Preview Luton Town – Peterborough United

På lørdag ettermiddag sparkes endelig 2021/22 sesongen i gang, og sesongens første kamp for Luton sparkes i gang på et fullsatt Kenilworth Road. På motsatt side står Peterborough, som i våres ble nummer to i League One og rykket direkte opp til Championship. Peterborough må kjøre 93 km vestover for å besøke Luton og Kenilworth Road og kampen kan derfor regnes som et lokaloppgjør, selv om ingen av lagene regner møtene seg imellom som rivaloppgjør. Tvert imot er dette to lag som har hatt god dialog seg imellom og utvekslet spillere og støtteapparat opptil flere ganger.

Peterborough United og rivaler
Peterborough United ble stiftet i 1934, og ble valgt inn i The Football League i 1960, da de erstattet Gateshead FC. Rivalklubbene til Peterborough er i hovedsak Cambridge og Northampton. Men også Leicester og MK Dons er klubber som engasjerer Peterborough fansen ekstra.

Byen Peterborough
Katerdalbyen Peterborough ligger i den engelske regionen Øst-England og har drøye 183 000 innbyggere. Peterborough blir kalt en katedralby, ettersom Peterboroughkatedralen ligger i byen. Den flotte katedralen ble påbegynt i 1118, men sto ferdig først i 1237. Peterborough var tidligere en industriby, og var spesielt stor innenfor produksjon av murstein. Industrien har derimot blitt erstattet med finans- og distribusjonstjenester.

Weston Home Stadium
«The Posh», som er kallenavnet til Peterborough United, spiller hjemmekampene sine på Weston Home Stadium. Weston Home Stadium er et sponsornavn for stadionanlegget, som opprinnelig het London Road. Anlegget ble første gang tatt i bruk i 1913 og har i dag en tilskuerkapasitet på 15 314 tilskuere. Publikumsrekorden er på rundt 30 000 tilskuere fra den tiden det kun var ståtribuner. Tidligere het stadionet Abax Stadium, hvor firmaet ABAX, som er et norsk teknologifirma som er lokalisert i Larvik, hadde sponsornavnet. Abax har blant annet spesialisert seg på elektroniske kjørebøker, digital utstyrskontroll og prosjektstyring. ABAX sitt hovedkontor i England er lokalisert på stadionanlegget i Peterborough.

Peterborughs historie
Peterborough har stort sett alltid spilt på nivå tre og fire i det engelske ligasystemet. Noen sesonger har de også spilt på nivå to. Klubbens beste ligaplassering er en tiende plass på nivå to som de oppnådde i sesongen 1992/93.

Sist Peterborough spilte i The Championship, var i 2012/13 sesongen. Peterborough rykket ned fra Championship etter å ha havnet på 22. plass, og har spilt i League One etter dette.

Som nevnt innledningsvis, havnet Peterborough i våres på andre plass i League One, hvilket gjorde at Peterborough rykket direkte opp til The Championship. I siste serierunde vant Peterborough 4-1 over Doncaster, mens ligaleder Hull tapte 0-1 over Charlton. Det gjorde at Peterborough havnet to poeng bak ligamester Hull, mens det var syv poeng ned til Blackpool som havnet på tredje plass.

I 2014 vant Peterborough Football League Trophy, etter at de slo Chesterfield 3-1 på Wembley. I 1966 klarte Peterborough, som nivå tre lag, å spille seg frem til en semifinale i ligacupen. Året før var Peterborough med i sjette runde i FA-cupen, som også er rekord hva gjelder FA-cupen for Peterborough.

Felles linker mellom Peterborough og Luton
Peterborough har i dag den tidligere Lutonkeeperen, Mark Tyler, som keepertrener. Tyler var spillende keepertrener for Peterborough, men la opp etter fjorårets sesong. Tyler som i dag er 44 år gammel, spilte 257 kamper for Luton i fra 2009 til 2016. Før Tyler kom til Luton, hadde Tyler en lang periode for Peterborough. Fra 1994 – 2009 spilte han over 400 kamper for «The Posh», som også resulterte i en Testimonial kamp i 2007. Kampen ble spilt mot Liverpool foran nesten 10000 tilskuere. Tyler slapp ikke inn en eneste ball, slik at Kampen endte 0-0. Etter returen fra Luton i 2016, har det blitt seks kamper for Tyler som sisteskanse for Peterborough, hvor tre av kampene som spillende keepertrener.

Tidligere Luton manager, David Pleat, avsluttet sin profesjonelle fotballkarriere i Peterborough United. Han spilte 28 kamper for «The Posh» fra 1970 til 1971. Det må også nevnes at den tidligere Luton spilleren Barry Fry, hadde en lang karriere som manager for Peterborough som varte fra 1996 til 2005. Han er nå sportsdirektør i klubben. De tidligere Lutonspillerne Shane Blackett, Claude Gnapka, Liam Hatch, Adam Newton og Alan White, har også spilt for Peterborough før de gikk til Luton i Conference league.

Den siste «linken» mellom Peterborough og Luton som må nevnes, er Jack Marriott. Jack Marriott ble solgt fra Luton til Peterborough etter 2016/17 sesongen. I Peterborough oppnådde Marriott stor suksess da han scoret 27 mål på 44 kamper på sin ene sesong i klubben. Suksessen endte med at han ble solgt til Derby County, som da ble styrt av Frank Lampard.

1.juli i sommer, signerte Marriott en tre årskontrakt med Peterborough, og dermed var det klart for runde nummer to for Marriott i Peterborough. På sine tre sesonger i Derby, ble det 69 kamper og ti mål, samt 12 kamper på lån i Sheffield Wednesday i fjor, men ingen scoringer.

H2H
Luton og Peterborough har møtt hverandre 29 ganger. Åtte ganger har Peterborough vunnet, ti ganger har Luton vunnet, mens elleve ganger har det endt uavgjort.
Sist lagene møttes, var i januar 2019 i League One på Kenilworth Road. Luton vant 4-0 etter at James Collins scoret hat-trick, og Luke Berry scoret det fjerde målet. Dette var Lutons første seier over Peterborough, etter å ha spilt fem kamper på rad uten å vinne over Peterborough.

Luton og Peterborough har møtt hverandre 14 ganger på Kenilworth Road. Tre ganger har Peterborough vunnet, fire ganger har det endt uavgjort, mens syv ganger har det endt med hjemmeseier til Luton.

Peterboroughs treningskamper
Bedford Town – Peterborough 0-8, Stamford – Peterborough 0-4, Barnet – Peterborough 0-2, Oxford – Peterborough 2-2, Portsmouth – Peterborough 2-0, Swindon – Peterborough 0-1, King Lynn – Peterborough 1-0

Treningskampene til Luton
Hitchin – Luton 0-7 (Clark (4), Bree, Lee, Mendes Gomes), Luton – Rochdale 4-0 (Adebayo, Burke, Cornick, Jerome), Bedford – Luton 0-5 (Gomes, Richardson (OG), Lansbury, Bree, Cornick), Boreham Wood – Luton 1-3 (Clark, Gomes, Clark), Luton – Portsmouth 1-1 (Adebayo), Luton – Brighton 1-3 (Cornick).

Spillere inn og ut
Nathan Jones har ryddet litt opp i fjorårets spillerstall, og flere har dratt, i tillegg til å hente åtte
nye spillere.

Av spillere som har dratt, vil først og fremst James Collins bli savnet, da han ble solgt til ligarival Cardiff. Kazenga LuaLua, George Moncur, Ryan Tunnicliffe og Matty Pearson fikk ikke fornyet sine kontrakter, og måtte derfor dra fra Luton.

Sam Nombe, Tom Ince og Kiernan Dewsbury-Hall var alle tre på lån i Luton i fjor, men ingen av de tre har blitt hentet på nytt låneopphold. Når det gjelder Kiernan Dewsbury-Hall, fjorårets beste Luton spiller, ønsket Nathan Jones hans tjenester i enda en sesong. Derimot var Brendan Rodgers så fornøyd med utviklingen til Dewsbury-Hall i Luton, at han nå regnes som en førstelagsspiller i Leicester.

Nathan Jones hentet følgende spillere til årets Lutonlag:

Fred Onyedinma er en Nigeriansk midtbanespiller, som ble kjøpt fra den nyopprykkede Championship klubben Wycombe. Blant annet var det Oneydinma som sørget for at Wycombe ble tildelt et straffespark i vårens Play-off finale i League One, mot Oxford. Han har også spilt 120 ligakamper for Millwall.

Reece Burke, som er en britisk forsvarsspiller, ble hentet på Free transfer. Burke som de siste tre sesongene spilte for Hull, spilte en sentral rolle i midtforsvaret til klubben som i våres vant League One.

Alan Campbell, som er en skotsk midtbanespiller, ble hentet fra den skotske premier league klubben Motherwell.

Henri Lansbury, som er en britisk midtbanespiller, ble hentet på free transfer, etter at han gikk ut sin kontraktsperiode i Bristol City. Den erfarne midtbanespilleren har blant annet spilt for Arsenal, Norwich, Nottingham Forest, Aston Villa og sist i Bristol City.

Cameron Jerome, som er en britisk angrepsspiller, ble hentet på free transfer, etter at hans kontrakt med Milton Keynes Dons gikk ut i våres. Jerome har erfaring på øverste nivå i England og Tyrkia, og har blant annet spilt for Cardiff, Stoke, Norwich og Göztepe i Tyrkia.

Amari Bell, er en venstre back som har flere landskamper for Jamaica. Bell ble hentet på free transfer, etter at han ikke fornyet sin kontrakt med Blackburn Rovers etter å ha spilt tre sesonger på Ewood park. Før Blackburn Rovers, spilte Bell tre sesonger for Fleetwood Town.

Carlos Mendes Gomes, er en spansk ving som ble kjøpt fra den nyopprykkede League One klubben Morecambe, hvor han spilte tre sesonger. Etter fjorårets sesong, ble Gomes stemt frem som Morecambes beste spiller gjennom sesongen, og vil spesielt bli husket for å ha scoret det avgjørende målet i det 107.minutt i Play-off finalen mot Newport County. Målet sikret at Morecambe for første gang skal spille på nivå tre i det engelske ligasystemet.

Admiral Muskwe, er en spiss som har fire landskamper for Zimbabwe. Nathan Jones fikk ikke til noen låneavtale med Kiernan Dewsbury-Hall, men fikk i stedet til en permanent avtale med Muskwe, som bekrefter den gode linken som har oppstått mellom Leicester og Luton.

Til sist må det også nevnes at Dan Potts, Sonny Bradley og Pelly-Ruddock Mpanzu signerte nye kontrakter med Luton i sommer. Spesielt var det knyttet stor spenning til om den 27-årige Pelly-Ruddock Mpanzu ville skrive under ny kontrakt, etter at han har vært Lutonspiller siden 2013. Den 19.juli var det et faktum at også Mpanzu ønsket å forlenge med Luton.

Simon Pitts har spesielt trukket frem Oneydinma, Mendes Gomes og Campbell som tre spillere som spesielt har imponert under treningskampene nå i sommer.

Skadde spillere
Det har ikke lyktes undertegnede å få tak i informasjon vedr skadesituasjonen i Luton, eller hvem som er aktuell for lørdagens tropp. Heller ikke Simon Pitts kunne hjelpe til med det, annet en at han nevnte at det har vært noen Koronatilfeller i Lutonleiren, som kunne påvirke laguttaket. Hvem dette dreide seg om, visste han ikke.

Kampen mot Peterborough er utsolgt, inkludert borteseksjonen, som vil si at det vil være over 10 000 tilskuere på klampen. Ettersom koronarestriksjonene er over i Storbritannia, og stadionanleggene kan fylles opp, betyr det at britene kun kan streame radiooverføringen fra kampen på iFollow. Vi skandinaver er derimot heldige, og kan som vanlig streame kampen med levende bilder fra kl 1600 norsk tid, om man har abonnement på iFollow. Simon Pitts hilser, og har bekreftet overfor undertegnede at han skal kommentere kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!