Burnley – Luton Town

Fredag spiller Luton Town borte mot Sander Berge & Co. i Burnley. Avspark på Turf Moor kl. 20:45 skandinavisk tid.

Møtet mellom fjorårets Championship-klubber, er det aller første møtet mellom Luton Town og Burnley på Turf Moor i Premier League, og det første møtet mellom Burnley og Luton Town på øverste nivå siden 1975.

Fredagens kamp er også å anse som en «sekspoengskamp». Om det blir hjemmeseier, vil det skille syv poeng mellom The Hatters og Burnley, mens om Burnley vinner vil det kun skille et poeng. 

Burnley

Burnley, som ligger i den engelske regionen Nordvest-England, er administrasjonssenter for distriktet Burnley og ligger 34 km nord for Manchester og 32 km øst for Preston. Byen har drøye 87 000 innbyggere, og er historisk kjent for sin tekstilindustri på 1800 tallet. Etter at tekstilindustrien opplevde nedgangstider, opplevde Burnley høy arbeidsledighet og mye fattigdom, som også preger byen i dag. Ikke ulikt Luton, er det mange ulike folkeslag i byen, og derved også mange ulike kulturer i byen, som også til tider skaper mye spenning og noe uro.

Burnley FC

Burnley startet opprinnelig som en rugby-klubb ved navn Burnley Rovers i 1881, og spilte på Calder Vale Arena. Burnley FC ble stiftet som fotballklubb den 18. Mai i 1882, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Burnleys historie

Burnley har historisk vært en toppklubb i England over mange år, da de spilte sammenhengende på de to øverste liganivåene fra 1888 til 1980. Burnley vant FA-cupen i 1914, mens de ble ligamestere i 1921 og i 1960.

I 1976 startet Burnley på en nedtur som skulle vare noen år, da Burnley rykket ned fra øverste liganivå for siste gang på mange år. Etter 1979/80 sesongen havnet Burnley på 21.plass på nivå to, som igjen betydde at Burnley rykket ned til nivå tre for første gang i klubbens historie. 100-års jubileet i 1982 ble feiret med opprykk fra nivå tre til nivå to, men Burnley rykket rett ned igjen til nivå tre i den påfølgende sesongen. 1985/86 sesongen ble nok en skuffende sesong, da Burnley havnet på 21. plass på nivå tre, og rykket ned til nivå fire for første gang i klubbens historie.

Tradisjonsrike Burnley var farlig nær ved å bli historiske på negativ måte – ved å bli første klubb som rykket ned fra The Football League og ned til Conference League. Dette da 1986/87 sesongen var den første sesongen hvor lag fra nivå fire rykket direkte ned til nivå fem, uten å ha gått igjennom en avstemning etter endt sesong. Før 1986/87 sesongen ble de fire dårligste lagene på nivå fire satt opp mot det beste laget i Conference league, og det ble stemt over hvilket av disse fem lagene som skulle få spille på nivå fire i The Football League. Burnley berget plassen på nivå fire med et nødskrik, da de vant siste serierunde og ble nummer 22, mens rivalene på tabellen enten tapte eller spilte uavgjort.

Bortsett fra 1994/95 sesongen, hvor Burnley spilte på nivå to, spilte Burnley sammenhengende på nivå tre og fire mellom 1983 til 2000. Etter 1999/00 sesongen ble Burnley nummer to på nivå tre, og rykket endelig opp fra nivå tre til nivå to. Burnley har ikke spilt på nivå tre etter dette.

Den 25. mai 2009 rykket endelig Burnley opp til Premier League for første gang siden 1976. Det ble med en sesong til å begynne med, da Burnley rykket ned til Championship påfølgende sesong.

De neste årene i Championship fikk både Brian Laws og Eddie Howe prøve seg i managerstolen i Burnley, men det var Sean Dyche som var arkitekten bak Burnleys direkte opprykk i 2013/14-sesongen.

Igjen ble eventyret i Premier League kortvarig, og ved sesongslutt var Burnley under nedrykksstreken igjen. Derimot ble det direkte opprykk til Premier League igjen, da Sean Dyche sine gutter vant The Championship i 2015/16 og ble værende i Premier League til de rykket ned til The Championship etter 2021/22-sesongen.

Avslutningen på 2021/22-sesongen var av det turbulente og dramatiske slaget. I april 2022 ble manager Sean Dyche sparket fra managerjobben, etter å ha vært Burnleys manager siden oktober 2012. Klubben bestemte seg for å la U23 manager Mike Jackson fullføre sesongen som midlertidig manager, hvor Burnley vant tre og spilte en uavgjort av sine fire første kamper med Jackson som manager. Jackson ble også kåret til «manager of the month» for april.

Før siste serierunde lå Burnley over streken med 35 poeng, mens Leeds lå under streken med samme poengsum, men med mye dårligere målforskjell enn Burnley. Med andre ord, Burnley hadde ikke rykket ned med lik poengsum som Leeds i siste serierunde. Leeds vant 2-1 etter å ha scoret mål i det 90.minutt, mens Eddie Howe og Newcastle vant 2-1 over Burnley på Turf Moor. Dermed rykket Burnley ned til The Championship.

Etter endt sesong returnerte Mike Jackson tilbake som U23 manager, da Burnley i juni i fjor ansatte den tidligere Manchester City kapteinen, og daværende Anderlecht manager, Vincent Kompany som klubbens nye manager. Kompany ledet Burnley til et overlegent seriemesterskap, og ble ligamestere med 101 poeng, ti poeng foran Sheffield United på andre plass. Luton Town havnet på tredje plass, men 21 poeng bak Burnley. Burnley hadde også en suveren målforskjell, da de fikk en positiv målforskjell på 52 mål.

Rivaler

Burnleys rivaler er først og fremst Blackburn Rovers, og derbyet mellom Burnley og Blackburn kalles The East Lancashire derby, eller “The Cotton Mills derby”. Det er 23 km mellom klubbene.

Turf Moore

«The Clarets», som er kallenavnet til Burnley, spiller sine hjemmekamper på Turf Moor, noe Burnley har gjort siden 1883. Dagens Kapasitet er på 21,944 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 54 775 og ble satt i en FA-cupkamp mellom Burnley FC og Huddersfield i 1924. I 1924 ble det også spilt en landskamp på Turf Moore mellom England og Wales.

H2H

Luton Town og Burnley har møtt hverandre 54 ganger, hvor The Hatters har vunnet 16 ganger, Burnley har vunnet 25 ganger, mens det har endt uavgjort 13 ganger.

Det aller første møtet mellom Burnley og Luton Town i Premier League ble spilt på Kenilworth Road den 3. oktober i høst, hvor Burnley til slutt vant 2-1. Elijah Adebayo utlignet til 1-1 i det 84. minutt, men Jacob Bruun Pedersen scoret vinnermålet rett etter avspark og i det 85. minutt

Sist The Hatters møtte Burnley på Turf Moor, var i andre serierunde i The Championship i forrige sesong, hvor kampen endte 1-1. Dan Potts ga Luton ledelsen allerede etter fem minutter, men Burnley utlignet til 1-1 fem minutter ut i andre omgang.

Luton Town har nå spilt syv kamper på rad uten å vinne over Burnley, da The Hatters sist vant over Burnley på Turf Moore i mars 2000 i en League division two kamp (nivå tre). Luton Town vant 2-0 etter scoringer av Alan White og Phil Gray. Burnley rykket opp til nivå to denne sesongen, og Luton Town var det eneste laget som vant «Back to back» (vant hjemme og borte) over Burnley denne sesongen. Motsatt oppgjør som ble spilt i november 1999, vant The Hatters 2-1 etter at Neil Alan Midgley scoret begge Lutons mål i andre omgang. Luton Town havnet på 13. plass denne sesongen.

Burnley har besøkt Kenilworth Road 27 ganger, og har sikret seg borteseier ved 12 anledninger. Alle de fire siste besøkene (2005, 2006 og 2023×2), har endt med Burnley seier. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, mens det fem ganger har endt uavgjort mellom Luton Town og Burnley på Kenilworth Road. Siste hjemmeseier er den nevnte 2-1 seieren i november 1999.

The Hatters har besøkt Turf Moor 27 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier 13 ganger. Seks ganger har det endt likt, mens det åtte ganger har endt med seier til Luton Town. Faktisk er det slik at The Hatters nå har spilt syv kamper på rad på Turf Moor uten å tape. De tre siste kampene har endt uavgjort, mens det i 2000 ble som nevnt 2-0 seier til The Hatters, som også er den siste seieren til The Hatters over Burnley. Kampene i februar 1999 og mars 1997, endte også med seier til The Hatters. Sist Burnley slo The Hatters på Turf Moor, var i en League Division 1 kamp i 1995, hvor Burnley vant 2-1. Dwight Marshall scoret målet til Luton Town. 

Burnleys form

På lørdag møtte Vincent Kompanys menn Tottenham Hotspur i tredje runde av FA-cupen på deres hjemmebane Tottenham Hotspur Stadium. Burnley ble slått ut ettersom de tapte 0-1 for The Spurs.

Burnleys hjemmeform i ligaen denne sesongen er rett og slett elendig, da de på sine ti hjemmekamper denne sesongen har tapt ni av ti hjemmekamper. Den eneste hjemmekampen Burnley har vunnet, som de også vant med stil, var da de slo nedrykksrival Sheffield United, 5-0.

Den 4. november fikk Burnley besøk fra London, da Fulham besøkte Turf Moor. Fulham dro hjem med alle tre poengene, etter at de vant 2-0. En uke senere var det Burnleys tur til å besøke London, da de spilte bortekamp mot Arsenal. Enda en gang ble det tap, da Burnley tapte 1-3 for Martin Ødegaard og co.

Første kamp etter landslagspausen i november møtte Burnley et lag fra London for tredje gang på rad. Denne gang var det West Ham som kom på besøk til Turf Moor. West Ham tok alle tre poengene, da de vant 2-1. Første kamp i desember endte endelig med seier, da de vant den nevnte og eneste hjemmeseieren for sesongen, når nedrykks rival Sheffield United ble sendt hjem med 0-5 fra Turf Moor.

Derimot fulgte tre kamper til på rad uten seier, da det ble 0-1 tap for Wolverhampton på Molineux og 1-1 for Brighton & Hove Albion på The Amex. Everton fikk også med seg tre poeng når de besøkte Turf Moor den 16. desember, ettersom de vant 2-0.

Burnley innledet juleprogrammet med å vinne 2-0 over Fulham på Craven Cottage på lille julaften, før de tapte 0-2 for Liverpool på Turf Moor på selveste boxing day. Heller ikke årets siste kamp som ble spilt den 30. desember endte med seier, da Aston Villa sikret 3-2 seier i det 89. minutt på Villa Park.

Oppsummert er formen på de ti siste kampene: T-T-T-V-T-U-T-V-T-T

Det plasserer Burnley nest nederst av årets Premier League med sine 11. poeng, to poeng foran Sheffield United som ligger nederst, mens det er fire poeng opp til Luton Town som ligger på 18. plass. Det er fem poeng opp til Everton på 17. plass. 

Lutons form

På søndag spilte The Hatters målløst mot League One klubben Bolton i FA-cupen, og må ut i omkamp mot klubben fra Stor-Manchester på førstkommende tirsdag.

Den 29. oktober besøkte The Hatters Aston Villa og deres hjemmebane Villa Park, en kamp som Villa vant 3-1. Den 5. november spilte The Hatters en solid hjemmekamp når Liverpool gjestet Kenilworth Road. I det 81. minutt ga Tahith Chong The Hatters ledelsen, etter en glimrende kontring som ble igangsatt av Ross Barkley, hvor Issa Kabore var nest sist på ballen. Derimot utlignet Liverpool til 1-1 fem minutter på overtid ved Luis Diaz.

I siste kamp før siste landslagspause, dro The Hatters til Old Trafford for å prøve seg mot Manchester United. Dessverre endte det med 0-1 tap, etter at Lindelöf satte inn kampens eneste mål i andre omgang. I første kamp etter landslagspausen i november, vant The Hatters sin første hjemmekamp i Premier League noensinne, og sin første hjemmekamp på øverste nivå siden 1992, da Crystal Palace ble slått 2-1. Første kamp i desember endte med 1-3 tap for Brentford på deres hjemmebane Gtech Stadium, før The Hatters påfølgende tirsdag tapte 3-4 for Arsenal på The Kenny. Den 10. desember kom ligamester Manchester City på besøk, hvor City vant 2-1.

På lillejulaften kom Newcastle på besøk, hvor Andros Townsend sørget for hjemmeseier da han scoret kampens eneste mål. På selveste boxing day klarte Luton Town å vinne sesongens fjerde seier totalt, og andre borteseier for sesongen, da de vant 3-2 over Sheffield United på Bramell Lane. Alfie Daughty scoret kampens første mål, mens de to andre målene til The Hatters ble scoret som selvmål. Carlton Morris var nest sist på begge selvmålene, men får neppe disse registrert som assist.

For to uker siden gikk The Hatters på et surt et-måls tap, da Chelsea gjestet Kenilworth Road. Chelsea ledet lenge 3-0, men The Hatters forsøkte å satte i gang en heltemodig snuoperasjon mot slutten av kampen, hvor Ross Barkley og Elijah Adebayo reduserte en gang hver for The Hatters. Sluttresultatet ble derfor 3-2 til Chelsea.

Formutviklingen på de ti siste ligakampene for The Hatters ser dermed slik ut: T-U-T-V-T-T-T-V-V-T

Borteformen kan summeres slik: T-T-T-V-U-T-T-T-V

Det gjør at The Hatters fortsatt ligger på 18. plass med sine 15 poeng. Det er et poeng opp til Everton som ligger på 17. plass, mens det er fire poeng opp til Brentford på 16. plass. Det er fire poeng ned til Burnley som ligger på 19. plass, mens det er seks poeng ned til Sheffield United som ligger på siste plass. Ettersom kampen mot Bournemouth ble avlyst, har Luton og Bournemouth en kamp mindre spilt i Premier League, noe også Manchester City og Brentford har, ettersom City deltok i VM for klubblag.

Skandinavere i Burnley

Nordmenn:

Christian Kalvenes, Sander Berge (nåværende spiller), Fredrik Ulvestad

Dansker:

Jacob Bruun Larsen (nåværende), Brian Jensen, Lukas Jensen, Andreas Lindegaard 

Svensker:

Hjalmar Ekdal (nåværende), John Guidetti, Aleksander Kacaniklic, Joel Mumbongo,

Friendly faces

En rekke spillere har spilt for både Luton Town og Burnley: Nathan Abbey, Graham Alexander, Marlon Beresford, Wayne Riggins, Clarke Carlisle, Andre Gray, Phil Gray, Alan Harper, Josh McQuoid, Paul McVeigh, Kurt Nogan, Scott Oakes, Matthew Taylor, Mitchell Thomas, Wayne Thomas, Steve Thompson, Lean-Louis Valois, Alan West, Billy Clarkson, Will Crampton, Steve Davies, Ron Futcher, Ted Hancock, Gerald Harrison, Archie Heslop, Andy Kiwomya, William Knox, Joe Loughran, Damien Matthew, Hugh Moffat, Chris Nicholl, Gareth O´Conner, Marc Pugh. 

Lutons skadesituasjon og suspensjoner

På torsdag holdt Rob Edwards sin pressekonferanse før fredagens kamp, og kunne meddele at i tillegg til Marvelous Nakamba og Tom Lockyer, må The Hatters klare seg uten Jacob Brown og Issa Kaboré.

Brown fikk sitt femte gule kort i kampen mot Chelsea, og må stå over fredagens kamp. Brown fikk ikke sonet sin karantene mot Bolton da han var skadet.

Rob Edwards må også klare seg uten Issa Kaboré for en stund, da han skal delta i Africa Cup of Nations for sitt hjemland Burkina Faso. 

On this date

Bare så det er sagt, 12.januar er ingen lykkedato for The Hatters å spille ligakamp. Luton Town har spilt 13 ligakamper den 12. januar, men aldri vunnet.

Sist The hatters spilte kamp den 12. januar, var i 2021. Da fikk The Hatters besøk av QPR som også vant sin bortekamp 2-0. Sist The Hatters spilte kamp den 12. januar på øverste nivå, var i 1991. Southampton besøkte Luton, og tok med seg alle tre poengene etter å slått The Hatters 4-3. Elstrup, james og Dreyer scoret målene til hjemmelaget.

Derimot har det blitt et par cuptriumfer den 12. januar, og sist i 2013 hvor The Hatters slo Skelmersdale United 2-0 i tredje runde i FA Trophy på Kenilworth Road. Luton Towns mål ble scoret av Watkins og Gray.

Vi må helt tilbake til 1952 for å finne den neste seieren den 12. januar, og da i FA-cupen mot Charlton på The Kenny hvor Turner scoret kampens eneste mål. Også i 1938 vant The Hatters en kamp den 12.januar, og den også i FA-cupen på the Kenny. Denne gang ble Scarborough slått ut og det med 5-1 seier, hvor Vinall scoret to mål, mens Ferguson, Dawes og Stephenson scoret et mål hver.

Toppscorerne og statistikk

Ross Barkley og Elijah Adebayo scoret hvert sitt mål mot Chelsea. Det gjør at Elijah Adebayo er Luton Towns toppscorer med sine fem ligamål, mens Carlton Morris har scoret tre ligamål. Morris har forøvrig ikke scoret siden 2-1 seieren over Everton den 30.september. Jacob Brown og Ross Barkley har scoret to ligamål hver.

Åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters så langt denne sesongen.

Alfie Doughty serverte en utsøkt corner på Ross Barkleys hode i kampen mot Chelsea, som Barkley omsatte i mål. Dette var Alfie Doughtys fjerde assist denne sesongen, mens Carlton Morris, Andros Townsend og Ross Barkley har to assists. Fem andre spillere har en assist hver.

The Hatters har scoret ni av sine 23 ligamål i åpent spill, mens de har scoret åtte mål på dødballer. Tre mål er scoret som selvmål, mens Carlton Morris har scoret to mål på straffe. Et mål er kontret inn.

26 av The Hatters 37 innslupne mål, er sluppet inn i åpent spill. Syv mål er sluppet inn på dødball, mens to mål er sluppet inn på kontring. Et mål er scoret på straffe, mens The Hatters også har sluppet inn et selvmål.

Ingen av Luton Towns spillere har fått rødt kort denne sesongen, men Marvelous Nakamba og Jacob Brown er foreløpig The Hatters «råtasser» med sine fem gule kort. Issa Kabore og Tom Lockyer er de tre som er nærmest suspensjon, da de alle har fire gule kort hver.

For Burnley er det Lyle Foster som er klubbens toppscorer med fire mål, mens Josh Brownhill, Wilson Odobert, Mohamed Amdouni har scoret tre mål hver. Lyle Foster og Dara O´Shea har tre målgivende pasninger hver.

17 av Burnleys 20 mål er scoret i åpent spill, mens to mål er scoret på dødball. Et mål er scoret på straffe. 28 av Burnley 41 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. Åtte mål er sluppet inn på dødball, mens tre mål er sluppet inn på straffe. To mål er sluppet inn som selvmål.

Town tipset

Også FA-cupkampen mot Bolton inngikk i tippekonkurransen «Town tipset». Kun Martin Holter og Finn Terje Uberg tippet at kampen mellom The Hatters og Bolton skulle ende uavgjort, noe som ikke endret på noe i toppsjiktet av «Town tipset»!

Leder gjør Tor Erik Hadland med sine 51 poeng, mens Halvard Grina ligger på andre plass med sine 45 poeng. Arild Jåsund ligger på tredje plass med 43 poeng, mens Andreas Stensland, Rune Fjørtoft og Kenneth Blumensaath følger deretter med 42 poeng hver.

Husk også at omkampen mot Bolton spilles tirsdag 16.januar kl 2045, og at denne kampen også teller inn i tippekonkurransen. 

Luton town har fått tildelt 1962 billetter til fredagens kamp, som har avspark kl 2045 skandinavisk tid. Kampen ser du som vanlig ved å streame livebilder fra VIAPLAY plattformen, eller ved å se kampen på TV-kanalen V sport Premier League. Kan du ikke se kampen på VIAPLAY, kan du lytte til radiostreamen som sendes via Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig. 

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!