Queens Park R – Luton Town

Torsdag kveld spiller Luton Town TV-kamp nummer to i romjulen, på QPRs hjemmebane Kiyan Prince Foundation Stadium, bedre kjent som Loftus Road. En bane i en by som historisk har skapt store problemer for Town.

Queens Park Rangers

Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes med QPR, er en londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White City og Shepherd’s Bush, i bydelen Hammersmith and Fulham i vestlige London.

 

QPR sin historie

QPR har én stor tittel; ligacupen i 1967, der West Bromwich ble beseiret med 3-2 i finalen. QPR tapte FA-cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76-sesongen, hvor de havnet på andre plass, et poeng bak Liverpool. QPR var dermed kvalifisert for europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85-sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i sommer avsluttet QPR på en 11. plass, ni poeng bak Luton som havnet på sjette plass.

Rivaler

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

Også Luton anses som en rivalklubb til QPR, og det har vært flere voldelige episoder mellom klubbenes supportere. Senest i forbindelse med ligakampen i London i mars, hvor en Luton-supporter ble angrepet og alvorlig skadet.

Loftus Road/Kiyan Prince Foundation Stadium

«Super Hoops» eller «The R’s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Loftus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Loftus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Loftus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Loftus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Loftus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City Stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Loftus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etter hvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Loftus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 skiftet Loftus Road sitt navn til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

H2H

Luton og QPR har møtt hverandre 103 ganger, hvor QPR har vunnet 42 ganger. Luton har vunnet 32 ganger, mens det har endt uavgjort 29 ganger.

Høstens oppgjør endte endelig med Luton seier, etter å ha møtt QPR i syv kamper på rad uten å vinne. Seks av disse syv kampene har endt med QPR seier, mens det i juli 2020 ble uavgjort. Høstens kamp, som ble spilt på Kenilworth Road, endte med 3-1 seier til Luton, hvor Elijah Adebayo ga Luton ledelsen etter 18 minutter. Cameron Jerome doblet ledelsen i det 77. minutt, mens Ethan Horvath ble kreditert et surt selvmål i det 91. minutt. Luke Freeman fastsatte sluttresultatet et minutt senere.

Siste seier før høstens seier, var et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road i januar 2007 som Luton vant 1-0. Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006, hvor Luton vant 2-0 i en Championship-kamp på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siste seier før det, kom i april 1988, hvor Luton vant 2-1 på Kenilworth Road. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 27 ganger. De tre nevnte seierne i 2006, 2007 og i høst, er de eneste seierne som Luton har over QPR etter april 1988.

Sist Luton besøkte Kiyan Prince Foundation Stadium, var i september i fjor, en kamp som endte med 0-2 tap. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte med 2-1 seier til QPR. Cameron Jerome scoret Lutons mål. Hjemmetapet i mars var det første og eneste hjemmetapet som Luton hadde forrige sesong, etter at Luton tapte 1-2 for Cardiff 27. november.

Kiyan Prince Foundation Stadium har ikke vært noen lykkebane for Luton. Av 51 oppgjør som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det endt med hjemmeseier 32 ganger. 13 ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har klart å vinne seks ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller 18 bortekamper mot QPR, for å finne sist Luton vant mot QPR i London. Luton vant 3-2 i en League Division One-kamp (øverste nivå).

QPRs form

Den 23. oktober ledet QPR The Championship med 30 poeng, like mange poeng som Blackburn. Etter det har QPR kun tatt fem poeng på de siste åtte kampene, og QPR har rast nedover på tabellen. Før VM pausen tapte QPR fire kamper, mens de spilte målløst mot Norwich. Etter VM pausen ble det først 0-3 tap for Burnley, før QPR vant 1-0 over Preston. På 2.juledag endte det målløst når QPR besøkte Cardiff. Målteften foran mål kan muligens forklare noe av den dårlige formen til QPR, da de på de siste åtte kampene kun har scoret to mål, mens de har sluppet inn 10 mål. Det gjør at QPR befinner seg på 7. plass med sine 35 poeng, like mange poeng som Millwall som ligger sjette plass, og 12 poeng bak Sheffield United og Burnley som leder The Championship.

Neil Chritchley ble ansatt som QPR sin nye manager den 11. desember og har ledet QPR i de to siste kampene. Med andre ord, QPR har ikke tapt siden Chritchley ble ansatt som QPR sin nye manager. Chritchley tok over etter at Michael Beale forlot QPR til fordel for å bli den nye manageren til Glasgow Rangers.

På hjemmebane har QPR nå tapt tre kamper på rad, henholdsvis mot Burnley, Huddersfield og West Bromwich. Før disse tre hjemmetapene, spilte QPR seks hjemmekamper på rad uten å tape. Først ble det 1-1 mot Rotherham, før QPR vant 3-1 over Hull. Deretter ble det målløst mot Stoke, Før QPR vant tre kamper på rad. Først 2-1 over Reading, før Cardiff ble slått 3-0. Siste hjemmeseier kom den 22. oktober mot Wigan, som ble slått 2-1.

Lutons form

Lenge så det ut til at det skulle bli 1-1 mot Norwich på boxing day, etter at Alan Campbell ga Luton ledelsen i det 61. minutt. 1-1 ville blitt Lutons åttende hjemmekamp som hadde endt uavgjort denne sesongen, men heldigvis fikk Rob Edvards den beste hjemmedebuten han kunne tenke seg å få. Lutons hjemvendte «sønn», Cauley Woodraw, scoret 2-1 målet mot Norwich i det 89. minutt, og det til tross for at Luton var redusert til ti mann. Det gjør at Luton nå har spilt åtte hjemmekamper på rad uten å tape, og at Luton har vunnet begge sine kamper mot Norwich denne sesongen.

Siden Luton tapte 0-4 for Watford for åtte kamper siden, spilte Luton tre kamper på rad uten å tape. Først ble det 1-1 for Sunderland, før Luton spilte målløst mot Reading. Deretter ble Blackpool slått 1-0. Neste kamp vant Stoke 2-0 over Luton, før Rotherham klarte 1-1 som siste kamp før VM pausen. Middlesbrough vant 2-1 etter scoring i det 90. minutt, mens det som nevnt ble 2-1 seier over Norwich på boxing day. Det gjør at Luton ligger på 13. plass med sine 33 poeng, to poeng bak Millwall som ligger på sjette plass.

Frem til Luton spilte sine to siste bortekamper, henholdsvis mot Stoke og Middlesbrough som begge endte med bortetap, hadde Luton levert en sterk bortesesong denne sesongen. Kun Bristol City og Watford hadde klart å slå Luton når Luton var på reise. Swansea, Cardiff, Hull, Norwich og Blackpool ble alle slått på sine hjemmebaner, mens det ble poengdeling mot Burnley og West Bromwich.

Petter Vaagan Moen og Stefan Johansen

Petter Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det ble bare reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Den 26.januar 2021 ble det klart at den tidligere norske landslagskapteinen, Stefan Johansen, ble lånt ut fra sin moderklubb Fulham til QPR. Johansen spilte 21 kamper for QPR mens han var lånt ut, og scoret sitt fjerde QPR mål mot Luton i sesongens siste kamp. Sitt første mål scoret han for QPR den 20. februar hvor QPR vant 2-1 over Bournemouth. Den 24. juli i fjor sommer var det klart at Stefan Johansen hadde gjort overgangen permanent.

«Nice to know, need to know”

På det 61. forsøket klarte endelig Luton å vinne en kamp igjen på nivå en eller to i London. Dette skjedde i oktober i fjor (2021), da Luton slo Millwall 2-0 på The Den. Før seieren over Millwall, hadde Luton besøkt London 11 ganger på rad i The Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene før seieren i oktober i fjor, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Etter Millwall seieren på The Den, har Luton besøkt QPR og Fulham, hvor begge kampene endte med tap. Av de 63 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har fire av disse kampene endt med Luton seier.

Den forrige manageren til QPR, Michael Beale, var Steven Gerrards assistent når Gerrard var manager i Glasgow Rangers. Dagens manager i QPR, Neil Critchley, var Steven Gerrards assistent i Aston Villa.

Norwich-manager Dean Smith, fikk sparken dagen etter at Luton slo Norwich.

Skadesituasjonen

På torsdag ble det holdt pressekonferanse før juleprogrammet, og Rob Edvards kunne fortelle at både Dan Potts og Cauley Woodrov fikk verdifulle minutter i treningskampen mot Arsenal den 21. desember, en treningskamp som også endte 0-0. Fred Onyedinma skal også være tilbake i trening på gress. Dan Potts spilte hele kampen på boxing day mot Norwich, mens Cauley Woodrov kom inn på slutten av samme kamp og satte inn det avgjørende målet.

Tidligere er det meldt at kaptein Sonny Bradley vil være ute med sin kneskade til rundt nyttår, en kneskade som Bradley pådro seg i den målløse kampen mot Reading den 1. november. Rob Edvards nevnte ingenting om skadesituasjonen til Henri Lansbury og Reece Burke. Hverken Lansbury eller Burke var tatt ut til kampen mot Norwich, og var heller ikke på benken. Det har ikke lyktes å få noen oppdatert skadeinformasjon før kampen mot QPR.

I kampen mot Norwich fikk Gabriel Osho tildelt to gule kort, og dermed marsjordre i det 80. minutt. Hvor mange kamper Osho må stå over, har vi heller ikke lyktes med å få tak i.

Friendly faces:

Andre Gray spilte for Luton fra 2012 til 2014 og scoret 57 mål på sine 111 kamper. Gray ble i fjor lånt ut fra Watford til QPR, hvor han spilte 28 kamper og scoret 10 mål, og med det ble toppscorer for QPR. Gray spiller i dag for den greske toppklubben Aris.

Lutons Luke Freeman, spilte for QPR i 2017 til 2019. Freeman spilte 104 kamper i løpet av disse to årene og scoret 14 mål.

Toppscorerne

Luton sliter med å score mål, da Luton på de siste ni kampene kun har scoret syv mål. Carlton Morris er fortsatt klubbens toppscorer med åtte mål, men Morris har ikke scoret mål siden kampen mot Sunderland i oktober. Elijah Adebayo har scoret tre mål, men har ikke scoret siden 3-1 seieren over QPR. Alan Campbell, Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry har scoret to mål, hvor den målfarlige og effektive midtbanespilleren Luke Berry, har scoret sine to mål på fem kamper. Luke Freeman har spilt 11 kamper, mens Jordan Clark har spilt 22 kamper.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine fire assists. Jordan Clark har tre målgivende pasninger, mens Fred Onyedinma, James Bree og Harry Cornick har alle 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 19 av Lutons mål registrert med assists av Lutons 26 mål, hvilket betyr at de andre syv målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

Med sine seks mål hver er, Christopher Willock og Lyndon Dykes toppscorere for QPR denne sesongen. Illias Chair har scoret tre mål hittil denne sesongen. Stefan Johansen og Limmy Dunne har scoret to mål denne sesongen.

Stefan Johansen og Illias Chair er QPR «servitører» denne sesongen, da begge har seks målgivende pasninger denne sesongen.

Mandagens seier mot Norwich var sesongens første «Double» ettersom Luton også i høst slo Norwich. Kan torsdagens kamp mot QPR bli sesongens andre «back to back win»? Luton har fått tildelt 1709 billetter til torsdagens bortekamp som har avspark kl. 19:00 skandinavisk tid, og kampen blir sendt på TV i Skandinavia, og kan streames direkte på Viaplay plattformen i tillegg til at den sendes direkte på Vsport2. Om du ikke har mulighet til å se kampen på Viaplay eller Vsport2, kan radiolinken med Simon Pitts streames via iFollow.

 COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 2

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!