvor fire av kampene endte med tap og to av kampene endte uavgjort.  Etter den 30. januar har Cardiff vunnet åtte kamper, to kamper har endt uavgjort, mens fem kamper har endt med tap..

På de siste syv kampene har Cardiff vist brukbart form, hvor de først spilte fire kamper på rad uten å tape. Først ble det hjemmeseier over Wayne Rooneys menn, da Cardiff vant 1-0 over Derby. Deretter dro Cardiff på besøk til QPR hvor de vant 2-1, før de i neste runde spilte målløst når Cardiff fikk besøk av Preston. Stoke ble så slått 2-1 på Cardiff City Stadium, før Cardiff gikk på sesongens bitreste tap når Swansea vant 4-0 over Cardiff på Cardiff City Stadium. Cardiff dro så på besøk til Reading hvor de umiddelbart slo tilbake med en 2-1 seier, før de på langfredag tapte 1-2 for Hull på The MKM Stadium.

På hjemmebane har Cardiff vunnet fem av de siste ni hjemmekampene, mens de har delt poengene mot Blackpool og Preston. Ved siden av hjemmetapet mot Swansea, tapte også Cardiff 0-1 for Fulham den 26.januar.

Totalt har Cardiff tatt 24 av 49 poeng på hjemmebane, mens da har scoret 21 av 48 mål på hjemmebane. I motsatt ende har Cardiff har sluppet inn 27 mål av totalt 63.

 

Lutons form

På langfredag kjempet Luton seg til en sterk hjemmeseier, da Luton vant over Nottingham Forest etter at Kal Naismith scoret kampens eneste mål på straffe. Dette var Lutons første seier på fire kamper og den første seieren siden landslagspausen. Foruten 0-2 tapet mot Huddersfield, har Luton vunnet tre av de siste seks kampene, mens kampene mot Millwall og Peterborough endte uavgjort.

På bortebane er det kun Huddersfield som har slått Luton på de fire siste bortekampene. Før tapet mot Huddersfield, vant Luton bortekampene mot Coventry og Hull, før det ble 1-1 mot Peterborough.

Med fire kamper igjen å spille, ligger Luton på fjerde plass med sine 68 poeng, to poeng bak Huddersfield som ligger tredje plass. Det er et poeng ned til Nottingham på femte plass, som også har to kamper mindre spilt enn Luton, mens det er tre poeng ned til Sheffield United på sjette plass.

Middlesbrough, som ligger på syvende plass, har en kamp mindre spilt enn Luton, men er fem poeng bak Luton. Blackburn har like mange poeng som Middlesbrough, men har like mange kamper spilt som Luton. Coventry og Millwall ligger på niende og tiende plass, men seks poeng bak Luton. QPR og West Brom har mulighet for å klare Play-off, men er åtte poeng bak Luton

 

Friendly faces

Lutons, Cameron Jerome, spilte i Cardiff fra 2004 til 2006, hvor han spilte 79 kamper og scoret 27 mål. Etter at Jerome kom til Luton i sommer, har han spilt 15 kamper og scoret et mål.

Tom Lockyer hadde sine ungdomsår i Cardiff, men fikk ingen offisielle førstelags kamper.

James Collins signerte i sommer for Cardiff, etter å ha vært i Luton siden juni 2017. På 183 kamper for Luton, scoret Collins 72 mål for Luton. Hittil har Collins vært med i 30 lagoppstillinger for Cardiff og scoret fire mål. Det første målet scoret han i november, mens de tre neste scoret han i januar. Det siste målet scoret Collins i «The Severnside Derby» mot Bristol City den 22. januar, som Cardiff tapte 2-3. Collins har ikke vært en del av noen Cardifftropp siden 0-1 tapet mot Fulham den 26.februar, men undertegnede besitter ingen informasjon om Collins har vært skadet eller ikke.

Isaac Vassell er fortsatt i Cardiff, etter at han i august 2019 ble hentet fra Birmingham til Cardiff. Vassell hadde sin karriere i Luton fra juli 2016 til sent august 2017. Vassell spilte 55 kamper og scoret 16 mål for Luton. Vassell startet sin Cardiffkarriere ved å score 2-1 målet mot Luton i en ligakamp i august 2019, som også ble sluttresultatet. Dessverre har Vassell stort sett vært skadet i hele sin Cardiffkarriere, og har kun spilt tre kamper for Cardiff. Hans siste kamp var mot Luton i Carabao cupen i august i 2019, som Luton vant 3-0.

Solomon Taiwo spilte for Cardiff mellom 2009 til 2012, hvor han spilte ni kamper for Cardiff. I perioden 2013 til 2015 spilte Taiwo 14 kamper for Luton og scoret to mål.

 

«Clean sheet» og målforskjell

Nathan Jones har uttalt flere ganger om viktigheten av å klare «Clean sheet», da Luton ofte scorer mål. Scorer man mål og klarer «clean sheet», blir det tre poeng. «Clean sheet» kan derfor vise seg å bli viktig i ligainnspurten og kampen om «play off».

Etter å ha spilt fire kamper på rad hvor Luton har sluppet inn mål, klarte endelig Luton et nytt «clean sheet» mot Nottingham Forest. Dermed står Luton med 17 «clean sheet» denne sesongen, og klatret opp på andre plass på «clean sheet tabellen», likt med Huddersfield og Bournemouth. Sheffield United leder fortsatt med sine 18 «clean sheet». Swansea og West Brom har 16 «clean sheet», mens Blackburn, Preston og Fulham har 15 «clean sheet» denne sesongen.

Av lagene som kjemper om Play-off, er det kun Nottingham som har bedre målforskjell enn Luton. Nottingham har pluss 24 mål, mens Luton har pluss 13. Huddersfield og Sheffield United har pluss elleve mål, mens Middlesbrough har pluss ti mål. Blackburn har pluss ni mål, mens Millwall og Coventry har pluss fem mål.

 

Skadesituasjon

Etter at både Henri Lansbury og Pelly-Ruddock Mpanzu måtte gå av banen med skader i mandagens kamp mot Huddersfield, brukte Nathan Jones ordene katastrofe i lokalpressen for å beskrive skadesituasjonen i Luton, og spesielt på midtbanen. Allikevel satte han sammen en slagkraftig midtbane til kampen mot Nottingham, hvor den skotske trioen Kal Naismith, Robert Snodgrass og Alan Campbell utgjorde Lutons midtbane.

Det har ikke lyktes å skaffe noen informasjon om hvilke spillere som er klare til mandagens kamp, og det blir derfor spesielt spennende å se hvilken midtbane Nathan Jones stiller mot Cardiff. Hverken Pelly-Ruddock Mpanzu, Henry Lansbury, Gabe Osho, Jordan Clark eller Luke Berry var med i laguttaket mot Nottingham.

I tillegg er Glen Rea ute for resten av sesongen, mens Cameron Jerome heller ikke var en del av troppen mot Nottingham.

Reece Burke, Sonny Bradley og Tom Lockyer har alle slitt med skader i det siste, men både Burke og Bradley startet mot Nottingham, mens Tom Lockyer kom inn fra benken. Dessverre fikk Kaptein Bradley et rødt kort mot Nottingham, og må stå over mandagens kamp.

 

Innspurten

På mandag skal altså Luton besøke James Collins og Cardiff, som har lite å spille for, ettersom de ligger på 17.plass og kan kun spille om best mulig plassering. Deretter får Luton besøk av Blackpool, som heller ikke har all verdens å spille for, før Luton møter ligaleder Fulham på Craven Cottage mandag 2.april kl 1815. Sesongen avsluttes på Kenilworth Road mot Ørjan Nyskjolds Reading. Reading ligger i skrivende stund på den siste sikre plassen i The Championship, men med ni poengs margin til Barnsley som ligger på 22. plass. Kampene mot Blackpool og Fulham er også plukket ut til å sendes som TV kamp.

 

Topp scorerne

Elijah Adebayo har scoret 16 mål denne sesongen, i tillegg til å ha fire målgivende pasninger. Harry Cornick har scoret 11 mål og har fire målgivende pasninger denne sesongen, mens Luke Berry står bokført med syv mål, i tillegg til å ha to målgivende pasninger. Kal Naismith har seks målgivende pasninger, i tillegg til å ha scoret to ligamål. Cameron Jerome har scoret tre mål i tillegg til å ha vært nest sist på fem mål denne sesongen, mens James Bree har scoret et mål i tillegg til å ha seks målgivende pasninger denne sesongen, hvor fler er kommet som følge av sin presise dødballfot. Alan Campbell har fire mål og to målgivende, mens Danny Hylton scoret sitt fjerde mål for sesongen mot Peterborough. Fred Onyedinma har scoret tre mål, og var nest sist for fjerde gang denne sesongen, når han serverte Danny Hylton mot Peterborough.

For Cardiff har Robin Calwell, Aden Flint og Kieffer More scoret seks mål hver, mens som James Collins som nevnt har scoret fire mål.

Første februar sørget Harry Cornick for at Luton vant 1-0 over Swansea på Swansea.com Stadium, Kan Luton på mandag klare sin andre borteseier for sesongen i Wales? Om dette skjer kan du finne ut av ved å streame kampen live fra iFollow plattformen på mandag kl 1600 skandinavisk tid. Simon Pitts kommenterer kampen.  

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!