Preview Middlesbrough FC – Luton Town

På lørdag feiret Nathan Jones sin kamp nummer 200 som Luton manager, noe han også fikk gjøre foran 2000 Luton supportere som er det høyeste antall tilskuere på Kenilworth Road siden februar. Onsdag drar Luton nordøstover for å møte bnhy 6xsMiddlesbrough på deres hjemmebane Riverside Stadium, en kamp som har avspark kl 2000 norsk tid.

Middlesbrough
Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough. Byen, som er en industriby, er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering
Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie
Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre. Første gang i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var forøvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft i opprykks sesongen 1994/95. Fjørtoft signerte for Middlesbrough i mars 1995 fra Swindon, og fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla. Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første manager jobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock.

Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen i sommer og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

Riverside Stadium
«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H
Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 29 ganger. 13 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Middlesbrough vunnet, mens syv ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes, var den 15. februar i vinter. Luton besøkte Riverside Stadium for første gang noensinne, og Luton vant 1-0 etter scoring av Ryan Tunnicliffe. Dette var første gang på seks forsøk, hvor Luton har vunnet i Middlesbrough, eller lille julaften i 1972. Også da vant Luton 1-0.

Motsatt oppgjør ifjor, som var sesongen 2019/20-sesongens første kamp, endte 3-3 og ble spilt på Kenilworth Road. Middlesbrough tok ledelsen, mens Sonny Bradley utlignet for Luton. Deretter tok Luton ledelsen ved Martin Cranie, før Middlesbrough scoret to mål og ledet klampen til det var fem minutter igjen å spille. James Collins utlignet til 3-3 i det 85. minutt.

14 ganger har Luton besøkt Middlesbrough, hvor det har endt uavgjort fire ganger. Fem ganger har det endt med hjemmeseier, mens fem ganger har Luton vunnet i Middlesbrough..

Middlesbroughs form
Neil Warnocks menn ligger på niende plass før onsdagens kamp med sine 27 poeng. Dette er et poeng foran Luton, og fire poeng bak Brentford som ligger på sjette plass. Poengene har Middlesbrough først og fremst fått på hjemmebane, hvor Middlesbrough har vunnet seks kamper, spilt to uavgjort og tapt en kamp. Målforskjellen på hjemmebane er på imponerende 14-4.

På bortebane har Middlesbrough vunnet en kamp, mens fire kamper har endt med poengdeling. Fire kamper på bortebane har endt med tap for Middlesbrough.

På de siste syv kampene har Middlesbrough tapt fire kamper, mens de resterende tre kampene endte med seier. Det startet med 0-1 tap mot Norwich, som også er sesongens eneste hjemmetap, før Middlesbrough reiste seg med en 3-0 seier over Derby på Riverside Stadium. Deretter ble det nytt bortetap mot Huddersfield, før de vant 2-1 mot Swansea, også det på Riverside Stadium. Det ble to bortetap mot Stoke og Preston, før Middlesbrough på lørdag vant en sterk hjemmeseier mot Millwall som de vant 3-0.

Siden hjemmetapet overfor Norwich, har Middlesbrough vunnet tre hjemmekamper, henholdsvis mot Derby, Swansea og Millwall, hvor målforskjellen er på imponerende 8-1.

Lutons form
Etter lørdagens sterke 3-0 seier over Preston, ligger Luton på 11. plass med sine 27 poeng. Det er fem poeng opp til Brentford på sjette plass, mens det 14 poeng ned til Derby på 22.plass.

Bortsett fra tapene i Wales mot Cardiff og Swansea, har ikke Luton tapt på ni kamper. Det startet med seier mot Rotherham, før det ble tre 1-1 kamper på rad. Deretter ble det to bortetap i Wales, med hjemmeseier mot Norwich imellom tapene, før det ble målløst mot Coventry i Birmingham. I helgen ble en imponerende 3-0 seier over Preston på Kenilworth Road, og den andre kampen på rad med «clean sheet», hvor James Collins også scoret sitt andre hat-trick for sesongen.

På bortebane har ikke Luton vunnet på fire kamper. Siste borteseier kom mot Rotherham 4.november, hvor James Collins scoret kampens eneste mål. Deretter ble det 1-1 mot Huddersfield, før tapene i wales og forrige tirsdags målløse kamp mot Coventry.

På de ni bortekampene som Luton hittil har spilt denne sesongen, har Luton svake 4-10 som målforskjell. Luton har ikke scoret på bortebane på tre kamper.

Skader
Nathan Jones opplyste på mandagens pressekonferanse at Simon Sluga var skadefri og ville være i «potten» av spillere han kunne ta ut til kampen mot Middlesbrough. James Shea har vikariert på en glimrende måte, da han har to «clean sheet» på de to kampene han har vikariert. Spennende blir det derfor å se hvem som får tillit til å vokte Lutons mål mot Middlesbrough. Ifølge Nathan Jones, kommer onsdagens kamp for tidlig for Danny Hylton, som har vært skadet siden kampen mot Brentford i oktober. Nathan Jones nevnte ingenting om hvordan det går med Eunan O´Kane.

Topp scorere
Middlesbroughs Duncan Watmore kom til klubben i november, etter at han ble løst fra sin kontrakt i Sunderland i sommer. Siden Watmore kom i november, har han scoret fire mål og servert seks målgivende på sine seks kamper. Fire mål har også Marvin Johnson scoret for middlesbrough. Med sitt hat-trick på lørdag, har Lutons James Collins scoret ni ligamål hittil denne sesongen.

Som nevnt innledningsvis, var lørdagens match mot Preston, kamp nummer 200 for Nathan Jones som Luton manager. Det gjør at Nathan Jones nå er nummer seks på listen over hvor lenge de ulike managerne har vært managere i Luton, en plass han deler med Mike Newell. Dally Duncan er den manageren som har vært manager lengst i Luton, med sine 503 kamper. Duncan var manager fra 1947 til 1958. Spesielt morsomt var det også at jubileumskampen ble en dobbelt jubileumskamp, ettersom 3-0 seieren over Preston ble seier nummer 100 for Nathan Jones som Luton manager. Dette gir Nathan Jones en uttelling på fabelaktige 50% i seiersmargin, som også er blant de beste i Lutons historie.

Nathan Jones sin kamp nummer 201 kan du streame live ved å logge deg inn på iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts har lovet å dra nordøstover for å forhåpentligvis kommentere Nathan Jones sin 101. seier. Merk at kampen har avspark kl 2000 norsk tid!!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!