Preview Luton Town – Preston North End FC

På lørdag får Luton besøk av Preston North End, i Nathan Jones sin kamp nummer 200 som manager for Luton, og med seier kan Nathan Jones også feire sin seier nuymmer hundre som manager for Luton Town. Preston var for øvrig første klubb som Luton møtte, etter Korona pausen, og derved første klubb som Nathan Jones ledet Luton imot etter sitt comeback. Ikke nok med det, men Nathan Jones vil kunne feire sin kamp nummer 200, og forhåpentligvis sin seier nummer 100, sammen med 2000 Luton supportere!

Nathan Jones sin forekløpige statistikk i Luton er 99 seiere, 55 uavgjort og 45 tap.

Byen Preston
Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths IIs styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC
Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends Historie
Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015. I sommer havnet Preston på niende plass, fire poeng bak Swansea som havnet på sjette plass og kapret den siste play-off plassen.

Rivaler
Prestons primære rival klubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.
Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United. Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Preston kom tilbake etter å ha ligget under 1-4, og vant som sagt 6-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Deepdale
«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H
Luton og Preston har møtt hverandre 46 ganger, hvor Luton har vunnet 11 av møtene, 25 ganger har det endt med Preston seier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.
Som nevnt innledningsvis, møttes lagene i juni, som også var den første kampen for Luton etter Korona pausen. Luton lå på nest siste plass, og var seks poeng bak Hull som lå på 21.plass. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, og kampen endte 1-1 etter at Preston tok ledelsen i første del av andre omgang, mens Callum McManaman utlignet for Luton i det 87.minutt.

Av 23 besøk på Kenilworth Road, har Preston klart å få med seg tre poeng ved ni anledninger. Ved seks anledninger har det endt uavgjort, mens ni ganger har Luton sendt Preston «tomhendt» hjem til Preston. Sist Preston vant i Luton, var i en League Division two kamp i 1999, hvor Preston vant 2-0. Etter det har Preston besøkt Kenilworth Road tre ganger, hvor Luton har vunnet to Championship kamper. Dette skjedde i desember 2005 hvor Luton 3-0, og i nevnte desember 2006 hvor Luton vant 2-0, samt at det som nevnt endte uavgjort i sommer.

Prestons form
Før lørdagens kamp, ligger Alex Neils menn på 13. plass med sine 23 poeng. Preston ligger på plassen foran Luton, kun på bedre målforskjell enn Luton. Preston er et av fire lag som har sluppet inn 25 mål, som er nest flest ionnslupne mål i The Championship. «Æren» deler de med Wycombe, Rotherham og QPR. Det er kun Coventry, med sine 26 innslupne mål, som har sluppet inn fler mål. Luton har sluppet inn 20 mål. Om Preston slipper inn mange mål, så kompenserer Preston dette i andre enden, da Preston har scoret 25 mål som er fjerde flest scorede mål i The Championship.

Etter en noe tung periode hvor Preston kun klarte å få seks poeng ved to seiere på syv kamper, har Preston nå spilt tre kamper på rad uten å tape. På tirsdag for halvannen uke siden, klarte Preston en sterk 3-2 borteseier mot Bournemouth, etter at de ledet 3-0. Deretter ble det 2-2 mot Wycombe, før Preston på onsdag vant 3-0 over Middlesbrough på The Deepdale.

På bortebane er Preston ligaens beste, og har tatt 16 poeng av 24 mulige hittil denne sesongen. Allikevel er det verdt å merke seg at før bortekampen mot Bournemouth, så tapte Preston to bortekamper på rad, henholdsvis mot Rotherham og Watford. I første bortekamp ble det 2-2 mot Norwich, før det ble borteseiere mot Brentford, QPR, Huddersfield og Reading. På hjemmebane har det kun blitt syv poeng av 27 mulig.

Lutons form
Som nevnt, ligger Luton på 14. plass før lørdagens kamp. På tirsdag klarte endelig Luton å avslutte en rekke på seks kamper hvor de har sluppet inn mål i samtlige kamper, da de endelig klarte en «clean sheet» når de spilte 0-0 mot Coventry. Dette var Lutons første «clean sheet» siden Luton vant 1-0 mot Rotherham den 4. november.

I den forbindelse er det verdt å merke seg hva Nathan Jones uttalte i forkant av sitt «comeback mot Preston kampen i juni: “The more clean-sheets we have, definitely, the more points we’ll get and the more wins we’ll achieve. If you don’t concede many and can score goals, it does increase your chances of winning.” Før 0-0 kampen mot Coventry, har Luton spilt fire uavgjort kamper, tapt mot Cardiff og Wales, mens det ble en sterk 3-1 seier over Norwich for halvannen uke siden. På de siste åtte kampene har Luton kun scoret syv mål, mens de har sluppet inn ti mål.

Hjemme på The Kenilworth Road har Luton nå spilt tre kamper på rad uten å tape. Det ble 1-1 mot Blackburn og Birmingham, mens det som nevnt ble seier over Norwich. Totalt denne sesongen har det blitt tre hjemmeseiere, tre uavgjort og to tap på Kenilworth Road.

Topp scorere
Prestons topp scorer er den tidligere Celtic spissen Scott Sinclair. Sinclair, som også har spilt for Swansea, Aston Villa, Manchester City og Chelsea, har hittil denne sesongen scoret syv mål for Preston. Lutons topp scorer, James Collins, har scoret like mange mål som Prestons Tom Barkhuizen, som begge har scoret seks mål.

Skader og suspensjoner
Matty Pearson vil være tilgjengelig for kamp igjen, etter at han måtte sone sitt røde kort som han fikk i kampen mot Swansea. James Bree raporteres også å være klar, mens det er usikkert om Danny Hylton, Simon Sluga og Rhys Norrington-Davies vil være skaefrie. Martin Cranie og Eunan O´Kane vil begge bli igjen hjemme grunnt skader.

Nathan Jones jubileumskamp nummer 200, kan som vanlig streames via iFollow fra kl 1600 norsk tid. Simon Pitts har bekreftet for undertegnede at han gleder seg stort til å feire og kommentere Luton sjefens jubileums kamp!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!