Preview Luton Town – AFC Bournemouth

På onsdag ble det et knepent 0-1 tap på Riverside Stadium, når Luton besøkte Middlesbrough. På lørdag venter nok en tøff utfordring, når Luton får besøk av ligatoer, og fjorårets Premier league lag, Bournemouth.

Byen Bournemouth
Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth
AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn i 1923 til Bournemouth and Boscombe Athletic FC. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende AFC Bournemouth.

Bournemouths historie
Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87 sesongen, vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90 sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08 sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton ble desidert sist. Før 2008/09 sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. Howe ble tidenes yngste manager i Bournemouth, i en alder av 31 år, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby.

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10 sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller, Lee Bradbury, overtok og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12 sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13 sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake.

Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte på imponerende vis å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14 sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15 sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noen gang.

I sommer var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august i år ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i til sammen elleve år, fordelt på to perioder (3 + 8). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde. I ligacupen har Bournemouth kommet til fjerde runde to ganger, henholdsvis i 1961/62 og i 1963/64.

Rivalisering
Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger 53 km med bil øst for Bournemouth. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

Bournemouth har også rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

The Dean Court/Vitality Stadium
«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området. Banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries», den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygget i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 329 tilskuere.

Nordmenn i Bournemouth
I Bournemouth finner vi i dag nordmannen Joshua King. King signerte for Bournemouth den 28.mai 2015, og var den første signeringen som Eddie Howe gjorde etter at Bournemouth ble klar for The Premier League. King debuterte for Bournemouth 8.august mot Aston Villa, og scoret sitt første mål mot Swansea 21. november hvor sluttresultatet ble 2-2. King har etablert seg om en av de viktigste spillerne i Bournemouth, og står i dag med 167 kamper og 48 mål for Bournemouth. Jo Tessem hadde også et halvt år i Bournemouth, da han signerte en korttids avtale med Bournemouth i januar 2008. Tessem fikk elleve kamper for Bournemouth i League One, men fikk ikke fornyet kontrakt, ettersom Bournemouth rykket ned til League Two etter endt sesong.

H2H
Luton og Bournemouht har møtt hverandre 60 ganger. 24 ganger har Bournemouth vunnet, 29 ganger har Luton vunnet, mens 16 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i januar i år i FA cupens 3.runde. Kampen ble spilt på Vitality Stadium som Bournemouth vant 4-0.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i en League Two kamp i desember 2008. Kampen endte 3-3 etter at Bournemouth ga Luton ledelsen ved et selvmål. Kevin Gallen og Paul McVeigh scoret de andre målene for Luton.

Luton og Bournemouth har møttes fem ganger siden sist Luton slo Bournemouth. Siste seier kom i en League One kamp i april 2005 på Dean Court, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Enoch Showunmi. Etter det har Bournemouth slått Luton tre ganger, mens to ganger har lagene delt poengene.

Bournemouth har besøkt Kenilworth Road 29 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, ni ganger har det endt uavgjort, mens seks ganger har det endt med borteseier.

Bournemouths form
Før lørdagens kamp, ligger Bournemouth på andre plass i The Championship, tre poeng bak ligaleder Norwich. Bournemouth har ligaens suverent beste målforskjell med 35-16 og er med sine 19 pluss mål, åtte mål bedre enn nest beste lag som er Brentford.

Bournemouth har to tap denne sesongen, hvor første tap kom i en bortekamp mot Sheffield Wednesday. Kampen ble spilt i begynnelsen av november, hvor Wednesday vant 1-0. Det andre tapet kom 1.desember på Vitality Stadium, hvor Preston North End vant 3-2. Siden tapet mot Preston ble det 4-0 seier mot Barnsley, målløst mot Swansea, 5-0 mot Huddersfield, før det på tirsdag ble 1-0 seier mot Wycombe på Vitality Stadium.

På Vitality Stadium har Bournemouth tatt 23 av 37 poeng. Syv av kampene har endt med seier, to kamper har end uavgjort, mens det ble knepent tap mot Preston North End.

Lutons form
På onsdag tapte Luton 0-1 for Middlesbrough, etter at Luton og James Collins fikk annullert et straffemål midtveis i andre omgang. Målet ble annullert, da James Collins skal ha kommet borti ballen to ganger i det straffen ble tatt. Dermed blir Luton stående med sine 26 poeng, og ligger på 13. plass i The Championship. Luton er seks poeng bak Brentford som ligger på sjette plass, og 11 poeng bak lørdagens motstander, Bournemouth. Det er ti poeng ned til formlaget Derby som ligger på 22. plass.

Dermed står Luton med tre seiere, fire uavgjort og tre tap på de siste ti kampene. På de siste seks kampene har Luton tapt tre bortekamper, vunnet to hjemmekamper, mens det ble målløst mot Coventry i Birmingham. Luton har nå spilt fire bortekamper på rad uten å score.

I motsetning til på bortebane, scorer Luton mål på Kenilworth Road. Siden 0-3 tapet mot Brentford den 31.oktober, spilte Luton to 1-1 kamper på rad mot Blackburn og Birmingham, før Luton vant 3-1 over ligaleder Norwich. Sist lørdag vant Luton 3-0 over Preston.

Luton stallen
Til lørdagens kamp mot Bournemouth er Simon Sluga meldt å endelig være helt skadefri. Spørsmålet blir derfor om Nathan Jones velger den kroatiske landslagskeeperen, eller om han fortsetter med James Shea som slapp inn sitt første mål for sesongen mot Middlesbrough, etter å ha vikariert to kamper i Lutons mål uten å slippe inn mål. Elliot Lee og James Bree er begge tvilsomme, mens Glen Rea er uaktuell, da han plukket opp sitt femte gule kort mot Middlesbrough og må derfor sone karantene.

Topp scorerne
For Luton er det James Collins som fortsatt er klubbens topp scorer med ni mål. For Bournemouth er det Dominic Solanke som er klubbens topp scorer med åtte mål.

Friendly faces
Det er også verdt å merke seg at Cameron Carter-Vickers og Jack Stacey spiller i Bournemouth. Jack Sacey ble solgt fra Luton til Bournemouth for 4 mill pund før 2019/20 sesongen, mens Cameron Carter-Vickers ble i oktober lånt ut fra Tottenham til Bournemouth. Cameron Carter-Vickers har ennå ikke vært tilgjengelig for Bournemouth, da han har vært skadet. I Luton har både Harry Cornick og Martin Cranie spilt for Bournemouth, mens vi også finner forrige Luton manageren, Graeme Jones, som trener i Bournemouth.

Dessverre blir det ikke publikum på lørdagens kamp, da Bedfordshire er blitt klassifisert på tredje Korona nivå. Det samme gjelder ganske sikkert hjemmekampen den 29.desember mot Bristol City, mens det blir spennende å se om det blir lov med publikum i hjemmekampen mot QPR den 2.januar. Kampen mot Bournemouth kan du som vanlig streame via iFollow som du finner på Lutons hjemmesider, hvor Simon Pitts som vanlig vil kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!