Preview Preston North End FC – Luton Town

På lørdag drar Luton på besøk til Preston North End og deres hjemmebane Deepdale Stadium, en klubb som har blitt symbolsk for Nathan Jones som Luton manager.

Preston har blitt en symbolsk klubb for Nathan Jones som manager i Luton, da forrige gang lagene møttes i en ligakamp, den 3.desember, var dette Nathan Jones sin kamp nummer 200 som manager for Luton Town. Ettersom Luton også vant denne kampen, ble det også seier nummer 100 for Luton Town med Nathan Jones som manager. Dette fikk han også feire sammen med 2000 fans, ettersom dette var en av få kamper denne sesongen hvor det var tillatt med publikum på Kenilworth Road.

Preston var for øvrig den første klubben som Luton møtte etter Korona pausen, og derved også første klubb som Luton møtte hvor Nathan Jones var Luton manager etter sitt comeback. Det gjør at Luton ikke har tapt mot Preston så lenge Nathan Jones har vært Lutons manager.

Nathan Jones sin foreløpige statistikk i Luton er 107 seiere, 58 uavgjort og 55 tap.

Byen Preston
Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths IIs styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC
Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends Historie
Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston også vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem, og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 sesongen ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015. I fjor sommer havnet Preston på niende plass, fire poeng bak Swansea som havnet på sjette plass og kapret den siste play-off plassen.

Rivaler
Prestons primære rival klubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.
Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers, og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United.

Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Og det etter å ha ligget under 1-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Deepdale Stadium
«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale Stadium i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H
Luton og Preston har møtt hverandre 56 ganger, hvor Luton har vunnet 12 av møtene, 25 ganger har det endt med Preston seier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.

Som nevnt innledningsvis, møttes lagene i desember på Kenilworth Road, hvor Luton vant 3-0 etter at James Collins scoret hat-trick. Luton fikk lov å ha 2000 tilskuere på denne kampen, som også var kamp nummer 200 hvor Nathan Jones var Luton manager, samt at det også var Nathan Jones sin seier nummer 100 som Luton manager.

Comebackkampen til Nathan Jones, som ble spilt på Kenilworth Road, endte 1-1 etter at Preston tok ledelsen i første del av andre omgang. Callum McManaman utlignet for Luton i det 87.minutt.

Luton har en elendig statistikk når de har møtt Preston på deres hjemmebane Deepdale Stadium. Kun to ganger har Luton vunnet, mens det fire ganger har endt uavgjort. 16 ganger har det endt med hjemmeseier.

Sist lagene møttes på Deepdale Stadium, var i desember 2019, hvor Preston tok ledelsen etter fem minutters spill. James Collins utlignet på straffe to minutter før pause, men Preston avgjorde kampen tre minutter før full tid, slik at Preston vant 2-1. Det betyr at Luton ennå ikke har klart å vinne på Deepdale Stadium på sine 12 siste forsøk (3 U, 9 T), da vi må helt tilbake til 1972 for å finne Lutons siste borteseier i Preston. Luton vant 1-0 i en League Division Two kamp (nivå to), mens det også ble 1-0 seier i 1950 på Deepdale Stadium.

Prestons form
Før lørdagens kamp, ligger Alex Neils menn på 16. plass med sine 44 poeng, tre poeng bak Luton. Med sine minus 9 mål i målforskjell, har Preston to mål bedre målforskjell enn Luton.
Med sine 48 innslupne mål, deler Preston tredje plassen med flest innslupne mål i årets Championship. En tredje plass de deler sammen med Coventry og Bristol City. Wycombe med sine 61 innslupne og Huddersfield med sine 52 innslupne, har sluppet inn fler mål. Luton har sluppet inn 41 mål. Preston har scoret 39 mål.

Preston har nå spilt fire kamper på rad uten å vinne, og det eneste poenget de har klart å få på disse fire kampene, kom mot Bournemouth hjemme på Deepdale Stadium den 6. mars hvor kampen endte 1-1. På tirsdag tapte Preston 0-2 for Middlesbrough på Riverside Stadium. I denne kampen ble både kaptein Alan Browne og manager Alex Neil utvist.

I tillegg til poenget mot Bournemouth, har Preston klart ytterligere fem poeng på de siste åtte kampene, da det ble 3-0 hjemmeseier mot Huddersfield den 27. februar, samt at de spilte målløst mot QPR onsdagen før Huddersfield seieren. Det ble tap mot Watford, Cardiff, Millwall, Wycombe og Middlesbrough.

I kampene over hvor det ble poeng (Bournemouth, Huddersfield og QPR), er også de tre siste hjemmekampene for Preston. Hvilket betyr at Preston ikke har tapt på de siste tre hjemmekampene. Hjemmeseieren over Huddersfield er dog den eneste hjemmeseieren i 2021. På de siste 11 hjemmekampene, har fire av hjemmekampene endt med seier (tre hjemmeseiere i desember), fire kamper har endt uavgjort, mens tre hjemmekamper har endt med tap.

Av 44 poeng, har Preston tatt 19 av disse poengene på hjemmebane denne sesongen, som plasserer Preston på 21. plass på hjemmetabellen. Hjemmepoengene er kapret ved å vinne fem hjemmekamper og spille fire kamper uavgjort. Ni ganger har Preston tapt på hjemmebane denne sesongen.

Lutons form
På tirsdag kveld vant Luton 2-0 over Coventry og ligger dermed på 14. plass med sine 47 poeng. Det er 15 poeng ned til Rotherham på 22. plass, men Rotherham har også tre kamper mindre spilt enn Luton. Birmingham ligger på 21. plass, ni poeng bak Luton. Det er 14 poeng opp til Reading som ligger på sjette plass. De fleste lag har spilt 37 kamper, mens noen lag har spilt 36 kamper, deriblant Luton.

På de siste seks kampene har Luton vunnet tre kamper, tapt to, mens det ble uavgjort mot Millwall for seks kamper siden. Før tirsdagens seier mot Coventry, ble det tap mot opprykkskjempene Swansea og Norwich, mens det ble seier mot Nottingham Forest og Sheffield Wednesday før det.

På de siste syv bortekampene, har Luton vunnet tre kamper, mens de også har tapt fire kamper. På disse syv bortekampene har det blitt seier når Luton har scoret, mens det ble tap i de kampene som Luton ikke scoret. Borteseierne kom mot Bournemouth, Birmingham og Nottingham Forest, hvor Luton vant 1-0 i alle tre kampene. Bortetapene kom mot Brentford, Blackburn, Stoke og Norwich.

Toppscorere
Prestons toppscorer er den tidligere Celtic spissen Scott Sinclair, som hittil har scoret ni ligamål. Sinclair har også spilt for Swansea, Aston Villa, Manchester City og Chelsea. Lutons toppscorer, James Collins, har scoret syv ligamål, og ti mål uansett turnering.

Skader og suspensjoner
Dan Potts og Sonny Bradley er ikke skadefri til lørdagens kamp. Derimot meldes det om at Tom Lockyear er tilbake i full trening, og kan muligens være aktuell for lørdagens kamptropp.

Landslagsaktuelle
Siste nytt hva gjelder landslagsspillere i Luton, er at James Collins er tatt inn til den irske landslagstroppen som i landslagspausen vil møte Serbia, Luxemburg og Qatar. Tidligere har Collins spilt fem landskamper for sitt moderland.

Som nevnt i tidligere previews, er Simon Sluga kalt inn til den Kroatiske landslagstroppen, mens Joe Morell og Tom Lockyear er kalt inn til den Walisiske landslagstroppen.

Nice to know, need to know
Som vi alle vet, har Harry Cornicks form bedret seg i det siste. Allikevel har han slitt veldig med å finne scoringsformen, og har nå spilt 40 kamper på rad uten å score. Hans siste scoring kom i fjor den 30.juni, når han ga Luton ledelsen på Elland Road.

Simon Pitts gjorde meg også oppmerksom på at den 20. mars for 11 år siden, lå Luton under 0-1 for Ebsfleet etter første omgang. Luton snudde kampen i andre omgang og vant hele 6-1. Franskamannen Claude Gnapka var i «fyr og flamme», og scoret hat-trick.

Lørdag kl 16 norsk tid, kan du følge spenningen om Luton endelig vil klare å vinne en kamp igjen på Deepdale Stadium i Preston. Om de gjør det, har Nathan Jones ledet Luton mot Preston i tre kamper på rad uten å tape. Om Luton vinner, vil Luton stå med 50 poeng, som er et poeng mindre enn hva de avsluttet med i fjor. Simon Pitts sitter ringside og kommenterer kampen som du kan streame med live bilder fra iFollow tjenesten.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!