Preview Luton Town – Wigan Athletic

Lørdag besøker Wigan Kenilworth Road. En kamp som betegnes som en «seks poengs kamp», ettersom begge lag er i nedrykkskampen. Med andre ord, dette er en kamp som ingen av lagene har råd til å tape. Dette er også en spesiell kamp for Graeme Jones, da han har flere sesonger som spiller for Wigan. I tillegg var han assistentmanageren til Robert Martinez når Martinez var Wigans manager.

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den ligger ved elven Douglas, og er lokalisert midt mellom Manchester og Liverpool, 13 km sørvest for Bolton, 16 km nord for Warrington, og 25,7 km vest-nordvest for Manchester. I henhold til folketellingen i 2011, har byen en befolkning på snaue 104 000 innbyggere, mens det større distriktet Wigan, har en befolkning på ca 321 000.

I løpet av den industrielle revolusjon, fikk Wigan en dramatisk økonomisk ekspansjon og en rask vekst i befolkningen. Selv om framstilling av porselen og produksjon av klokker hadde vært en betydelig virksomhet for byen, ble Wigan et stort senter for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler. Den første kullgruven ble etablert i 1450, og på det meste var det rundt 1000 gruvesjakter innenfor 8 km av byens sentrum. Gruvedriften var så omfattende at et byrådsmedlem bemerket at «en kullgruve i bakgården var ikke uvanlig i Wigan».

Den store butikkjeden Marks & Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de tre første årene. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og Wigan var derfor et transportknutepunkt. Det viktigste kaianlegget er Wigan Pier, som nå er en samling av varehus og et senter for lokal kulturarv og kultur.

Wigan Athletic ble stiftet i 1932, og ble først valgt inn i The Football League i 1978. Klubben ble stiftet etter at klubben Wigan Borough gikk konkurs, og Wigan Athletic ble dermed det femte forsøket på å få i gang en fotballklubb i byen.

Som nevnt, ble Wigan klar for The Fotball League først i 1978. Dette gjorde de etter å blitt nummer to i ligaen på femte nivå. Wigan slo bra fra seg i sin første sesong i The Football League, og ble nummer seks, kun seks poeng fra direkte opprykk til nivå tre.
Wigan spilte fire sesonger på nivå fire, før de i 1981/82, under ledelse av den tidligere Liverpool spilleren Larry Lloyd, sikret opprykk til nivå tre for første gang i klubbes historie. Dette gjorde de med å bli nummer tre i ligaen. Wigan tilbrakte ti sesonger på nivå tre, før de igjen i 1992/93 sesongen avsluttet på 23.plass og rykket ned til nivå fire.

1995 ble et merkeår for Wigan, ettersom finansmannen Dave Whelan kjøpte klubben. Whelan var eier av JJB sports, som var en sportskjede som gikk konkurs i 2012. Whelan satset mange penger på klubben, og bygde blant annet et nytt stadion og fikk hentet inn flere kvalitetsspillere til klubben for å få Wigan så høyt som mulig i ligapyramiden i England.

I 1996/97 sesongen så man de første tegn på storsatsningen, da Wigan vant Third Division (nivå fire), og rykket opp igjen til Second Division (nivå tre). Wigan ble ligamestere, selv om de hadde et mål dårligere målforskjell enn Fulham som havnet på andre plass. Derimot hadde Wigan scoret tolv mål fler enn Fulham, ettersom det var antall scorede mål som da var avgjørende for å skille lag med lik poengsum.

Wigan tilbrakte seks sesonger i Third Division, hvor de aldri ble dårligere enn nummer elleve. Tren ganger kvalifiserte Wigan seg til Play-off, før de i 2002/03 sesongen ble ligamestere i Third division og rykket for sørste gang opp til Second Division (nivå to).

Wigan mer eler mindre «feide» igjennom Second division, og ble nummer syv i debut sesongen. Sesongen etter ble Wigan nummer to i ligaen som hadde fått nytt navn til The Championship. Dermed var Wigan klar for The Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble åtte sesonger i premier League, hvor en tiende plass ble klubbens beste plassering. Tiende plassen klarte Wigan i debut sesongen, mens de resten av sesongene kjempet for å overleve. I 2013 var det slutt, og Wigan rykket ned til Championship etter å ha blitt nummer atten, tre poeng etter Sunderland som ble nummer sytten.

Til tross for nedrykk, klarte Wigan å kvalifisere seg UEFA Europa League, ettersom Wigan vant FA-cupen. Wigan vant FA-cupfinalen på Wembley 1-0, etter at Bern Thomson scoret det avgjørende målet i ekstra omgangene. En morsom kuriositet, er at dagens Luton spiller, Callum McMannaman, som da spilte for Wigan, ble kåret til «Man of the match».

I denne perioden ble Wigan ledet av Roberto Martinez fra 2009 til 2013, hvor Graeme Jones var hans assistent. Til tross for nedrykket til Championship, fikk ikke Martinez sparken i Wigan. Derimot var Martinez ønsket av Everton, og i begynnelsen av juni 2013 var det klart at Martinez var Evertons nye manager. Martinez og Graeme Jones hadde utviklet et veldig godt samarbeid, og Graeme Jones ble også utnevnt som Martinez assistent manager. Graeme Jones spilte også for Wigang fra 1996 til 1999, og fiokk 96 kamper hvor han scoret 44 mål.

Wigan spilte også finalen i Ligacupen i 2006, hvor Manchester United vant 4-0, samt at Wigan vant Football League Trophy i 1985 og i 1999.

Wigans deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League påfølgende sesong, endte med at Wigan havnet sist i sin gruppe med fem poeng. Poengene fikk de ved å vinne 3-1 over Zulte Waregam, mens det ble uavgjort mot Zulte Waregam i Belgia og 1-1 mot gruppevinner Rubin Kazan.

Deretter ble det to sesonger i Championship, før de i 2015 rykket ned til League One etter å ha blitt nummer 23. Wigan vant League One påfølgende sesong, før de sesongen etter igjen havnet på 23.plass og rykket ned til League One. Igjen ble det med en sesong i League One, da de vant League One på direkten. I fjor ble Wigan nummer 18 i Championship.

Historisk er det Chorley FC som er hovedrivaklubben til Wigan. Derimot har ikke lagene møttes siden 1972 og Chorley spiller nå i National League North, som tilsvarer nivå seks i det engelske ligasystemet. I dag er det først og fremt kamper mot Bolton som engasjerer fansen mest. Også kamper mot Preston North End, Blackburn Rovers, Oldham Athletic, Manchester City, Bury og Rochdale er klubber som er regnet som rivaliserende klubber.

«The Latics», som er kallenavnet til Wigan Athletic, spiller hjemmekampene sine på DW Stadium. DW stadium har en publikumskapasitet på 25 138 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 23 575 som ble satt i en ligakamp mot Chelsea i august 2005. DW Stadium ble kalt JJB Stadium fra det ble åpnet i 1999 og fram til august 2009. I 2009 overtok DW Sports Fitness sponsingen av stadionet fra kriserammede JJB. Wigan deler stadionet med den lokale rugby klubben Wigan Warriors.

Før klubben flyttet til DW stadium, spilte Wigan sine hjemmekamper på Springfield Park. På sitt største hadde Springfield Park en kapasitet på nesten 40 000 tilskuere. Derimot har Springfield Park en rekord på antall tilskuere i en Non-League kamp på et Non-League stadion. I 1953/54 sesongen var det 27 526 tilskuere på tredjerunde kampen i FA cupen mellom Wigan og Hereford United. Springfield Park brukes i dag til blant annet reservelagskamper.

To nordmenn har ikledd seg Wigan drakt. I 2006/07 sesongen ble Kristoffer Hæstad lånt ut fra Start til Wigan. Hæstad fikk totalt 97 minutter på tre måneder, som fordelte seg på to kamper. Han scoret ingen mål. Erik Hagen ble lånt ut fra Zenit St. Petersburg i 2008, hvor han fikk en kamp i et bortetap mot Portsmouth.

Luton og Wigan har møtt hverandre fjorten ganger. Fire ganger Har Luton vunnet, Fem ganger har Wigan vunnet, mens fem ganger har det endt uavgjort. De tre første møtene mellom lagene, var i ligacupen. Henholdsvis i 1978, mens det i 1987 ble spilt dobbeltoppgjør for å kåre en vinner i ligacupen. Alle tre kampene endte med sier til Luton. Først i oktober 1997 møttes lagene til ligaspill. Både oppgjøret i oktober og i februar, endte 1-1. Luton har kun en seier over Wigan i seriespill, og seieren kom på Springfield Park i august 1998 hvor Luton vant 3-1. Etter dette har Luton og Wigan møtt hverandre åtte ganger, hvor Wigan har vunnet fem ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger. Sist lagene møttes var i mars 2003 på JJB Stadium. Kampen, som var en ligakamp i Division Two (nivå tre), endte 1-1, noe også oppgjøret på Kenilworth Road gjorde. De eneste seierne som Luton har på Kenilworth Road mot Wigan, er ligacup seierne i 1978 og 1987. Tre av de andre kampene har endt uavgjort, mens to ganger har Wigan vunnet. Lørdagens oppgjør er det første ligaoppgjøret mellom klubbene, utenfor liganivå tre.

Før lørdagens kamp ligger Paul Cooks menn på 22. plass, et poeng bak Luton som ligger på plassen over og ligger den første sikre plassen over streken. På de siste syv kampene har Wigan kun tatt to poeng, da de spilte uavgjort mot Millwall og Bristol City. På lørdag gikk Wigan på et hjemmetap, da de tapte 1-3 mot Reading. Vi må helt tilbake til 20.oktober for å finne siste seier, da Wigan vant 1-0 mot Nottingham Forest hjemme på DW stadium. Wigan har ennå ikke klart å vinne på bortebane denne sesongen, men tre ganger har det endt uavgjort når Wigan har spilt bortekamp. Wigan har hatt en stygg tendens til å rote bort ledelser. Wigan har ledet alle de tre siste kampene. Allikevel har to av kampene endt med tap, mens det ble 2-2 mot Millwall i midtuke kampen i forrige uke. Kun Middlesbrough har scoret mindre mål enn Wigan i Championship denne sesongen. Middlesbrough har scoret 16 mål, mens Wigan har scoret 17.

Som nevnt, ligger Luton på den siste sikre plassen i Championship, med sin 21.plass. På de siste syv kampene har Luton tapt seks kamper, og sist 0-7 mot Brentford, mens det ble 2-1 seier over Charlton kampen før det. Av Lutons 17 poeng, er 11 av disse vunnet hjemme på Kenilworth Road. Poengene fordeler seg på tre seiere og to uavgjort. Hittil denne sesongen, har Luton tapt fire hjemmekamper. Med sine 40 innslupne mål, er Luton det laget i Championship som har sluppet inn flest mål.

Av nitten ligakamper som Luton har spilt denne sesongen, har tolv av kampene endt med ettmåls seier eller tap. Tre ganger har det endt med ettmåls seier til Luton, og alle tre kampene endte 2-1. Fem ganger har det endt med 1-2 tap. Med andre ord, når Luton spiller er det lavest odds på at sluttresultatet blir 2-1. Det skal også nevnes at Luton ikke har vunnet to hjemmekamper på rad i Championship siden oktober 2006.

Ifølge BBC, må Graeme Jones klare seg uten Izzy Brown og brendan Galloway som begge sliter med skader.

Lørdag kl 16 er det klart for «sekspoengs» kampen mellom Luton og Wigan. Kampen streames som vanlig via iFollow som man finner på Luton sine hjemmesider. Som vanlig sitter Simon Pitts klar og kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!