Preview Derby County FC – Luton Town

På langfredag er det endelig klart for ligaspill igjen etter landslagspausen, og Luton drar nordøstvover til Derby og Pride Park for å måle krefter mot Wayne Rooneys menn.

Byen Derby
Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby County historie
Derby County ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger, mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. I juni 1967 ble Clough hentet til Derby fra Hartlepool, sammen med sin gode venn Peter Taylor. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debutsesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med Cloughs frittalende uttalelser til media. I oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i 1974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Med det ble Derby det laget som tidligst har blitt klar for nedrykk fra Premier League noensinne, og det første i mars. Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien med sin ene seier. I tillegg ble Derby et av tre lag som har tapt flest kamper på en sesong i Premier League med sine 29 tap. Denne negative rekorden deler de med Ipswich som klarte det samme i 1995 og Sunderland i 2006. Om ikke det var nok, ble Derby det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng. Etter dette har Derby spilt i The Championship.

I 2019 havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen, som Frank Lampards menn tapte 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som Chelseas nye manager før 2019/20 sesongen, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu. Derby avsluttet 2019/20 sesongen på en tiende plass, og var til slutt seks poeng unna Play-off.

I november lå Derby på siste plass i The Championship, og Cocu fikk sparken. Som ny manager ble Wayne Rooney ansatt som ny Derby manager.

Pride Park
«The Rams» som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium, spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden på 41 826 tilskuere, ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler
Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere.

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

Nordmenn i Derby
To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellykket opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derbytrøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

H2H
Luton og Derby har møtt hverandre 43 ganger. 17 ganger har Derby vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens ti ganger har det endt likt.

Sist lagene møttes, var den 19.september i høst på Kenilworth Road. Luton vant 2-1, etter at Luke Berry ga Luton ledelsen i første omgang, mens den tidligere Luton kjenningen Jack Marriott utlignet i begynnelsen av andre omgang. Jordan Clark satte inn det avgjørende målet i det 87.minutt.

Sist lagene møttes på Pride Park, var i oktober 2019 hvor Derby vant 2-0. Dette var det 21. oppgjøret mellom Luton og Derby på i Derby, hvor Derby har vunnet ti ganger, åtte ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet tre ganger.

Luton har aldri vunnet på Pride Park, da Luton har besøkt Derby ni ganger siden sist Luton vant i Derby. Kampen som Luton vant, var en ligakamp på øverste nivå i mai 1990, hvor Luton vant 3-2 takket være en scoring av Tim Breacker og to mål av Kingsley Black. Med seieren over Derby, klarte Luton på mest mulig dramatisk vis, å unngå nedrykk da de havnet på en 17. plass i den øverste divisjonen (Division One). Sheffield Wednesday tapte 0-3 på Hillsborough mot Nottingham Forest, noe som gjorde at Luton kapret 17. plassen på bedre målforskjell enn Sheffield Wednesday. Derby havnet på plassen foran Luton, på en 16.plass.

I siste kamp, sesongen etter, klarte Luton igjen å berge plassen i Division One på aller siste kampdag. Igjen var det Derby som var motstander, men denne kampen ble spilt på Kenilworth Road, og denne gang med Mick Harford i Derby drakt. Mick Harford scoret et legendarisk selvmål, hvor han headet forbi Engalnds landslagskeeper, Peter Shilton, og hjalp dermed Luton med å vinne 2-0. Mick Harford skal ha sagt i et radio intervju at han scoret dette målet med vilje, men har også sagt at dette sa han på spøk. Derby var allerede nedrykksklare, da de kun fikk 24 poeng denne sesongen. Luton havnet på 18. plass, men rykket ikke ned, da kun to lag rykket ned fra Division One. Dette da Division One skulle utvides fra 20 lag til 22 lag. Neste sesong rykket Luton ned fra det gjeveste selskap, etter å ha havnet desidert sist, og denne gang med Mick Harford i Luton drakt.

Derbys form
Før fredagens kamp, ligger Wayne Rooneys menn på 19.plass med 40 poeng, fem poeng foran Rotherham, som har fire mindre kamper spilt enn Derby. Det er to poeng ned til Birmingham som ligger på 21.plass. Det er ti poeng opp til Luton.

Derby har nå spilt syv kamper på rad, uten å vinne, hvor de også kun har scoret tre mål, som alle tre er scoret på Pride Park. Uavgjort mot Nottingham, Barnsley og Brentford, har sørget for at Derby har fått tre poeng i denne vanskelige perioden, mens det ble tap mot Cardiff, Coventry, Millwall og sist mot Stoke før landslagspausen.

Siste seier til Derby, skjedde den 23.fabruar på Pride Park, hvor Derby vant 2-0 over Huddersfield, som også var den fjerde hjemmeseieren på rad for Derby. Etter denne seieren har Derby spilt tre hjemmekamper på rad uten seier. Det ble et poeng mot Nottingham og Brentford, mens det ble 0-1 tap mot Millwall.

Lutons form
Som nevnt, ligger Luton på 13.plass med femti poeng. Dette er et poeng mindre enn det Luton avsluttet fjorårssesongen med, hvor Luton tok 16 poeng på sine siste ni kamper. Mick Harford uttalte på pressekonferansen før fredagens kamp, at Luton ikke skal bremse ned, men ta så mange poeng som mulig av de ni gjenstående kampene. Det er tolv poeng opp til Reading på sjette plass, men Luton har en kamp mindre spilt enn Reading. Det er 15 poeng ned til Rotherham, og 12 poeng ned til Birmingham.

På de siste syv kampene har Luton tatt 13 poeng, hvor poengene har kommet ved at det ble 1-1 mot Millwall, samt seiere mot Sheffield Wednesday, Nottingham Forest, Coventry, og Preston. I denne perioden på syv kamper tapte Luton mot Norwich og Swansea.

På bortebane har Luton vært ustabile i det siste, og scorer lite mål. På de siste åtte bortekampene har det blitt fire 1-0 seiere, mens det ble 0-1 tap mot Brentford og Blackburn, og 0-3 tap mot Stoke og Norwich. borteseierne kom mot Bournemouth, Birmingham, Nottingham og Preston.

Spillere som har spilt for Luton og Derby
I årets Derbystall, finner vi de tidligere Lutonspillerne Curtis Davies og Jack Marriott. Forsvarsspilleren Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 95 kamper og scoret et mål. Angrepsspilleren Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott har spilt 69 kamper for Derby og scoret 10 mål, men er nå lånt ut til Sheffield Wednesday for resten av sesongen.

Angrepsspilleren Chris Martin er også en spiller i Derby som har spilt for Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Chris Martin ble i sommer løst fra sin kontrakt med Derby, etter å ha spilt 186 kamper for Derby og scoret 65 mål. Martin ble klar for Bristol City før årets sesong. Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål. Vi må heller ikke glemme at Mick Harford spilte i Derby i 1990/91 sesongen, hvor han spilte 50 kamper for Derby og scoret 18 mål, i tillegg til det berømte selvmålet han scoret mot Luton som var med å sikre Luton fornyet kontrakt på øverste nivå.

Skader og landslagsnytt
Før fredagens kamp, var det assistentmanager Mick Harford som holdt pressekonferansen. «Big Mick» kunne fortelle at Tom Lockyer, som var på benken i seieren mot Preston, hadde fått et tilbakeslag på skaden han pådro seg rett før pausen i kampen mot Cardiff. Harford fortalte også at Sonny Bradley var tilbake i trening, men at fredagens kamp muligens kom litt for tidlig for han. Mick Harford var litt mer optimistisk vedrørende Dan Potts, som har trent mer eller mindre normalt med førstelaget i det siste.

Av Luton spillere som var på landslagsoppdrag, var det Joe Morell og James Collins som fikk spille for sine respektive hjemland. Morell kom inn som innbytter i 1-3 tapet mot Belgia, mens han ble sittende på benken i hele vennskapskampen mot Mexico. Morell spilte hele kampen mot Tsjekkia, som Wales vant 1-0. Tom Lockyer var i utgangspunktet tatt ut til landskampene til Wales, men fikk som nevnt et tilbakeslag av skaden han pådro seg mot Cardiff og måtte stå over. Keeper Simon Sluga satt på benken i alle tre kampene som Kroatia spilte. Kroatia tapte 0-1 mot Slovenia, men vant 1-0 over Kypros og 3-0 over Malta. James Collins startet på benken i VM kvalifiseringskampen mot Serbia, men kom inn og reduserte til 3-2 i slutten av kampen, som også ble sluttresultatet. Dette var Collins andre landslagsmål på åtte kamper. Collins spilte nesten hele kampen i det overraskende 0-1 tapet mot Luxemburg, men var ikke tatt ut til treningskampen mot Qatar som endte 1-1.

Topp scorerne
For Luton er det fortsatt James Collins som er klubbens toppscorer, da han har scoret syv ligamål, og ti mål uansett turnering. For Derby er det Colin Kazim-Richards som er klubbens toppscorer med sine åtte mål.

Nathan Jones har vist at man kan gjøre noe med negativ statistikk, som da Luton vant de sjeldne borteseierne mot Nottingham, Birmingham og Preston. På fredag er det igjen på tide å bryte en negativ statistikk, da Nathan Jones og Luton skal forsøke å ta sin første borteseier på Pride Park noensinne, samt vinne en kamp i Derby for første gang på ni forsøk. Om dette skjer, får du med deg ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts vil kommentere kampen som har avspark kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!