Preview Luton Town – Norwich City

På onsdag spiller Luton sin kamp nummer fire på under to uker, og slik vil det fortsette hele desember. På lørdag tapte Luton 0-4 for Cardiff city, og må virkelig ta seg sammen til onsdagens kamp når serieleder Norwich gjester Kenilworth Road.

Byen Norwich
Norwich er en by som ligger ved elven Wensum i East Anglia i Øst-England, og har drøye 213 000 innbyggere. Elven Wensum deler byen i to, den sørlige og nordlige delen. Byen som er administrasjonsbyen i grevskapet Norfolk, var på 1000-tallet den største byen i England etter London, og var dermed en av de viktigste byene i kongedømmet. Norwich var tidligere en industriby og var spesielt store på skoproduksjon. I moderne tid er byen kjent for sitt uteliv, samt for alle shoppingmulighetene i byen. I 2006 var Norwich det åttende mest ønskede reisemål for shopping i Storbritannia, og byens gamle torg, Norwich Market, er spesielt populært, i tillegg til byens kjøpesentre. Norwich er også kjent for Colman´s sennep og Caley sjokolade.

Norwich City FC
Norwich City FC ble stiftet i 1902, og i begynnelsen spilte Norwich i en amatørliga. Norwich ble anklaget for å være profesjonelle, som igjen førte til at klubben ble kastet ut av amatørligaen, som igjen førte til at Norwich ble profesjonell i 1905 og valgt inn i The Football League i 1920. I 1907 startet klubben med sine karakteristiske gule drakter.

Norwich har to «major trophy», ettersom klubben har vunnet ligacupen ved to anledninger, henholdsvis 1962 og i 1985. Norwich var også finalist i 1973 og i 1975, mens de har vært semifinalist i FA cupen i 1959, 1989 og i 1992.

Siden 1960/61 sesongen, har Norwich stort sett spilt på de to øverste nivåene i det engelske ligasystemet. Derimot måtte Norwich ned til Football League One i 2009/10 sesongen, etter at de havnet på 22.plass i Championship sesongen før. Derimot ble det bare med en sesong i League One, da Norwich vant League One med god margin. Mye av suksessen kan tilskrives ansettelsen av manager Paul Lambert, som også klarte «back to back» opprykk til Premier League påfølgende sesong, etter at Norwich ble nummer to i Championship. Dette var første gang et lag har klart et «back to back» opprykk til Premier League, siden Manchester City klarte det samme i 2000. Lambert trakk seg som manager etter en måned i Premier League, da han tok over Aston Villa. Chris Hughton tok over, og fullførte første sesong i Premier League på en tolvte plass. Det ble med tre sesonger i Premier League, ettersom Norwich rykket ned til Championship etter 2013/14 sesongen etter å ha blitt nummer 18. Det ble også en sesong i Premier League i 2015/16 sesongen.

Klubbens beste ligaplassering klarte Norwich i Premier Leagues første sesong i 1992/93, da Norwich klarte en overraskende og imponerende tredje plass. Denne tredje plassen ga også Norwich muligheten til å delta i UEFA cupen påfølgende sesong, som også er klubbens eneste deltakelse i Europacup spill. Norwich ble slått ut av Inter i tredje runde, etter at Dennis Bergkamp hadde scoret et sent mål for Inter både på hjemmebane og bortebane. Allikevel ble Norwich historiske, da de i andre runde slo ut Bayern München etter å ha vunnet 3-2 sammenlagt. Det historiske med dette resultatet var at Norwich ble det første engelske laget som vant mot Bayern München på Olympia stadion i München.

Etter å ha vunnet The Championship i 2018/19 sesongen, rykket Daniel Farkes menn opp til Premier league, og 2019/20 sesongen ble dermed klubbens 26. sesong på øverste nivå. Det ble kun med den ene sesongen, da Norwich ble desidert sist, og var hele 14 poeng unna fornyet kontrakt. Dermed ble Norwich igjen historiske med sitt femte nedrykk fra Premier League, og ble dermed det laget som har rykket flest ganger ned fra Premier league siden opprettelsen av Premier League i 1992. Daniel Farke, som har tysk nasjonalitet, er den første ikke-britiske manager i klubbens historie, og har vært klubbens manager siden mai 2017.

Rivaler:
Av Norwich sine rivaler, har det vært en sterk rivalisering til Ipswich Town. Derbyet kalles The East Anglian derby, men blir også kalt «The old farm». Derbyet, som er blitt spilt 134 ganger siden 1902, går for å være et av det mest intense derbyene i England, og stemningen på tribunene skal være elektriske.

Norwich er også kjent for å ha verdens eldste supporter sang/rop, som også fortsatt er i bruk. Sangen heter “On the Ball, City”, og ble skrevet i 1890.

The Carrow Road:
«The Canaries», som er kallenavnet til Norwich City, spiller hjemmekampene sine på The Carrow Road. I begynnelsen spilte Norwich City på en bane som het Newmarket Road, før de i 1908 flyttet til Rosary Road, som også ble kalt «The Nest». «The Nest» ble klubbens hjemmebane de neste 27 årene, men da Norwich ble med i The Football League i 1920, førte det til økt tilskueroppslutning. «The Nest» hadde ikke kapasitet til å møte den nye situasjonen, og Norwich City måtte flytte for tredje gang i klubbens historie. Denne gang til Carrow Road som har vært klubbens hjemmebane fra 1935 og fram til dags dato. Stadionet ble bygget i 1935, og har i dag en kapasitet på 27 244 tilskuere. Tilskuerrekorden på 43 984 ble satt i FA-cupens sjette runde mot Leicester City FC i 1963.

Nordmenn i Norwich.
Det er tre nordmenn som har ikledd seg Norwich sin gule og grønne drakt. Den første var Åge Hareide som var i klubben i to sesonger fra 1982 til 1984. Hareide fikk 40 kamper for klubben på øverste nivå, og scoret to mål. Erik Fuglestad fikk tre sesonger for Norwich på nest øverste nivå, da han i november 1997 gikk fra Viking til Norwich som Bosman spiller. Fuglestad fikk 80 kamper i den gule og grønne trøyen, og scoret to mål. Alexander Tettey ble i august 2012 signert fra den franske klubben Rennes, som Chris Hughtons første signering. Det betyr at Tettey startet på sin niende sesong i Norwich denne høsten. Fire av sesongene har Tettey spilt i Premier League, mens fire er blitt spilt på nest øverste nivå. Norwich sin siste kamp i Premier League i år, var forøvrig Tetteys Premier League kamp nummer 100. Alexander Tettey, som også gjentatte ganger figurerer som kaptein for «The Canaries», anses av fansen som en kult person og en legende i klubben. Ikke så rart, ettersom han nærmer seg 250 kamper for Norwich.

Luton vs Norwich H2H:
Luton og Norwich har møtt hverandre 75 ganger. Luton har vunnet 27 ganger, 29 ganger har Norwich vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort. Norwich har besøkt Luton 39 ganger, hvor Norwich har reist hjem som «seierherre» ved ti anledninger. 10 ganger har det endt uavgjort, mens det hat blitt hjemmeseier 19 ganger. Som de fleste husker, møttes lagene i første runde i Carabao cupen (ligacupen) nå i august. Luton vant 3-1 etter at James Collins scoret hat-trick mot et B-preget Norwich lag, som hadde mange av sine faste spillere på landslagsoppdrag.

Før høstens møte, var siste kamp mellom Luton og Norwich fjerderunde kampen i FA-cupen den 26.januar i 2013. Luton, som da spilte i Conference league (non league), slo ut Championship laget Wolverhampton i tredje runde, etter at Alex Lawless scoret kampens eneste mål. Wolverhampton ble forøvrig ledet av en hardt presset Ståle Solbakken, som også fikk sparken etter å ha tapt for Luton. I fjerde runde ble Luton trukket til å møte Premier League laget Norwich, og kampen ble spilt på Carrow Road. Som de fleste husker, vant Luton 1-0 etter scoring av Scott Rendell i det 80. minutt. Det gjorde at Luton havnet i et eksklusivt selskap som et av ni «non league» lag som etter andre verdens krig har kommet til femte runde (16 beste) i FA cupen. I femte runde tapte Luton 0-3 for Millwall på Kenilworth Road. Lincoln er det laget som har kommet lengst i FA-cupen som et «non league» lag, da de nådde kvartfinalen (sjette runde) i 2016/17. Lincoln slo ut lag som Oldham, Ipswich (med omkamp), Brighton & Hove Albion og til slutt Burnley i femte runde, før de tapte 0-5 for Arsenal i kvartfinalen.

Norwich form:
Fjorårets Premier League lag, Norwich, leder Championship med et poeng foran Bournemouth. Norwich er formlag nummer en i The Championship, da de har spilt ti kamper på rad uten å tape. Siste tap for Norwich, kom den 3. oktober når Derby vant 1-0 på Carrow Road. Etter det har Norwich vunnet syv kamper og spilt tre uavgjort. I helgen Ble det 1-1 mot Leo Østigårds Coventry, etter at Alexander Tettey og co tok ledelsen midtveis i første omgang. Før kampen mot Coventry, hadde Norwich vunnet tre kamper på rad, dog med knappest mulig margin.

Siste bortetap hadde Norwich den 27.september når Norwich tapte 0-1 for Bournemouth på Vitality Stadium. Etter det har det blitt fire seiere, og uavgjort mot Brentford i slutten av oktober. Siste bortekamp spilte Norwich forrige tirsdag når Norwich vant 3-2 over Stoke.

Lutons form:
Før midtuke kampene sparkes i gang, ligger Luton på 12.plass i The Championship, fem poeng bak Bristol City som ligger på sjette plass, mens det er ni poeng ned til Wycombe som ligger på 22. plass.

På lørdag spilte Luton en svak kamp når Luton tapte 0-4 for Cardiff på The Cardiff City Stadium. Tre av målene ble sluppet inn etter dødballer, mens det andre målet ble kontret inn etter en svak Luton corner. Dette var Lutons første tap på fire kamper, selv om Luton kun hadde vunnet mot Rotherham på disse fire kampene. Det ble 1-1 mot Huddersfield, Blackburn og Birmingham. På de siste ti kampene har Luton kun vunnet mot Sheffield Wednesday og Rotherham, mens Luton har tapt fire kamper. Fire kamper har endt uavgjort. Målforskjellen på disse ti kampene er svake 6-15.

Som de fleste forstår, er problemet til Luton at Luton scorer lite mål. Luton har kun scoret mer enn et mål ved to anledninger denne sesongen. Dette skjedde i september mot Derby hvor Luton vant 2-1 og første kamp i oktober hvor Luton vant 2-0 over Wycombe. Etter Wycombe seieren har Luton spilt ti ligakamper hvor de enten har scoret et mål, eller gått målløse av banen.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt fem kamper på rad uten å vinne. Det ble tap mot Stoke og Brentford mens det ble 1-1 mot Nottingham Forest, Blackburn og Birmingham. Luton startet hjemmesesongen bra, hvor de først slo Norwich 3-1 i Carabao cupen, mens det også ble hjemmeseier mot Derby og Wycombe.

Skadesituasjon
Til tross for god form, sliter Norwich med at mange sentrale spillere er skadd. Blant annet er storscoreren Teemu Pukki ute med skade, samt den viktige sisteskansen Tim Krul.

For Luton var det lenge et spørsmål om Simon Sluga muligens måtte stå over onsdagens kamp, ettersom han pådro seg en mulig skade i skulderen på lørdag når han skled i det han skulle avklare et tilbakespill fra kaptein Sonny Bradley. Sluga fullførte kampen, men støtteapparatet til Luton var lenge usikker på hvor alvorlig skaden var. På tirsdagens pressekonferanse informerte Nathan Joneas at Harry Isted var blitt kalt tilbake fra sitt låneopphold fra Wealdstone, hvor han har har gjort sine saker bra, og spilt alle kampene i National League (nivå fem) denne sesongen. Jones forklarte at det først og fremst dreide seg om smerte i skulderen til Sluga, som han ganske sikkert kan spille med. Isted er derfor først og fremst tilbakekalt for å avlaste Sluga på trening. Om det blir slik at Sluga allikevel ikke kan spille mot Norwich, er det klart for James Shea sin første ligastart siden første nyttårsdag. Allikevel er det ikke Shea sin første kamp denne sesongen, da Shea har stått i mål i de tre Carabao cupkampene som Luton har spilt, inkludert imot Norwich i første runde.

Nathan Jones nevnte ingenting om Danny Hyltons skadesituasjon under tirsdagens pressekonferanse, etter at han måtte stå over mot Blackburn, Birimingham og Cardiff grunnet skade. Helt sikkert er det at Brendan Galloway og Eunan O’Kane utgjør to av spillerne på Lutons skadeliste før onsdagens kamp.

På tirsdag ble det også klart at Gabriel Osho og Josh Neufville blir lånt ut til Yeovil Town. Yeovil, som sliter nederst i Vanarama National League (nivå fem), er i første omgang lånt ut for en måned.

FA-cupen
På mandag ble det klart at Luton igjen skal møte ligakollega Reading i cup-oppgjør denne sesongen, da Luton trakk Reading i tredje runde i FA-cupen. Kampen vil bli spilt på Kenilworth Road i tidsrommet 8. til 11. januar. 15.september i høst, møttes lagene i andre runde i Carabao cupen på Medejski Stadium hvor Luton vant 1-0.

For første gang siden februar, vil det være publikum til stede på Kenilworth Road på onsdag. Luton har fått lov til å slippe inn 1000 sesongkort innehavere, og dermed vil man i hvert fall oppleve litt engasjement rundt banen, og ikke bare fra benken. Kampen streamer du som vanlig med live bilder og Simon Pitts som kommentator, ved å abonnere på iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Avspark er onsdag kl 2045.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!