Preview Queens Park Rangers – Luton Town

På lørdag går teppet ned for Luton og sesongen 2020/21. Sesongens siste kamp spilles i London, da Luton drar til Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium som anlegget i dag heter, for å møte Queens Park Rangers.

Queens Park Rangers
Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

Rivaler
Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rivalklubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene.

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

QPR sin historie
QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet et poeng bak Liverpool på andre plass. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i fjor sommer avsluttet QPR på en 13.plass, tolv poeng unna Swansea på sjette plass, og ti poeng fra Charlton på 22. plass. Det ble syv poeng ned til Luton på 19. plass.

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium
«Super Hoops» eller «The R´s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

H2H
Luton og QPR har møtt hverandre 100 ganger, hvor QPR har vunnet 39 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 29 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var den 12. januar på Kenilworth Road, og var møte nummer 100 mellom lagene. QPR vant 2-0, og dermed har ikke Luton slått QPR siden et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road. Kampen, som ble spilt i januar 2007, vant Luton 1-0 etter selvmål av Zesh Rehman i det 80. minutt.

Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006, hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 23 ganger. De to nevnte seierne i 2006 og 2007, er de eneste seierne som Luton har over QPR siden april 1988.

Lofthus Road, eller Kiyan Prince Foundation Stadium, har ikke vært noen lykkebane for Luton. Av 49 ganger som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det 30 ganger endt med hjemmeseier. 13 ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har klart å vinne seks ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller seksten bortekamper for Luton, for å finne sist Luton vant over QPR på Lofthus Road. Sist lagene møttes i London, var i september i 2019 hvor QPR vant 3-2. QPR ledet 3-0 etter 28 minutter, mens Luton reduserte til 3-1 ved Harry Cornick og til 3-2 ved James Collins tidlig i andre omgang.

QPR form
Før lørdagens kamp, ligger Mark Warburtons menn på niende plass med sine 65 poeng. Det er to poeng opp til Cardiff som ligger på åttende plass, mens det er tre poeng ned til Luton på tolvte plass. QPR har en målforskjell på null, mens Luton har minus ni. Mao, må Luton slå QPR med minst fem mål om de skal gå forbi QPR på tabellen.

QPR har så absolutt fått med seg en del poeng på de siste ti kampene. Med sine seks seiere og ene uavgjortkamp, har QPR fått med seg 19 poeng på de siste ti kampene. QPR tapte mot Nottingham, Rotherham og Norwich, mens det ble seier mot Millwall, Coventry, Sheffield Wednesday, Middlesbrough, Swansea og Stoke sist helg. Det ble 1-1 mot Reading på Madejski Stadium den 20. mars.

På hjemmebane har QPR vunnet syv av de siste ti hjemmekampene, mens de også har tapt tre kamper. Siste hjemmekamp som ble spilt for 14 dager siden, tapte QPR 1-3 for seriemester Norwich. Før det, ble det seier mot Sheffield Wednesday, Coventry og Millwall.

Lutons form
På tirsdag spilte Luton en målløs kamp mot Rotherham, som gjør at før lørdagens kamp ligger Luton på 12. plass med 62 poeng. Foran seg på tabellen ligger Millwall som også har 62 poeng, men med bedre målforskjell. Foran der igjen ligger Middlesbrough med 64 poeng, mens QPR ligger på niende plass med 65 poeng. Bak Luton, ligger Preston på 13. plass, men kan ikke ta igjen Luton, da de ligger fire poeng bak Luton.

Luton har nå spilt seks kamper på rad uten å tape, hvor tre av kampene har endt uavgjort. For fire kamper siden spilte Luton målløst mot Reading, mens det ble 1-1 mot Middlesbrough forrige lørdag. På tirsdag ble det som nevnt 0-0 i hengekampen mot Rotherham.

Den 10. april ble det en 3-1 seier mot Wycombe, før Luton vant 1-0 mot Watford i kampen deretter. Etter 0-0 kampen mot Reading, vant Luton 3-2 over Bristol City.

De to siste bortekampene har endt med seier, henholdsvis 3-1 over Wycombe og 3-2 over Bristol City. Det ble også 1-0 seier mot Nottingham Forest for seks bortekamper siden, mens det ble 1-0 seier over tabellnabo Preston den 20.mars. Luton tapte bortekampen mot Norwich 0-3, samt at Luton tapte bortekampen mot Derby 0-2.

Petter Vaagan Moen og Stefan Johansen
Petter Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det ble bare reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Den 26.januar i år ble det klart at Stefan Johansen ble lånt ut fra sin moderklubb Fulham, til QPR. Hittil har Johansen spilt 19 kamper for QPR, og scoret tre mål. Sitt første mål scoret han for QPR den 20. februar hvor QPR vant 2-1 over Bournemouth.

«Nice to know, need to know”
QPR sin manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august i 2019 med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager vant en debutkamp siden Neill Warnock vant sin debutkamp i 2010.

Hva gjelder innbyrdes oppgjør mellom Warburton og Nathan Jones, har ikke Nathan Jones vunnet mot Warburton ennå. To seiere til Warburton og to uavgjort resultat (inkludert perioden til nathan Jones i Stoke), er det foreløpige forholdet mellom managerne.

At årets sesong har vært en suksess for Luton, er hevet over enhver tvil. Først og fremst skyldes det at Luton ikke har sluppet inn like mange mål som i fjor. I fjor slapp Luton inn hele 82 mål, som ga et snitt på 1,78 innslupne per kamp, mens de i år før siste serierunde har sluppet 49 mål, som gir et snitt på 1,08 innslupne per kamp.

Hele femten av årets kamper har vært «clean sheets», hvor åtte av disse kampene har endt med 1-0 seier til Luton. I fjor klarte Luton kun syv kamper med «clean sheet».

Siden Nathan Jones kom tilbake som manager i mai ifjor, har Luton klart 18 «clean sheet».

Skadesituasjonen
Tom Ince og Tom Lockyer er definitivt ute, noe som også gjelder Danny Hylton. Jordan Clark fikk seg en ankelskade i kampen mot Bristol City, og det ryktes at han også er ute resten av sesongen. Hva gjelder Luke Berry, har ikke han vært en del av Lutons tropp siden hjemmekampen mot Reading, men skal være i trening igjen og frisk nok til å bli vurdert til lørdagens kamp.

Toppscorerne
Hos Luton er det ingen endringer hva gjelder toppscorerne, ettersom Luton spilte 0-0 mot Rotherham på tirsdag. James Collins er fortsatt Lutons toppscorer med sine 14 mål, hvor 11 av disse er scoret i ligaen. Elijah Adebayo har scoret fem mål siden han kom til Luton på «deadline day».

Hos QPR er det Lyndon Dykes som er klubbens toppscorer med 12 mål, mens Ilias Chair har scoret 8 mål. Charlie Austin har scoret syv mål etter at han ble lånt ut til QPR den 9.januar. Det ene målet scoret han i sin debutkamp mot Luton den 12.januar.

«London komplekset»
Luton har hatt store problemer med å vinne ligakamper i London når Luton har spilt på de to øverste liganivåene. Av de 59 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun tre av disse kampene endt med Luton seier. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Lutons mål ble scoret av Steve Howard og Ahmet Brkovic. Etter det har Luton besøkt London 11 ganger i Championship uten å ha fått med seg et eneste poeng. Kan barrierebryteren Nathan Jones gjøre noe med dette?

Sesongens siste kamp streames om vanlig med livebilder via iFollow tjenesten på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil sitte ringside og kommentere kampen som har avspark på lørdag kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!