Preview Bristol City – Luton Town

Søndag drar Luton til Bristol for å spille årets siste kamp, når de drar på besøk til Ashton Gate og Bristol City. Målet er å forsøke å gjenta suksessen fra i høst, hvor Luton vant over Bristol City når de besøkte Kenilworth Road 19.oktober.

Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Bristol er Englands sjette største by, og den åttende største byen i Storbritannia. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of Engalnd. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble forøvrig Bristol kåret av «The Sunday Times», til Storbritannias beste by å bo.

Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet. Forøvrig er dette eneste gang Bristol City har spilt på øverste nivå. I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noen gang. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de kun har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger. Noe de gjorde i 1971 og 1989. I fjor havnet Bristol City på en åttende plass i Championship, fire poeng bak Derby som havnet på sjette plass.

Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger et liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. «The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere. Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg også, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gates, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16.februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

Luton og Bristol City har møtt hverandre 58 ganger. 20 ganger har Luton vunnet, mens 21 ganger har Bristol City vunnet. 17 ganger har det endt uavgjort mellom lagene. Luton har nå spilt åtte kamper på rad uten å tape for Bristol City. Sist Luton tapte, var i april 2001 i en kamp på nivå tre. Kampen ble spilt på Ashton Gate, hvor Luton tapte 1-3, og Lutons mål ble scoret av Liam Georg. Deretter fulgte tre uavgjortkamper, før Luton vant fem kamper på rad, og sist nå i oktober. Som nevnt vant Luton 3-0, hvor Lutons mål ble scoret av Pelly Ruddock Mpanzu, Harry Cornick og til sist et selvmål. Siden tapet på Ashton Gate i 2001, har Luton besøkt Bristol City tre ganger uten å tape. I 2002 og 2003, ble det 1-1, mens det i 2004 ble en 2-1 seier til Luton. Chris Coyne og Enoch Showunmi scoret Lutons mål. Dette var Lutons første seier på Ashton Gate siden 1973, eller sagt på en annen måte, 11 kamper på rad uten seier på Ashton Gate. Totalt har Luton vunnet seks ganger på Ashton Gate, mens det har endt med hjemmeseier 14 ganger. Syv ganger har det endt uavgjort.

Før søndagens kamp, ligger Bristol City på tiende plass i Championship, fire poeng bak Preston North End som besitter sjette plass. Bristol City startet sesongen sterkt, men har vist svak form i det sist, da de nå har tapt fire kamper på rad. Sist på torsdag hvor Bristol City tapte 2-3 for Charlton borte på The Valley. Siste seier hadde Bristol City mot Fulham hvor de vant 2-1 på Craven Cottage den 7. desember. På Ashton gate har Bristol City to tap på rad, henholdsvis mot Blackurn og Millwall. Før disse to tapene hadde ikke Bristol City tapt på hjemmebane på ti kamper, det vil si siden Leeds besøkte Ashton gate i første serierunde. Luton var forøvrig det første laget som slo Bristol City siden Leeds vant i første serierunde.

På torsdag spilte Luton 3-3 mot Fulham, etter at Fulham utlignet langt inn i overtiden i andre omgang. Det gjør at Luton ligger på 22. plass før søndagens kamp mot Bristol City. Luton har lik poengsum som Stoke som ligger på 21.plass, men åtte mål svakere målforskjell. Med sine -19 i målforskjell, har Luton den dårligste målforskjellen i The Championship. Med poenget mot Fulham, tok Luton sitt første poeng på fire kamper. Som Bristol City, kom siste seier for Luton den 7. desember hvor Luton vant 2-1 over Wigan på Kenilworth Road. Luton har nå spilt syv bortekamper uten å ta et eneste poeng. Siste poeng og seier er fortsatt mot Blackburn den 28.september, hvor Luton vant 2-1. Luton har ennå ikke spilt uavgjort på bortebane denne sesongen.

En nordmann har spilt i Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren, står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen har ikke scoret mål for Bristol City. Hansen kunne bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet. Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Foruten Vegard Hansen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Viking treneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken eter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Bristol City sin manager, Lee Johnson, er den yngste manageren i The Championship, i tillegg til å være den manageren som har sittet lengst i managerstolen for et lag i The Championship. Johnson var manager i Barnsley, men ble hentet fra Barnsley og ansatt som manager i Bristol City i februar 2016.

Det foreligger ingen oppdateringer på skadesituasjonen til Luton. Derimot vet vi at du som vanlig kan streame kampen med live bilder via iFollow tjenesten på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil utfylle kampen med sine kyndige kunnskaper og kommentarer, og hører man godt etter, vil man muligens høre de 1536 supporterne som har tatt turen fra Luton til Bristol. Kampen har avspark på søndag kl 1600 norsk tid.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!