Burnley – Luton Town

Forrige lørdag startet Luton sesongen med sesongens første «clean sheet», selv om det ble målløst mot Birmingham. På lørdag spiller Luton sin første bortekamp, og det gjør de på Turf Moore som er hjemmebanen til fjorårets Premier League lag, Burnley. Kampen sendes ikke på iFollow, da den sendes på TV. I Skandinavia kan du se kampen på V Sport 2 og VIAPLAY, og sendingen starter kl 1555.

 

Burnley:

Burnley, som ligger i den engelske regionen Nordvest-England, er administrasjonssenter for distriktet Burnley, og ligger 34 km nord for Manchester og 32 km øst for Preston. Byen har drøye 87 000 innbyggere, og er historisk kjent for sin tekstilindustri på 1800 tallet. Etter at tekstilindustrien opplevde nedgangstider, opplevde Burnley høy arbeidsledighet og mye fattigdom, som også preger byen i dag. Ikke ulikt Luton, er det mange ulike folkeslag i byen, og derved også mange ulike kulturer i byen, som også til tider skaper mye spenning og noe uro.

 

Burnley FC

Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881, og spilte på Calder Vale Arena. Burnley FC ble stiftet som fotballklubb den 18. Mai i 1882, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

 

Burnleys historie

Burnley har historisk vært en toppklubb i England over mange år, da de spilte sammenhengende på de to øverste liganivåene fra 1888 til 1980. Burnley vant FA-cupen i 1914, mens de ble ligamestere i 1921 og i 1960.

I 1976 startet Burnley på en nedtur som skulle vare noen år, da Burnley rykket ned fra øverste liganivå for siste gang på mange år. Etter 1979/80 sesongen havnet Burnley på 21.plass på nivå to, som igjen betydde at Burnley rykket ned til nivå tre for første gang i klubbens historie. 100-års jubileet i 1982 ble feiret med opprykk fra nivå tre til nivå to, men Burnley rykket rett ned igjen til nivå tre i den påfølgende sesongen. 1985/86 sesongen ble nok en skuffende sesong, da Burnley havnet på 21. plass på nivå tre, og rykket ned til nivå fire.

Tradisjonsrike Burnley var farlig nær ved å bli historiske på negativ måte – ved å bli første klubb som rykket ned fra The Football League og ned til Conference League. Dette da 1986/87 sesongen var den første sesongen hvor lag fra nivå fire rykket direkte ned til nivå fem, uten å ha gått igjennom en avstemning etter endt sesong. Før 1986/87 sesongen ble de fire dårligste lagene på nivå fire satt opp mot det beste laget i Conference league, og det ble stemt over hvilket av disse fem lagene som skulle få spille på nivå fire i The Football League. Burnley berget plassen på nivå fire med et nødskrik, da de vant siste serierunde og ble nummer 22, mens rivalene på tabellen enten tapte eller spilte uavgjort.

Bortsett fra 1994/95 sesongen, hvor Burnley spilte på nivå to, spilte Burnley sammenhengende på nivå tre og fire mellom 1983 til 2000. Etter 1999/00 sesongen ble Burnley nummer to på nivå tre, og rykket endelig opp fra nivå tre til nivå to. Burnley har ikke spilt på nivå tre etter dette.

Den 25. mai 2009 rykket endelig Burnley opp til Premier League for første gang siden 1976. Det ble med en sesong til å begynne med, da Burnley rykket ned til Championship påfølgende sesong.

De neste årene i Championship fikk både Brian Laws og Eddie Howe prøve seg i managerstolen i Burnley, men det var Sean Dyche som var arkitekten bak Burnleys direkte opprykk i 2013/14-sesongen.

Igjen ble eventyret i Premier League kortvarig, og ved sesongslutt var Burnley under nedrykksstreken igjen. Derimot ble det direkte opprykk til Premier League igjen, da Sean Dyche sine gutter vant The Championship i 2015/16 og ble værende i Premier League til de i våres rykket ned til The Championship.

Avslutningen på vårens sesong var av det turbulente og dramatiske slaget. I april 2022, og bare åtte kamper før sesongen skulle avslutted, ble manager Sean Dyche sparket fra manager jobben, etter å ha vært Burnleys manager siden oktober 2012. Klubben bestemte seg for å la U23 manager Mike Jackson fullføre sesongen som midlertidig manager. Burnley vant tre og spilte en uavgjort av sine fire første kamper med Jackson som manager, og Jackson ble også kåret til «manager of the month» for april.

Før siste serierunde lå Burnley over streken med 35 poeng, mens Leeds lå under streken med samme poengsum, men med mye dårligere målforskjell enn Burnley. Med andre ord, Burnley hadde ikke rykket ned med lik poengsum som Leeds i siste serierunde. Leeds vant 2-1 etter å ha scoret mål i det 90.minutt, mens Eddie Howe og Newcastle vant 2-1 over Burnley på Turf Moor. Dermed rykket Burnley ned til The Championship.

Etter endt sesong returnerte Mike Jackson igjen tilbake som U23 manager, da Burnley i juni ansatte den tidligere Manchester City kapteinen, og daværende Anderlecht manager, Vincent Kompany som klubbens nye manager.

 

Rivaler:

Burnleys rivaler er først og fremst Blackburn Rovers, og derbyet mellom Burnley og Blackburn kalles The East Lancashire derby, eller “The Cotton Mills derby”. Det er 23 km mellom klubbene.

 

Turf Moore

«The Clarets», som er kallenavnet til Burnley, spiller sine hjemmekamper på Turf Moore, noe Burnley har gjort siden 1883. Dagens Kapasitet er på 21,944 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 54 775 og ble satt i en FA-cupkamp mellom Burnley FC og Huddersfield i 1924. I 1924 ble det også spilt en landskamp på Turf Moore mellom England og Wales.

 

H2H

Luton og Burnley har møtt hverandre 52 ganger, hvor Luton har vunnet 16 ganger, Burnley har vunnet 23 ganger, mens det har endt uavgjort 12 ganger.

Sist lagene møttes var på Turf Moore i mars 2007, hvor Championship kampen endte målløst. Motsatt oppgjør ble spilt på Kenilworth Road i oktober 2006, hvor Burnley vant 2-0.

Luton har nå spilt fire kamper på rad uten å vinne over Burnley, og sist Luton vant over Burnley, var på Turf Moore i mars 2000 i en League division two kamp (nivå tre), hvor Luton vant 2-0 etter scoringer av Alan White og Phil Gray. Som nevnt over, rykket Burnley opp til nivå to denne sesongen, og Luton var det eneste laget som vant «Back to back» (vant hjemme og borte) over Burnley denne sesongen, da Luton også vant kampen på Kenilworth Road. Kampen som ble spilt i november 1999, vant Luton 2-1 etter at Neil Alan Midgley scoret begge Lutons mål i andre omgang. Luton havnet på 13. plass denne sesongen.

Luton har besøkt Turf Moore 26 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier 13 ganger. Kun seks ganger har det endt med Luton seier, mens det har endt uavgjort ved syv anledninger. Frem til 1979 klarte Luton kun å ta poeng ved fem anledninger av 17 mulige, og kun to av kampene endte med Luton seier.

Etter 1979 har dette «bildet snudd» totalt, da Luton siden 1979 har besøkt Turf Moore ni ganger og kun tapt en kamp. De åtte andre kampene har endt uavgjort fire ganger (deriblant de to siste), mens det ble Lutonseier i 1988, 1997, 1999 og 2000. Luton har klart «cleans sheets» i fem av disse ni kampene.

 

Burnleys form

Burnley startet sesongen med bortekamp mot Lutons motstander i Play-off semi-finalen, Huddersfield. Burnley vant 1-0 etter scoring av Ian Maatsen i det 18.minutt.

 

Lutons form

Som nevnt innledningsvis, startet Luton sesongen med en målløs kamp mot fjorårets «mareritt motstander», Birmingham, men kunne samtidig konstatere sesongens første «clean sheet».

 

Nordmenn i Burnley

I 2008 skrev Christian Kalvenes under for Burnley, etter å ha spilt to sesonger i Dundee United. Kalvenes spilte 27 kamper for Burnley, deriblant Play-off finalen mot Sheffield United som sikret opprykket til Premier League i 2009.  I januar 2010 ble Kalvenes enig med Burnley om å terminere kontrakten, da Kalvenes manglet spilletid. Kalvenes skrev under for Brann i juni 2010. Kalvenes scoret et mål i sin tid i Burnley.

 

Lutons skadesituasjon

Pelly-Ruddock Mpanzu spilte ikke de syv siste kampene forrige sesong, grunnet sin kneskade. Mpanzu rapporteres å igjen trene på gress, og at det nå dreier seg om å få han kampklar så fort som mulig. Mpanzu er 17 kamper unna å nå 350 kamper for Luton

Trioen Alfie Doughty, Reece Burke og Luke Berry, var alle skadde og måtte stå over kampen mot Birmingham. På torsdagens pressekonferanse ønsket ikke Nathan Jones å fortelle noe annet enn at to av disse tre spillerne ville være klare mot Burnley. Hvem disse to er, og om de blir tatt ut, får vi først vite like før avspark.

 

Luton har fått tildelt 2345 billetter til lørdagens kamp. Det foreligger ingen opplysninger i skrivende stund om hvor mange billetter som er solgt. Som nevnt innledningsvis, sendes kampen direkte på TV, og da på VIAPLAY og V Sport 2. For de som ikke har anledning til å se kampen på VIAPLAY og V Sport 2, kan logge seg inn på iFollow og streame radiooverføringen til Simon Pitts som også kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!