«Den oransje ordensmakt»

Fotball er ofte en arena for gode og vonde opplevelser, og historier blir «skrevet» som følge av opp og nedturer.

Her følger en selvopplevd historie hvor jeg «møtte» en frustrert Leeds-supporter.

Personlig kjenner jeg på en av de største fotballoppturene jeg noensinne har opplevd, og spesielt som Town-supporter, fordi Luton Town lørdag rykket opp til Premier League.

Derimot vet jeg det er mange av mine venner som i dag kjenner på en enorm smerte og nedtur, ettersom Leeds United rykket ned til Championship. Muligens aller mest en Leeds-supporter jeg fikk muligheten til å «bli kjent med» som politibetjent en oktoberdag i 2006.

Luton Town – Leeds United 5-1

Vi skriver lørdag 21. oktober i 2006, da The Hatters møtte Leeds United på Kenilworth Road til en TV-sendt kamp i Championship (nivå to i det engelske ligasystemet). Luton Town hadde fått en kjempestart på sesongen og lå på 7. plass på tabellen, mens Leeds United hadde fått en elendig start og lå nest nederst.

The Hatters «valset over» United, og spesielt andre omgang var av det sterke slaget. The Hatters ga seg ikke før det sto 5-1, og Carlos Edwards var enorm og scoret både det første og det siste målet til The Hatters. Til og med den finske midtstopperen Markus Heikkinen scoret for Luton Town, en spiller som senere skulle få ti kamper for Start, hvor han også scoret to mål.

Selv hadde jeg nattevaktshelg på Øvre Eiker lensmannskontor/politistasjon, noe som innebar vaktsamarbeid med Nedre Eiker.

PÅLAGT REPRISE: – Jeg arresterte en full og utagerende Leeds United-supporter i bakrus etter tapet mot Luton Town i 2006. Kjørte ham hjem med pålegg om å se kampen i reprise!

Ordensproblemer

I løpet av natten fikk vi melding om å kjøre til «puben i Mjøndalen», da vaktene på stedet trengte hjelp med en gjest som var utagerende og vanskelig. Og helt riktig, de hadde en gjest som på ingen måte hadde tenkt å samarbeide med dørvaktene og etterkomme deres ønske om å dra hjem. Han hadde betalt for sin halvdrukne øl, og aktet å få drikke denne opp til tross for sin utagerende oppførsel.

Jeg tok på vedkommende håndjern, og tok trakk vedkommende litt unna dørvaktene, hvor jeg hyggelig spurte om hvorfor han var så sint. Vedkommende svarte: «Jo, jeg er Leeds-supporter og i dag klarte vi å tape 1-5 mot Luton Town!! Hallo: Luton!!!» Jeg trakk på smilebåndet og forklarte at jeg tilfeldigvis var lutonsupporter og at Carlos Edwards og Markus Heikkinen hadde spilt en enormt bra kamp.

Vedkommende svarte: «Fy f… Her taper Leeds mot Luton, og jeg blir i tillegg arrestert av en politimann som viser seg å være Luton-supporter!! Ydmykelsen er komplett!!» Det var kanskje greit at han ikke visste at jeg også hadde på meg Luton-drakten innerst på kroppen, under vernevesten.

Vedkommende ble ikke kjørt til arresten i Drammen, men transportert hjem med pålegg om å se kampen i reprise og ikke vise seg ute igjen før han ble edru. Ro og orden var igjen gjenopprettet i den ellers så fotballgale bygda Mjøndalen, og det med litt hjelp av Luton, Carlos Edwards og Markus Heikkinen.

Nedturen

Etter denne kampen startet Luton sitt mørkeste kapittel noensinne, da 5-1 seieren over Leeds United var den siste oppturen for Luton Town denne sesongen, om ikke på mange år. Resten av sesongen var et gedigent «mageplask», og det gikk rett nedover med The Hatters resten av sesongen. Etter endt sesong rykket Luton Town ned til nivå tre, og det sammen med Leeds United. Leeds United tilbrakte tre sesonger i League One før de igjen rykket opp til Championship, mens Luton Town sank som en stein og måtte helt ned til Conference Premier (nivå fem), før de igjen opplevde oppturer igjen. Når oppturen startet igjen, gikk det ni år så rykket Luton Town opp til det gjeveste selskap!

Hvordan vedkommende Leeds-supporter har det i dag, vet jeg ikke. Antagelig er ydmykelsen minst like stor i dag som oktoberkvelden i 2006, ettersom nettopp Luton Town rykket opp til Premier League, mens Leeds United rykket ned til Championship.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 10

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!