Luton Town – Norwich City

Romjulsprogrammet for Luton Town sparkes i gang på Boxing Day med TV-kamp. Årets siste hjemmekamp, som også er hjemmedebuten for vår ny manager Rob Edvards, spilles mot Norwich City.

Byen Norwich

Norwich er en by som ligger ved elven Wensum i East Anglia i Øst-England, og har drøye 213 000 innbyggere. Elven Wensum deler byen i to, den sørlige og nordlige delen. Byen som er administrasjonsbyen i grevskapet Norfolk, var på 1000-tallet den største byen i England etter London, og var dermed en av de viktigste byene i kongedømmet.

Norwich var tidligere en industriby og var spesielt store på skoproduksjon. I moderne tid er byen kjent for sitt uteliv, samt for alle shoppingmulighetene i byen. I 2006 var Norwich det åttende mest ønskede reisemål for shopping i Storbritannia, og byens gamle torg, Norwich Market, er spesielt populært, i tillegg til byens kjøpesentre. Norwich er også kjent for Colman´s sennep og Caley sjokolade.

Norwich City FC

Norwich City FC ble stiftet i 1902, og i begynnelsen spilte Norwich i en amatørliga. Norwich ble anklaget for å være profesjonelle, som igjen førte til at klubben ble kastet ut av amatørligaen, som igjen førte til at Norwich ble profesjonell i 1905 og valgt inn i The Football League i 1920. I 1907 startet klubben med sine karakteristiske gule drakter.

Norwich historie

Norwich har to «major trophies», ettersom klubben har vunnet ligacupen ved to anledninger, henholdsvis 1962 og i 1985. Norwich var også finalist i 1973 og i 1975, mens de har vært semifinalist i FA cupen i 1959, 1989 og i 1992.

Siden 1960/61-sesongen, har Norwich stort sett spilt på de to øverste nivåene i det engelske ligasystemet. Derimot måtte Norwich ned til Football League One i 2009/10 sesongen, etter at de havnet på 22.plass i Championship sesongen før. Derimot ble det bare med en sesong i League One, da Norwich vant League One med god margin. Mye av suksessen kan tilskrives ansettelsen av manager Paul Lambert, som også klarte «back to back»-opprykk til Premier League påfølgende sesong, etter at Norwich ble nummer to i Championship. Dette var første gang et lag har klart et «back to back» opprykk til Premier League, siden Manchester City klarte det samme i 2000.

Lambert trakk seg som manager etter en måned i Premier League, da han tok over Aston Villa. Chris Hughton tok over, og fullførte første sesongen i Premier League på en tolvte plass. Det ble med tre sesonger i Premier League, siden Norwich rykket ned til Championship etter 2013/14-sesongen etter å ha blitt nummer 18. Det ble også en sesong i Premier League i 2015/16 sesongen.

Klubbens beste ligaplassering klarte Norwich i Premier Leagues første sesong i 1992/93, da Norwich klarte en overraskende og imponerende tredje plass. Denne tredjeplassen ga også Norwich muligheten til å delta i UEFA cupen påfølgende sesong, som også er klubbens eneste deltakelse i Europacup spill. Norwich ble slått ut av Inter i tredje runde, etter at Dennis Bergkamp hadde scoret et sent mål for Inter både på hjemmebane og bortebane. Allikevel ble Norwich historiske, da de i andre runde slo ut Bayern München etter å ha vunnet 3-2 sammenlagt. Det historiske med dette resultatet var at Norwich ble det første engelske laget som vant mot Bayern München på olympiastadionet i München.

Etter å ha vunnet Championship i 2018/19 sesongen, rykket Daniel Farkes menn opp til Premier league, og 2019/20 sesongen ble dermed klubbens 26. sesong på øverste nivå, og den femte sesongen på de siste ti. Det ble kun med den ene sesongen, da Norwich ble desidert sist, og var hele 14 poeng unna fornyet kontrakt. Dermed ble Norwich igjen historiske med sitt femte nedrykk fra Premier League, og ble dermed det laget som har rykket flest ganger ned fra Premier league siden opprettelsen av Premier League i 1992.

Daniel Farke var ingen slagen mann og fikk fornyet tillit, som også viste seg å være en klok satsning. Det ble med en sesong i The Championship, da Norwich avsluttet sesongen 2020/21 som seriemestere i Championship. Dermed var Norwich klar for sin 27. sesong i det gjeveste selskap.

Den 27. sesongen på øverste nivå, ble på ingen måte noen suksess sesong for Norwich, og den 6. november i fjor var det også slutt for Daniel Farke som Norwich manager. Det ironiske med sparkingen av Farke, var at den 6.november ledet Farke Norwich til sesongens første ligaseier, da Norwich vant 2-1 over Brentford på Brentford Community Stadium. Seieren var ikke nok, da Farke hadde ledet Norwich i ti kamper på rad uten å vinne, hvor to målløse kamper var den eneste poengbeholdningen til Norwich før seieren over Brentford. Dagens manager, Dean Smith, fikk æren av å lede Norwich ut sesongen, som til slutt endte desidert sist med sine 22 poeng. Det var hele 16 poeng opp til Leeds United som var det siste laget som berget plassen i Premier League. Dermed har Norwich rykket ned fra Premier League ved seks anledninger, som selvfølgelig også er rekord.

Daniel Farke, som har tysk nasjonalitet, er den første ikke-britiske manager i klubbens historie og ledet klubben fra mai 2017 til november 2021.

Rivaler:

Av Norwich sine rivaler, har det vært en sterk rivalisering til Ipswich Town. Derbyet kalles The East Anglian Derby, men blir også kalt «The Old Farm». Derbyet, som er blitt spilt 115 ganger, går for å være et av det mest intense i England, og stemningen på tribunene skal være elektriske.

Norwich er også kjent for å ha verdens eldste supportersang/-rop, som også fortsatt er i bruk. Sangen heter “On the Ball, City”. Laget i 1890.

The Carrow Road:

«The Canaries», som er kallenavnet til Norwich City, spiller hjemmekampene sine på The Carrow Road. I begynnelsen spilte Norwich City på en bane som het Newmarket Road, før de i 1908 flyttet til Rosary Road, som også ble kalt «The Nest». «The Nest» ble klubbens hjemmebane de neste 27 årene.

Da Norwich ble med i The Football League i 1920, førte det til økt tilskueroppslutning, og «The Nest» hadde ikke kapasitet til å møte den nye situasjonen. Norwich City måtte flytte for tredje gang i klubbens historie, og denne gang til Carrow Road som har vært klubbens hjemmebane fra 1935 og fram til dags dato. Stadionet ble bygget i 1935, og har i dag en kapasitet på 27 244 tilskuere. Tilskuerrekorden på 43 984 ble satt i FA-cupens sjette runde mot Leicester City FC i 1963.

H2H:

Luton og Norwich har møtt hverandre 78 ganger. Luton har vunnet 29 ganger, 30 ganger har Norwich vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 18.oktober på Carrow Road, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Carlton Morris i det 62.minutt.

Sist lagene møttes før det, var i 2020/21 sesongen hvor lagene møttes tre ganger. De to første møtene skjedde på Kenilworth Road, hvor det første møtet var i første runde i Carabao cupen (ligacupen). Luton vant 3-1 etter at James Collins scoret hat-trick mot et B-preget Norwich lag, som hadde mange av sine faste spillere på landslagsoppdrag. Den andre kampen ble spilt den 2.desember, som også Luton vant 3-1. Denne gang var det George Moncur, Matty Pearson og James Collins som scoret Lutons mål, som også ble sett av 1000 tilskuere grunnet Covid restriksjonene. Det tredje oppgjøret ble spilt på Carrow Road i mars og endte med 3-0 seier til Norwich.

Det gjør at Luton har vunnet fire av de siste fem kampene mot Norwich, da den femte kampen var FA-cuptriumfen i 2013 på Carrow Road som Luton vant 1-0.

Norwich har besøkt Luton 40 ganger hvor Luton har vunnet 20 ganger. 10 ganger har Norwich vunnet, mens det har endt likt ved 10 anledninger. Som nevnt endte begge de to hjemmekampene i 2020/21 sesongen med Luton seier, mens siste borteseier kom i kampen før det. Championshipkampen som ble spilt i 2007, endte med 3-2 seier til Norwich, etter at Norwich snudde en 2-1 ledelse til Luton i andre omgang. For Luton var det Bjørn Runstrøm og Drew Talbot som scoret Lutons mål.

Norwichs form:

Før sesongen ble Norwich spådd å være et av lagene som skulle kjempe om direkte opprykk til The Premier League. Derimot halvveis ut i sesongen, har Norwich skuffet noe, og ligger på femte plass med sine 35 poeng, ni poeng bak Sheffield United som ligger på andre plass. Det er ytterligere tre poeng opp til ligaleder Burnley.

Norwich startet sesongen dårlig, og spilte tre ligakamper på rad uten å vinne, hvor uavgjort kampen mot Wigan var det eneste poenget Norwich klarte å få med seg på disse tre kampene. Derimot våknet Norwich etter dette, og spilte ti kamper på rad uten å tape. Tre av kampene endte uavgjort, mens de andre sy kampene endte med seier. Deretter tapte Norwich tre kamper på rad, hvor det tredje tapet var mot Luton.

Etter tapet mot Luton har Norwich spilt åtte kamper, hvor de først spilte uavgjort mot Sheffield United. Deretter ble det et 0-1 tap mot Burnley, før de slo Stoke 3-1. Deretter spilte Norwich en målløs kamp mot QPR, før Rotherham ble slått 2-1. Siste kamp før VM pausen endte med 1-2 tap for formlaget Middlesbrough, før Swansea ble slått 1-0 i den første kampen etter VM. Siste kamp, som ble spilt den 17. desember, endte med 0-2 tap for Blackburn. Det gjør at tre av de siste åtte kampene har endt med seier, tre kamper har endt med tap, mens to av kampene har endt med poengdeling.

På bortebane har Norwich vunnet de to siste bortekampene, henholdsvis 2-1 for Rotherham, og 1-0 over Swansea. De fire bortekampene før det endte uten seier, da de først spilte 1-1 for Reading, før de ble slått 1-2 av Watford på Vicarage Road. Deretter ble det et poeng i Sheffield da de spilte 2-2 mot United, før de tapte 0-1 for Burnley før de vant sine to siste bortekamper.

Lutons form:

Kampen mot Millwall forrige lørdag skulle vært Rob Edvards hjemmedebut, men ble utsatt grunnet et kraftig snøvær i Luton. Dermed har Luton og Rob Edvards spilt en kamp sammen, og det var i 1-2 tapet i bortekampen mot Middlesbrough.

Det gjør at Luton kun har en seier på de siste syv kampene. Siste kamp og seier før de siste syv, var nettopp bortekampen mot Norwich i oktober. Kampen etter borteseieren mot Norwich, var 0-4 tapet for Watford på Vicarage Road. Kampen etter det endte 1-1 mot Sunderland, før Luton spilte målløst mot Reading. For fire kamper siden vant Luton 1-0 over Blackpool, før Luton tapte 0-2 for Stoke. Siste kamp før VM pausen ble spilt mot Rotherham, en kamp som endte 1-1, før det ble et bittert overtidstap i debuten til Rob Edvards når Luton tapte 1-2 for Middlesbrough i første kamp etter VM pausen. Dermed har Luton vunnet en kamp på de siste syv, tapt tre kamper og delt poengene ved tre anledninger. Målforskjellen er skuffende 4-10.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt syv kamper på rad uten å tape, hvor fem av kampene har endt uavgjort, mens det ble hjemmeseiere over Blackburn og QPR, som også hittil er de eneste hjemmeseierne til Luton denne sesongen. Kun to av årets hjemmekamper har endt med hjemmetap denne sesongen, henholdsvis mot Preston og Wigan, men totalt har hele syv av hjemmekampene endt uavgjort. Det vil si at Luton kun har tatt 13 av 33 mulige poeng på hjemmebane denne sesongen.

Nordmenn i Norwich

Det er fire nordmenn som har ikledd seg Norwich sin gule og grønne drakt. Den første var Åge Hareide som var i klubben i to sesonger fra 1982 til 1984, hvor han fikk 40 kamper for klubben på øverste nivå, og scoret to.

Erik Fuglestad fikk tre sesonger for Norwich på nest øverste nivå, da han i november 1997 gikk fra Viking til Norwich som Bosman-spiller. Fuglestad fikk 80 kamper i den gule og grønne trøyen, og scoret to ganger.

Alexander Tettey ble i august 2012 signert fra den franske klubben Rennes, som Chris Hughtons første signering. Tettey avsluttet sin Norwich-karriere i 2021, hvor han spilte fire av sesongene i Premier League, mens fem ble blitt spilt på nest øverste nivå.

Norwich sin siste kamp i Premier League i 2020, var forøvrig Tetteys Premier League kamp nummer 100. Alexander Tettey, som også gjentatte ganger figurerte som kaptein for «The Canaries», anses av fansen som en kultperson og en legende i klubben. Ikke så rart, ettersom han spilte 244 kamper for Norwich. Sju scoringer.

Siste tilskuddet av nordmenn i Norwich, var den norske landslagskeeperen Ørjan Håskjold Nyland. Nyland ble sluppet på «free transfer» fra Aston Villa i oktober 2020. 1. februar i 2021 var det et faktum at Nyland hadde signert for Norwich ut sesongen hvor han kun ble sittende på benken.

Nice to know, need to know

Etter halvspilt sesong, har Luton spilt syv uavgjortkamper på Kenilworth Road denne sesongen. Dette er like mange uavgjortkamper som Luton spilte på Kenilworth Road i hele fjorårets sesong.

Den 26. januar i 2013 spilte Luton og Norwich fjerderundekamp i FA-cupen. Luton, som da spilte i National League (Conference National), slo ut Championship-klubben Wolverhampton i 3. runde, etter at Alex Lawless scoret kampens eneste mål. Wolverhampton ble ledet av en hardt presset Ståle Solbakken, som fikk sparken etter cupexiten.

I fjerde runde ble Luton trukket til å møte Premier League-klubben Norwich på Carrow Road. Etter en målløs første omgang, hjalp det lite at Norwich byttet innpå Harry Kane i pausen, som var på utlån fra Tottenham, da de fleste Town-supportere husker at Luton vant 1-0 etter scoring av Scott Rendell i det 80. minuttet.

Det gjorde at Luton havnet i et eksklusivt selskap som én av ni «non league»-klubber som etter andre verdenskrig har kommet til femte runde (16 beste) i FA-cupen. I femte runde tapte Luton 0-3 for Millwall på Kenilworth Road. Lincoln er det laget som har kommet lengst i FA-cupen som et «non league»-lag, da de nådde kvartfinalen (sjette runde) i 2016/17. Lincoln slo ut lag som Oldham, Ipswich (med omkamp), Brighton & Hove Albion og til slutt Burnley i femte runde, før de tapte 0-5 for Arsenal i kvartfinalen.

Toppscorerne

Som nevnt sliter Luton med å score, da Luton på de siste åtte kampene kun har scoret fem mål. Carlton Morris har scoret to av disse fem, og er fortsatt klubbens toppscorer med åtte mål. Morris har derimot ikke scoret siden kampen mot Sunderland i oktober. Elijah Adebayo har scoret tre mål, men har ikke scoret siden 3-1 seieren mot QPR. Luke Freeman, Jordan Clark og Luke Berry har scoret to mål, hvor den målfarlige og effektive midtbanespilleren Luke Berry, har scoret sine to ganger på fem kamper. Luke Freeman har spilt 11 kamper, mens Jordan Clark har spilt 21 kamper.

Carlton Morris er ikke bare Lutons toppscorer, da han også er Lutons «servitør» med sine fire assists. Fred Onyedinma, James Bree, Jordan Clark og Harry Cornick har alle 2 assists så langt denne sesongen. Totalt er 18 av Lutons mål registrert med assists av Lutons 24 mål, hvilket betyr at de andre seks målene er scoret uten at ballen er «servert» av en medspiller.

For Norwich er det Josh Sargent som har scoret flest mål med sine ni mål, men også han sliter med å finne nettmaskene om dagen. Siden 15. serierunde, har Sargant kun scoret et mål. Den finske landslagsspilleren Teemu Pukki, har hittil scoret syv mål denne sesongen. Teemu Pukki har fire assists denne sesongen, mens Aaron Ramsey har tre assists.

Med sine ni scorede mål, er Josh Sargant på delt andre plass på toppscorerlisten i Championship. En andre plass han deler med åtte andre. Lutons Carlton Morris deler tredje plassen med fire andre som også har scoret åtte mål. Coventrys Viktor Gyökeres er ligaens toppscorer. Svensken har scoret 11 ganger.

Skadesituasjon

På torsdag ble det holdt pressekonferanse før juleprogrammet, og Rob Edvards kunne fortelle at både Dan Potts og Cauley Woodrow fikk verdifulle minutter i treningskampen mot Arsenal den 21. desember, en treningskamp som også endte 0-0. Fred Onyedinma skal også være tilbake i trening på gress.

Tidligere er det meldt at kaptein Sonny Bradley vil være ute med sin kneskade til rundt nyttår, en kneskade han pådro seg i den målløse kampen mot Reading den 1. november. Rob Edwards nevnte ingenting om skadesituasjonen til Henri Lansbury og Reece Burke. Vi får håpe at «intet nytt er godt nytt».

Årets siste hjemmekamp er som nevnt plukket ut til å bli sendt på TV, og kan ses live på VIAPLAY plattformen og Vsport1. Har du ikke tilgang på VIAPLAY eller Vsport1, kan du streame lyden på iFollow med Simon Pitts som kommentator. Kampen har avspark 2. juledag kl. 20:45 skandinavisk tid. Med det ønskes fortsatt en riktig god jul!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 1

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!