Preview Swansea City AFC – Luton Town

Forrige lørdag ble Luton totalt overkjørt av Cardiff når Luton tapte 0-4 på The Cardiff City Stadium. På onsdag viste Nathan Jones sine menn at Luton allikevel er å regne med, da Luton vant en sterk 3-1 seier over ligaleder Norwich på Kenilworth Road. På lørdag drar Luton igjen til Wales, men denne gang for å måle krefter mot den andre Walisiske storheten, nemlig Swansea.

Swansea by
Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.

Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea City AFC
Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Swanseas historie
Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire til nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slåt 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av danske Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I sommer avsluttet Swansea sesongen på en sjette plass, med et mål bedre målforskjell enn Nottingham Forest som havnet på syvende plass. I play-off tapte Swansea semi-finalen 3-2 sammenlagt mot Brentford.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Rivaler
Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere. Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

The Liberty Stadium
«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Liberty Stadium som ble åpnet i 2005. The Liberty Stadium, som eies av Swansea Council, har en kapasitet på 21 088 tilskuere, som Swansea City deler med rugbylaget Ospreys. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.
Fra 1912 og til og med 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.

H2H
Luton og Swansea har møtt hverandre 52 ganger. Swansea har vunnet 19 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 27.juni i sommer på The Liberty Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring fra Elliott Lee. Sommerens resultat var av det viktige slaget, men også av det sjeldne. Dette da når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 26 forsøk, har det kun skjedd fem ganger at Luton har vunnet. 14 ganger har det endt med hjemmeseier, mens syv ganger har det endt uavgjort. Forøvrig har det kun blitt 0-0 mellom Luton og Swansea ved to anledninger.

Swanseas form
Før lørdagens kamp, ligger Steve Coopers menn på syvende plass, på lik poengsum som Brentford som ligger på sjette plass. Det er kun to poeng opp til ligaleder Norwich. På onsdag møtte Swansea, Middlesbrough på Riverside Stadium, hvor Swansea gikk på et sjeldent tap da Middlesbrough vant 2-1.

På de siste fem kampene har det blitt tap mot Norwich og Middlesbrough, mens det ble seier mot Rotherham og Nottingham. Mellom seirene ble det 1-1 mot Sheffield Wednesday. Før tapet mot Norwich, spilte Swansea tre «1-1 kamper» mot Coventry, Bristol City og Brentford, mens det ble tre poeng mot Stoke og Blackburn.

På The Liberty Stadium har Swansea spilt fire kamper på rad uten tap, etter at Swansea i midten av oktober tapte 1-2 for Huddersfield. Etter tapet ble det 2-0 mot Stoke, 2-0 mot Blackburn, 1-0 mot Rotherham, før det forrige onsdag ble 1-1 mot Sheffield Wednesday. Swansea sesongdebuterte hjemme med å spille målløst mot Birmingham, før Swansea vant 2-1 over Millwall.

Lutons form
På onsdag imponerte Luton stort ved å slå ligaleder Norwich 3-1 på Kenilworth Road, og det foran 1000 hjemmefans. Dette var Lutons første hjemmeseier på seks forsøk, da Luton tapte mot Stoke og Brentford, mens det ble 1-1 mot Nottingham, Blackburn og Birmingham.

På de siste seks kampene, er det kun Cardiff som har slått Luton, noe de også gjorde grundig forrige lørdag. Før tapet spilte Luton tre kamper på rad hvor resultatet ble 1-1, mens det ble 1-0 seier mot Rotherham. Det gjør at Luton ligger på 11. plass, fire poeng bak Swansea og Brentford som ligger på syvende og sjette plass. Med Lutons seier over Norwich, er det seks poeng opp til ligaleder Norwich, mens det er tolv poeng ned til Wycombe som ligger på 22. plass.

Skader
I skrivende stund finnes det ingen opplysninger om det har vært eller skal holdes pressekonferanse før lørdagens kamp. Simon Pitts var heller ikke sikker på om det ville holdes noen pressekonferanse før kampen, og hadde heller ingen nyheter om skadde spillere. Det vi derimot vet, er at Sonny Bradley sto over onsdagens kamp mot Norwich av familiære og personlige grunner. Pelly-Ruddock Mpanzu, Simon Sluga og Elliot Lee fikk alle små skader i kampen mot Cardiff, og rakk ikke å bli skadefri til at de kunne spille mot Norwich. Om alle tre er klare mot kampen mot Swansea, er derfor usikkert. Luton Today nevner også at Martin Cranie, Kazenga LuaLua og Danny Hylton kan være usikre til lørdagens kamp. Eunan O`Kane sliter fortsatt med sin kneskade.

Det var fler som ble overrasket, og veldig glade, over at Brendan Galloway var på benken i kampen mot Norwich. Galloway har vært ute med en kneskade i ca et år. Gledelig var det også at Dan Potts fikk sine første minutter etter at han også har vært ute med skade siden i sommer.

Topp scorere
Luton må spesielt være oppmerksom på Andre Ayew som hittil denne sesongen har scoret 6 ligamål for Swansea. Lutons toppscorer er James Collins som også har scoret seks ligamål.

For de av dere som tenker at de skal få se Bersant Celina, som er oppvokst i Norge og Drammen, er det slik at Celina i september gikk til Ligue 1 klubben Dijon. Celina hadde fire år i Manchester City, før han i 2018 signerte for Swansea. Celina har 22 landskamper for Kosovo og scoret to mål for sitt Kosovo.

For andre lørdag på rad, skal Luton måle sine krefter i Wales. Denne gang er det Swansea som tar imot Luton, og forhåpentligvis vil Luton legge ned en prestasjon som ligner den fantastiske prestasjonen som ble lagt ned på onsdag mot Norwich. Spennende blir det også å se hvilke spillere som Nathan Jones velger ut til lørdagens kamp. Som vanlig sitter Simon Pitts ringside og kommenterer kampen som kan streames live via iFollow tjenesten fra kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!