Preview Coventry City FC – Luton Town

På tirsdag drar Luton avgårde for å besøke fotballaget Coventry City. Det vil si, Luton drar til Birmingham og St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, som egentlig er hjemmebanen til Birmingham City, for å besøke Coventry City. Hvorfor kommer jeg tilbake til litt senere.

Coventry
Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

Coventry City FC
Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

Coventrys historie
Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England, enn Coventry. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23.plass, åtte poeng fra 21.plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen. Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20.plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant liga cupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år. I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivåa i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter. Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. I sommer ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning grunnet at ligaen ble stanset grunnet Korona pandemien.

St Andrew’s Trillion Trophy Stadium
«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, spiller som nevnt i sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham, som også er hjemmebanen til Birmingham City. Stadionanlegget har i dag plass til 30 016 tilskuere, hvor tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mellom Birmingham og Everton i februar 1939.

Inntil mai 2019, var Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet er kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget, som er den Japanske elektrogiganten Ricoh, som har en ti-års avtale på sponsornavnet.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC. Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig. I sommer ble det klart at Coventry har inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen er å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

Rivaler
Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

H2H
Luton og Coventry har møtt hverandre 82 ganger. Luton har vunnet 25 ganger, 16 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger. Sist lagene møttes var på Kenilworth Road i februar 2019, når lagene spilte sammen i League One. Kampen endte 1-1, etter at Matty Pearson ga Luton ledelsen i det 16.minutt. Motsatt oppgjør ble spilt på Ricoh arena i desember 2018, hvor Luton vant en sjelden seier i Coventry. Luton vant 2-1 etter scoringer av Matty Pearson og James Collins. Dette var Lutons fjerde seier noensinne i Coventry, og den første i Coventry siden siste seier i 1987. Siden 1987 til 2018, har Luton besøkt Coventry åtte ganger. Coventry har vunnet syv ganger, mens det endte 2-2 i en League Two kamp i mars 2018. Scott Cuthbert reduserte først til 1-2, mens James Collins utlignet til 2-2 helt på tampen av kampen. Foruten de fire seierne til Luton i Coventry, har Coventry vunnet 27 ganger på hjemmebane, mens det har endt uavgjort åtte ganger. Totalt har Luton besøkt Coventry 39 ganger.

Coventrys form
Etter en noe varierende start på den nye Championship tilværelsen, har Mark Robins og hans menn stabilisert seg og begynt å levere resultater. Før tirsdagens kamp, ligger Coventry på en nittende plass med sine 17 poeng, fem poeng bak Luton og seks poeng foran Wycombe på 22. plass. Coventry har scoret brukbare 18 mål hittil denne sesongen, men har også sluppet 26 mål som er flest innslupne mål i The Championship.

Forsvarsspilleren og nordmannen, Leo Østigård som er på utlån fra Brighton Hove & Albion, scoret sitt første mål på lørdag når Coventry slo Rotherham 3-1 på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Det gjør at Coventry nå har spilt fem kamper på rad uten å tape. Disse fem kampene startet med at de spilte målløst mot Birmingham før det ble hjemmeseier når Coventry slo Cardiff 1-0. Deretter ble det 1-1 mot Norwich og Derby på bortebane, før de på lørdag tok en sterk hjemmeseier hvor de slo Rotherham 3-1. Før det hadde Coventry en tung periode på åtte kamper, hvor de eneste lyspunktene var en hjemmeseier mot Reading hvor Coventry vant 3-2, samt at det ble 1-1 mot Swansea. Ellers ble det tap mot Bournemouth, Brentford, Blackburn, Middlesbrough, Nottingham Forest og Watford.

På hjemmebane har Coventry nå spilt fire kamper på rad uten å tape. Det ble hjemmeseier mot Reading, før det ble målløst mot stadioneier Birmingham. Deretter ble det hjemmeseier mot Cardiff og Rotherham.

Lutons form
På lørdag tapte Luton 0-2 for Swansea i Wales, til tross for at Luton hadde enorme sjanser, og burde minst ha tatt et poeng. Det gjør at Luton gikk på sitt andre lørdagstap på rad i Wales, da de forrige lørdag tapte 0-4 for Cardiff i Cardiff. Heldigvis vant Luton 3-1 over serieleder Norwich på onsdag. Det gjør at Luton ligger på tolvte plass før tirsdagens kamp, syv poeng bak Brentford som ligger på sjette plass. Det er ni poeng ned til Wycombe på 22. plass.

På de siste syv kampene startet Luton med å vinne 1-0 over Rotherham, som også er sist Luton klarte «clean sheet», før de spilte spilt tre kamper på rad hvor resultatet ble 1-1. Henholdsvis mot Huddersfield, Blackburn og Birmingham. Deretter ble det som kjent to bortetap i Wales mot Cardiff og Swansea, hvor Luton også rakk en 3-1 hjemmeseier mot Norwich imellom tapene i Wales. Det gjør at Luton står med to borteseiere, en uavgjort og to bortetap på de siste fem bortekampene. Det ble borteseiere mot Sheffield Wednesday og Rotherham før det ble 1-1 mot Huddersfield. Wales vil stå som et land hvor Luton ikke klarte borteseiere i ligaen i sesongen 2020/21.

Skader
Nathan Jones ønsker ikke å forhaste seg med å bruke keeper Simon Sluga, om han ikke er hundre prosent klar for kamp. Sluga har slitt med en skulderskade som han fikk i 0-4 tapet mot Cardiff for en og en halv uke siden.

Også kvartetten Rhys Norrington-Davies, Danny Hylton, Martin Cranie og Pelly-Ruddock Mpanzu har slitt med enkle skader. Den eneste av disse fire som ikke har vært tilbake på treningsfeltet, er Martin Cranie. Nathan Jones var allikevel tilbakeholden med hvem som blir med til Coventry av disse, eller ikke. Eunan O´Kane er fortsatt skadet.

I de siste kampene, bortsett fra i kampen mot Norwich, har Luton vært ineffektive foran motstanders mål, i motsetning til lagene Luton har møtt. Mulig forklaring ligger muligens i noen millioner punds forskjell i lønns og spillerbudsjett til lagene som Luton har møtt. Derfor er det fristende å håpe på at James Collins skal finne nettmaskene igjen, noe han har hatt for vane å gjøre mot Coventry. Matty Pearson har også hatt for vane å score mot Coventry, men må stå over grunnet sitt røde kort mot Swansea.

Historisk har Coventry på bortebane vært en utfordring for Luton. Vi krysser fingre for at dette er statistikk som skal endres, at Luton igjen kommer på vinnersporet på bortebane, og at James Collins igjen scorer mot Coventry. Alt dette kan du få med deg live ved å streame kampen via iFollow tjenesten som du finner link til på Lutons hjemmesider. Simon Pitts har lovet å rope: «Its in» om Luton skulle finne nettmaskene. Kampen har avspark på tirsdag kl 2045 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!